“Fľandra, obleč sa, lebo ťa znásilníme!” Video českého fotografa z Rakúska vyvolalo opäť diskusiu o migrantoch

“Fľandra, obleč sa, lebo ťa znásilníme!” Video českého fotografa z Rakúska vyvolalo opäť diskusiu o migrantoch

Viedeň 10. októbra 2017 (HSP/Foto:Screenshot video)

 

Český fotograf Tomáš Busek, ktorý dlhodobo pôsobí vo Viedni nedávno zverejnil video, na ktorom sa počas trávenia voľných chvíľ pri jazere skupina cudzincov vyhráža jeho polonahej manželke znásilnením, pokiaľ na seba niečo neoblečie. Spolu s blížiacimi sa rakúskymi parlamentnými voľbami sa tento incident stal horúcou témou diskusií na sociálnych sieťach ako aj v mainstreamových médiách.

Zábery z videa, v ktorom sa podľa slov fotografa Thomasa Buska vyhrážajú jeho priateľke znásilnením

Busek na svojom facebooku týždeň pred rakúskymi voľbami zverejnil nahrávku zachytávajú jeho konflikt s mužmi, pochádzajúcimi pravdepodobne z Čečenska. „Opaľovali sme sa vedľa seba, keď k nám zrazu prišlo šesť fúzatých mužov, ktorí nám prikázali, aby sa obliekla. Vyhrážali sa pritom, že ak sa nezahalí, tak za seba nemôžu ručiť a hrozí jej znásilnenie. Hoci ešte nebolo veľmi neskoro a v blízkosti sa pohybovalo veľa ľudí, nikto nám nepomohol,“ napísal Busek na sociálnej sieti Facebook. Pre český portál Týden potvrdil, že muži sa mu vyhrážali, že by sa mohli prestať kontrolovať a priateľku by mohli znásilniť.

Reklama

Najprv sa s nespokojnými mužmi snažil diskutovať a rozhovor si natáčal na mobil. Potom k nemu jeden z mužov pristúpil a pokúsil sa ho vytlačiť zo skaly do vody. Keď sa mu to nepodarilo, účastníci konfliktu sa rozišli. Tridsaťštyriročný fotograf Busek, ktorý má slovenské občianstvo, ale 20 rokov žije vo Viedni, video po dvoch mesiacoch od jeho natočenia zverejnil a vyvolal tým v Rakúsku doslova ošiaľ. Videonahrávku videlo za päť dní takmer 700-tisíc ľudí. A to aj kvôli tomu, že Rakúsko čakajú už 15. októbra parlamentné voľby, v ktorých bude okrem iného rozhodovať aj postoj politikov k utečeneckej kríze. Nahrávka môže podľa niektorých politikov rozdúchať “nacionalistické vášne”.

Reklama

 

Busek má obavy, aby konflikt neprerástol do bežnej praxe

Busek tvrdí, že zverejnenie nahrávky tesne pred voľbami je len náhoda, nie zámer. “Dlho som bol kvôli práci mimo Rakúsko, dostal som sa k tomu až teraz,” tvrdí fotograf. Chcel údajne len upozorniť na to, že prisťahovalci v Rakúsku majú stále väčšiu moc a dovoľujú si dokonca nútiť Rakúšanov, aby sa správali podľa ich pravidiel. “Nie som rasista, ani xenofob, mám medzi cudzincami veľa priateľov. Len sa naozaj obávam, aby sa z konfliktu, ktorý som zažil ja s priateľkou, nestala za pár rokov bežná prax. Takýchto prípadov pribúda, len sa o nich nehovorí,” uviedol Busek pre portál Týden.

 

Predvolebná téma

Reklama

Zo zverejnenej nahrávky sa však medzitým stala jedna z dôležitých predvolebných tém. Od tisícov komentárov na Facebooku sa debata o utečencoch a ich právach presunula aj do médií. Obsiahly článok napísal aj seriózny denník Oberösterreichische Nachrichten, ktorý text uverejnil text s titulkom “Hore bez pri jazere. Muži hrozili znásilnením”.

Český fotograf vystúpil aj v niekoľkých rakúskych televíziách. Rozhovor s ním natočila televízia ServusTV a ďalšie médiá. Tá zároveň zverejnila jeho nahrávku. Zaujímavé na celej veci však zostáva to, že zatiaľ nikto nevie, kto a ako sa Buskovej priateľke vyhrážal a nútil jej obliecť sa. Televízia uviedla, že išlo pravdepodobne o Čečencov, národnosť ani pôvod šiestich mužov z nahrávky však zatiaľ nikto oficiálne nepotvrdil. Ani nemohol, polícia začala prípad vyšetrovať až na základe zverejnenia videa, Busek sám žiadne trestné oznámenie nepodal.

 

Podpora od Čechov

Reklama

Buskovi pritom aj za týchto okolností píšu stovky ľudí vrátane Čechov. “Volal mi nejaký český politik, predstavil sa, ale ja som mu zle rozumel. Tak ani neviem, o koho išlo. Tvrdil, že je hrdý na to, že ako Čech tak dobre zastupujem svoju krajinu v cudzine a vyjadril mi sústrasť s tým, čo sa dnes deje v Rakúsku,” uviedol Busek. Keď si potom overoval číslo, odkiaľ mu politik volal, dostal sa skutočne na zoznam českej Poslaneckej snemovne.

Fotograf uviedol, že jeho zámerom nebolo rozdúchavať nacionalistické vášne alebo ovplyvňovať voľby. Pripomenul, že sám som sa do Rakúska s rodičmi prisťahoval a nevedel vtedy ani slovo po nemecky. Zdôraznil však, že ide aj o to, či a ako sa chcete v cudzej krajine integrovať.

“A ja sa len naozaj bojím, aby sme sa tu raz nemuseli riadiť zvykmi niekoho, kto o žiadnu integráciu vlastne ani nestojí,” dodal na záver Busek pre český portál Týden.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali