O čom sa v posledných dňoch dohadovali Turci a Američania v Sýrii?

O čom sa v posledných dňoch dohadovali Turci a Američania v Sýrii?

Damask 21. októbra 2019 (HSP/Vz/Foto:TASR/AP)

 

Ruský vojenský expert Anton Mardasov vysvetľuje posledné dianie ohľadne Sýrie. Podľa informácii, ktoré unikli z okolia Erdogana, Američania odovzdali Turkom územia východne od Eufratu. Tieto tvrdenia vyvolali množstvo otázok, ruský vojenský expert Anton Mardasov uvádza informácie na pravú mieru

Ilustračné foto

“Turci sú rozhodnutí vytvoriť za každú cenu nárazovú zónu pozdĺž sýrsko-tureckej hranice a do tejto oblasti repatriovať sýrskych utečencov, ktorí do Turecka utiekli pred terorom proamerických Kurdov z SDF. Erdogan s Pencem o tejto téme diskutovali a Pence údajne nemal voči tureckým predstavám žiadne výraznejšie námietky,” uviedol Anton Mardasov.

Reklama

Američania však požadovali 5 dňové pozastavenie bojov, dôvodom bolo aby sa mohli Kurdi v pokoji stiahnuť za určenú demarkačnú líniu a pozametať za sebou stopy. Nie všetci Kurdi to však stihli, svetovú verejnosť pobúrila smrť  35 ročnej kurdskej političky Hevrin Chalafovej, ktorá aj so svojou suitou padla údajne do rúk protureckých vojenských skupín, Chalafovú znásilnili a ukameňovali (časť ruských expertov hovorí, že išlo o akciu tureckej tajnej služby a Američania stiahli z Kurdov svoju ochrannú ruku). Podľa tureckých informácii však Chalafová aktívne vystupovala v etnických čistkách na severe Sýrie, namierených proti protureckému a arabskému arabskému obyvateľstvu.

Otázne však je, či Turci budú môcť naozaj vytvoriť bez problémov nárazníkové pásmo tak ako si predstavujú. Už dnes sa objavujú  ojedinelé strety medzi Sýrčanmi a Turkami, Turci by napríklad radi rozšírili svoj vplyv aj v oblastiach provincie Deir ez Zor a Rakka. Sýrčania zase vo viacerých prípadoch chceli získať strategické postavenia vo vnútri Turkami presadzovanej nárazníkovej zóny. Ruskí vojenskí policajti (čečenskí výsadkári) sú však garantom, oddeľujú od seba Sýrčanov a Turkov. Ani Sýrčania a ani Turci v oblastiach, kde patrolujú ruskí vojenskí policajti nezasahujú a akceptujú Rusov ako mediátorov.

Reklama

Anton Mardasov takisto upozornil na fakt, že na aktivity Turkov v najvýchodnejšom cípe Sýrie nemajú sýrske vládne jednotky vážnejší dosah, pretože Sýrčania dosiaľ nekontrolujú oblasti v blízkosti irackých hraníc. Informácie, ktoré unikli vďaka Erdoganovmu poradcovi Yasinovi Aktajovi o spomenutej tajnej dohode Turkov a Američanov majú reálny podklad. Američania sú znepokojení smerovaním Turecka, ktoré oslabuje okrem iného aj konzistenciu južného krídla NATO a boli by veľmi radi, keby Turci draftovali z ruskej zóny vplyvu k Američanom. Ak by k tomu stačilo, aby Erdogan obsadil časť východnej Sýrie, Američania mu veľmi radi ponechajú voľnú ruku.

Erdogan však nie je hlupák, územie, ktoré by Turci získali by prinieslo Turkom množstvo problémov, aj keď sa Kurdi z tohto územia veľmi rýchlo sťahujú hlbšie na územie Sýrie. Okrem toho Erdogan si o Američanoch nerobí ilúzie, pokus o štátny prevrat, ktorý Obamova administratíva v Turecku zinscenovala s cieľom odstrániť Erdogana je pre Erdogana vážnym mementom, na ktoré Erdogan nezabudne. Rovnako nezabudne ani na to, s akou ľahkosťou Američania opustili Kurdov. Američania nemajú priateľov, majú len svoje záujmy.

Na snímke turecký prezident Recep Tayyip Erdogan (vpravo) a americký viceprezident Mike Pence Foto:TASR/AP-Presidential Press Service via AP, Pool

Podľa Mardasova Američania veria, že môžu situáciu v Sýrii kontrolovať vďaka svojím základniam v Iraku a Jordánsku. Do Jordánska chcú Američania presunúť aj svoje letecké sily z tureckej základne Incirlik, na tejto základni sa nachádzajú aj americké jadrové zbrane. Jordánci dali súhlas Američanom s používaním svojich vojenských základní, situácia v Jordánsku je pre Američanov podstatne lepšia ako v Iraku, kde Američania už stratili svoj vplyv v šiítmi osídlených oblastiach a celkovo sa ich vplyv v Iraku oslabuje.

Informácie, ktoré vypustil Erdoganov poradca Yasin Aktaj sú nepriamym dôkazom, že sa Turci a Američania o Sýrii dohadovali. No problém tkvie v niečom inom. Aká veľká je možnosť bojového stretu tureckých a sýrskych jednotiek, ktoré sa momentálne aktivizujú v severnej Sýrii? Podarí sa Rusom udržať Turkov i Sýrčanov od seba? Rusko má veľmi dobrú pozíciu, ktorú akceptujú aj Sýrčania a aj Turci. Erdogan si ešte pamätá ako ho do kolien dostali brutálne ruské ekonomické sankcie (ruskí turisti opustili turecké letoviská, zákaz tureckého exportu do Ruska) a zvýšená ruská  vojenská pomoc Kurdom po zostrelení ruského Su-24. Damask zase dobre vie, že nebyť Rusov, ani iránska pomoc by Sýrčanom nepomohla. Proamerické skupiny a teroristi Islamského štátu už stáli na okraji Damasku a kontrolovali viac ako 2/3 Sýrie.

“Za posledný rok Rusko získalo navyše ďalšie veľké skúsenosti a v Idlibe pri určovaní demarkačných línii a deeskalačných zón Rusko ukázalo, že dokáže Američanmi nakopené problémy úspešne riešiť” uviedol otvorene Anton Mardasov. Podľa Mardasova Rusko svoj vplyv v Sýrii udrží, Mardasov je však presvedčený, že celú akciu v severnej Sýrii a odchod Američanov zo Sýrie dohodli na najvyššej úrovni ruský prezident Vladimír Putin a americký prezident Donald Trump.

Reklama
Na snímke americký prezident Donald Trump (vpravo) a ruský prezident Vladimir Putin

Anton Mardasov venoval svoju pozornosť aj operáciám iránskych skupín v sýrskej provincii v Deir ez Zor. Už v minulosti podnikali iránski agenti a proiránske skupiny v provincii Deir ez Zor útoky voči Kurdom  a proamerickým sýrskym Arabom. Podľa Mardasova je potrebné, aby Rusko udržalo kontrolu aj nad Iráncami, ktorí majú s proamerickými Kurdami takisto množstvo nevybavených účtov. Celkovo sa však pozície proamerických Kurdov v Sýrii veľmi oslabili, podobne ako sa oslabili pozície proamerických Kurdov v Iraku (Barzániho fiasko).

Čo sa týka možnosti sýrskych vládnych jednotiek vstupovať do prípadnej konfrontácie s Tureckom, možnosti Sýrčanov sú dnes značne obmedzené. Sýrske jednotky sú síce skúsené a zocelené v bojoch, v radoch sýrskych vládnych síl však bojuje množstvo arabských skupín, nad ktorými nemá Damask totálnu kontrolu. Mnohí bojovníci v týchto skupinách v minulosti dokonca bojovali proti Asadovmu režimu, na stranu Damasku sa priklonili až po ruskom vstupe do konfliktu a drvivej porážke Islamského štátu a proamerických skupín, ktoré sú momentálne obkľúčené v Idlibe. Damask im za ich účasť v bojoch na vládnej strane prisľúbil amnestiu, spoliehať sa na tieto arabské skupiny ako napríklad na elitné jednotky sýrskej armády (parašutisti, jednotky Hizballáhu, Tigri, dobrovoľníci z radov Iránskej gardy, 4. a 9. obrnená divízia) sa však Asad nemôže.

Rusi, Sýrčania a Iránci  úspešne pokračujú v posilňovaní vlastného vplyvu na miestnych arabských náčelníkov v Sýrii. Pomáha aj to, že najmä Iránci na východe Sýrie nemilosrdne likvidovali sýrskych arabských šejkov, ktorí tvrdošijne chceli ostať na americkej strane. Keďže Američania sa báli v provincii Deir ez Zor vojensky operovať (niekoľko stoviek amerických vojakov špeciálnych síl v Sýrii), ostali proamerickí arabskí šejkovia osamotení a bez americkej podpory. Nakoniec si proamericki orientovaní sýrski arabskí šejkovia zrátali že je lepšie ostať bez amerických USD ale na žive, ako zbytočne umrieť rukou iránskeho komanda. Veď v budúcnosti, sa môže vplyv Damasku opäť oslabiť, takže budú môcť opätovne svoje služby Američanom ponúknuť.

Podľa Mardasova je turecká ofenzíva v severnej Sýrii v prvom rade podmienená tým, že sa Turci potrebujú zbaviť sýrskych utečencov na svojom území. Po čase, keď sa pomery v Sýrii upokoja (niekoľko mesiacov), Turci veľmi radi odovzdajú celú nárazníkovú zónu v severnej Sýrii pod kontrolu Damasku. Budú však požadovať záruky, že sa v oblasti nezaktivizujú Kurdi a nepríde k infiltrácii tureckého územia sýrskymi imigrantami. Tieto záruky im určite Damask i Moskva poskytnú.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:15

Slovenský reprezentant v boxe Dávid Michálek postúpil na ME v Belehrade do osemfinále kategórie do 63,5 kg. V 1. kole zdolal Poliaka Olafa Pera jednoznačne 5:0 na body. Jeho ďalším súperom bude druhý nasadený Armén Narek Manasyan, informovala o tom Slovenská boxerská asociácia prostredníctvom facebooku.

Včera 20:10

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová neuspela v 2. kole dvojhry na antukovom turnaji WTA v Rouene. Druhej nasadenej domácej Francúzke Caroline Garciovej podľahla hladko 1:6, 0:6.

Včera 19:58

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj implementácii európskej legislatívy. Vyplynulo to z rokovania predsedu ÚRSO Jozefa Holjenčíka s námestníkom ministra energetiky Ukrajiny Mykolom Kolisnykom 11. apríla v Michalovciach. Prebrali na ňom viaceré kľúčové oblasti vzájomnej spolupráce v oblasti energetiky a regulácie.

Včera 19:53

Úrady španielskeho autonómneho regiónu Katalánsko sužovaného suchom vo štvrtok informovali, že plánujú uviesť do prevádzky dočasné plávajúce zariadenie na odsoľovanie morskej vody, ktoré zabezpečí pre metropolu Barcelona zásoby pitnej vody.

Včera 19:45

Na území Poľska bol v stredu zadržaný jeho občan podozrivý z poskytovania citlivých informácií ruskej tajnej službe. Tie by jej potenciálne mohli uľahčiť vykonať atentát na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

Včera 19:29

Časť fasády kodanskej historickej budovy, v ktorej svojho času sídlila burza, sa vo štvrtok zrútila v dôsledku požiaru, s ktorým hasiči bojujú už tretí deň. Oznámil to miestny hasičský a záchranný zbor.

Včera 19:23

Ak sa Bulharsku nepodarí splniť inflačné ciele stanovené Európskou centrálnou bankou, jeho vstup do eurozóny plánovaný na začiatok roka 2025 sa môže oneskoriť o niekoľko mesiacov. Povedal to vo štvrtok guvernér bulharskej centrálnej banky Dimitar Radev.

Včera 19:19

Ak Izrael zaútočí na iránske jadrové zariadenia, Teherán v odvete zaútočí na tie izraelské, pohrozil vo štvrtok generál iránskych Revolučných gárd Ahmad Haghtalab.

Včera 19:10

Rusko vo štvrtok uviedlo, že Nemecko neposkytlo žiadne dôkazy proti údajným zatknutým dvom ruským špiónom.

Včera 19:10

Všetky členské štáty EÚ si uvedomujú, že v Európe je preukázateľný vplyv Ruska a je potrebné mu aktívne čeliť. Vedie sa debata o tom, či posilniť právomoci európskej prokuratúry alebo inštitúcií, ktoré by mohli účinne brániť pokusom o ovplyvňovanie európskej politiky. Po skončení mimoriadneho summitu EÚ to povedal český premiér Petr Fiala.

Včera 19:09

Vojenský vrtuľník na palube s čelnými predstaviteľmi kenskej armády vrátane jej hlavného veliteľa generála Francisa Omondiho Ogollu sa zrútil vo štvrtok na západe Kene, uviedla tamojšia polícia.

Včera 19:04

Vďaka spolupráci úradov činných v trestnom konaní v 19 európskych krajinách sa podarilo ukončiť činnosť jednej z najväčších phishingových platforiem na svete LabHost. Prostredníctvom nej bolo odcudzených viac ako milión hesiel a údajov o kreditných kartách. Informovala o tom vo štvrtok agentúra DPA s odvolaním sa na oznámenie Európskeho policajného úradu (Europol).

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali