NKÚ: Problémy s hospodárením nemajú len štátne, ale aj samosprávne nemocnice

NKÚ: Problémy s hospodárením nemajú len štátne, ale aj samosprávne nemocnice

Bratislava 3. novembra 2017 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto: TASR – Oliver Ondráš)

 

Problémy s hospodárením nemajú len štátne nemocnice, ale aj tie v pôsobnosti samospráv. Ukázala na to tretia kontrola Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) v zdravotníctve

Dobré výsledky dosiahla nemocnica v Starej Ľubovni

Aj ich rozpočty majú byť formálne a bez zodpovednosti za udržateľnosť. Kontrola tiež odhalila, že súkromné nemocnice sa, naopak, rozhodujú na základe analýz, rovnako, že viaceré prístroje dokážu nakúpiť za výrazne nižšie ceny. NKÚ sa bližšie pozrel na roky 2011 až 2015.

Reklama

Kontrolóri zistili, že ak sieť nemocníc vlastní súkromník, spravidla využíva centrálne obstarávanie pre všetky nemocnice, čo umožňuje získavať rôzne finančné a časové benefity z hromadného nákupu. Pri štátnych a samosprávnych nemocniciach im takýto postup v čase kontrol chýbal.

“Viaceré prístroje v súkromných nemocniciach boli zakúpené za cenu výrazne nižšiu, než obstarali nemocnice s inou formou vlastníctva,” povedala hovorkyňa NKÚ Daniela Bolech Dobáková. Pri niektorých nákupoch došlo podľa nej k úspore 50 či 60 percent.

Reklama

Vážny problém našli kontrolóri pri nákladovosti zdravotníckych výkonov. NKÚ tvrdí, že tá mohla byť v mnohých prípadoch priaznivejšia, ak by sa aspoň čiastočne využil manažérsky prístup k riadeniu a systematická kontrola. V tomto si opäť počínali najlepšie súkromné nemocnice. Tie totiž v priemere vynaložili na 100 eur poskytnutej zdravotnej starostlivosti 98 eur, zatiaľ čo štátne 122, transformované 111 a samosprávne 114 eur.

Za pozitívny príklad označil NKÚ Ľubovniansku nemocnicu s nákladmi 92 eur alebo štátny Národný onkologický ústav v Bratislave s nákladmi 95 eur na 100 eur poskytnutej zdravotnej starostlivosti.

Naopak, najvyššie náklady na 100 eur vykázala spomedzi všetkých kontrolovaných zariadení Nemocnica svätého Michala v Bratislave, a to až 192 eur, čo je takmer dvojnásobok. “V systéme cenotvorby zdravotníckych výkonov tu chýbajú jasné pravidlá stanovovania cien, je tu potrebná zmena v definovaní oprávnených nákladov na jednotlivé výkony,” uviedla Bolech Dobáková s tým, že NKÚ považuje nedostatky v tejto oblasti za jednu z hlavných príčin zadlžovania nemocníc.

Nedobré výsledky ukázala Nemocnica sv. Michala aj počas kontroly hospodárenia transformovaných nemocníc. Hospodárenie väčšiny sa končilo so ziskom, spomínané zariadenie malo tieto výsledky počas celého kontrolovaného obdobia záporné (kumulovaná strata viac než 17,7 mil. eur).

Naopak, najlepší hospodársky výsledok dosiahol za sledované obdobie Východoslovenský onkologický ústav v Košiciach (5,2 milióna eur). Súkromné nemocnice boli ziskové s výnimkou nemocnice v Partizánskom, ktorá vo väčšine sledovaných rokov dosahovala stratu (spolu 496.000 eur).

Reklama

NKÚ sa počas tretej etapy kontroly bližšie pozrel na hospodárenie a nakladanie s majetkom v dvoch príspevkových organizáciách, troch samosprávnych nemocniciach, štyroch transformovaných zdravotníckych zariadeniach a šiestich súkromných nemocniciach. Kontroloval obdobie rokov 2011 až 2015.

V súčasnosti prebieha štvrtá, záverečná etapa kontroly na Ministerstve zdravotníctva SR a v zdravotných poisťovniach. NKÚ preveruje, ako tieto inštitúcie riešia či plánujú riešiť hlavné problémy uskutočňovania zdravotníckej politiky, na ktoré poukázali doterajšie výsledky kontrol NKÚ v nemocniciach.

Nemocnica sv. Michala nenakupuje techniku efektívne, tvrdí NKÚ

NKÚ nie je jediný, ktorý na neefektívnosť nákupov nemocnice upozornil. Nedávno tak urobil aj Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO) po podnete od Nadácie Zastavme korupciu.

Vo výsledkoch kontrol NKÚ upozornil, že pri deviatich tendroch podal ponuku len jeden uchádzač, ktorý sa stal aj víťazom. “Čo evokuje podozrenie z koordinácie postupu uchádzačov pri verejnom obstarávaní,” uviedla hovorkyňa NKÚ Daniela Bolech Dobáková.

Reklama

Najvyšší kontrolný úrad sa stotožňuje i s výčitkami ÚVO. Aj ten kritizoval tender za takmer 23 miliónov eur, cez ktorý nemocnica nakúpila zdravotnícku techniku spolu s bežným vybavením či IT technológiami, pretože to malo obmedziť hospodársku súťaž.

Ani podľa NKÚ to nebolo hospodárne a tiež v súlade s nediskrimináciou uchádzačov. “Uskutočnením samostatných zákaziek mohlo zdravotnícke zariadenie dosiahnuť širší okruh záujemcov o obstarávanie a vyšší tlak na ceny, okrem iného aj elimináciou subdodávok,” povedala Bolech Dobáková.

Nemocnica svätého Michala podľa NKÚ obstarala za sledované obdobie spolu 25 prístrojov v hodnote nad 100.000 eur, zatiaľ čo ostatné transformované nemocnice 16 zdravotníckych prístrojov s cenou vyššou ako 50.000 eur.

Kontrolóri tiež upozornili, že hospodárenie väčšiny transformovaných nemocníc sa končilo ziskom, výnimku však mala tvoriť práve Nemocnica sv. Michala. Výsledky jej hospodárenia boli počas celého kontrolovaného obdobia záporné (kumulovaná strata viac než 17,7 mil. eur).

NKÚ tvrdí, že výrazný nárast nákladov má síce objektívne dôvody a súvisia s výstavbou nemocnice, no z výsledkov vyplýva, že pri efektívnom hospodárení mohol byť výsledok priaznivejší.

Nemocnica sv. Michala mala i vysokú nákladovosť zdravotníckych výkonov, vyplýva z kontrol. Na 100 eur poskytnutej zdravotnej starostlivosti vynaložila 192 eur, čo je takmer dvojnásobok. Treba tu zmeniť systém cenotvorby zdravotníckych výkonov, upozornil NKÚ. Chýbajú mu jasné pravidlá v stanovovaní cien, potrebu zmeny vidí aj v definovaní oprávnených nákladov na jednotlivé výkony.

Nemocnica sv. Michala spadá pod ministerstvo vnútra. Dlhodobo odmieta pochybenia pri nákupoch. Nákup cez jedného dodávateľa v prípade tendra za 23 miliónov eur odôvodnilo i časovou tiesňou. Riaditeľ nemocnice Marián Križko povedal, že viaceré časti vybavenia sú podľa neho špičkové, preto i cena je vyššia.

Na nákup zdravotníckeho vybavenia sa nedávno pozrel aj Inštitút zdravotnej politiky. Nezdal sa mu predražený, “keďže ide o špičkové zdravotnícke vybavenie”. Je však možné diskutovať o tom, či je takéto vybavenie v nemocnici potrebné, uviedol inštitút koncom minulého roka.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

12:56

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan sa v Istanbule stretne s vodcom palestínskeho hnutia Hamas Ismáílom Haníjom. Rokovať budú o prebiehajúcej vojne v Pásme Gazy.

 

12:41

Ukrajina spustila vlnu útokov dronmi na osem ruských oblastí a zasiahla tri elektrické stanice a sklad paliva.

12:11

Za nočnými výbuchmi na vojenskej základni v Iraku nebola vojenská akcia, informovala v sobotu tamojšia tlačová agentúra INA.

12:10

Poľsko je pripravené zúčastniť sa na programe NATO s názvom Zdieľanie jadrových zbraní, pretože silnejú hrozby z Ruska, vyhlásil poľský prezident Andrzej Duda.

12:09

Vojnový spravodajca ruských novín Izvestija Semion Jeremin zahynul pri ukrajinskom útoku v Záporožskej oblasti, ktorej časť Moskva okupuje, informoval denník na sieti Telegram.

11:53
Čínu čaká najväčšia reforma armády za posledné desaťročie. Na príkaz Si Ťin-pchinga krajina rozpustí Sily strategickej podpory a vytvorí novú jednotku – Sily informačnej podpory. Hlavnou úlohou tejto štruktúry je viesť kybernetickú vojnu.

Predchádzajúci veliteľ Síl strategickej podpory Ju Qiansheng sa v polovici minulého roka prestal objavovať na verejnosti. V roku 2023 čínske orgány uskutočnili rozsiahlu čistku najvyšších veliteľov po odhalení rozsiahlej korupcie v ozbrojených silách.

11:30

Zomrel muž, ktorý sa zapálil v parku oproti súdnej sieni v New Yorku počas prebiehajúceho súdneho procesu s bývalým prezidentom USA Donaldom Trumpom. 

11:28

Gruzínska mládež dominovala týždňu pouličných protestov proti plánom schváliť zákon o “zahraničnom vplyve” a čoraz hlasnejšie dáva najavo príklon k Európskej únii a západným hodnotám. Už piatu noc po sebe stovky mladých protestujúcich pochodovali v hlavnom meste Tbilisi, aby bolo ich hlas počuť.

11:08

V Španielsku, druhej najnavštevovanejšej krajine sveta, sa šíri “antituristické” hnutie. To núti úrady, aby sa pokúsili zosúladiť záujmy miestnych obyvateľov s lukratívnym odvetvím ekonomiky.

11:07

Sergej Barbarez sa stal novým trénerom futbalovej reprezentácie Bosny a Hercegoviny. Vo funkcii nahradil Sava Miloševiča, ktorý viedol tím iba sedem mesiacov a nedokázal s ním postúpiť z play off na finálový turnaj ME 2024 v Nemecku. Bosna bola aj jeden zo súperov Slovenska v kvalifikácii.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke matka Xena v ZOO v Košiciach

Autor: FOTO TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali