NITRA: Podľa poslancov je Fórum mladých drahé, nepáči sa im vysoký nájom

NITRA: Podľa poslancov je Fórum mladých drahé, nepáči sa im vysoký nájom

Nitra 23. októbra (TASR) – Fórum mladých, v ktorom mesto Nitra vytvorilo priestor pre aktivity mládeže, je príliš drahé a pri napätom rozpočte na budúci rok by mala radnica hľadať možnosti, ako náklady na jeho prevádzku znížiť. Myslia si to viacerí mestskí poslanci, ktorí zhodne tvrdia, že aktivity fóra sú užitočné, no mestskú pokladňu stoja príliš veľa peňazí. Fórum mladých sídli v prenajatých priestoroch na ulici Fraňa Mojtu. Súkromnému majiteľovi platí mesto ročné nájomné 59.790 eur. Spolu s nákladmi na energie vo výške 17.280 eur tak radnica zaplatí za priestor pre mládež každý rok spolu 77.070 eur.

„To nájomné je príliš drahé, nie je vhodné zostávať v podnájme, keď máme vlastné nevyužité priestory,“ skonštatovala mestská poslankyňa Renáta Kolenčíková. Podľa poslanca Jozefa Webera mala byť činnosť Fóra mladých prehodnotená a mestský úrad mal zastupiteľstvu už dávno predložiť analýzu o jeho ďalšom fungovaní. „Ja som zato, aby Fórum mladých v Nitre pokračovalo, ale v čase, keď nám na mnohé potrebné aktivity napríklad v školstve alebo sociálnej oblasti nestačia peniaze, je potrebné vytvoriť tlak na to, aby činnosť fóra nezaťažovala príliš mestský rozpočet,“ myslí si mestská poslankyňa Marta Rácová.

Mesto otvorilo Fórum mladých po dlhých diskusiách v roku 2010. Jeho zriadenie bolo aj súčasťou volebného programu súčasného primátora Jozefa Dvonča. Podľa viceprimátora Štefana Štefeka si radnica najprv chcela odskúšať, či o takýto priestor bude záujem. „Myslím, že by bolo nerozumné investovať do nejakého priestoru povedzme 400.000 eur a nikto by nám tam nechodil. Odskúšali sme si, že Fórum mladých má v Nitre opodstatnenie,“ uviedol Štefek. Podľa jeho slov sa už vo vedení mesta diskutuje o hľadaní vlastného vhodného priestoru. „Máme veľa voľných budov. Predpokladám, že ešte minimálne rok bude Fórum mladých pôsobiť v tom priestore, kde je teraz. Potom, keď adaptujeme niektoré naše priestory na tento účel, môžeme Fórum mladých presťahovať,“ skonštatoval.

Mestská poslankyňa Anna Šmehilová si myslí, že radnica sa mala drahým nájomným zaoberať už oveľa skôr. „Mne je ľúto, že nad tým začína vedenie mesta takto vážne uvažovať až teraz, lebo to je problém, ktorý sa rieši už od vzniku Fóra mladých. I napriek tomu, že ja naozaj zastávam myšlienku Fóra mladých a aktivity, ktoré vykonávajú, sú chvályhodné, ale keď hovoríme o nájme, tak si myslím, že je príliš vysoké,“ povedala.

Reklama

Podľa viceprimátora Jána Vanča by mohla na účely Fóra mladých slúžiť budova bývalého kina Palace. „Na Výbore mestskej časti Staré mesto sme o tomto probléme hovorili. Oprava a adaptácia budovy by odhadom stála okolo 590.000 eur. To znamená, že za nejaké osemročné obdobie by sa nám vrátilo to, čo by sme dali na nájomné,“ uviedol. Podľa Štefeka je ešte predčasné hovoriť o konkrétnej budove. „Dôležité bude umiestnenie Fóra mladých tak, aby tá lokalizácia vyhovovala mládeži, pre ktorú sú jeho aktivity určené,“ dodal.

Reklama

Upozornenie: TASR vydá k správe zvukový záznam

van ed

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

17:32

Spojené štáty v piatok oznámia nový vojenský balík pomoci pre Ukrajinu vo výške 400 miliónov dolárov (371 miliónov eur). Pod podmienkou anonymity to uviedol americký predstaviteľ.

17:26

Poľsko bude Ukrajine naďalej poskytovať rozsiahlu pomoc, vyhlásil v piatok poľský veľvyslanec na Ukrajine Jarosław Guzy.

17:20

Moslimovia sa v piatok prvýkrát modlili v istanbulskej mešite Kariye, o ktorej prestavbe zo starobylého byzantského chrámu rozhodol turecký prezident Recep Tayipp Erdogan.

17:19

Izraelský bezpečnostný kabinet vo štvrtok večer schválil “mierne rozšíriť” operáciu armády v meste Rafah na juhu Pásma Gazy. Zároveň nariadil svojim vyjednávačom pokračovať v snahách o uzavretie dohody o výmene rukojemníkov s militantným hnutím Hamas.

17:19

Izraelský pozemný útok v meste Rafah na juhu Pásma Gazy by spôsobil humanitárnu katastrofu. V piatok to vyhlásil generálny tajomník OSN António Guterres po tom, ako vyjednávači opustili mierové rokovania v Káhire bez uzavretia dohody.

17:18

Ruská Štátna duma, dolná komora parlamentu, v piatok odsúhlasila Michaila Mišustina za premiéra krajiny.

16:58

Počet štátnych úradníkov narástol v minulom roku o 567 miest. Mzdové výdavky na nich predstavujú 750 miliónov eur. Upozornil na to v piatok poslanec Národnej rady (NR) SR za SaS Vladimír Ledecký na tlačovej konferencii. Poslanec NR SR za SaS Marián Viskupič sa zas obáva, že prijaté výdavkové limity budú len sľubom.

16:56

Výdavkové limity vyrátané podľa doteraz platného zákona nie je možné porovnávať s limitmi podľa vo štvrtok (9. 5.) schválenej legislatívy. Ich výpočet nie je založený na rovnakom základe a nové limity sú vypočítané inou metodikou, upozornilo v piatok Ministerstvo financií (MF) SR.

16:43

Vo Volynskej oblasti žena po hádke upálila svojho manžela.

Infromujú o tom noviny Strana, ktoré sa dozvedeli od zdrojov v orgánoch činných v trestnom konaní.

„Incident sa stal 8. mája. Žena bola s manželom na ulici pri ich dome, muž bol invalidný a sedel na invalidnom vozíku. Počas hádky žena vzala benzín, poliala muža a zapálila ho. Muž zomrel na následky popálenín, ktoré utrpel,“ uvádza zdroj.

Zároveň dodal, že žena bola zadržaná. Hrozí jej až 12 rokov väzenia.

16:20

Bieloruský prezident Alexander Lukašenko v piatok povedal, že udelí politický azyl poľskému sudcovi Tomaszovi Szmydtovi, ktorý pred stíhaním z dôvodu špionáže utiekol do Bieloruska.

16:18

Aktivisti vtrhli do továrne Tesla neďaleko Berlína – jedinej v Európe.

Bild píše, že ide o ľavicových radikálov. Majú červenú vlajku a skandujú „Zničme kapitalizmus, vytvorme budúcnosť!“.

Polícia sa ich snaží zastaviť.

Od štvrtka sa pred továrňou zhromaždilo asi 1 200 aktivistov z celej Európy. Postavili stany, a vztíčili vlajky Palestíny a nemeckého teroristického hnutia RAF („Frakcia Červenej armády“).

Požadujú zastavenie rozširovania závodu.

aktivisti
Na snímke aktivisti
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke výstava Orchidey - skvosty v ríši rastlín v Botanickej záhrade Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach

Autor: TASR – František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali