Nestrpíme oživovanie nacistických uniforiem, zaznelo v Banskej Bystrici

Nestrpíme oživovanie nacistických uniforiem, zaznelo v Banskej Bystrici

Banská Bystrica 29. augusta (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Branislav Račko)

 

Prelety stíhačiek a hymna v podaní sedemročného Adriána Kožiaka z obce Baláže otvorili dnešné oslavy 71. výročia SNP v areáli Pamätníka SNP v Banskej Bystrici

Na snímke pamätníci SNP počas osláv 71. výročia Slovenského národného povstania 29. augusta 2015 v Banskej Bystrici.
Na snímke pamätníci SNP počas osláv 71. výročia Slovenského národného povstania 29. augusta 2015 v Banskej Bystrici.

Skončia sa večer kultúrnym programom. Zúčastnili sa na nich všetci traja najvyšší ústavní činitelia, prezident SR Andrej Kiska, predseda Národnej rady SR Peter Pellegrini a premiér Robert Fico. SNP si do Banskej Bystrice prišiel uctiť aj predseda Poslaneckej snemovne rumunského parlamentu Valeriu Zgonea. V delegáciách, ktoré sa zúčastnili na pietnom akte kladenia vencov, nechýbal exprezident Ivan Gašparovič, ministri vlády, predsedníčka Ústavného súdu SR, zástupcovia veľvyslanectiev a diplomati.

Reklama

Približne 2500 ľudí na Pamätníku SNP, medzi ktorými boli aj priami účastníci odboja, si pripomenuli tých, ktorí v minulosti vynikali odvahou, statočnosťou a dokázali sa postaviť zlu na odpor.

“Dnes ešte stále máme tú česť povedať, ďakujeme. Ani generácie, ktoré prídu po nás, nič nezmenia na význame, zmysle a odkaze SNP, teda, že Slovensko vie rozoznať zlo a postaviť sa mu a že ľudia, aby zostali ľuďmi a chránili ľudské hodnoty, sa na Slovensku v takej chvíli stanú hrdinami a sú pripravení vzdorovať hoci aj presile. SNP ju síce nedokázalo poraziť vojensky, ale zvíťazilo v boji o charakter Slovenska,” uviedol v príhovore Kiska.

Reklama

“Myslím na takmer 2000 mužov a žien, ktorí ešte žijú medzi nami a pred vyše 70 rokmi sa osobne podieľali na porážke nacizmu. Našu vďaku, úctu a obdiv si zaslúžia najmä preto, že nám aj dnes sprítomňujú hrdinstvo a odvahu vyše 60.000 slovenských vojakov a 18.000 partizánov zapojených do SNP,” konštatoval pred zhromaždením Pellegrini.

Pripomenul, že v povstaleckých a partizánskych jednotkách bojovali za našu slobodu i príslušníci iných národov, Rusi, Ukrajinci, Bielorusi, Česi, Francúzi, Poliaci, Srbi, Američania či Briti. Osobitne vyzdvihol zásluhy rumunských vojakov. Takmer 240.000 príslušníkov rumunského kráľovského vojska sa od 18. decembra 1944 do skončenia vojny podieľalo na oslobodení nášho územia.

“Ako rodený Banskobystričan som hrdý, že práve z Banskej Bystrice 29. augusta 1944 zazneli zo slovenského slobodného vysielača slová: Začnite s vysťahovaním!,” poznamenal predseda NR SR. Tieto slová boli signálom k vypuknutiu povstania.

Pellegrini tiež zdôraznil, že z povstaleckého mesta v srdci Slovenska musí zaznieť jasný odkaz, že “nestrpíme a nebudeme tolerovať, aby po uliciach našich miest pochodovali páni vo vojenských bagandžiach oživujúci nacistické uniformy a tiež akékoľvek formy násilia voči nevinným a bezbranným občanom”.

“Každý si hovorí, čo chce a každý si píše, čo chce, ale aj táto sloboda prejavu a názoru musí mať určité limity, najmä vtedy, ak ide o pravdu a historické skutočnosti. Nedovoľme urobiť z SNP obyčajný akčný príbeh, kde hrdina s úsmevom na tvári zabije 40 alebo 50 oponentov. Nedovoľme, aby niekto spochybňoval hrdinské skutky ľudí, ktorí sa zúčastnili na SNP,” vyzval v príhovore Fico.

Reklama

“SNP je nespochybniteľne jednou z najvýznamnejších udalostí našich dejín, pretože slovenský národ sa vtedy dokázal zomknúť a vzoprieť nacistickej mašinérii. Je preto našou povinnosťou vzdať každoročne hold tým, ktorí bojovali za nás a našu slobodu,” konštatoval minister obrany Martin Glváč.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

08:15

V Izraeli a v židovských diaspórach i komunitách po celom svete sa začal sláviť sviatok nekvasených chlebov – pesach.

07:44

Dva malajzijské vojenské vrtuľníky sa pri výcviku zrazili. Zahynulo všetkých desať členov posádok, oznámili tamojší záchranári.

07:06

Kyjev a Washington začali rozhovory o bilaterálnej bezpečnostnej dohode, vyhlásil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Obe krajiny podľa neho tiež doriešili plány na zaslanie ďalších rakiet dlhého doletu ukrajinským ozbrojeným silám.

Summit Iniciatívy troch morí
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
07:05

Rusko vyhlásilo, že vojenská podpora Ukrajiny zo strany USA, Británie a Francúzska posunula svet na pokraj priameho konfliktu medzi najväčšími jadrovými veľmocami sveta, ktorý by sa mohol skončiť katastrofou.

07:04

Okres Chua-lien na východe Taiwanu zasiahlo silné zemetrasenie s magnitúdou 6,3, oznámila miestna meteorologická služba. Bezprostredne neboli hlásené nijaké škody.

07:02

Čínske veľvyslanectvo v Berlíne “dôrazne” odmietlo obvinenia zo špionáže v Nemecku, uviedli čínske štátne médiá.

07:01

Z masového hrobu neďaleko Násirovej nemocnice v meste Chán Júnis na juhu Pásma Gazy exhumovali ďalších 73 tiel, čím sa ich celkový počet zvýšil na 283, informoval Hamasom kontrolovaný úrad civilnej ochrany v Pásme Gazy.

07:00

Americké jednotky v Iraku a Sýrii boli za menej ako 24 hodín vystavené dvom samostatným útokom, uviedli iracké bezpečnostné zdroje a predstavitelia USA. Išlo o prvé takéto incidenty po takmer troch mesiacoch.

06:59

Severná Kórea bude vystavená koncu svojho režimu, ak sa pokúsi použiť jadrové zbrane, vyhlásilo juhokórejské ministerstvo obrany. Išlo o reakciu na raketové cvičenia KĽDR simulujúce jadrový protiútok.

06:51

Britský premiér Rishi Sunak oznámi na návšteve Poľska zvýšenie vojenskej podpory pre Ukrajinu o 500 miliónov libier (579 miliónov eur). Informoval o tom vo vyhlásení.

Rishi Sunak
Na snímke britský premiér Rishi Sunak
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali