Oľano: „Zmeny v predpisovaní liekov zvýšia bezpečnosť, chceli ich všeobecní lekári.“ Tí sa však búria: „Zvýši sa napätie medzi nami a pacientmi, zhorší sa im dostupnosť liekov!“

Oľano: „Zmeny v predpisovaní liekov zvýšia bezpečnosť, chceli ich všeobecní lekári.“ Tí sa však búria: „Zvýši sa napätie medzi nami a pacientmi, zhorší sa im dostupnosť liekov!“

Bratislava 12. januára 2022 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:TASR – Pavel Neubauer, Jaroslav Novák, Pixabay)

 

Zmeny v predpisovaní liekov zvyšujú podľa poslankyne Národnej rady (NR) SR Evy Horváthovej (OĽANO) bezpečnosť pacienta. OĽANO, ktorého poslanci pozmeňujúci návrh k novele zákona o liekoch predložili, ozrejmilo, že zmeny iniciovala spoločnosť združujúcou všeobecných lekárov a reagujú na problém s tzv. delegovanou preskripciou

lekáreň, lieky, výživové doplnky
Ilustračné foto

„Pokiaľ pacient navštevuje špecialistu, lekár mu pri každom vyšetrení pripraví príslušný recept. Môže tak urobiť do termínu najbližšej kontroly. Pacient tak pôjde do lekárne bez ďalšej návštevy ambulancie špecialistu alebo všeobecného lekára. Uvoľní sa tak priestor pre vyšetrenie iných pacientov v oboch typoch ambulancií,“ ozrejmila Horváthová.

Reklama

Priblížila, že pokiaľ lekár špecialista z objektívnych príčin nemôže pacientovi vystaviť elektronický recept, môže ho po súhlase vystaviť aj všeobecný lekár.

„Je tak zaistená bezpečnosť pacienta, jasná zodpovednosť indikujúceho lekára a efektívnosť liečby,“ doplnila Horváthová.

Reklama

Návrh kritizujú viaceré lekárske a pacientske organizácie aj hlavní odborníci ministerstva zdravotníctva.

„Chápeme obavy pacientov i niektorých špecialistov, problémy diskutujeme so všetkými zainteresovanými stranami na pôde ministerstva zdravotníctva. Pacientov ubezpečujeme, že sa k svojim liekom dostanú a ich liečba bude manažovaná lepšie. Je treba dodať, že počas núdzového stavu a mimoriadnej situácie lieky môže i naďalej predpisovať i všeobecný lekár,“ reagovala Horváthová.

Prezidentka Spoločnosti všeobecných lekárov Slovenska (SVLS) Monika Palušková odmieta, že po zmene všeobecní lekári už nemôžu predpisovať lieky odporúčané špecialistom.

„Zákon presne určuje, kedy a za akých okolností sa to môže udiať. Podstatnou zmenou je, že špecialista kontroluje ním nastavenú liečbu u pacient a zároveň znižuje návštevy pacientov v ambulanciách využitím opakujúceho sa receptu,“ povedala.

Poukázala na to, že ak je chronický pacient sledovaný svojím špecialistom alebo všeobecným lekárom, je z dôvodu bezpečnosti liečby pacienta dôležité, aby mal lieky nastavené a kontrolované lekárom, ktorý mu ich odporúča užívať.

Reklama

„Ide o činnosť, ktorú nemôže prenášať na iného lekára. Pacient má právo na predpis lieku ako súčasť vyšetrenia. Nemôže absolvovať vyšetrenie jeden deň v jednej ambulancii a na druhý deň znovu kontaktovať inú ambulanciu iba pre predpis receptu, ktorý mal dostať u lekára už v predchádzajúci deň,“ zhrnula Palušková.

Vysvetlila, že pokiaľ je pacientov stav stabilizovaný a kontrolu u lekára má plánovanú o niekoľko mesiacov, nemusí už navštíviť ambulanciu lekára, ktorý liečbu odporúčal. Má ho kontaktovať SMS, e-mailom alebo telefonicky a požiadať o predpis elektronického receptu, ktorý mu zašlú do lekárne. Po dohode s pacientom môže dokonca vystaviť aj opakujúci sa recept (repetatur) na 12 mesiacov. Opakovaný recept môže byť vystavený aj v písomnej podobe.

Zmena, ktorú presadili poslanci Národnej rady (NR) SR za klub OĽANO Eva Horváthová, Marek Šefčík a Marek Krajčí, je účinná od začiatku roka. Zdôvodňovali ju tým, že tzv. delegovaná preskripcia administratívne extrémne preťažuje ambulancie všeobecných lekárov a zbytočne sa zvyšuje ich návštevnosť. Ministerstvo zdravotníctva SR avizovalo, že je otvorené diskusii v súvislosti s predpisovaním liekov.

 

ASL a SLK kritizujú zmenu predpisovania liekov, žiadajú pozastaviť jej účinnosť

Aj Slovenská lekárska komora (SLK) a Asociácia súkromných lekárov (ASL) SR kritizujú prijatie novely, ktorá mení podmienky predpisovania liekov a zdravotníckych pomôcok. Vyzývajú Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR o pozastavenie jej účinnosti a odbornú diskusiu s dotknutými stranami.

Reklama
Sídlo Slovenskej lekárskej komory
Na snímke tabuľa na budove, v ktorej sídli Slovenská lekárska komora

Obe spoločnosti kritizujú, že novela neprešla riadnym pripomienkovým konaním a dotknuté strany sa k nej nemali možnosť vyjadriť. ASL konštatuje, že zmena sa týka viacerých strán, ako sú pacienti, lekári, nemocnice či lekárne, a preto jej mala predchádzať široká diskusia.

SLK poukázalo na to, že prijatím novely zákona je delegovaný predpis cestou ambulancie všeobecného lekára výrazne obmedzený, až nemožný. ASL dodala, že úprava poškodzuje všeobecného lekára, ktorého vylučuje z procesu starostlivosti napríklad pacientov s viacerými ochoreniami.

„Vytratí sa napríklad možnosť všeobecného lekára posúdiť pacienta komplexne, zhodnotiť jeho problémy v súvislostiach, zhodnotiť možné duplicity liečby a zamedziť negatívne vplyvy na pacienta, lebo práve všeobecný lekár sa dostane ku všetkým informáciám o pacientovi v elektronickej zdravotnej knižke,“ priblížila ASL.

Podľa SLK ide o obmedzenie prístupu pacienta k zdravotnej starostlivosti. Upozorňuje tiež na to, že úprava môže viesť k neúmernému zaťaženiu pacientov a chaosu.

Novela podľa ASL nevyrieši záťaž všeobecných lekárov ani lekárov špecialistov.

„Naopak, znamená zbytočné napätie medzi lekármi navzájom a zároveň aj napätie medzi lekármi a pacientmi, ktorým sa radikálne zhorší dostupnosť liekov,“ uviedla asociácia v stanovisku.

SLK dodala, že na takúto zmenu nie sú pripravené ani ústavné zdravotnícke zariadenia.

„Mnohé z nich nemajú napríklad špecialistov vo všetkých odboroch a nebudú tak môcť pacientovi po prepustení z nemocnice predpísať potrebnú liečbu. Všeobecný lekár nebude mať povinnosť a už ani možnosť zabezpečiť preskripciu liekov, ktoré indikoval lekár počas hospitalizácie,“ spresnili.

ASL uviedla, že o veci už intenzívne komunikuje s rezortom zdravotníctva a so zdravotníckym výborom Národnej rady SR. Cieľom týchto diskusií je podľa asociácie doriešenie statusu nemocníc ako predpisujúceho subjektu či doriešenie právnych vzťahov pri predpisovaní liekov medzi lekármi jednotlivých segmentov na základe vzájomnej diskusie tak, aby bol mechanizmus čo najvýhodnejší pre všetky strany.

Jeden zo signatárov, prezident Slovenskej spoločnosti pre ultrazvuk v medicíne Jozef Beňačka, podotkol, že novela prináša konflikt pre všetkých a najmä pre pacientov.

Reklama

„Je totiž úplne jedno, či pacientovi predpíše chronickú liečbu špecialista (na kontrole) alebo všeobecný lekár medzi kontrolami,“ uviedol s tým, že ak by všeobecný lekár videl pacienta medzi kontrolami u špecialistu, bolo by to len v prospech veci.

„Lebo adherencia pacienta k užívaniu liekov je trvalý problém,“ doplnil.

 

Odborné spoločnosti a hlavní odborníci Ministerstva zdravotníctva odmietajú zmenu predpisovania liekov

Viacerí predstavitelia odborných lekárskych spoločnosti a hlavní odborníci Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR odmietajú novelu upravujúcu podmienky predpisovania liekov a zdravotníckych pomôcok, prijatú začiatkom roka. V liste vyzývajú ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského (nominant OĽANO), aby pozastavil jej účinnosť a inicioval diskusiu dotknutých strán s cieľom jej úpravy.

Vladimír Lengvarský
Na snímke minister zdravotníctva SR Vladimír Lengvarský (nominant OĽaNO)

List podpísalo viac ako 30 prezidentov odborných lekárskych spoločností a 14 hlavných odborníkov rezortu zdravotníctva. Upozorňujú, že novela zákona bude mať negatívny vplyv na kvalitu zdravotnej starostlivosti. Kritizujú aj to, že nebola predmetom riadneho pripomienkového konania a názor lekárov i zástupcov nemocníc bol ignorovaný.

Reklama

Odborníci podotkli, že podľa novej úpravy všeobecný lekár nemôže predpísať ani preskripčne neviazané lieky, ktoré indikoval špecialista, a teda liek či pomôcku má vždy predpisovať indikujúci lekár.

„Dosah takto zmenenej legislatívy považujeme za veľmi nepriaznivý, pretože spôsobí pacientom závažné organizačné i zdravotné komplikácie,“ uviedli v stanovisku.

Upozorňujú napríklad na to, že pacienti, ktorí navštevujú viac odborníkov, budú nadmerne zaťažení, čo môže viesť k zníženiu adherencie k liečbe. Varujú tiež pred znížením dostupnosti liekov.

„Varujeme pred situáciou, keď špecialisti, ktorí majú v porovnaní s všeobecnými lekármi v starostlivosti niekoľkonásobne viac pacientov, nebudú z kapacitných dôvodov schopní preskripciu adekvátne zabezpečiť,“ doplnili.

Uvedená úprava podľa nich vedie k tlaku na špecialistov používať pri preskripcii liekov repetatur, teda pokyn na opakované užívanie lieku, čo môže viesť k horšej kontrolovanosti pacientov a terapeutickému chaosu.

Reklama

Kritizujú tiež nariadenie, podľa ktorého sú nemocnice povinné pri prepustení pacienta zabezpečiť preskripciu liekov a pomôcok na 30 dní.

„V mnohých zdravotníckych zariadeniach nie sú špecialisti vo všetkých odboroch, a preto nebude možné novú, pre pacienta potrebnú liečbu predpísať,“ priblížili.

Za kritickú chybu novely považujú napríklad aj fakt, že lieky, ktoré pacient po prepustení obdrží, nebude mať ďalej v ambulantnej starostlivosti kto predpisovať.

 

Minimálna sieť všeobecných lekárov sa určí podľa nových pravidiel

Verejná minimálna sieť všeobecných ambulantných lekárov sa bude určovať podľa nových pravidiel a každý rok prehodnocovať. Vyplýva to z návrhu nariadenia vlády, ktorý v stredu schválila vláda. Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR avizuje, že dostupnosť ambulantnej starostlivosti na Slovensku by sa tak mala zlepšiť.

stetoskop
Ilustračné foto

„Schválené nariadenia je možné považovať za začiatok reformy ambulantného sektora v SR, ktorej cieľom je zabezpečiť dostatok všeobecných lekárov pre občanov naprieč Slovenskou republikou, a aj tým zvýšiť kvalitu a dostupnosť poskytovania zdravotnej starostlivosti v našej krajine,“ uviedla hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová.

Verejná minimálna sieť ambulantných lekárov pre dospelých a pre deti a dorast sa má určovať každý rok. Medzi základné kritériá bude patriť aj maximálny čas dojazdu. Miestna dostupnosť v okrese bude zabezpečená, ak nepresiahne 25 minút.

Reklama

„Cieľom je zabezpečiť normatív určujúci verejnú minimálnu sieť, ktorý bude vyjadrovať optimálny stav a automaticky reagovať na demografické a migračné zmeny v populácii poistencov,“ uviedlo v predloženej správe ministerstvo.

Rezort vysvetlil, že na rozdiel od predošlého stavu ide o dynamické definovanie siete na základe určených parametrov s každoročným vyhodnocovaním, monitorovaním siete a klasifikáciou okresov ako zabezpečených, nedostatkových, rizikovo nedostatkových a kriticky nedostatkových. Zavádza sa aj nový nástroj na identifikáciu rizikových okresov, kde nie je dostatočne zabezpečená všeobecná ambulantná starostlivosť.

Zmena súvisí s vlani schválenou reformou zdravotníctva. Nový normatív, teda potrebná kapacita verejnej minimálnej siete poskytovateľov všeobecnej ambulantnej starostlivosti, má byť platný od 30. júna.

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

09:22

Lionel Messi si zranil zadný stehenný sval a vynechá prípravné zápasy Argentíny v USA. Potvrdila to tamojšia národná futbalová asociácia.

Lionel Messi Nashville FC - Inter Miami
Na snímke útočník Interu Miami Lionel Messi padá v odvetnom osemfinálovom zápase Ligy majstrov CONCACAF proti Nashville FC 13. marca 2024 v americkom Fort Lauderdale
09:19

Pri inštalácii fotovoltiky si treba aktualizovať aj poistenie nehnuteľnosti a navýšiť si poistnú sumu o hodnotu solárnej elektrárne. Solárne panely totiž môžu zvýšiť hodnotu domu či iného objektu, v prípade podpoistenia by tak pri poistnej udalosti mohla poisťovňa vyplatiť menej peňazí. Upozornil na to riaditeľ pre neživotného poistenie v spoločnosti FinGO.sk Jaroslav Krajňák.

08:50

Ceny ropy v utorok ráno mierne klesli. Ovplyvnili ich vyhliadky na väčšiu ponuku z Ruska, slabší než očakávaný dopyt v sektoroch, ako je letecké palivo, a tiež opatrné obchodovanie pred rozhodnutím americkej centrálnej banky Fed o úrokových sadzbách. Informovala agentúra Reuters.

Barel (159 litrov) americkej ľahkej ropy West Texas Intermediate (WTI) s dodávkou v apríli sa v utorok o 7.24 h SEČ predával po 82,58 USD (75,82 eura). To bolo o 14 centov alebo 0,17 % menej ako v predchádzajúci deň na konci obchodovania.

08:26

Severokórejský vodca Kim Čong-un dohliadal na sériu palebných cvičení delostreleckých jednotiek na západe krajiny. Informovali o tom agentúry AFP a Reuters.

Manévre zahŕňali aj „super-veľké viacnásobné raketomety“ a došlo k nim len niekoľko dní po tom, ako Južná Kórea a Spojené štáty uzavreli každoročné spoločné vojenské cvičenie Freedom Shield.

Kim Čong-un North Korea Koreas Tensions
Na snímke severokórejský vodca Kim Čong-un dohliada na sériu palebných cvičení delostreleckých jednotiek na západe krajiny
07:38

Americký prezident Joe Biden usporiada v apríli prvý trojstranný summit s lídrami Filipín a Japonska, oznámil v pondelok Biely dom. Informovala agentúra AFP. Podľa nej sa Spojené štáty snažia posilniť spojenectvo v regióne voči Číne.

Schôdzka Bidena s filipínskym prezidentom Ferdinandom Marcosom a japonským premiérom Fumiom Kišidom je naplánovaná na 11. apríla a je ďalšou v sérii stretnutí s ázijsko-tichomorskými spojencami USA.

Biden
Na snímke Joe Biden
07:19

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken odcestuje tento týždeň do Saudskej Arábie a Egypta na rokovania o úsilí zabezpečiť prímerie v Gaze a zvýšenie množstva humanitárnej pomoci do tejto palestínskej enklávy, uviedol v utorok prostredníctvom svojho hovorcu americký rezort diplomacie. Informovala agentúra AFP.

Antony Blinken
Na snímke americký minister zahraničných vecí Antony Blinken
07:00

Približne 700 ľudí uviazlo v utorok na krajnom severe Austrálie po tom, čo sa touto odľahlou oblasťou prehnala tropická cyklóna a obyvateľov odrezala od zvyšku krajiny. Informovala agentúra AFP.

Búrka tretej kategórie postihla spomínané územie prudkým dažďom a silným vetrom s rýchlosťou približne 170 až 200 kilometrov za hodinu, uviedol austrálsky meteorologický úrad.

06:57

Na doživotné väzenie bez šance na udelenia milosti odsúdil v pondelok súd v USA matku, ktorá svoju 16-mesačnú dcéru nechala v detskej ohrádke a odišla na dovolenku na desať dní. Dieťa v tom čase zomrelo, informovala agentúra AP.

06:55

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu súhlasil s návrhom amerického prezidenta Joea Bidena, aby do Washingtonu vyslal delegáciu vysokopostavených izraelských predstaviteľov na rokovania o plánoch Izraela zaútočiť na mesto Rafah na juhu Gazy, ktoré je baštou Hamasu. Podľa agentúry AFP o tom informoval Biely dom.

Netanjahu Biden
Na snímke izraelský premiér Benjamin Netanjahu (vľavo) a americký prezident Joe Biden
06:52

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pondelok zablahoželal Vladimirovi Putinovi k znovuzvoleniu do funkcie ruského prezidenta a ponúkol mu, že bude sprostredkovateľom medzi Moskvou a Ukrajinou.

S odvolaním sa na kanceláriu tureckého prezidenta o tom informovala agentúra AFP. Pripomenula, že to nie je prvýkrát, čo Erdogan ponúkol svoje služby ako sprostredkovateľ vo vojne medzi Ruskom a Ukrajinou.

Vladimir Putin Recep Tayyip Erdogan
Na snímke Vladimir Putin a Recep Tayyip Erdogan
06:50

Hokejový tím NHL Anaheim Ducks poslal Slováka Pavla Regenda späť do farmárskeho tímu San Diego Gulls. Informovala o tom oficiálna stránka klubu.

Včera 20:24

Ministri zahraničných vecí EÚ v pondelok jednomyseľne schválili sankcie proti židovským osadníkom, ktorí sa dopúšťajú násilností voči Palestínčanom na západnom brehu Jordánu.

Včera 20:23

Holandská polícia v pondelok varovala pred rapídne sa zvyšujúcim množstvom detskej pornografie, ktorú vytvára umelá inteligencia (AI). Koordinátor holandskej polície pre boj s detskou pornografiou Ben van Mierlo uviedol, že je veľmi jednoduché využívať umelú inteligenciu na vytvorenie tohto typu materiálov. Zatiaľ predstavuje len malé percento takýchto prípadov, ktoré však rapídne stúpa.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Kondenačná stopa zo štartu rakety Falcon 9 spoločnosti SpaceX je vidieť nad domami v pondelok 18. marca 2024 v San Diegu

Autor: AP/Gregory Bull

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali