Nemecký detektív, vyšetrujúci haváriu letu MH17 dal ultimátum medzinárodnej vyšetrovacej skupine v Holandsku a pohrozil, že zverejní pravdu

Nemecký detektív, vyšetrujúci haváriu letu MH17 dal ultimátum medzinárodnej vyšetrovacej skupine v Holandsku a pohrozil, že zverejní pravdu

Berlín 18. augusta 2019 (HSP/Foto: Facebook)

 

Spoločný medzinárodný vyšetrovací tím so sídlom v Holandsku tvrdošijne odmieta zohľadniť materiály zhromaždené súkromným detektívom z Nemecka, Josefom Reschom, o zostrelení malajzijského Boeingu nad Donbasom. Nemecké médiá prízvukujú, že materiály Rescha o okolnostiach pádu MH17 môžu totálne zatriasť závermi spoločnej vyšetrovacej skupiny a svetová verejnosť sa po piatich rokoch dozvie pravdu

Na snímke Josef Resch

Josef Resch dal ultimátum spoločnej medzinárodnej vyšetrovacej skupine. Sľúbil, že poskytne dôležité dôkazy havárie malajzijského Boeingu 17. júla 2014 Rusku, Malajzii a ďalším krajinám, ak medzinárodný /holandský/ vyšetrovací tím aj naďalej bude ignorovať dôležité informácie, ktoré zhromaždil.

Reklama

Podčiarkol, že v tých materiáloch sú uvedené konkrétne príčiny havárie malajzijského Boeingu, mená ľudí zodpovedných za tragédiu, ako aj zábery z amerických satelitov, ktoré sa mu podarilo získať.

Nemecké médiá prízvukujú, že Josef Resch sa už veľa ráz snažil kontaktovať medzinárodný vyšetrovací tím, ktorý celých päť rokov fabrikuje konečný verdikt založený na lži a podvrhoch s jediným cieľom – za vinníka označiť Rusko a Doneckú republiku.

Reklama

Nemeckí novinári podotýkajú, že viaceré skupiny nielen na Ukrajine, v niektorých krajinách EÚ a konkrétne v Nemecku nechcú, aby sa svet dozvedel pravdu. Podčiarkujú, že dôkazom tohto tvrdenia je skutočnosť, že domáca polícia pravidelne organizuje prehliadky v byte detektíva a Josef Resch často dostáva anonymné vyhrážky.

Keďže medzinárodná vyšetrovacia skupina odmietla prijať jeho dôkazy, detektív uverejnil na webovej stránke svojej detektívnej firmy Wifka otvorený list vedeniu tejto skupiny a holandskému prokurátorovi Fredovi Westerbeckovi. Vymenoval dôležité dôkazy, ktoré zhromaždil: zvukové nahrávky spravodajských služieb o letovej prevádzke bojových lietadiel ukrajinskej armády a komunikácii dispečerských „veží“ zo 17. júla 2014, telefonické rozhovory príslušníkov ukrajinskej armády, zvukové nahrávky príslušníkov špeciálnych služieb a armády o lete lietadla s Vladimírom Putinom (v tento deň sa ruský prezident vracal z Brazílie do Moskvy…), iné zvukové nahrávky vrátane komunikácie príslušníkov špeciálnych služieb ukrajinskej armády a „separatistov“ niekoľko týždňov pred a po havárii, ručne písané poznámky a osobné zvukové záznamy vojenských pilotov o danom incidente a pod.

Josef Resch zverejnil zoznam informácií, ktoré je pripravený poskytnúť spoločnej medzinárodnej vyšetrovacej skupine: meno informátora, ktorému bolo vyplatených v prepočte 15,5 milióna eur v rôznych menách v hotovosti; názov inštitúcie, v ktorej informátor pracoval;  údajne zničené tajné dokumenty vysokých vojenských a politických činiteľov;  písomné poznámky príslušníkov tajných služieb o incidente a pod.

Resh uviedol, že je stále pripravený predložiť tieto dokumenty vyšetrovateľom, ale iba za prítomnosti zástupcov medzinárodných médií a zástupcov dotknutých štátov. Spoločná medzinárodná vyšetrovacia skupina zatiaľ nereagovala na list Josefa Rescha. Dostal však odpoveď od holandskej prokuratúry podpísaný prokurátorkou Anne van Dorenovou, v ktorom sa uvádza, že jeho návrh „vzali na vedomie“ a zdôrazňuje sa, že medzinárodná vyšetrovacia skupina „má vždy záujem o materiály, ktoré môžu napomôcť vyšetrovaniu“.

Nemecké médiá tiež pripomenuli, že detektív Josef Resch vyšetruje haváriu MH17 od roku 2014. Objednávateľ jeho služieb, ktorého meno Resh nemôže na základe podmienok zmluvy prezradiť, mu najprv ponúkol odmenu 30 miliónov dolárov a potom pridal ďalších 17 miliónov za podrobné informácie o príčinách katastrofy malajzijského Boeingu.

Reklama

V polovici roku 2015 sa na detektíva obrátil informátor, ktorý mu poskytol cenné informácie. Za to dostal odmenu vo výške 15,5 milióna eur vyplatených v hotovosti v troch rôznych menách – eurách, amerických dolároch a švajčiarskych frankoch. Asi rok po tejto udalosti sa o činnosť Rescha začala zaujímať nemecká prokuratúra… Následne Resch pre každý prípad vo švajčiarskej banke v schránke uložil dôležité dokumenty.

Detektív niečo o priebehu vyšetrovania nemeckým novinárom prezradil už v roku 2015. Napríklad informoval Spiegel o okolnostiach stretnutia s informátorom. Neskôr, v roku 2016, pre časopis Stern porozprával o telefonických hrozbách, ktoré dostáva.

V súčasnosti právnik Jozefa Rescha pripravuje opätovné podanie faktov a dôkazov a ak medzinárodný vyšetrovací tím na jeho žiadosť nezareaguje, detektív má v úmysle zverejniť tieto informácie v ktoromkoľvek inom zainteresovanom štáte.

Nemecký detektív viackrát opakoval, že medzinárodný vyšetrovací tím skrýva dôležité fakty. Podľa neho aj nemecká vláda vie o utajení dôležitých údajov o katastrofe 17. júla 2014, aj keď tvrdí pravý opak. Podčiarkol, že v každom prípade čoskoro mieni odhaliť pravdu a jeho informátor tiež vyjadril pripravenosť otvorene vystúpiť a povedať všetko, čo vie, stať sa oficiálnym svedkom v kauze zostrelenia malajzijského Boeingu.

Právnik Josefa Rescha 16. augusta poslal ďalší list holandskej prokuratúre, v ktorom uvádza, že jeho klient „jasne vyhlasuje, že informátor je oboznámený s celou procedúrou, súhlasil s formou jej konania a nebojí sa o svoju bezpečnosť.“. Dodal tiež, že v prípade, ak spoločný medzinárodný vyšetrovací tím znova odmietne prijať dôkazy detektíva Josef Resch iným spôsobom zverejní závery svojho vyšetrovania a predloží všetky dôkazy.

Reklama

Vyšetrovanie zostrelenia malajzijského Boeingu 17. júla 2014 na Donbase sa blíži pravdepodobne ku koncu. Predbežné závery spoločnej medzinárodnej vyšetrovacej skupiny už viackrát spochybnili mnohí medzinárodní experti a poukázali na rovnaký „nedostatok“: členovia tejto skupiny sa starostlivo snažia vykonštruovať „sci-fi scenár“, podľa ktorého malajzijský Boeing zostrelili doneckí „separatisti“, pričom si na krátky čas „požičali“ Buk od ruskej armády. Členovia tejto skupiny odmietli veľký balík dôkazového materiálu. Márne. Pravda v každom prípade vyjde najavo.

Eugen Rusnák

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

09:11

Ľudia pracujúci v zahraničí, ktorí tam chcú ukončiť zamestnanie a vrátiť sa na Slovensko, by mali o dávku v nezamestnanosti požiadať v krajine, kde pracovali a boli poistení, a to ešte pred ukončením zamestnania. Ak totiž neboli v rozhodujúcom období na Slovensku poistení alebo boli poistení príliš krátko, nárok na dávku v nezamestnanosti im v domovine nemusí vzniknúť. Upozornil na to verejný ochranca práv Róbert Dobrovodský.

09:06

Záchranári odpratávali trosky z miesta smrtiaceho ruského útoku na ukrajinské mesto Černihiv, kde zahynulo najmenej 18 ľudí. Tento útok spustil nové žiadosti Ukrajincov, aby západní spojenci pomohli pri posilnení nedostatočného počtu systémov protivzdušnej obrany.

08:57

Amsterdam plánuje rázne znížiť počet riečnych výletných lodí, ktoré môžu zakotviť v meste. Miestne úrady chcú ich počet do piatich rokov znížiť takmer o polovicu.

08:49

Kanadské a americké úrady zadržali šesť ľudí a po ďalších troch pátrajú v spojitosti s jednou z najväčších krádeží zlata v dejinách Kanady.

08:33

Ministri zahraničných vecí Číny a Indonézie v Jakarte vyzvali na okamžité a trvalé prímerie v Pásme Gazy. Čína i Indonézia vidia riešenie palestínskeho problému prostredníctvom dvojštátneho riešenia, povedala novinárom indonézska ministerka zahraničných vecí Retno Marsudiová.

08:26

Ukrajinsko-poľské protetické centrum otvoria v Boroďanke, ukrajinskom meste vážne zničenom vojnou.

08:26

Ceny ropy mierne vzrástli po poklese o 3 % v predchádzajúcom dni. Situáciu na trhu ovplyvňujú na jednej strane obavy o dopyt a na strane druhej konflikt v kľúčovom regióne, na Blízkom východe.

08:11

Štvorec a nápis načrtnutý na kus žltého papiera talianskym renesančným umelcom Michelangelom Buonarrotim v New Yorku vydražili za 201.600 dolárov (189.510 eur). Ide o 33-násobok vyvolávacej ceny.

08:10

Do Kyjeva pricestoval podpredseda nemeckej vlády Robert Habeck.

07:54

Brazílska polícia zatkla ženu, ktorá sa pokúšala od banky získať pôžičku pre mŕtveho seniora. 

07:52

Vo veku 93 rokov zomrel Jacques Cooper, dizajnér prvého francúzskeho ultrarýchleho vlaku. TGV (Train Grande Vitesse – vysokorýchlostný vlak) bol uvedený do prevádzky v roku 1981 a odvtedy prekonal mnohé svetové rýchlostné rekordy.

07:39

Šéfovia štátov a vlád členských krajín EÚ sa v prvý deň mimoriadneho summitu EÚ v Bruseli, zhodli na potrebe poskytnúť Ukrajine systémy protivzdušnej obrany.

07:37

Bývalý prezident USA Donald Trump absolvoval v New Yorku súkromné stretnutie s poľským prezidentom Andrzejom Dudom. Počas spoločnej večere diskutovali o prebiehajúcich vojnách na Ukrajine a na Blízkom východe, ako aj o výdavkoch aliancie NATO.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali