Ak nepôjdeme do Marakéša, budem musieť odstúpiť z postu ministra, potvrdil Lajčák. SNS nevidí dôvod hrať jeho diplomatické tance

Ak nepôjdeme do Marakéša, budem musieť odstúpiť z postu ministra, potvrdil Lajčák. SNS nevidí dôvod hrať jeho diplomatické tance

Bratislava 24. novembra 2018 AKTUALIZOVANÉ (SITA/HSP/Foto:SITA-MZV)

 

Navrhujem ísť do Marakéša. Ak tam parlament zakáže ísť, musel by som reagovať odchodom z postu ministra zahraničných vecí. Povedal to v relácii RTVS Sobotné dialógy šéf diplomacie Miroslav Lajčák s tým, že nie je pravda, že ak pôjdeme do Marakéša, tak sa tým priamo prihlásime k paktu o migrácii a vyjadríme s ním súhlas

Na snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák

Valné zhromaždenie OSN schválilo 13. júla 2018 záverečný text globálnej dohody o migrácii Global Compact for Safe, Orderly and Regular Migration. Text dokumentu nie je právne záväzný a jednotlivé krajiny svoje stanovisko vyjadria na medzivládnej konferencii 10. – 11. decembra 2018 v Marakéši v Maroku. Oficiálnym cieľom dohody je podpora bezpečnej, riadenej a legálnej migrácie a zníženie počtu prípadov pašovania ľudí a obchodovania s ľuďmi.

Reklama

„Dokument hovorí o riadenej, bezpečnej a legálnej migrácií. Neobsahuje žiadne nariadenia, ktoré máme dodržiavať. My si povieme, čo chceme dodržiavať. Dokument prihliada na potreby vlád, komunít aj migrantov. Nie je právne záväzný,“ povedal Lajčák a dodal, že globálny rámec sa nedotkne suverenity štátov, sú totiž potvrdené v dokumente.

Podľa podpredsedu Výboru NR SR pre európske záležitosti a člena Zahraničného výboru NR SR Martina Klus zo strany Sloboda a Solidarita (SaS) je dokument záväzný minimálne morálne. „Načo sa vôbec prihlásiť k niečomu, čo nie je právne záväzné? Už dnes si vyberáme, koho pustíme do krajiny. Môže sa to však vymknúť spod kontroly. Upozorňujem na to, že niektorí si to môžu vysvetliť po svojom a dovalí sa k nám množstvo ľudí,“ povedal opozičný poslanec.

Reklama

Lajčák a Klus sa zhodli, že migrácia je globálny problém a treba ho riešiť. „Slovensko to nevyrieši samotné. OSN je to najlepšie, čo máme. Môžeme ho kritizovať, ale čo by sme bez neho robili? Toto je vôbec prvý pokus o riešenie migrácie,“ uviedol v relácii minister zahraničia.

„Ambíciou dokumentu je podeliť sa o skúsenosti. Debata o migrácii bude pokračovať, ale NR SR chce Slovensko z tejto debaty vylúčiť. Má zmysel byť v Marákeši, lebo sa tam bude diskutovať o migrácii a môže tam odznieť aj hlas Slovenská. Ak sa tak stane, vymedzíme si, že Slovensko je plne suverénne, že dokument považujeme za návrh a my si zvolíme, čo z neho budeme implementovať. Ak tam vystúpime, budú sa na to odvolávať generácie slovenských diplomatov,“ povedal Lajčák.

Zahraničný výbor NR SR v stredu prijal uznesenie, podľa ktorého by Slovensko kompakt malo odmietnuť. Proti kompaktu je hlavne koaličná SNS, ale aj opozičné SaS a Sme rodina. O kompakte sa rokovalo počas toho, ako Lajčák predsedal Valnému zhromaždeniu OSN.

Minister Lajčák navrhol, aby Slovensko išlo jasne prezentovať svoje výhrady k paktu do marockého Marakéša, aby sa tak dostali do záverov konferencie. Ani s týmto návrhom však výbor nesúhlasil a stotožnil sa s návrhom predsedu SNS Andreja Danka, ktorý chce, aby Slovensko vyjadrilo svoj nesúhlas s migračným paktom neúčasťou na marakéšskej konferencii. Lajčák je presvedčený, že neúčasť Slovenska poškodí jeho diplomatickú kredibilitu. On sám sa však zachová tak, ako rozhodne vláda.

 

Reklama

SNS nevidí dôvod hrať diplomatické tance ministra Lajčáka

„Slovenská národná strana navrhla uznesenie do Národnej rady SR, ktoré podporil Zahraničný výbor NR SR a nevidí dôvod hrať diplomatické tance ministra Lajčáka,“ píše sa to v stanovisku strany, ktoré agentúre SITA zaslala riaditeľka kancelárie predsedu SNS Andreja Danka Zuzana Škopcová.

SNS so znepokojením vníma konanie nominanta strany Smer-SD, ako aj jeho politické vydieranie. Predseda SNS verí, že predseda strany Smer- SD a predseda vlády zjednajú nápravu tak, aby nedochádzalo k ohrozeniu záujmu občanov Slovenska, ako aj strate dôvery v rámci koalície.

„Pán Lajčák prekračuje hranicu diplomatického slovníka, je členom vlády a musí parlament rešpektovať,“ tvrdí SNS a trvá na tom, že do Marakéšu nikto v mene Slovenskej republiky nepôjde.

Súčasne SNS požiada predsedu vlády SR, aby overil informácie, kto a akým spôsobom v predmetnej veci už na pôde OSN v minulosti Slovensko zaviazal, respektíve konal, a tiež z akého mandátu a či disponoval zástupca Slovenskej republiky na pôde OSN uznesením vlády SR v predmetnej veci.

Reklama

Dokument o migrácii schválilo 192 z 193 členských krajín OSN. Z rokovania o dohode v minulom roku odstúpili USA, pretože podľa nich je pakt nezlučiteľný s migračnou politikou Washingtonu. Medzi ďalšími krajinami, ktoré oznámili odstúpenie od dohody, je napríklad Maďarsko, Česká republika, Rakúsko a ďalšie.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

10:02

Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) v piatok uviedla, že pri výbuchoch hlásených z iránskej provincie Isfahán neboli poškodené jadrové zariadenia.

09:50

Koncom apríla sa začne likvidácia jednej z turistických atrakcií na Havajských ostrovoch. Schody Haiku (prezývané aj Schody do neba) na ostrove Oahu doplatili na nedisciplinovanosť návštevníkov. Mestská rada Honolulu preto rozhodla o ich demontáži.

09:42

Medzinárodné letisko Hamad (HIA) v katarskej metropole Dauha získalo najvyššie hodnotenie v rebríčku World Airport Awards.

Druhé miesto v celosvetovom hodnotení si vyslúžilo singapurské letisko Changi (najlepšie letisko za rok 2023) pred tretím letiskom Incheon v Soule, štvrtým Haneda a piatym Narita, ktoré obe obsluhujú japonské Tokio.

09:35

Izraelské útoky sa v piatok zamerali na pozície sýrskej armády na juhu krajiny, uviedol šéf Sýrskeho pozorovateľského centra pre ľudské práva (SOHR) so sídlom v Británii Rámí Abdal Rahmán.

09:20

Veľvyslanectvo USA v Izraeli v piatok nariadilo zamestnancom a ich rodinným príslušníkom, aby obmedzili svoj pohyb v rámci krajiny. Reagovalo tak na správy amerických médií, že Izrael podnikol útok proti Iránu.

09:13

Veľvyslankyňa USA v Rusku Lynn Tracyová navštívila väzneného amerického novinára Evana Gershkovicha, ktorého Moskva už viac než rok zadržiava pre obvinenia zo špionáže. Uviedla, že je v dobrej nálade.

Americká veľvyslankyňa navštívila vo väzbe novinára Gershkovicha
Na snímke bilbord s podobizňou väzneného amerického novinára Evana Gershkovicha
09:06

Na juhozápade Ruska sa zrútil v piatok strategický bombardér Tupolev Tu-22M3.

K nehode prišlo ráno v Stavropoľskom kraji, pričom lietadlo sa podľa ruského ministerstva obrany zrútilo po dokončení bojovej misie počas návratu na domovské letisko.

08:52

Austrália v piatok svojim občanom odporučila, aby opustili Izrael pre vysokú hrozbu vojenskej odvety voči iránskemu útoku a teroristických útokov. Rovnaké varovanie vydala aj pre palestínske územia.

08:48

Spojené štáty dostali vopred oznámenie o izraelskom útoku na Irán. Operáciu však neschválili, ani sa na nej nepodieľali, citovali v piatok miestne médiá amerických predstaviteľov.

08:38

Ceny ropy v piatok ráno prudko vzrástli. Dôvodom je napätie na Blízkom východe. Iránske tlačové agentúry informovali totiž o niekoľkých výbuchoch po celej krajine po útokoch zo strany Izraela.

08:32

Palestínska samospráva vo štvrtok odsúdila Spojené štáty za vetovanie palestínskej žiadosti o plné členstvo v OSN a označila to za “agresiu”, ktorá tlačí Blízky východ k “priepasti”.

08:21

Škótska vláda vo štvrtok oznámila, že sa vzdala svojho cieľa znížiť emisie skleníkových plynov o 75 percent do roku 2030. Urobila tak po tom, čo ho poradný orgán britskej vlády — Výbor pre klimatickú zmenu (CCC) — nedávno označil za nedosiahnuteľný.

08:11

Fínska pravicová vláda vo štvrtok ohlásila niekoľko zmien imigračného zákona určených na jeho sprísnenie. Zmeny by priniesli nové procedúry na hraniciach a prísnejšie podmienky pre žiadateľov o azyl.

08:03

V Indii sa v piatok začali šesťtýždňové všeobecné voľby, v ktorých má hinduistický nacionalista a premiér Naréndra Módí takmer isté víťazstvo, keďže oslabená opozícia je zatlačená do úzadia. Na najväčšom hlasovaní na svete sa môže zúčastniť celkovo 968 miliónov ľudí.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali