Nový americký veľvyslanec objasnil, prečo sa zhoršili vzťahy medzi USA a Ruskom

Nový americký veľvyslanec objasnil, prečo sa zhoršili vzťahy medzi USA a Ruskom

Moskva 4. decembra 2017 (HSP/RusVesna/Foto:TASR/AP-Pavel Golovkin, pool)

 

Nový americký veľvyslanec v Moskve Jon Huntsman, ktorý odovzdal poverovacie listiny ruskému prezidentovi Vladimírovi Putinovi definoval príčiny ochladenia vzťahov medzi Ruskom a USA. Informáciu priniesol portál RusVesna.

Na snímke nový americký veľvyslanec v Rusku Jon Huntsman

Podľa amerického veľvyslanca, dôvodom ochladenia vzájomných vzťahov sa stali kroky Moskvy na zahraničnopolitickej scéne a ruský zásah do volieb amerického prezidenta v roku 2016.

Reklama

“Nechcel by som určiť jednu príčinu, no musím povedať že zasahovanie Ruska do prezidentských volieb v USA v roku 2016 zohralo dôležitú úlohu. Myslím si, že v Rusku nedoceňujú aké to malo následky na voľby a takisto na ľudí. V USA je voľba prezidenta svätou vecou. Musíme veriť, že tento systém je postavený na dôvere a bezpečnosti. Akýkoľvek pokus zničiť tento systém, sa zo strany USA vníma ako krajne nemiestny krok ” uviedol americký diplomat.

Ďalším dôvodom ochladenia vzťahov podľa Huntsmana je vývoj situácie na Ukrajine.

Reklama

Zásahy Ruska do amerických prezidentských volieb nedokázali americkí rusofóbi hodnoverne dokázať, rovnako ako nemôžu dokázať úzke zväzky Donalda Trumpa s Moskvou. Tieto informácie kategoricky odmieta Biely Dom i Kremeľ, informácie o ruskom zásahu do amerických prezidentských volieb a úzkych vzťahov Donalda Trumpa s Moskvou presadzujú rusofóbne americké elity a nimi ovládané mainstreamové média. Tieto neoverené informácie sa nesú v najlepšom duchu goebbelsovskej propagandy.

Podľa Huntsmana je dôvera medzi Ruskom a USA na nule. “Len čo som začal pracovať, môžem povedať že dôvera je proste na nule. A dôvera je predpoklad pre spoluprácu a zlepšovanie vzťahov nielen medzi ľuďmi, ale aj krajinami. Bez dôvery nemožno nič urobiť” uviedol americký diplomat.

John Huntsman má pravdu. Rusko naozaj nemôže USA dôverovať. Američania porušujú všetky medzinárodné dohody a zákony, bez vypovedania vojny v posledných cca 20 rokov bombardovali Juhosláviu, Lýbiu, Irak, Sýriu, Afganistan. Do Sýrie ich nepozval ani legitímny prezident Bašár Asad a nemajú ani mandát OSN, aby v Sýrii zasahovali Američania zinscenovali majdan na Ukrajine, podporovali Gruzínsko v útoku na Osetínsko v roku 2008, podporovali teroristov v Čečensku (1994 – 2004), ktorých už Rusko zlikvidovalo, počas Gorbačova a Jeľcina sa Američania snažili Rusko zničiť a rozdeliť na niekoľko štátov, len preto, aby ovládli bohaté ruské zdroje.

Američania sa správajú arogantne a ich tvrdenia o ruskom zasahovaní do amerických prezidentských volieb sú nepravdivé. Ak by Rusko naozaj zasiahlo do amerických prezidentských volieb, bol by to prejav vážnej bezpečnostnej krízy v USA a znamenalo by to, že nefunguje ani FBI a ani CIA, pretože umožnili ruským tajným službám ovplyvniť americké prezidentské voľby.

Američanom sa v posledných rokoch výrazne v svetovom meradle nedarí a vplyv v USA upadá. Americké elity sa nedokážu s touto skutočnosťou zmieriť a preto démonizujú Rusko. V jednom však majú Američania pravdu,  rusko-americké vzťahy sú naozaj chladné a ak sa Američania nestanú znovu dôveryhodnými partnermi, zlepšovanie vzájomných vzťahov nebude na programe dňa. Ruský prezident Vladimír Putin jasne ukázal, že Rusko bude viesť svoju vlastnú zahraničnú politiku bez ohľadu na to, či sa to Američanom páči, alebo nepáči a bez ohľadu na dôveru vo vzájomných rusko-amerických vzťahoch.

Reklama

Rusko je pripravené aj na eventualitu, že vzájomné vzťahy ostanú na mrazivo nízkej úrovni. Americké sťažnosti sú dôkazom skutočnosti, že situácia sa aj naďalej vyvíja v americký neprospech a to treba vnímať ako pozitívnu informáciu.

Už sú minulosťou americké arogantné vyhlásenia a diktovanie amerických podmienok celému svetu. Dnes musia Američania riešiť nedôveru v rusko-amerických vzťahoch a musia sa snažiť zastaviť americký úpadok v dôležitých geopolitických oblastiach, ako aj množstvo vnútorných problémov.

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

14:21

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov vo štvrtok uviedol, že so zahraničnými partnermi prebiehajú rozhovory o možnej výmene amerického novinára Evana Gershkovicha, ktorého od vlaňajšieho marca zadržiavajú v Rusku pre obvinenia zo špionáže.

14:19

Veliteľ estónskych ozbrojených síl Martin Herem vo štvrtok vyzval na zdvojnásobenie výdavkov na obranu Estónska v priebehu nasledujúcich dvoch rokov. Podľa neho je to potrebné na vytvorenie dostatočných zásob munície na rýchle odrazenie prípadnej ruskej invázie.

14:11

Lotyšský minister zahraničných vecí Krišjanis Kariňš oznámil, že k 10. aprílu odstúpi z funkcie.

14:09

Grécku metropolu Atény zahalili oblaky hustého prachu zo Sahary, ktorý tam cez východnú časť Stredozemného mora privial vietor zo severnej Afriky. Negatívne účinky prachu ešte umocňuje nezvyčajne teplé počasie.

13:40

Federálna vláda USA poskytne pôžičku vo výške 1,5 miliardy dolárov na obnovenie prevádzky jadrovej elektrárne v štáte Michigan. Má ísť o prvý takýto reštart v dejinách USA.

13:40

Bulharská populistická strana Je taký národ (ITN) odmietla vo štvrtok sformovať novú vládu, čím otvorila cestu k vypísaniu predčasných parlamentných volieb.

13:39

Slovensko má najdrahší benzín spomedzi susedných krajín Európskej únie (EÚ). V medzitýždňovom porovnaní ceny benzínu na Slovensku zaznamenali najvyšší percentuálny skok v strednej Európe v porovnaní so susednými Rakúskom, Českou republikou, Poľskom a Maďarskom. Upozornil na to analytik ČSOB Marek Gábriš v súvislosti s nárastom cien pohonných látok, o ktorom vo štvrtok informoval Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

13:39

Tempo rastu peňažnej zásoby v eurozóne sa vo februári zrýchlilo, ako aj rast úverov súkromnému sektoru, ukázali nové údaje Európskej centrálnej banky (ECB).

13:38

Pre okresy Brezno, Snina a Veľký Krtíš vyhlási Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR dotačnú výzvu, z ktorej budú môcť spolu čerpať 1,1 milióna eur. Na tlačovej konferencii v Brezne to vo štvrtok povedal minister investícií Richard Raši (Hlas-SD).

13:38

Pobočky Slovenskej pošty budú počas veľkonočných sviatkov zatvorené na Veľký piatok (29. 3), Veľkonočnú nedeľu (31. 3.) aj Veľkonočný pondelok (1. 4.). V sobotu (30. 3.) budú pošty poskytovať svoje služby v štandardných otváracích hodinách. Vo štvrtok o tom informoval hovorca Slovenskej pošty Martin Guzi.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali