Tínedžer vypovedal, že vraždil, lebo sa obeť provokačne pozrela na jeho mamu

Tínedžer vypovedal, že vraždil, lebo sa obeť provokačne pozrela na jeho mamu

Berlín 23. januára 2018 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:TASR/DPA/Bernd Thissen)

 

Pätnásťročného mladíka zatkla v utorok polícia na základe podozrenia, že v škole v západonemeckom meste Lünen zabil svojho spolužiaka. Píše o tom agentúra AP.

Na snímke policajti sprevádzajú žiakov po tom, čo zrejme jeden zo školákov dobodal svojho spolužiaka v západonemeckom meste Lünen pri Dortmunde

Dortmundská polícia spresnila, že záchranári boli do školy privolaní ráno, ale 14-ročnú obeť sa im už zachrániť nepodarilo. Podozrivého školáka, ktorý má nemecké i kazašské občianstvo, zatkli krátko po útoku.

Reklama

Policajti informovali, že okolnosti vraždy vyšetrujú. Príbuzní obete, študenti i učitelia príslušnej školy sa podrobili psychologickému poradenstvu, dodala polícia.

 

Reklama

Útočník s nožom chcel údajne ubodať v škole pedagóga, nie žiaka

Nielen mestečko Lünen neďaleko Dortmundu, ale celé Severné Porýnie-Vestfálsko, ba aj zvyšok Nemecka sú v šoku po utorkovej tragédii v miestnej škole v Lünene, kde 15-ročný Alex M. s dvojakým nemecko-kazašským občianstvom pred očami vlastnej matky ubodal na smrť o rok mladšieho školáka Leona H.

Dôvodne podozrivého z činu zadržali na úteku bez toho, aby tínedžer kládol odpor.

Krajinský minister vnútra Herbert Raul sa na popoludňajšej tlačovej konferencii odmietol spolupodieľať na špekuláciách verejnosti o motíve činu konštatujúc, že fakty, ktoré sú na stole, zatiaľ neposkytujú jasný obraz o zločine.

Útočník navštevoval síce vzdelávacie zariadenie s takmer 1000 školákmi dlhší čas, avšak posledné týždne chodieval údajne do inej školy, aby sa až v osudné utorkové ráno vrátil spoločne s matkou do pôvodnej, kde mal následne stráviť prvý deň po návrate.

Reklama

Vyplýva to z informácií internetového vydania denníkov Bild a Rheinische Post, ako aj Západonemeckého rozhlasu, ktorý zdôraznil, že útočníkovo dvojaké občianstvo nemá s činom žiadnu súvislosť.

Krajinský premiér Armin Laschet netajil, že ho šokovala brutalita zločinu. Zároveň dodal, že niet horšej predstavy, ako keď dieťa opustí rodičovský domov a viac sa už do neho nevráti.

Predmetom vyšetrovania kriminalistov sú aj výpovede očitých svedkov, podľa ktorých sa mal terčom útoku stať jeden z pedagógov školy, a nie spomínaný školák, ktorý vraj skočil medzi útočníka a pedagóga a utrpel pri tom smrteľné zranenia. Túto verziu však polícia ani nepotvrdila, ani nedementovala.

Starosta Lünenu, mesta s takmer 90.000 obyvateľmi, Jürgen Kleine-Fauns avizoval na stredu na pravé poludnie minútu ticha na všetkých miestnych školách, ako aj radnici.

Niet síce slov, ktorými by sa dalo utešiť pozostalých, avšak ukážeme, že v Lünene sme v podobných situáciách jednotní, vyhlásil.

Reklama

Vyučovanie na inkriminovanej škole by v stredu malo riadne pokračovať. Za pomoci triednych učiteľov by žiaci mali spracovať šokujúci zážitok z utorka.

 

Tínedžer vypovedal, že vraždil, lebo sa obeť provokačne pozrela na jeho mamu

O neuveriteľnom motíve vraždy vypovedal podľa večernej informácie tamojších vyšetrovateľov zadržaný, z činu dôvodne podozrivý 15-ročný Alex M. Podľa vlastných slov ho opakované provokačné pohľady 14-ročného Leona H. na jeho matku podráždili natoľko, že ho bodol nožom do krku.

Informáciu priniesli internetové vydania denníkov Rheinische Post a Bild s odvolaním sa na políciu a prokuratúru v Dortmunde.

Súdna pitva potvrdila, že príčinou úmrtia, ktorému sa nepodarilo zabrániť ani pokusmi o oživenie obete útoku, bolo smrteľné násilie. Vražednú zbraň zaistili na mieste činu, tínedžera-útočníka na úteku zadržali v krátkom čase bez toho, aby kládol odpor.

Už v stredu predvedú 15-ročného Alexa M., ktorý bol sociálnym úradom známy už skôr ako agresívny a nepoučiteľný a ktorý z tohto dôvodu istý čas navštevoval iné školské zariadenie, pred sudcu, ktorý rozhodne zrejme o uvalení väzby na chlapca s dvojakým nemecko-kazašským občianstvom.

Mladík sa s matkou mal pred návratom do pôvodného vzdelávacieho zariadenia stretnúť v škole so sociálnou pracovníčkou. Krátko predtým došlo k útoku, ktorý sa udial pred očami jeho matky.

Rodičia a ďalší blízki obete sú v starostlivosti intervenčného tímu psychológov. Špekulácie na sociálnych sieťach, odvolávajúce sa na očitých svedkov, v zmysle ktorých sa mal terčom útoku stať jeden z pedagógov školy, a nie spomínaný školák, ktorý vraj skočil medzi útočníka a pedagóga a utrpel pri tom smrteľné zranenia, sa teda zrejme nepotvrdili.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

12:56

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan sa v Istanbule stretne s vodcom palestínskeho hnutia Hamas Ismáílom Haníjom. Rokovať budú o prebiehajúcej vojne v Pásme Gazy.

 

12:41

Ukrajina spustila vlnu útokov dronmi na osem ruských oblastí a zasiahla tri elektrické stanice a sklad paliva.

12:11

Za nočnými výbuchmi na vojenskej základni v Iraku nebola vojenská akcia, informovala v sobotu tamojšia tlačová agentúra INA.

12:10

Poľsko je pripravené zúčastniť sa na programe NATO s názvom Zdieľanie jadrových zbraní, pretože silnejú hrozby z Ruska, vyhlásil poľský prezident Andrzej Duda.

12:09

Vojnový spravodajca ruských novín Izvestija Semion Jeremin zahynul pri ukrajinskom útoku v Záporožskej oblasti, ktorej časť Moskva okupuje, informoval denník na sieti Telegram.

11:53
Čínu čaká najväčšia reforma armády za posledné desaťročie. Na príkaz Si Ťin-pchinga krajina rozpustí Sily strategickej podpory a vytvorí novú jednotku – Sily informačnej podpory. Hlavnou úlohou tejto štruktúry je viesť kybernetickú vojnu.

Predchádzajúci veliteľ Síl strategickej podpory Ju Qiansheng sa v polovici minulého roka prestal objavovať na verejnosti. V roku 2023 čínske orgány uskutočnili rozsiahlu čistku najvyšších veliteľov po odhalení rozsiahlej korupcie v ozbrojených silách.

11:30

Zomrel muž, ktorý sa zapálil v parku oproti súdnej sieni v New Yorku počas prebiehajúceho súdneho procesu s bývalým prezidentom USA Donaldom Trumpom. 

11:28

Gruzínska mládež dominovala týždňu pouličných protestov proti plánom schváliť zákon o “zahraničnom vplyve” a čoraz hlasnejšie dáva najavo príklon k Európskej únii a západným hodnotám. Už piatu noc po sebe stovky mladých protestujúcich pochodovali v hlavnom meste Tbilisi, aby bolo ich hlas počuť.

11:08

V Španielsku, druhej najnavštevovanejšej krajine sveta, sa šíri “antituristické” hnutie. To núti úrady, aby sa pokúsili zosúladiť záujmy miestnych obyvateľov s lukratívnym odvetvím ekonomiky.

11:07

Sergej Barbarez sa stal novým trénerom futbalovej reprezentácie Bosny a Hercegoviny. Vo funkcii nahradil Sava Miloševiča, ktorý viedol tím iba sedem mesiacov a nedokázal s ním postúpiť z play off na finálový turnaj ME 2024 v Nemecku. Bosna bola aj jeden zo súperov Slovenska v kvalifikácii.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke matka Xena v ZOO v Košiciach

Autor: FOTO TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali