NRSR: Pre chýbajúce vrtuľníky bude prieskum na MZ, ministerka neodstúpi

NRSR: Pre chýbajúce vrtuľníky bude prieskum na MZ, ministerka neodstúpi

Bratislava 25. septembra (TASR) – Okolnosti výberových konaní na stanice vrtuľníkovej záchrannej služby v Bratislave a v Trenčíne, ktoré boli päť dní neobsadené, preveria poslanci NR SR v rámci poslaneckého prieskumu na ministerstve zdravotníctva (MZ). Jednohlasne o tom dnes uznesením rozhodol Výbor NR SR pre zdravotníctvo, ktorého mimoriadne zasadnutie iniciovali opoziční poslanci.

Tí vnímajú chýbajúce vrtuľníky ako zlyhanie ministerstva zdravotníctva a jeho šéfku Zuzanu Zvolenskú (nominantka Smeru-SD) preto vyzývajú na vyvodenie osobnej zodpovednosti. V čase výpadku vrtuľníkov v Bratislave a Trenčíne totiž došlo neďaleko Skalice k dopravnej nehode. Vážne zranená žena bola prevezená sanitkou do skalickej nemocnice, kde neskôr lekár žiadal vrtuľník na jej prevoz do Bratislavy. Najbližší voľný bol však v Žiline, preto sa rozhodli pacientku previezť sanitkou. Po deviatich minútach transportu zomrela.

Zvolenská trvá na tom, že aj v čase nehody bola zdravotná starostlivosť na celom Slovensku plne zabezpečená, chýbajúcimi vrtuľníkmi nebol porušený žiaden zákon a na odstúpenie z funkcie preto nevidí žiaden dôvod. Zároveň tvrdí, že prípad chýbajúcich licencií a dopravná nehoda sú opozíciou umelo spájané. "Zásadne odmietam, že by došlo k nezabezpečeniu zdravotnej starostlivosti počas týchto dní. Päť vrtuľníkových staníc na území SR v tom čase znamenalo, že to bola úroveň ČR, ktorá má desať staníc a dvojnásobný počet obyvateľov. Bola teda zabezpečená zdravotná starostlivosť pre občanov. Ani dnes, keď lieta sedem vrtuľníkov, nemôžem povedať, či niekto nezomrie," upozornila. Na margo neuskutočneného transportu vrtuľníkom Zvolenská podotkla, že pri vnútornom krvácaní nie je vhodné prekladať pacienta zo sanitky do vrtuľníka. "Niektoré diagnózy nie sú vhodné na prepravu," argumentovala.

Ministerka zároveň informovala, že ešte 16. septembra, teda tri dni po nehode, požiadala Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) o prešetrenie celého prípadu. "Úrad už začal dohľad, bude k dispozícii správa. Neprináleží mi hodnotiť správnosť konania jednotlivých aktérov, to urobí až ÚDZS. Priebeh akcie bol ale štandardný," uistila.

Reklama

Na otázku, prečo vlastne vznikla päťdňová diera, keď z Bratislavy ani Trenčína vrtuľníky nelietali, odvetila, že jeden z účastníkov výberového konania predložil riadne všetky doklady, avšak člen Leteckého úradu požadoval doplnenie istej špecifikácie. "Vtedy komisia zvážila stav zabezpečenia zdravotnej starostlivosti piatimi vrtuľníkmi a rozhodla sa, že poskytne dodatočnú lehotu," vysvetlila. Zvolenská zároveň odmietla tvrdenie opozície, že mohli vydať pre Bratislavu a Trenčín dočasné licencie pre súčasných poskytovateľov, keďže to podľa jej slov nebolo z hľadiska legislatívy možné.

Člen výboru Viliam Novotný (SDKÚ-DS) je však presvedčený, že MZ hrubo zanedbalo svoje povinnosti a neobsadením dvoch vrtuľníkových staníc ohrozilo životy a zdravie ľudí. "Treba o tom hovoriť, aby sa kauza nezopakovala. Musí sa vyvodiť zodpovednosť, nedovolím kauzu zadupať pod koberec, aj keď možno budem niektorým ľuďom spôsobovať bolesť," povedal s tým, že na mieste Zvolenskej by z funkcie ministra odstúpil. Zároveň je presvedčený, že transport vrtuľníkom mohol ušetriť desiatky minút. "Neviem, či by pacientka prežila, ale požiadam ÚDZS, aby to prešetril, lebo chcem poznať pravdu," avizoval.

Reklama

Podľa Jozefa Ježíka (Smer-SD) poslancom neprináleží posudzovať, či bolo pacientke poskytnuté všetko tak, ako má byť. "Kým nemáme výsledky pitvy, nemôžeme špekulovať. Je nemiestne, aby sme mali tisíc hypotéz, čo sa mohlo a čo nemohlo robiť," tvrdí. Aj podľa Vladimíra Baláža (Smer-SD) je neetické zneužívať túto tému. "Treba skúmať licencie, poďme do toho, ale vtiahnuť do tohto prípadu aj nehodu bez toho, aby ste vedeli, ako to bolo, tak to by som tu už nerád zažil," dodal.

Licencie pre všetkých sedem vrtuľníkov na Slovensku vypršali 12. septembra, k spomínanej nehode došlo o deň neskôr. Zvolenská podpísala nové licencie pre Bratislavu a Trenčín 16. septembra. Licencie obhájil dovtedajší prevádzkovateľ AIR – TRANSPORT EUROPE. Na Slovensku v súčasnosti funguje 273 ambulancií pozemnej záchrannej zdravotnej služby a sedem leteckých – v Bratislave, Banskej Bystrici, Nitre, Žiline, Poprade, Košiciach a Trenčíne.

UPOZORNENIE: TASR ponúka k správe zvukový záznam a videozáznam.

Reklama

map ed

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

11:23

Ceny benzínov a nafty pred veľkonočnými sviatkami zdraželi o tri centy za liter. Spotrebiteľské ceny oboch benzínov dosiahli najvyššie hodnoty za posledných 20 týždňov.

11:13

Ekvádorským úradom sa podarilo potlačiť vzburu vo väznici v meste Guayaquil, odkiaľ v januári ušiel jeden z najobávanejších šéfov zločineckých gangov. Informovala agentúra AFP.

11:03

Jednu obeť si vyžiadal požiar v domove dôchodcov, ktorý vypukol vo štvrtok nadránom vo východomaďarskej obci Ököritófülpös.

Riaditeľstvo úradu civilnej ochrany (OKF) uviedlo, že do hasenia požiaru v jednoposchodovej budove nasadili 19 hasičov s piatimi vozidlami.

10:53

Ukrajinská armáda v noci na štvrtok zneškodnila 26 dronov, ktorými útočili ruské sily. Uviedol to veliteľ ukrajinských vzdušných síl Mykola Oleščuk.

10:40

Nemecký maloobchod dosiahol vo februári slabšie výsledky. Tržby sa znížili v porovnaní s januárom aj s rovnakým mesiacom minulého roka, oznámil vo štvrtok spolkový štatistický úrad Destatis.

10:13

Štyria ľudia zahynuli a najmenej päť ďalších utrpelo zranenia pri útoku nožom na severe amerického štátu Illinois.

Incident sa odohral v stredu popoludní miestneho času v meste Rockford, ktoré leží asi 145 kilometrov od Chicaga. Útočník v rôznych lokalitách smrteľne pobodal 15-ročné dievča, 63-ročnú ženu a dvoch mužov vo veku 49 a 22 rokov.

09:59

Vyše 70 percent Poliakov si neželá vyslanie vojakov svojej krajiny ani Severoatlantickej aliancie na Ukrajinu. Vyplýva to z najnovšieho prieskumu verejnej mienky, ktorý vypracoval inštitút IBRIS pre poľský denník Rzeczpospolita.

09:38

Francúzsky prezident Emmanuel Macron odmietol plánovanú dohodu o voľnom obchode medzi Európskou úniou (EÚ) a juhoamerickým zoskupením Mercosur v jej súčasnej podobe.

Potrebné sú podľa neho rokovania o novej a zodpovednejšej dohode, ktorá bude prihliadať na rozvoj, ochranu klímy a biodiverzitu.

09:24

Tisíce vodičov autobusov vstúpili vo štvrtok v juhokórejskej metropole Soul do generálneho štrajku pre spor týkajúci sa platov. Podľa odborov postihol štrajk 97 percent tamojších autobusových liniek a spôsobil chaos počas rannej dopravnej špičky. Po zhruba 11 hodinách sa však vodičom podarilo so zamestnávateľmi dohodnúť a vrátili sa do práce.

09:13

Slovenský hokejista Martin Chromiak pomohol asistenciou k triumfu Ontaria nad San Jose 3:2 v nočnom zápase AHL. Dvadsaťjedenročný útočník má po 61 dueloch sezóny na konte 29 bodov (13+16).

08:49

Výbor Parlamentného zhromaždenia Rady Európy (PZ RE) pre politické záležitosti a demokraciu vyjadril podporu prípadnému prijatiu Kosova do RE. Srbsko toto rozhodnutie odsúdilo ako škandalózne.

08:36

Francúzski politici z celého spektra v stredu vyjadrili zdesenie nad odstúpením riaditeľa parížskej školy, ktorý dostal vyhrážky smrťou za to, že požiadal študentku, aby si v priestoroch školy zložila moslimský závoj.

Premiér Gabriel Attal, bývalý minister školstva, chcel ukázať riaditeľovi podporu a pozval ho v stredu do svojho úradu.

08:24

Šéf ruskej rozviedky Sergej Naryškin navštívil tento týždeň Severnú Kóreu, kde viedol diskusie o bezpečnostnej spolupráci.

Naryškin sa stretol so severokórejským ministrom pre štátnu bezpečnosť Ri Čang-daem.

08:15

Ceny ropy sa vo štvrtok ráno zvýšili a vyrovnali tak časť strát z predchádzajúcich dvoch dní. Od začiatku marca oba hlavné kontrakty posilnili o približne 4,5 % a k zisku za celý mesiac smerujú už tretíkrát po sebe.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali