NHL:Jurčo s Tatarom výrazne pomohli k výhre Detroitu, smola Gáboríka – sumáre(2)

NHL:Jurčo s Tatarom výrazne pomohli k výhre Detroitu, smola Gáboríka – sumáre(2)

New York 22. decembra (TASR) – Hokejisti Detroitu zvíťazili v noci na nedeľu v zápase zámorskej NHL nad domácim Torontom 5:4 po nájazdoch, pričom leví podiel na triumfe "červených krídel" mala dvojica mladých slovenských útočníkov. Talentovaný Tomáš Jurčo zaznamenal svoj druhý presný zásah v profiligovej kariére a pridal aj premiérovú asistenciu pri góle menovca Tatara, ktorý v 54. minúte poslal zápas do predĺženia. V ňom sa diváci nedočkali rozuzlenia, ktoré prišlo až v nájazdovej lotérii. V nej rozhodol Daniel Alfredsson.

Detroit viedol po Jurčovom zásahu, ktorý z otočky prekonal brankára Jamesa Reimera, už 3:1, ale Maple Leafs otočili na 4:3 a nakoniec Tatar svojim siedmym gólom v sezóne poslal duel do predĺženia. Góly slovenských mladíkov sa podobali, obaja najskôr atakovali bodyčekom súpera v útočnej tretine a po dobrom forčekingu následne dostali prihrávku do priestoru pred bránkou. Jurčo spravil pred Reimerom efektnú otočku a bekhendom doslova prestrelil brankára Toronta. Ten bol prekvapený kadiaľ sa dostal puk do siete a po tomto góle ho nahradil Jonathan Bernier. Toho prekonal až Tatar, keď dostal prihrávku práve od Jurča a zblízka bekhendom doklepol puk do bránky. "Išiel som z rohu pred bránku, kde mi to Tomáš Jurčo dobre hodil. Nebola to jednoduchá nahrávka, ale bol som sám pred brankárom a zvládol som to," povedal Tatar, ktorý bol na ľade takmer 18 minút a okrem gólu zaznamenal aj plusku a štyri strely. Jurčo odohral 12:49 minút a k bilancii 1+1 pridal aj dva plusové body a zaznamenal tri strely. V nájazdoch skórovali len Daniel Alfredsson a Pavel Dacjuk a Detroit vyhral 5:4.

Prvýkrát od novembrového zranenia kolena zasiahol do diania Marián Gáborík, ale jeho návrat trval len necelých 11 minút. Slovenský útočník utrpel zlomeninu kľúčnej kosti, keď ho tvrdo atakoval Zac Rinaldo. Gáborík si práve pri smolnej akcii pripísal asistenciu a Columbus zdolal Philadelphiu 6:3. Gáboríka tak naďalej sprevádza smola. Po 17-zápasovej pauze so zranením kolena sa tešil na návrat do zostavy, ale čaká ho teraz ďalšia pauza. "Je to obrovská smola. Tvrdo pracoval na návrate do zostavy a veľmi sa na ľad tešil. V prvých striedaniach pôsobil veľmi dobre a bol plný energie. Je smutné ho vidieť zase zraneného. Bude nám chýbať," povedal tréner Columbusu Todd Richards.

Z bodu za prihrávku sa tešil aj obranca Zdeno Chára, jeho Boston zdolal Buffalo 4:1. Slovenský obranca strávil na ľade až 27 minút a 17 sekúnd a po zápase ho vyhlásili za tretiu hviezdu zápasu. Chára si v tretej tretine pripísal siedmu asistenciu v sezóne, keď založil gólovú akciu Milana Lucica. Boston potvrdil úlohu favorita, vrátil trápiacemu sa Buffalu prehru z utorka a zdolal ho druhýkrát z troch vzájomných duelov. "Nehrali sme zle, ale mohlo to byť ešte lepšie. Musíme viac využívať gólové šance, pretože na to môžeme doplatiť," povedal český útočník Bruins David Krejčí, ktorý sa s bilanciou 1+1 stal prvou hviezdou zápasu.

Reklama

Pittsburgh zdolal Calgary 4:3 a tešil sa zo siedmeho víťazstva po sebe a desiatykrát v rade triumfoval na domácom ľade. Hostia boli strelecky aktívnejší, ale v závere napriek tlaku nedokázali prekonať Marca-Andreho Fleuryho, ktorý z 30 striel zneškodnil 27. Najproduktívnejší hráč NHL Sidney Crosby strelil svoj 20. gól v sezóne. Zápas pre zranenia nedohrali až dvaja hosťujúci hráči Curtis Glencross a Kris Russell.

Ôsme víťazstvo v rade zaknihoval Anaheim, ktorý zvíťazil na ľade NY Islanders 5:3. Štyri body za hetrik a asistenciu si pripísal kapitán Ducks Ryan Getzlaf. Anaheim je s 57 bodmi na čele celej NHL. Káčeri rozhodli o svojom víťazstve v tretej tretine, ktorú vyhrali 4:0. Podľa trénera Bruce Boudreaua bol Getzlaf faktorom obratu z 1:3 na 5:3. "Svojim výkonom strhol celý tím. Bol to katalyzátor," povedal kouč Ducks. Getzlaf má na konte už 19 zásahov, hetrik zavŕšil 22 sekúnd pred koncom gólom do prázdnej bránky.

Reklama

Phoenix vyhral v Ottawe 4:3, keď hrdinom duelu bol bývalý útočník Senators Antoine Vermette. Ten v 58. minúte vyrovnal na 3:3 a v predĺžení svojim tretím gólom v zápase rozhodol o víťazstve Coyotes. Vermette začal svoju kariéru práve v Ottawe, kde pôsobil v rokoch 2003 – 2009. Phoenix prerušil sériu troch prehier. "Bol to pre mňa špeciálny zápas. Začal som tu kariéru a hral som tu šesť sezón. Počas cesty z letiska som sa cítil ako doma, sú to pekné spomienky," povedal Vermette.

Brankár Los Angeles Martin Jones sa zapísal do histórie. Stal sa len druhým brankárom v histórii NHL, ktorý začal kariéru ôsmimi víťazstvami a vyrovnal tak rekord Boba Froesa z Philadelphie zo sezóny 1982-1983. Kings zdolali Colorado 3:2 po samostatných nájazdoch. "Nesústredil som sa na rekord, chcel som aby sme vyhrali zápas," povedal 23-ročný nedraftovaný brankár, ktorý pri zranení Jonathana Quicka inkasoval z 234 striel len osem gólov.

Tampa Bay zdolala Carolinu 3:2 po predĺžení, keď o všetkom rozhodol svojim druhým gólom v sezóne mladý český obranca Radko Gudas. Tvrdý obranca najskôr zrazil na ľad Jeffa Skinnera a dostal sa do brejku dvoch proti jednému s Natem Thompsonom. Gudas nešpekuloval a tvrdou ranou prestrelil Justina Petersa. "Videl som Natea, že ide so mnou, ale nebol som si istý, či prihrávka na neho prejde, tak som vystrelil a padlo to dnu," povedal Gudas. Tampa prestrieľala svojho súpera 50:27. Na ľade sa predstavili aj dvaja slovenskí hokejisti. Domáci útočník Richard Pánik odohral len 9 minút a 46 sekúnd, zaznamenal jeden mínusový bod a jednu strelu. Za hostí strávil obranca Andrej Sekera na ľade až 28:39 minúty a vystrelil trikrát na bránku.

Český veterán Jaromír Jágr strelil svoj 694. gól v NHL a v historických tabuľkách sa dotiahol na Marka Messiera na siedme miesto. Útočník New Jersey skóroval v zápase proti Washingtonu, keď mu Andy Greene ideálne pripravil pozíciu na 13. gól v sezóne a Jágr znížil na 2:3. Devils prehrávali 2:4, ale nakoniec vyhrali na ľade Capitals 5:4 po predĺžení, keď rozhodol po Jágrovej asistencii práve Greene. "Mal som pocit, že sme dve tretiny hrali veľmi dobrý hokej, ale pozrel som na tabuľu a prehrávali sme 1:3. Nakoniec sme to nejako so šťastím dostali opäť do predĺženia a vyhrali sme. Vzhľadom na priebeh je to pre nás veľké víťazstvo," povedal Jágr. Za domácich skóroval aj najlepší strelec NHL Alexander Ovečkin, ktorý sa ako prvý hráč v sezóne dostal na hranicu 30 gólov. Ovečkin je jediným hráčom v NHL, ktorý strelili minimálne 30 gólov v každej zo svojich sezón od vstupu do NHL v sezóne 2005/2006.

Hokejisti St. Louis vyhrali v Edmontone 6:0, keď Chris Stewart zaznamenal tretí hetrik v kariére a brankár Brian Elliott vychytal svoje druhé čisté konto v sezóne a 23. v kariére. Slovenský brankár Jaroslav Halák mal voľno. Nechytal ani Peter Budaj za Montreal, ktorý vyhral v Nashville 4:3 po predĺžení. Canadiens viedli 3:0, ale domáci hokejisti dokázali vyrovnať. V predĺžení rozhodol po chybe Mattiasa Ekholma útočník David Desharnais. V San Jose rozhodol o víťazstve Sharks nad Dallas v piatej sérii nájazdoch Joe Thornton. Výborný výkon podal náhradný brankár "žralokov" Alex Stalock, ktorý kryl 44 zo 46 striel. Domácim chýbal pre zranenie najproduktívnejší nováčik Tomáš Hertl, ktorý bude po zákroku Dustina Browna z Los Angeles mimo hry mesiac.

Reklama

sumáre:

PITTSBURGH – CALGARY 4:3 (2:0, 2:2, 0:1)

Góly: 11. Dupuis (Crosby, Kunitz), 12. Zolnierczyk (Bortuzzo, Neal), 35. Crosby (Kunitz, Despres), 39. Niskanen (Crosby, Bortuzzo) – 27. Byron (Colborne, Butler), 40. Cammalleri (Giordano), 42. Hudler (Stajan, Brodie). Brankári: Fleury – Ramo, strely na bránku: 23:30.

OTTAWA – PHOENIX 3:4 po predĺžení (1:0, 2:2, 0:1 – 0:1)

Reklama

Góly: 7. Methot (Ryan, Turris), 24. Smith (Gryba), 35. Methot (Michálek) – 26. Vermette (Korpikoski, Boedker), 29. Vrbata (Hanzal), 58. Vermette (Moss, Boedker), 63. Vermette (Morris). Brankári: Anderson – Smith, strely na bránku: 40:38.

LOS ANGELES – COLORADO 3:2 po nájazdoch (1:0, 1:1, 0:1 – 0:0, 1:0)

Góly: 20. Carter (Doughty, Kopitar), 26. Williams (Stoll, Brown), rozh. náj. Kopitar – 35. Johnson (Duchene, O’Reilly), 51. O’Reilly (Duchene, Barrie). Brankári: Jones – Varlamov, strely na bránku: 39:25.

BOSTON – BUFFALO 4:1 (1:1, 1:0, 2:0)

Góly: 10. Smith (Söderberg, Spooner), 22. Krejčí (Iginla), 46. Lucic (Krejčí, CHÁRA), 60. Smith (Boychuk, Bergeron) – 19. Girgensons (Moulson, Tallinder). Brankári: Rask – Enroth, strely na bránku: 39:35.

TORONTO – DETROIT 4:5 po nájazdoch (1:3, 2:0, 1:1 – 0:0, 0:1)

Góly: 8. Franson, 32. Phaneuf (Lupul), 39. Lupul (Kessel, van Riemsdyk), 49. Clarkson (McClement, Kuľomin) – 9. Dacjuk (Sheahan, DeKeyser), 14. Andersson (Alfredsson, Smith), 19. JURČO (Sheahan, Tootoo), 54. TATAR (JURČO, Krönwall), rozh. náj. Alfredsson. Brankári: Reimer (21. Bernier) – Gustavsson, strely na bránku: 23:38.

TAMPA BAY – CAROLINA 3:2 po predĺžení (1:1, 0:1, 1:0 – 1:0)

Góly: 17. Hedman (Filppula, Killorn), 48. St. Louis (Hedman, Filppula), 63. Gudas (Thompson) – 5. Tlustý (Dwyer, Nash), 31. Tlustý (E. Staal, Hainsey). Brankári: Bishop – Peters, strely na bránku: 50:27.

NY ISLANDERS – ANAHEIM 3:5 (1:0, 2:1, 0:4)

Reklama

Góly: 12. Vanek (Okposo, MacDonald), 38. Vanek, 39. Nielsen (Bailey, Hickey) – 36. Getzlaf (Perry, Palmieri), 42. Getzlaf (Perry, Allen), 51. Perreault (Winnik, Beleskey), 54. Palmieri (Getzlaf), 60. Getzlaf (Perry, Lovejoy). Brankári: Nabokov – Andersen, strely na bránku: 21:31.

WASHINGTON – NEW JERSEY 4:5 po predĺžení (0:1, 3:0, 1:3 – 0:1)

Góly: 31. Chimera (Erat, Ward), 35. Grabovskij (Fehr, Brouwer), 40. Ward (Green, Erat), 49. Ovečkin (Alzner) – 12. Židlický (Greene, Jágr), 46. Jágr (Greene, Eliáš), 50. Židlický (Zajac, Zubrus), 52. Zubrus (Zajac), 61. Greene (Jágr, Eliáš). Brankári: Holtby – Brodeur, strely na bránku: 22:37.

COLUMBUS – PHILADELPHIA 6:3 (1:0, 1:2, 4:1)

Góly: 11. Johansen (Foligno, GÁBORÍK), 35. Umberger (Wisniewski, Murray), 44. Savard (Nikitin, Tropp), 46. Jenner (Nikitin, Savard), 53. Johansen (Tropp, Ťutin), 59. Umberger (Anisimov, Johnson) – 38. Simmonds (Giroux, Hartnell), 38. Couturier (Read, Lecavalier), 59. Simmonds (Voráček, Streit). Brankári: McElhinney – Emery, strely na bránku: 29:36.

Reklama

NASHVILLE – MONTREAL 3:4 po preĺžení (0:3, 2:0, 1:0 – 0:1)

Góly: 32. Bourque (Cullen, Stalberg), 39. Spaling (Weber, Smith), 54. Weber (Fisher, Hörnqvist) – 12. Subban (Eller), 14. Pacioretty (Gallagher, Jemelin), 15. Plekanec (Gionta), 62. Desharnais. Brankári: Mazanec (15. Hutton) – Price, strely na bránku: 34:23.

EDMONTON – ST. LOUIS 0:6 (0:1, 0:1, 0:4)

Góly: 12. Stewart (Schwartz), 26. Morrow (Stewart, Roy), 42. Stewart (Berglund, Jackman), 43. Schwartz (Oshie), 48. Stewart (Roy, Shattenkirk), 53. Berglund (Pietrangelo, Pääjärvi). Brankári: Bryzgalov – Elliott, strely na bránku: 23:33.

SAN JOSE – DALLAS 3:2 po nájazdoch (0:1, 1:1, 1:0 – 0:0, 1:0)

Reklama

Góly: 32. Demers (Kennedy, Desjardins), 45. Pavelski (Thornton, Vlasic), rozh. náj. Thornton – 5. Whitney (Horcoff), 25. Roussel (Goligoski, Chiasson). Brankári: Stalock – Lehtonen, strely na bránku: 39:46.

Slováci v akcii:

Tomáš Jurčo (Detroit) 12:49 1 1 2 2 3 0

Tomáš Tatar (Detroit) 17:53 1 0 1 1 4 0

Zdeno Chára (Boston) 27:17 0 1 1 1 2 0

Marián Gáborík (Columbus) 02:45 0 1 1 1 2 0

Reklama

Andrej Sekera (Carolina) 28:39 0 0 0 0 3 0

Richard Pánik (Tampa Bay) 09:46 0 0 0 -1 1 0

/legenda: minutáž, góly, asistencie, body, +/-, strely na bránku, trestné minúty, brankári: minutáž, počet inkasovaných gólov/počet striel, percentuálna úspešnosť zásahov/

UPOZORNENIE: Správa je rozšírená o text.

Reklama
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali