Odborári kritizujú pôsobenie Penty v zdravotníctve, dali podnet na Európsku komisiu

Odborári kritizujú pôsobenie Penty v zdravotníctve, dali podnet na Európsku komisiu

Bratislava 9. septembra 2015 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:TASR-Michal Svítok)

 

Odborári upozorňujú, že by mohla finančná skupina Penta zneužívať svoje postavanie na trhu

Lekárskym odborárom sa nepáči pôsobenie finančnej skupiny Penta v slovenskom zdravotníctve. S podnetom sa preto obrátili na Európsku komisiu (EK). Chcú, aby preverila jej krížové vlastníctvo zdravotnej poisťovne Dôvera a poskytovateľov zdravotnej starostlivosti. Do portfólia Penty spadajú okrem poisťovne aj viaceré nemocnice, polikliniky, laboratória či lekárne. Odborári upozorňujú, že by tak mohla zneužívať svoje postavanie na trhu.

Reklama
Na snímke predseda LOZ Peter Visolajský
Na snímke predseda LOZ Peter Visolajský

“Podozrenie vzniká najmä preto, lebo Dôvera nakupuje pre svojich poistencov zdravotnú starostlivosť. Na druhej strane vlastní Penta poskytovateľov zdravotnej starostlivosti a je najväčším súkromným vlastníkom poskytovateľov zdravotnej starostlivosti v SR,” povedal šéf Lekárskeho odborového združenia (LOZ) Peter Visolajský. Pripomenul, že v USA by bolo niečo takéto neprípustné. Pôsobenie súkromníka v takejto miere na trhu podľa neho nie je ani v okolitých európskych krajinách.

Zdravotná poisťovňa podľa Visolajského dohliada na manažment a efektivitu liečby pacienta, aby sa mu napríklad nepredpisovalo veľa liekov. Problém má nastáť, keď má rovnakého vlastníka ako poskytovatelia. “Tuto ten ochranný vplyv poisťovne na pacienta odpadá a vlastníkovi je úplne jedno, kde sa dosiahne zisk, či to bude v poisťovni, laboratóriách, alebo nemocniciach. Tento chorý systém naberá ešte obludnejšie rozmery vtedy, ak vlastník týchto všetkých elementov v zdravotníctve má vplyv aj na štát, ministerstvo, ministra a zákony,” skonštatoval Visolajský.

Reklama

Európska komisia má okrem iného preveriť, či dôvodom pre zisk Penty v zdravotníctve nie sú výhodnejšie zmluvy od Dôvery pre jej zdravotnícke zariadenia. Podozrenia podľa odborárov nevyvracia ani klesajúci zisk Dôvery a mimoriadny nárast zisku v ostatných spoločnostiach vlastnených Pentou. Poukazujú na to, že Svet zdravia zaznamenal vlani nárast zisku o 3061 percent, ProCare o 143 percent a Mirakl o 482 percent. Cez Svet zdravia kontroluje Penta nemocnice, cez ProCare polikliniky a cez Mirakl lekárne.

“Podnet nemáme zatiaľ k nahliadnutiu, preto sa nevieme k jeho konkrétnostiam vyjadriť… Ak však vychádzame z toho, čo odznelo na tlačovej konferencii LOZ, tak tieto obvinenia považujeme za ničím nepodložené a nepravdivé,” reagoval hovorca Penty Gabriel Tóth. Poznamenal, že skupina nechápe, prečo sa odborári najprv neobrátili na Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou.

Zmluvné vzťahy medzi Dôverou a zdravotníckymi zariadeniami Penty sú podľa jeho slov založené na trhovej báze. “Podľa zákona je Dôvera povinná hospodáriť so zverenými finančnými prostriedkami zodpovedne a mimo iného má povinnosť uverejňovať na svojej webovej stránke zmluvy o poskytovaní zdravotnej starostlivosti, ktoré uzatvorila s poskytovateľmi. Tieto zmluvy, ktorých súčasťou sú aj dohodnuté cenové podmienky, sú teda verejne dostupné, a tým pádom ľahko overiteľné, čím usvedčujú LOZ z vedomého klamstva,” uviedol Tóth.

Visolajský dnes nechcel polemizovať, čo by mohlo po podnete nasledovať ďalej. “Ak EK zistí, že Penta porušuje články Zmluvy o fungovaní EÚ pri krížovom vlastníctve zdravotnej poisťovne a poskytovateľov zdravotnej starostlivosti, bude nutné otvoriť diskusiu, prečo Protimonopolný úrad vágne a bez riadneho preskúmania argumentov ako cez kopirák rozhoduje v prípade ďalších fúzií. Zároveň bude nutné viesť diskusiu s vládou, či zakročí proti krížovému vlastníctvu a špecifickému postaveniu Penty v zdravotníctve,” zhrnul Visolajský.

Penta v tejto súvislosti upozornila, že nie je dominantným hráčom v slovenskom zdravotníctve, keďže tým je štát. V štátnom vlastníctve zdravotnej poisťovne a nemocníc však Visolajský problém nevidí. Argumentuje, že kým cieľom akejkoľvek finančnej skupiny je zisk, v prípade štátu je to zdravie ľudí.

Reklama

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

14:21

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov vo štvrtok uviedol, že so zahraničnými partnermi prebiehajú rozhovory o možnej výmene amerického novinára Evana Gershkovicha, ktorého od vlaňajšieho marca zadržiavajú v Rusku pre obvinenia zo špionáže.

14:19

Veliteľ estónskych ozbrojených síl Martin Herem vo štvrtok vyzval na zdvojnásobenie výdavkov na obranu Estónska v priebehu nasledujúcich dvoch rokov. Podľa neho je to potrebné na vytvorenie dostatočných zásob munície na rýchle odrazenie prípadnej ruskej invázie.

14:11

Lotyšský minister zahraničných vecí Krišjanis Kariňš oznámil, že k 10. aprílu odstúpi z funkcie.

14:09

Grécku metropolu Atény zahalili oblaky hustého prachu zo Sahary, ktorý tam cez východnú časť Stredozemného mora privial vietor zo severnej Afriky. Negatívne účinky prachu ešte umocňuje nezvyčajne teplé počasie.

13:40

Federálna vláda USA poskytne pôžičku vo výške 1,5 miliardy dolárov na obnovenie prevádzky jadrovej elektrárne v štáte Michigan. Má ísť o prvý takýto reštart v dejinách USA.

13:40

Bulharská populistická strana Je taký národ (ITN) odmietla vo štvrtok sformovať novú vládu, čím otvorila cestu k vypísaniu predčasných parlamentných volieb.

13:39

Slovensko má najdrahší benzín spomedzi susedných krajín Európskej únie (EÚ). V medzitýždňovom porovnaní ceny benzínu na Slovensku zaznamenali najvyšší percentuálny skok v strednej Európe v porovnaní so susednými Rakúskom, Českou republikou, Poľskom a Maďarskom. Upozornil na to analytik ČSOB Marek Gábriš v súvislosti s nárastom cien pohonných látok, o ktorom vo štvrtok informoval Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

13:39

Tempo rastu peňažnej zásoby v eurozóne sa vo februári zrýchlilo, ako aj rast úverov súkromnému sektoru, ukázali nové údaje Európskej centrálnej banky (ECB).

13:38

Pre okresy Brezno, Snina a Veľký Krtíš vyhlási Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR dotačnú výzvu, z ktorej budú môcť spolu čerpať 1,1 milióna eur. Na tlačovej konferencii v Brezne to vo štvrtok povedal minister investícií Richard Raši (Hlas-SD).

13:38

Pobočky Slovenskej pošty budú počas veľkonočných sviatkov zatvorené na Veľký piatok (29. 3), Veľkonočnú nedeľu (31. 3.) aj Veľkonočný pondelok (1. 4.). V sobotu (30. 3.) budú pošty poskytovať svoje služby v štandardných otváracích hodinách. Vo štvrtok o tom informoval hovorca Slovenskej pošty Martin Guzi.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali