Opozícia kritizuje novelu o peňažných príspevkoch pre opatrovateľov ŤZP

Opozícia kritizuje novelu o peňažných príspevkoch pre opatrovateľov ŤZP

Bratislava 9. mája 2018 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:TASR-Martin Baumann)

 

Opoziční poslanci majú výhrady k novele zákona o peňažných príspevkoch na kompenzáciu ťažkého zdravotného postihnutia (ŤZP). Chýbajú im systémové zmeny, kritizujú aj výšku samotného príspevku pri osobnej asistencii.

Na snímke poslankyňa Národnej rady SR za stranu OĽANO Silvia Shahzad

“Máme na stole ďalší zákon, ktorý výrazne ovplyvňujú život ľudí so zdravotným postihnutím. Preto mu treba venovať zvýšenú pozornosť, lebo zle nastavený systém môže znamenať neudržateľný systém,” podotkla opozičná poslankyňa OĽaNO Silvia Shazhad. Podľa nej zákon potrebuje v mnohých smeroch vylepšiť tak, ako aj iné zákony z dielne rezortu práce.

Reklama

“Vy o tom viete, zmeny sľubujete a nakoniec sa nič podstatné neudeje,” adresovala rezortu práce Shazhad. Upozornila na to, že ministerstvo ignoruje dlhodobé požiadavky organizácií, ktoré novelu kritizujú. “Všetko je maximálne nad rámec novely, lebo veď príde ďalšia, ale zabúdate povedať, že kedy bude správny čas to riešiť. Aktuálna novela sa len zúžila na zvyšovanie príspevkov na opatrovanie a na osobnú asistenciu. V tom druhom prípade je to len naozaj kozmetická úprava,” uviedla Shazhad.

V novele jej však chýbajú poriadne systémové zmeny. “Konečne ste sa rozhýbali a príspevok na opatrovanie sa zvýšil a zvyšovať by sa mal ešte v júli, ale všetky ďalšie komplikácie ostávajú. Prečo by mal byť zákon nastavený tak, že jednou rukou dávate a druhou beriete?“ pýtala sa ministra práce Jána Richtera poslankyňa. Podľa nej vláda trestá zdravotne postihnutých za aktivitu. “Osoba s ŤZP nemá nárok na auto, lebo nepracuje, ale nemá naň nárok ani keď pracuje, lebo prekračuje hranicu príjmu,” upozornila. Tiež podľa nej neexistuje ani náznak podpory dostať sociálne pracovníčky k rodinám. “Úradníčky už ani nemajú čas spoznať svojich klientov, nie to im ešte navrhovať systémovú podporu,” poznamenala Shazhad s tým, že rezort práce sa bráni aj zmenám, ktoré nemajú vplyv na rozpočet.

Reklama

Nezaradená poslankyňa Alena Bašistová sa vyjadrila, že je ochotná o zmenách v novele s organizáciami, ktoré majú výhrady, diskutovať na sociálnom výbore. “Ustanovenia zákona a ich uvedenie do praxe sa odrazia nielen v číslach, ale aj vo financiách, ale aj v každodennom živote rodín, v ktorých človek so znevýhodnením žije. Som presvedčená, že adekvátna výška napríklad príspevku na osobnú asistenciu, bude nielen spravodlivým ohodnotením ťažkej práce osobného asistenta, ale bude pre nich aj motiváciou robiť túto službu ako povolanie,” doplnila Bašistová.

Hovorila, že vníma kritiku organizácií, ktoré hovoria len o kozmetickom zvýšení hodinovej sadzby osobnej asistencie. Po novom má vzrásť o štyri centy na pevne stanovenú sumu 2,82 eura. Podľa Bašistovej by bolo napríklad kompromisným riešením, ak by sadzba stúpla o jedno euro. “Vzájomne sme si vymenili cenné informácie, chceme nájsť korektný kompromis a budeme v rámci okrúhlych stolov, či rozhovore na výbore, ale aj na pôde ministerstva pokračovať. Naším cieľom je predovšetkým vytvoriť čo najlepšie podmienky pre poskytovanie osobnej asistencie v domácom prostredí prijímateľa tejto služby,” dodala Bašistová.

Koaličná poslankyňa Jana Vaľová (Smer-SD) upozornila, že opozícia nemôže tvrdiť, že vláda neurobila v posledných rokoch nič. “Tvorca zákona vždy musí mať na zreteli obidve strany mince. Každá skupina ľudí na Slovensku očakáva, že vždy dostane od štátu viac. Nemôžete ale povedať, že sme neurobili nič. Zvýšili sme opatrovateľský príspevok, odstránili sme 12-ročné obmedzenia pri sociálnom poistení,” uviedla Vaľová, podľa ktorej už rezort práce počíta so zvýšením príspevkov pre opatrovateľov aj v budúcom roku.

Nezaradená poslankyňa Zuzana Zimenová navrhuje, aby rezort práce stiahol novelu zákona z rokovania a dopracoval ju. “Vládna koalícia sľubuje na jednej strane širokým masám obrovské sociálne balíčky, na druhej strane nie je ochotná zabezpečiť ľuďom so zdravotným postihnutím, ktorí sú na sociálne dávky odkázaní, slušné živobytie,” upozornila Zimenová. Podľa nej by malo ministerstvo akceptovať pripomienky osôb so zdravotným postihnutím a uspokojiť ich nároky, ktoré vláda v procese pripomienkovania novely odignorovala.

 

Reklama

Richter: Príspevky pre opatrovateľov ŤZP sa navyšujú najviac za 6 rokov

Ministerstvo práce je ochotné rokovať o zmenách pri príspevkoch na opatrovanie ťažko zdravotne postihnutých, opatrenia sú ale limitované prostriedkami v štátnom rozpočte. Skonštatoval to minister práce Ján Richter (Smer-SD) na záver diskusie k novele zákona o peňažných príspevkoch na kompenzáciu ŤZP.

“Opatrovatelia sú potrební, sú stále lacnejší, ako keby sme ľudí dali do sociálnych zariadení. Preto treba túto činnosť podporovať a urobiť všetko pre to, aby ľudia mohli ostať doma so svojou rodinou,” vyhlásil v pléne Richter.

Priblížil, že ako minister má predstavy o opatreniach, ale isté veci sú limitované. “Tie limity sa volajú štátny rozpočet. Ja nemám problém komunikovať so svojím kolegom na Ministerstve financií SR, ale to sú strašne veľké milióny,” podotkol Richter. V tomto roku by si zvyšovanie príspevkov malo vyžiadať 35 miliónov eur, v budúcom roku 92 miliónov eur, v roku 2020 bude potrebné 117 miliónov eur a v roku 2021 bude potrebné 139 miliónov eur. “Spolu je to 383 miliónov eur. Nepoznám kapitolu v štátnom rozpočte, ani príspevky, ktoré by boli takto rapídne v tomto období navyšované, ako sú kompenzácie,” upozornil Richter.

Zároveň pripomenul, že každý rok sa bude vyjednávať o navýšení príspevkov. “Na vláde som musel ustúpiť požiadavke, že bude v zákone zakotvená forma valorizácie na základe pravidelného zvyšovania minimálnej mzdy. Aj pri sociálnych službách nastala podobná situácia, ale dôležité je, že sme hneď do zákona zakotvili mechanizmus, na základe ktorého ideme vyjednávať. Tak ako každý rok vyjednávame minimálnu mzdu, tak budeme každý rok vyjednávať aj otázku navýšenia príspevkov,” avizoval Richter. Podľa jeho slov takéto “rapídne” navyšovanie príspevkov za šesť rokov nebolo ako je ministrom práce.

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali