Nová voľba prvého predsedu Najvyššieho správneho súdu má byť 20. apríla. Mazák nenapadne na Ústavnom súde ustanovenie o výbere sudcov

Nová voľba prvého predsedu Najvyššieho správneho súdu má byť 20. apríla. Mazák nenapadne na Ústavnom súde ustanovenie o výbere sudcov

Bratislava 1. marca 2021 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:TASR-Jaroslav Novák)

 

Nová voľba prvého predsedu Najvyššieho správneho súdu (NSS) SR má byť 20. apríla. Vyhlásil ju predseda Súdnej rady SR Ján Mazák

Ján Mazák
Na snímke predseda Súdnej rady SR Ján Mazák

“Návrhy kandidátov na funkciu prvého predsedu Najvyššieho správneho súdu spolu s prílohami preukazujúcimi splnenie predpokladov účasti možno predkladať do 19. marca 2021 do 14.00 h,” spresnil Mazák.

Reklama

Pôvodne sa mala konať voľba prvého predsedu NSS SR 2. marca, ale jediný uchádzač Jaroslav Macek vzal späť súhlas s kandidatúrou.

Navrhovateľmi kandidátov na funkciu predsedu NSS SR môžu byť členovia Súdnej rady, sudcovská rada, stavovská organizácia sudcov alebo ministerka spravodlivosti SR.

Reklama

Na voľbe sa môže zúčastniť sudca, ale aj osoba, ktorá nie je sudcom v prípade splnenia ďalších podmienok.

Vznik NSS SR priniesla minuloročná reforma justície. NSS SR má mať postavenie ako Najvyšší súd SR v oblasti správneho práva. Okrem iného naň majú prejsť kompetencie disciplinárneho stíhania sudcov i prokurátorov a v určitom rozsahu aj ostatných právnických profesií. Sídliť má v Bratislave a funkčný má byť od 1. augusta 2021.

 

Ján Mazák nenapadne na Ústavnom súde ustanovenie o výbere sudcov na Najvyššom správnom súde

Predseda Súdnej rady SR Ján Mazák nenapadne na Ústavnom súde SR ustanovenie o výbere sudcov na Najvyšší správny súd (NSS) SR. Vyhlásil, že zákonná úprava umožňuje Súdnej rade postupovať vo výberovom konaní bez toho, aby niektorému uchádzačovi sťažila, uľahčila alebo znemožnila prístup k funkcii sudcu NSS SR. Súdna rada o tom informovala na svojom webe.

Väčšina členov správneho kolégia Najvyššieho súdu SR sa domáhala preskúmania súladnosti obsadzovania NSS SR s Ústavou SR z dôvodu ich možnej diskriminácie oproti iným uchádzačom o funkciu sudcu NSS SR.

Reklama

Podľa Mazáka v právnom štáte každý orgán verejnej moci, vrátane Súdnej rady, vykonáva svoju právomoc tak, že zabezpečuje objektivitu svojho postupu pri uplatňovaní a ochrane základných práv a slobôd tých, ktorí sa zúčastňujú konania pred ním.

Dodal, že k nerešpektovaniu tohto ústavného príkazu by došlo iba v prípade, ak by Súdna rada pri vykonávaní výberového konania sťažila, uľahčila, alebo znemožnila uchádzačovi prístup k funkcii sudcu NSS SR.

Zdôraznil, že citovaná právna úprava toto neumožňuje.

“Preto nie je potrebné a ani účelné podávať návrh na začatie konania o súlade právnych predpisov,” spresnil.

Výberové konanie na obsadenie 29 voľných miest sudcov na NSS SR sa má uskutočniť od 7. do 9. apríla a od 12. do 14. apríla. Do výberového konania na sudcov NSS SR sa prihlásilo 36 uchádzačov.

Reklama

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali