Odermatt získal malý glóbus za zjazd: “Zmiešané pocity”

Odermatt získal malý glóbus za zjazd: “Zmiešané pocity”

Saalbach 24. marca 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Marco Trovati)

 

Jury pre nepriaznivé podmienky zrušila finálový zjazd Svetového pohára alpských lyžiarov v rakúskom Saalbachu. Malý krištáľový glóbus tak získal Švajčiar Marco Odermatt, ktorý si udržal v celkovom poradí disciplíny pred druhým Francúzom Cyprienom Sarrazinom 42-bodový náskok. Odermatt ukoristil v tejto sezóne štyri trofeje – okrem veľkého glóbusu za celkové prvenstvo vybojoval aj tri malé (zjazd, super-G a obrovský slalom)

Švajčiar Marco Odermatt získal aj šštvrtú trofej, má malý glóbus za zjazd
Na snímke švajčiarsky lyžiar Marco Odermatt oslavuje na pódiu s malým glóbusom za zjazd po tom, ako jury pre nepriaznivé podmienky zrušila finálový zjazd Svetového pohára alpských lyžiarov v rakúskom stredisku Saalbach

Záverečná súťaž zimy doplatila na nepriaznivé podmienky. V rakúskom stredisku v noci na nedeľu husto snežilo a organizátori museli zo svahu odpratávať sneh ťažkými mechanizmami. Následne bolo potrebné upraviť zjazdovku, keďže na niektorých miestach sa úplne rozbila. To si vyžiadalo dlhší čas. Okrem toho sa pridal aj intenzívny nárazový vietor.

Reklama

Jury najprv posunula štart pretekov z pôvodných 11.15 na 12.00 h, neskôr ho odložila ešte o polhodinu. Na poludnie stanovila nový štart na 13.00. Napokon uznala, že v týchto podmienkach je nemožné usporiadať preteky a zabezpečiť ich bezpečné a férové konanie, informovala agentúra APA.

 

Reklama

Sarrazina počasie ukrátilo o poslednú šancu

Sarrazin bol jediný, kto ešte mohol obrať Odermatta o malý glóbus. “Mám zmiešané pocity. Ale pre nás oboch je to takto lepšie, ako absolvovať neférové preteky. Verím, že s tým Cyprien dokáže žiť a v nasledujúcej sezóne bude určite ešte viac útočiť na trofej,” povedal podľa APA Odermatt, ktorý je hrdý na svoje výkony v zjazdoch počas celej sezóny: “Jazdil som veľmi dobre. Najlepší víkend som zažil vo Wengene, on zasa v Kitzbüheli. Bol to super boj.”

Švajčiar si vďaka zrušeniu záverečnej súťaže zabezpečil svoj prvý glóbus v kráľovskej alpskej disciplíne, ale prišiel o možnosť prekonať hranicu 2000 bodov. Celkové poradie SP ovládol so ziskom 1947 bodov, druhý skončil jeho krajan Loic Meillard (1073), tretí Rakúšan Manuel Feller (952). Ten sa stal držiteľom malého glóbusu za slalom, teda za jedinú disciplínu, v ktorej Odermatt nesúťaží.

Dvadsaťšesťročný Švajčiar vyhral počas zimy 13 z 35 pretekov, 20-krát stál na pódiu. Veľký glóbus získal tretíkrát v kariére. Štyri trofeje v jednej sezóne sa pred ním naposledy podarilo vybojovať Rakúšanovi Hermannovi Maierovi (1999/2000 a 2000/2001).

konečné poradie SP (po 35 súťažiach):

1. Marco Odermatt 1947 b., 2. Loic Meillard (obaja Švaj.) 1073, 3. Manuel Feller (Rak.) 952, 4. Henrik Kristoffersen (Nór.) 754, 5. Cyprien Sarrazin (Fr.) 734, 6. Vincent Kriechmayr (Rak.) 707, 7. Timon Haugan (Nór.) 621, 8. Dominik Paris (Tal.) 539, 9. Linus Strasser (Nem.) 532, 10. Filip Zubčič (Chor.) 466, …, 132. Andreas ŽAMPA (SR) 7

Reklama

konečné poradie v zjazde (8):

1. Odermatt 552 b., 2. Sarrazin 510, 3. Paris 342, 4. Kriechmayr 298, 5. Bryce Bennett (USA) 257, 6. Niels Hintermann (Švaj.) 229 konečné poradie v Pohári národov (74): 1. Švajčiarsko 10.882 b., 2. Rakúsko 9287, 3. Taliansko 6817, 4. Nórsko 5190, 5. USA 3998, 6. Francúzsko 3808, …, 12. SLOVENSKO 809

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

19:06

Líder poľskej opozičnej strany Právo a spravodlivosť (PiS) Jaroslaw Kaczyňski v sobotu vyhlásil, že PiS kandiduje do Európskeho parlamentu, aby tam odmietla Európsku zelenú dohodu (Green Deal) – balík politických iniciatív, ktorého účelom je nasmerovať EÚ na cestu zelenej transformácie s konečným cieľom dosiahnuť do roku 2050 klimatickú neutralitu.

18:49

Palestínske militantné hnutie Hamas v sobotu zverejnilo video, ktoré má byť dôkazom, že rukojemníci Keith Siegel (64) a Omri Miran (46) sú stále nažive.

18:26

Hlavný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Olexandr Syrskij informoval západných partnerov o zložitej operačno-strategickej situácii na fronte, ktorá má tendenciu eskalovať. Podľa britskej stanice BBC o tom Syrskij v sobotu napísal vo svojom statuse zverejnenom na sieti Facebook.

Olexandr Syrskyj
Na snímke Olexandr Syrskyj
18:12

Viac ako 10.000 ľudí vyšlo v sobotu do ulíc Madridu, aby podporili zotrvanie ľavicového premiéra Pedra Sáncheza vo funkcii.

Sánchez v pondelok oznámi svoje rozhodnutie, či v súvislosti s obvinením vzneseným voči svojej manželke podá demisiu.

18:00

Dvadsať kambodžských vojakov prišlo v sobotu o život pri výbuchu munície na vojenskej základni na západe krajiny, oznámila tamojšia vláda. Informovala agentúra AFP.

17:43

Polícia v americkom meste Boston zadržala približne sto ľudí po tom, čo v sobotu začala s odstraňovaním stanového tábora propalestínskych demonštrantov pri tamojšej univerzite. K zadržaniam došlo v súvislosti s antisemitskými pokrikmi.

17:30

Súd v Moskve v sobotu vzal do väzby ďalšiu osobu podozrivú v kauze teroristického útoku v koncertnej sále Crocus City Hall neďaleko Moskvy.

Mužom, ktorý zostane vo väzbe minimálne do 22. mája, je 21-ročný občan Tadžikistanu. V Moskve býval v hosteli.

16:09

Turecký minister zahraničných vecí Hakan Fidan bude v nedeľu a v pondelok rokovať v Saudskej Arábii v rámci úsilia o dosiahnutie prímeria v Pásme Gazy, uviedli v sobotu nemenované turecké diplomatické zdroje.

Fidan sa stretne s členmi Organizácie islamskej spolupráce (OIC) a Ligy arabských štátov (LAŠ), ako aj so šéfmi diplomacie viacerých západných krajín.

16:03

Taliansko si v sobotu predvolalo ruského veľvyslanca. Ide o reakciu na oznámenie Moskvy, že dcérsku spoločnosť talianskej firmy Ariston Thermo Group zveruje pod “dočasné vedenie” štátneho energetického gigantu Gazprom.

15:11

Izraelské jednotky zastrelili dvoch Palestínčanov pri vojenskom stanovišti neďaleko mesta Džanín na Západnom brehu Jordánu, uviedla v sobotu izraelská armáda i palestínske médiá.

14:44

Čínska kontajnerová loď zostáva naďalej predmetom vyšetrovania v súvislosti s poškodením plynovodu v Baltskom mori medzi Fínskom a Estónskom v minulom roku. Potvrdili to tento týždeň fínske úrady.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali