Objavili sa podrobnosti o streľbe v škole, páchateľ išiel po čine na drink

Objavili sa podrobnosti o streľbe v škole, páchateľ išiel po čine na drink

Parkland 16. februára 2018 (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-John McCall/South Florida Sun-Sentinel)

 

Podrobnosti o stredajšom streleckom masakre na škole vo floridskom meste Parkland sa verejnosť dozvedela o deň neskôr, z opisov svedkov a správ policajných síl.

Na snímke študentky strednej školy Marjory Stonemanovej Douglasovej plačú po stredajšej streľbe v meste Parkland na juhu amerického štátu Florida, ktorá si vyžiadala najmenej 17 mŕtvych v stredu 14. februára 2018

Páchateľ Nikolas Cruz (19) vyskočil z auta taxislužby Uber a kráčal smerom k budove číslo 12 strednej školy Marjory Stonemanovej Douglasovej. Niesol čierny vak a čierny ruksak. Muž nachádzajúci sa v priestoroch školy Cruza spozoroval a uvedomil si, že je to bývalý študent. Problémové dieťa. Muž vysielačkou informoval kolegu a do minúty počul výstrely, napísala v piatok tlačová agentúra AP.

Reklama

Cruz mal na sebe gaštanovohnedú košeľu, čierne nohavice a čiernu čiapku. Muž, ktorého meno bolo v písomnej výpovedi pre šerifa začiernené, uviedol detektívom, že Cruz sa pohyboval “cielene”, “premyslene”.

Vkĺzol do budovy, vošiel na schodisko a vytiahol z vaku pušku, uviedli úrady. Strieľal do štyroch tried na prvom poschodí; potom sa tam vrátil a vypálil spŕšku nábojov do dvoch z týchto tried – následne vyšiel hore schodmi a strelil do jedinej obete na druhom poschodí. Bežal na tretie poschodie, kde podľa šerifovho úradu okresu Broward prešli tri minúty, kým pušku a ruksak odhodil na zem, utekal späť dolu schodmi a rýchlo sa zamiešal medzi študentov unikajúcich v panike preč.

Reklama

Senátor za štát Florida Bill Galvano, ktorý si obzrel tretie poschodie, povedal, že podľa predpokladu úradov sa Cruz pokúšal strieľať z okien tretieho poschodia na študentov, keď vybiehali zo školy, ale okná sa neotvorili. Polícia Galvanovi povedala, že otvoriť okná nebolo také ťažké.

“Vďaka Bohu, neotvoril ich,” vyhlásil senátor.

Od chvíle, keď Cruz vošiel do budovy, do chvíle jeho odchodu prešlo len šesť minút. Počas tohto krátkeho času postrelil vyše dve desiatky študentov, 17 z nich smrteľne.

Po krviprelievaní sa podozrivý vydal k obchodnému domu Wal-Mart a kúpil si drink v reštaurácii Subway, potom išiel do McDonald’s.

Približne o 40 minút, po odchode z McDonald’s, ho policajt videl kráčať po ulici vo štvrti South Florida a chytil ho. Mladík mu nekládol žiaden odpor.

Reklama

Medzi mŕtvymi obeťami je 37-ročný asistent futbalového trénera Aaron Feis, ktorého zasiahol náboj, keď vlastným telom chránil študentov pred guľkami. Futbalový tím vo štvrtok ráno na Twitteri napísal, že “zomrel hrdina” a “navždy bude v našich srdciach a spomienkach”.

O život prišiel aj Joaquin Oliver, študent známy svojím ojedinelým vzhľadom, ktorý si kedysi prefarboval vlasy na blond s tigrími pruhmi; zomrela aj Alyssa Alhadeffová, nadšená futbalistka a študentka; a 35-ročný učiteľ zemepisu Scott Beigel, ktorý pomáhal študentom vstúpiť do zamknutej triedy, aby sa vyhli strelcovi, pritom však sám dostal zásah.

Stredajšia streľba bola 17. prípadom streľby na americkej škole tento rok. Medzi týmito 17 incidentmi bola aj jedna samovražda; pri dvoch incidentoch aktívni strelci zabili študentov; dvaja ľudia boli zabití v hádkach a traja utrpeli zranenia, ale prežili. Deväť účastníkov incidentov neutrpelo nijaké zranenia.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

16:08

Českí meteorológovia vydali vo štvrtok výstrahu pred očakávaným snežením a nízkymi teplotami. Pod nulu by mali klesnúť v noci na piatok takmer na celom území. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) tiež upozornil, že mrazy môžu poškodiť tohtoročnú úrodu na ovocných stromoch či zeleninu, preto ich odporučil chrániť.

16:06

Francúzsky súd v stredu odsúdil 67-ročnú zdravotnú sestru, ktorá okradla francúzsku štátnu zdravotnú poisťovňu o viac než 1,5 milióna eur prostredníctvom žiadostí o fiktívne vyšetrenia.

16:00

Nemecká letecká spoločnosť Lufthansa vo štvrtok predĺžila pozastavenie letov do iránskej metropoly Teherán a libanonského hlavného mesta Bejrút do konca apríla.

15:59

Plánovaná výstavba visutého mosta, ktorý má spojiť Sicíliu s talianskou pevninou, vyvoláva čoraz častejšie protesty miestnych obyvateľov. Po zverejnení plánov na vyvlastnenia v súvislosti s výstavbou sú podľa správy denníka Corriere della Sera “pripravení bojovať” a hrozia, že sa pripútajú k svojim domom.

15:58

Slovensku sa vo štvrtok podarilo predať štátne dlhopisy v celkovej hodnote 635 miliónov eur. O tieto dlhopisy prejavili záujem švajčiarski investori a po 10 rokoch sa tak podarilo SR diverzifikovať portfólio aj do inej meny ako euro. Informovalo o tom vo štvrtok Ministerstvo financií (MF) SR.

15:52

Letisko M. R. Štefánika v Bratislave patrí medzi desať najlepších letísk vo východnej Európe. V ankete najlepších letísk sveta – Skytrax sa v kategórií letísk východnej Európy umiestnilo na 10. mieste. Vo štvrtok o tom informovala hovorkyňa Letiska M. R. Štefánika v Bratislave Veronika Tóthová.

15:35

Britský princ William sa vo štvrtok účasťou na charitatívnych podujatiach vráti k svojím oficiálnym povinnostiam, ktoré prerušil minulý mesiac, keď jeho manželke Catherine diagnostikovali rakovinu.

15:07

Nová eurofondová výzva z Programu Slovensko za 350 miliónov eur je zameraná na modernizáciu verejnej osobnej dopravy a udržateľnej mestskej mobility v regiónoch. Uviedol to vo štvrtok minister investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Richard Raši (Hlas-SD) na tlačovej konferencii.

15:00

Solidarita je základom fungovania Európskej únie a hoci migračný pakt nie je skvelý, nové pravidlá sú potrebné, pretože tie aktuálne nefungujú. Povedal to vo štvrtok na mimoriadnej schôdzi Poslaneckej snemovne českého parlamentu minister vnútra Vít Rakušan. Podľa predsedu opozičného hnutia ANO Andreja Babiša však Rakušan klame.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali