Dva z troch návrhov poslanci stopli. Erotiku v novinách; poplatky za úvery či mladistvých za mrežami?

Dva z troch návrhov poslanci stopli. Erotiku v novinách; poplatky za úvery či mladistvých za mrežami?

Bratislava 7. novembra (TASR/HSP/Foto:HSP)

 

Nezobrazovať nahotu samoúčelne s vyprázdneným obsahom 

Zámer opozičného poslanca Branislava Škripeka (OĽaNO) bojovať proti erotike v dennej tlači a sexualizácii spoločnosti má zatiaľ podporu pléna. Poslanci dnes 101 hlasmi posunuli do druhého čítania návrh novely zákona upravujúceho podmienky predaja a rozširovania tlače a iných vecí spôsobilých ohroziť mravnosť. Škripek zároveň spustil petíciu na vyjadrenie znepokojenia občanov nad obsahom mediálneho priestoru, pod ktorú sa doteraz podpísalo takmer 11.000 ľudí.

Reklama
Branislav Škripek sa postavil proti samoúčelnému zobrazovaniu ľudskej nahoty

“Sme bezbreho zaplavovaní poškodzujúcim a zlým zobrazovaním ľudskej nahoty, dochádza k dehonestovaniu pohľadu na ženu. My ako spoločnosť na jednej strane takéto veci propagujeme, na druhej strane je tu časť ľudí, ktorých to znepokojuje a hnevá, najmä rodičov detí a mládeže,” upozornil Škripek. Novelou zákona chce dosiahnuť, aby v pravidelnej dennej tlači a periodikách, ktoré nie sú označované ako erotické, sa takéto obscénne zobrazenie ľudského tela nemohlo vyskytovať.

Poslanec odmietol, že by išlo o cenzúru. “Tak, ako sme schopní akceptovať, že je nesprávne deťom a mladým ľuďom predávať alkohol, rovnako chcem vyvolať túto diskusiu, aby sme rešpektovali, že do 18 rokov nemáme sprístupňovať dehonestujúco podávaný pohľad na ľudské telo a intimitu človeka,” podotkol.

Reklama

Na otázku, čo presne si predstavuje pod erotickým obsahom, odvetil, že technické definovanie nie je možné. “Zobrazovanie ľudskej nahoty, sexuality a pohlavného života spôsobom, ktorý vyprázdňuje jeho obsah, toto už je vec, o ktorú sa dá opierať. Samoúčelné vyvolávanie vzrušenia, spôsobovanie, aby nahota len predávala tovar, to je barbarizácia spoločnosti,” podčiarkol.

Cieľom jeho novely je teda zakázať predaj a rozširovanie tlače a iných vecí, ktoré sú spôsobilé ohroziť mravnosť osobám mladším ako 18 rokov. “Terajšia právna úprava nezdôrazňuje podmienky predaja takejto tlače. Ide mi o to, že ak sa stretávame s časopisom prinášajúcim denné správy, potom nemá byť erotický,” vyhlásil.

Škripek si pri predstavovaní návrhu pomohol ukážkami bulvárnych denníkov, ktoré okrem iného obsahovali fotografie nahých ľudí v rôznych situáciách. “Toto nie sú zobrazenia, ktoré patria do dennej tlače, lebo rodičia nie sú schopní zabezpečiť, aby neboli voľne dostupné,” povedal. Poslanec uznáva, že táto téma sa netýka len tlače, ale aj televízie či internetu. “Teraz sa však zaoberáme len dennou tlačou,” dodal.

 

Bankám Smer neutiahol kohútik. Poplatky za vedenie úverových účtov sa nemenia 

Reklama

Banky a všetky nebankové inštitúcie, ktoré ponúkajú ľuďom úvery, budú môcť aj naďalej od spotrebiteľov žiadať poplatky za vedenie úverových účtov. Plénum totiž neschválilo zákaz týchto poplatkov, ktorý navrhovali opoziční poslanci z SDKÚ-DS Lucia Žitňanská a Miroslav Beblavý. Návrh nezískal podporu vládneho Smeru-SD, ktorého poslanci sa zdržali.

“Takýto účet nie je niečo, čo spotrebiteľ potrebuje. Dlžník by mohol splácať úver aj tak, že by poukazoval peniaze na účet banky,” zdôvodňoval Beblavý. Úverový účet potrebuje podľa jeho slov len banka, pretože je to pre ňu jednoduchšie. “Ide o niečo, čo nie je v prospech klienta, ale aj napriek tomu za to musí zaplatiť,” doplnil politik, ktorý sám čerpá úver.

Už v súčasnosti sa podľa SDKÚ-DS môžu ľudia pre takéto poplatky súdiť. Je možné, že súdy na Slovensku rozhodnú v ich prospech tak, ako sa to stalo aj v Nemecku či Českej republike. “Rozhodli sme sa ale nečakať na súdnu cestu, ktorá môže byť pre občanov veľmi dlhá a nejednoznačná,” konštatoval Beblavý ešte pred hlasovaním. Jeho návrh však nezískal podporu väčšiny pléna.

 

Štrnásťročné deti zatiaľ nebudú pykať za priestupky

Reklama

Autor novely zákona o priestupkoch Ľudovít Kaník (SDKÚ-DS) dnes svoju iniciatívu stiahol, keďže nevidel podporu vládneho Smeru-SD, no je zároveň pripravený novelu predložiť na poslednej tohtoročnej schôdzi opäť.

V súčasnosti je možné vyvodiť priestupkovú zodpovednosť voči osobe od 15 rokov. Maloletí pod touto vekovou hranicou sú podľa SDKÚ-DS nepostihnuteľní, pričom v mnohých prípadoch páchajú priestupky práve deti mladšie ako 15 rokov. Problém má riešiť táto novela.

“V praxi nie sú zriedkavé prípady, práve naopak, keď sa protiprávneho konania dopustí osoba, voči ktorej z dôvodu nedostatku veku nie je možné vyvodiť priestupkovú zodpovednosť (osoba do 15 rokov). Znížením vekovej hranice priestupkovej zodpovednosti sa výrazne zúži skupina nepostihnuteľných maloletých priestupcov,” vysvetlili predkladatelia Kaník, Pavol Frešo a Viliam Novotný (všetci SDKÚ-DS).

V právnej norme tiež navrhujú, aby páchateľ, ktorý nemá peniaze na uhradenie škody na majetku, ktorú spôsobil, musel vykonať verejnoprospešné práce v rámci malých obecných prác. “Súčasná situácia totiž pri spôsobení škody na majetku pri ukladaní sankcie náhrady tejto škody v prípade, ak priestupca nemá prostriedky na jej uhradenie, necháva páchateľa nepostihnutého,” odôvodnili svoj návrh.

Novela počíta aj s tým, že ak si priestupca nesplní povinnosť vykonať verejnoprospešné práce, stanoví sa povinnosť správneho orgánu uložiť náhradnú lehotu na ich vykonanie, ktorá však musí začať plynúť najneskôr do 60 dní od uplynutí pôvodnej lehoty. Výška sankcie sa má pritom dvojnásobne zvýšiť. Ak priestupca verejnoprospešné práce nevykoná ani potom, sankcia sa má zvýšiť trojnásobne.

V prípade, že ani tak si vinník povinnosť nesplní, jeho konanie by malo byť brané ako trestný čin marenia výkonu úradného rozhodnutia. Za ten môže byť podľa trestného zákona potrestaný odňatím slobody na jeden až päť rokov. “Táto navrhovaná právna úprava má motivovať páchateľov priestupkov k tomu, aby sa namiesto vyhýbania plneniu povinností, ktoré im vyplávajú zo sankcií, im podrobili, keďže v opačnom prípade im hrozí trest odňatia slobody, keďže toto protiprávne konanie je už klasifikované ako trestný čin, a nie priestupok,” vysvetlili.

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

07:52

Súd v ruskej exkláve Kaliningrad vo štvrtok odsúdil novinára Michaila Feldmana na dva roky odňatia slobody za kritiku ruskej vojenskej ofenzívy na Ukrajine. Polícia v Moskve počas 24 hodín zadržala ďalších piatich reportérov, informuje agentúra AFP.

07:30

Autobus s približne 60 cestujúcimi havaroval vo štvrtok večer na diaľnici v západnom Nemecku, zranenia utrpelo vyše 20 ľudí. 

Podľa policajného hovorcu autobus prevážal študentov strednej odbornej školy vo Warburgu. Vracali sa z výletu v Anglicku.

07:20

V pražskej Fakultnej nemocnici na Bulovke sa stal v pondelok 25. marca fatálny incident. Personál vykonal potrat zdravej žene v štvrtom mesiaci tehotenstva, pretože si splietol pacientky. Vo štvrtok to potvrdila tlačová hovorkyňa nemocnice Eva Stolejda Libigerová. Prípadom sa zaoberá polícia, informoval portál iDNES.cz.

Tehotná žena išla na bežnú kontrolu, kým druhej žene mali lekári urobiť zákrok, ktorý sa vykonáva napríklad pri liečbe chorej maternice, ale je možné ním tiež ukončiť tehotenstvo.

07:00

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vo štvrtok vyhlásil, že členovia skupiny G20 sa budú musieť zhodnúť, či pozvú ruského lídra Vladimira Putina na novembrový summit v Brazílii. Informovala agentúra AFP.

Brazília sa postavila proti snahe izolovať a potrestať Rusko za jeho inváziu na Ukrajinu a tvrdí, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a západné krajiny nesú časť viny za vojnu.

06:40

Francúzske úrady počas uplynulých dní v rámci rozsiahlych policajných razií vo viacerých mestách zadržali 1357 osôb podozrivých z drogovej trestnej činnosti. Vo štvrtok to v meste Dijon vyhlásil francúzsky minister vnútra Gérald Darmanin. Informovala agentúra DPA.

06:30

V Juhoafrickej republike (JAR) sa vo štvrtok zrútil z mosta do rokliny autobus a následne začal horieť. Pri nehode zahynulo 45 ľudí, informovala agentúra AFP.

Nehodu na juhu Afriky prežilo len osemročné dieťa, ktoré záchranári previezli s vážnymi zraneniami do nemocnice.

Včera 20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

Včera 20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

Včera 20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

Včera 20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

Včera 19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

Včera 19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

Včera 19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Gaucho alebo juhoamerický kovboj kúpe koňa počas festivalu ródea Criolla Week v Montevideu v Uruguaji

Autor: AP/Matilde Campodonico

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marek Brna

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali