Rozporuplná nobelovka za mier. Namiesto utišovania sociálnych nepokojov na kontinente obhajovali euro

Rozporuplná nobelovka za mier. Namiesto utišovania sociálnych nepokojov na kontinente obhajovali euro

Oslo 10. decembra (TASR/HSP/Foto:TASR)

 

Sú tu takmer všetci, len Gašparovič s Klausom si urobili vlastný program

Lídri EÚ pri preberaní Nobelovej ceny obhajovali spoločnú menu

Predstavitelia EÚ si dnes v nórskej metropole Oslo slávnostne prevzali tohtoročnú Nobelovu cenu za mier. Prisľúbili, že budú pokračovať v boji za “trvalý mier, slobodu a spravodlivosť” v Európe a obhajovali spoločnú menu euro ako dôležitý symbol jednoty Starého kontinentu.

Reklama

Prestížne ocenenie prevzali traja najvyšší predstavitelia Únie – predseda Európskej rady Herman Van Rompuy, predseda Európskej komisie José Manuel Barroso a predseda Európskeho parlamentu Martin Schulz.

EÚ dostala Nobelovu cenu za presadzovanie mieru a ľudských práv v Európe počas šiestich desaťročí od skončenia druhej svetovej vojny. De facto i de iure mali ocenenie dostať zakladatelia európskeho projektu Francúz Schumann a Nemec Adenauer, ktorý iniciovali vznik európskych spoločenstiev práve so zámerom zachrániť náš kontinent pred ďalším zničujúcim konfliktom.

Reklama

 

Ocenenie by malo zmysel, ak by tam stáli zakladatelia Schumann s Adenauerom, nie dnešní technokrati

1000 hostí, 20 hláv štátov a predsedov vlád

Traja najvyšší predstavitelia EÚ prijali diplomy a medaily na dnešnej slávnosti na radnici v Osle. Zúčastnilo sa na nej asi 1000 hostí, vrátane asi 20 hláv štátov a vlád, okrem iných nemecká kancelárka Angela Merkelová a francúzsky prezident Francois Hollande, medzi európsku smotánku sa zamiešal aj slovenský premiér Robert Fico

Van Rompuy vo svojom príhovore zdôraznil kľúčový význam zmierenia tradičných nepriateľov Francúzska a Nemecka pre mierové spolužitie v Európe. Barroso pripomenul, že Únia postúpila od spoločného trhu s uhlím a oceľou až po rušenie vnútorných hraníc, a od pôvodných šesť až na súčasných 27 a po budúcoročnom vstupe Chorvátska na 28 členov.

“Dnes je jeden z najviditeľnejších symbolov našej jednoty v našich rukách. Je to euro, mena Európskej únie. Budeme za ňou stáť,” konštatoval Barroso.

Reklama
Ak hľadáte Roberta Fica potom druhý rad, štvrtý zľava

Predseda nórskeho Nobelovho výboru Thorbjörn Jagland vyhlásil, že Únia si cenu zaslúži za to, že presadzuje ideu mieru a jednoty aj v ťažkom období, ktorým teraz prechádza Európa. EÚ podľa Jaglanda prispela k tomu, že sa niekdajší “svetadiel vojny stal svetadielom mieru”.

Odmenu vo výške osem miliónov švédskych korún (930.000 eur) spojenú s ocenením chce Brusel venovať na pomoc deťom v oblastiach konfliktov. Proti udeleniu Nobelovej ceny EÚ sa zdvihla aj vlna kritiky, nesúhlas vyjadrili aj viacerí z jej bývalých laureátov, napr. Desmond Tutu. Európa je kritizovaná práve v týchto dňoch v kontexte s opatreniami na záchranu bánk, ktoré reálne stoja desaťtisíce pracovných miest v každej krajine, následnú chudobu, vyhadzovanie z domovov a v mnohých prípadoch aj samovraždy sebaupálením. 

 

V Osle chýbal vrcholný predstaviteľ ČR

To, že Českú republiku na dnešnom odovzdávaní Nobelovej ceny za mier nezastupuje nikto z vrcholných predstaviteľov, by si v Osle nikto nevšimol, nebyť médií. Myslí si to prezident Václav Klaus.

Reklama

“Keby to nerozohrali, tak by si to vôbec nikto nevšimol,” reagoval tak na dnešnej tlačovej konferencii na otázku novinára, či neúčasť vrcholných predstaviteľov nevrhá na ČR zlé svetlo. Klaus nepovažuje túto otázku za významnú vec, ktorá by stála za diskusiu.

Pozvanie rovnako ako Klaus odmietol aj premiér Petr Nečas, ktorý ospravedlnil svoju neúčasť z dôvodu naplánovaných pracovných povinností. Česko tak bude zastupovať veľvyslankyňa Jana Hynková.

Pôvodne nemalo mať ani Slovensko svoje zastúpenie na najvyššej úrovni. Predseda vlády Robert Fico napokon svoje rozhodnutie zmenil. Rozhodol sa rešpektovať dohodu lídrov členských krajín, ktorí chcú deklarovať zreteľný proeurópsky postoj. Rovnako nechcel, aby jeho neúčasť bola vnímaná ako neúcta k európskym štruktúram.

 

Van Rompuy zdôvodnil, prečo si EÚ zaslúži Nobelovu cenu mieru

“Prišli sme do Osla osláviť to, ako sa Európa z kontinentu vojen premenila na kontinent mieru,” povedal na úvod svojho prejavu Van Rompuy.

Predseda Európskej rady pripomenul, že kľúčovým momentom v tomto procese bolo, keď sa krátko po druhej svetovej vojne dovtedy znepriatelené krajiny rozhodli zmeniť tok histórie a stali sa partnermi. A pozvali aj ostatné európske krajiny, aby sa pridali k tomuto partnerstvu.

“Vtedy bol úspech takéhoto projektu veľmi nepravdepodobný. Dnes sme však silnou úniou s 27 členmi a čoskoro nás bude viac. Je to dôkaz politickej vôle a predstavivosti,” zdôraznil Van Rompuy.

Belgický štátnik, ktorému médiá udeľujú funkciu “prezident EÚ,” však v Osle upozornil na skutočnosť, že získanie Nobelovej ceny mieru EÚ nevníma iba ako zásluhu za pokroky dosiahnuté v minulosti, ale aj ako výzvu za neúnavné budovanie spoločnej Európy. Van Rompuy v tejto súvislosti spomenul, že na slávnostný ceremoniál do Osla boli pozvaní nielen štátnici členský krajín EÚ, ale aj predstavitelia najmladšej európskej generácie.

Ide o štyroch víťazov celoeurópskej súťaže v maľovaní a tvorbe krátkych textov na motívy európskej mierovej integrácie pre deti a mladých ľudí vo veku od 6 do 24 rokov.

Reklama

“Jeden z týchto víťazov je z Malty. Je tu, v tejto miestnosti s nami. Jeho odkaz je viac ako výstižný pre dejiny EÚ,” zdôraznil Van Rompuy. A vzápätí prečítal odkaz maltského žiaka s nasledovným znením: “Moji starí rodičia mohli hovoriť, že je to iba sen. Moji rodičia, mohli hovoriť, že je to dlhý proces. A ja hovorím, že je to moja každodenná realita.”

Van Rompuy na záver ubezpečil, že aj napriek tomu, že EÚ momentálne prechádza cez zložité obdobie, jej predstavitelia sa spoločnými silami pokúšajú prekonať problémy a vyjadril nádej, že po ukončení súčasnej ekonomickej recesie štáty EÚ budú silnejšie ako kedykoľvek predtým.

“Naše dejiny potvrdzujú, že máme dostatok odvahy a výdrže kráčať vpred v duchu zodpovednosti a solidarity. A chceme, aby sa Európa opäť stala symbolom nádeje,” uviedol Van Rompuy.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

12:02

Poslanci Národnej rady (NR) SR prerokujú vládny návrh novely zákona o poskytovaní podpory a dotácie v pôdohospodárstve v skrátenom legislatívnom konaní ešte na aktuálnej schôdzi. Rozhodli o tom vo štvrtok. Na preklenutie obdobia do vyplatenia priamej podpory bude môcť podľa návrhu Ministerstvo financií (MF) SR poskytnúť poľnohospodárovi pomoc vo forme návratnej finančnej výpomoci za zvýhodnených podmienok. Poskytnúť sa má prostredníctvom Slovenskej záručnej a rozvojovej banky (SZRB).

11:46

Mrazy, ktoré v poslednom týždni zasiahli Česko, boli pre pestovateľov ovocia fatálne. Odhadom už bolo zničených približne 100.000 ton ovocia a škoda v tejto chvíli presahuje miliardu korún (takmer štyri milióny eur). Pamätníci podľa českého ministra poľnohospodárstva Marka Výborného hovoria o najhoršej situácii za posledných sto rokov.

11:37

Thajské úrady varovali vo štvrtok pred novou vlnou horúčav, v dôsledku ktorých v tejto krajine prišlo od začiatku roka o život už najmenej 30 ľudí.

Extrémne horúčavy sa očakávajú v metropole Bangkok, ale aj na severe a severovýchode kráľovstva. V hlavnom meste už v stredu teploty dosahovali 40,1 stupňov Celzia, pričom obdobné hodnoty sa očakávajú aj vo štvrtok.

11:23

Viac ako 90 osôb zadržali v stredu počas propalestínskych protestov v areáli University of Southern California (USC) v Los Angeles.

Zadržaní boli z dôvodu neoprávneného vniknutia na cudzí pozemok, napísala tamojšia polícia na sociálnej sieti X. Dodala, že pri zásahu nedošlo k žiadnym zraneniam.

11:10

Úrad Európskej komisie pre pripravenosť a reakcie na mimoriadne situácie v oblasti zdravia (HERA) v spolupráci s belgickým predsedníctvom v Rade EÚ v stredu oznámili, že vytvorili Alianciu pre kritické lieky. Informuje o tom spravodajca TASR v Bruseli.

10:57

Vo vláde Petra Fialu končí ministerka pre vedu a výskum Helena Langšádlová, dôvody zatiaľ neuviedla. Vo štvrtok to oznámila jej strana TOP 09.

10:50

Európsky parlament (EP) v stredu (24. 4.) večer schválil balík zákonov, ktoré posilňujú súbor nástrojov EÚ na boj proti praniu špinavých peňazí a financovaniu terorizmu.

10:32

Pochodujúci dav v americkom Los Angeles si v stredu pripomenul genocídu Arménov medzi rokmi 1915 a 1918, pri ktorej zomrelo 1,5 milióna ľudí.

Dav sa zhromaždil v dištrikte Little Armenia (Malé Arménsko), odkiaľ pochodoval smerom k ulici Hollywood Boulevard. Druhý pochod vyvrcholil protestom pred tureckým konzulátom.

10:20

Popredného vietnamského magnáta v oblasti nealkoholických nápojov Trana Quiho Thanha vo štvrtok odsúdili na osem rokov väzenia v prípade podvodu vo výške 40 miliónov dolárov (37,4 milióna eur). Ide o ďalšieho podnikateľa odsúdeného v rámci rozsiahleho boja proti korupcii v krajine.

09:48

So sporením na vysokú školu treba začať najideálnejšie už pri narodení dieťaťa, inak sa možnosti zužujú. Lepšou alternatívou oproti sporeniu na bežnom účte, ktorý je často mesačne spoplatnený, sú ETF podielové fondy. Informovala o tom spoločnosť Universal maklérsky dom.

09:10

Vrtuľa červeného veterného mlyna na streche rovnomenného kabaretu Moulin Rouge, ktorý je jednou z najznámejších parížskych atrakcii, sa v noci na štvrtok zrútila, nespôsobila však nijaké zranenia. Oznámili to ráno miestni hasiči.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali