Od marca zatkli v Tunise 1000 ľudí, vláda dúfa v ďalšiu pomoc

Od marca zatkli v Tunise 1000 ľudí, vláda dúfa v ďalšiu pomoc

Tunis 7. júla 2015 (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Matt Dunham)

 

Polícia vykonala od marca  viac než 8000 domových prehliadok, pričom medzi zadržanými je 120 osôb podozrivých z terorizmu

Hromadným zatýkaním, raziami a väčším počtom policajtov v letoviskách chce tuniská vláda obnoviť bezpečnosť po dosiaľ najkrvavejších útokoch na turistov v krajine. Od marca zadržali tuniské úrady viac než 1000 ľudí, oznámila dnes tuniská vláda.

Reklama
Ilustračné foto
Ilustračné foto

Od marcového ozbrojeného útoku na známe múzeum Bardo v metropole Tunis s viac než 20 obeťami vykonali v severoafrickej krajine tiež takmer 8000 domových prehliadok. Medzi zadržanými je 120 osôb podozrivých z terorizmu, napísala agentúra DPA. Koncom júna zastrelil tuniský študent na pláži hotela v letovisku Súsa 38 ľudí. Väčšinu obetí tvorili britskí občania. Od tohto útoku zatkli ôsmich podozrivých.

Tuniská vláda uviedla, že s cieľom lepšie chrániť turistov v budúcnosti posilnila pobrežnú stráž o 600 dodatočných príslušníkov a v hoteloch a turistických oblastiach nasadila ďalších 1400 členov bezpečnostných síl. V dôsledku “zlyhania” bezpečnostných síl pri útoku v Súse odvolali z funkcií guvernéra, ako aj policajných funkcionárov v Súse a v meste Kajruván, odkiaľ pochádzal atentátnik, podľa doterajších zistení vycvičený v Líbyi.

Reklama

Minulú sobotu vyhlásil prezident Bádží Káid Sibsí v krajine na 30 dní výnimočný stav. Nová ústava s touto možnosťou síce pri vážnom ohrození počíta, Tunisko však zatiaľ nemá zákon, ktorý by upravoval presné uplatňovanie výnimočného stavu. Vláda preto vychádza z dekrétu z roku 1978, ktorý za určitých okolností umožňuje vyhlásiť zákazy vychádzania a štrajkov a uľahčuje domové prehliadky. Keďže ústavný súd by mal vzniknúť až v tomto roku, preskúmaním vyhlásených opatrení bude poverený administratívny súd.

V boji proti teroristom dúfa tuniská vláda tiež v ďalšiu pomoc zo zahraničia, najmä pri ochrane hraníc. Do konca roka 2016 by malo Tunisko dostať od USA osem z celkovo 12 vrtuľníkov Black Hawk, ktoré si objednalo. Tunis sa teraz snaží o urýchlenie dodávok technických prostriedkov na kontrolu hranice so susednou krízovou Líbyou, kde sú aktívne milície a ťažko ozbrojení džihádisti.

V Tunisku v roku 2011 zvrhli dlhoročného autokratického vládcu Zína Ábidína bin Alího. Krajina odvtedy uspela pri prechode k demokracii, vzhľadom na nepokoje v regióne však narastajú útoky islamistických extrémistov. Od cestovného ruchu v Tunisku závisí približne 400.000 z 11 miliónov obyvateľov.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

17:58

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan opäť naznačil, že by chcel byť novým sprostredkovateľom v konflikte medzi Izraelom a palestínskym hnutím Hamas. Palestínčanov zároveň vyzval, aby sa zjednotili. Jeho prezidentský úrad to uviedol po niekoľkohodinových rozhovoroch s vodcom Hamasu Ismáílom Haníjom v Istanbule.

Zelenskyj v Turecku
Na snímke turecký prezident Recep Tayyip Erdogan
17:33

Palestínska samospráva prehodnotí svoje bilaterálne vzťahy so Spojenými štátmi po tom, ako USA v Bezpečnostnej rade vetovali plné členstvo Palestíny vo svetovej organizácii. Uviedol to palestínsky prezident Mahmúd Abbás.

17:12

 Dánske letisko Billund evakuovali v dôsledku vyhrážky bombou. Polícia vyzvala verejnosť, aby sa k letisku nepribližovala.

17:07

16:59
Hlavný veliteľ ruského námorníctva admirál Alexander Mojsejev pricestoval s delegáciou do Číny, kde sa zúčastní na 19. námornom sympóziu v západnom Tichomorí, informoval odbor informácií a masovej komunikácie ruského ministerstva obrany.
16:41

Úrady v ruskej Kurganskej oblasti nariadili evakuácie v niekoľkých okresoch pre stúpajúce hladiny riek.

16:33

Na väčšine Slovenska hrozí počas najbližšej noci a nedeľňajšieho skorého rána mráz, ktorý môže poškodiť vegetáciu nižšieho vzrastu. Upozorňuje na to Slovenský hydrometeorologický ústav vo vydanej výstrahe prvého stupňa.

16:15

V Rafahu na juhu Pásma Gazy zabila izraelská armáda počas nočných útokov deväť členov palestínskej rodiny, informoval tamojší úrad civilnej ochrany.

15:30

Izraelské bezpečnostné sily zabili počas útoku v okolí utečeneckého tábora Núr Šams na palestínskom západnom brehu Jordánu desať militantov, informovala izraelská armáda.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke matka Xena v ZOO v Košiciach

Autor: FOTO TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali