Nemci chcú kúpiť Baumax

Nemci chcú kúpiť Baumax

Bratislava, Viedeň, Berlín 23. novembra 2014 (HSP/Foto:TASR)

 

Rakúsky obchodný reťazec Baumax má v ostatnom období problémy. Špekuluje sa o jeho predaji. Nemecká skupina Obi, ktorá prevádzkuje sieť hobbymarketov, má záujem o kúpu tejto konkurenčnej rakúskej spoločnosti

Túto novinku priniesol nemecký denník Lebensmittel Zeitung. Uvádza, že nemecká firma vraj  už s týmto cieľom rokovala s veriteľskými bankami Baumaxu. Pre Obi by to podľa denníka bola najväčšia akvizícia v histórii.  

Reklama
Ilustračné foto

Rakúsky reťazec Baumax má na Slovensku 14 predajní. Svoj prvý obchod u nás otvoril v roku 1994 v Bratislave. Celkovo Baumax donedávna zamestnával v 9 štátoch približne 11 tisíc ľudí a ročný obrat sa pohybuje okolo úrovne 1,5 miliardy eur. Baumax podobne ako iné hobbymarkety v Európe doplatil na nízky dopyt spojený so zlou situáciou na trhu s bývaním a hospodárskymi problémami viacerých ekonomík. Spoločnosť momentálne realizuje plán reštrukturalizácie, ktorý vypracovala s veriteľskými bankami.

Zatiaľ zástupcovia nemeckej spoločnosti ako aj Baumaxu odmietajú poskytovať informácie. Tvrdia, že je to predčasné. Nemecká skupina Obi pôsobí v 11 európskych krajinách. V Nemecku má v súčasnosti 350 predajní a ďalších 228 prevádzkuje v ďalších 10 európskych štátoch. Baumax má zastúpenie v 6 krajinách Európy a prevádzkuje 127 predajní.

Reklama

Podľa rakúskeho portálu Kurier.at, zlé hospodárske výsledky Baumaxu ho nakoniec donútili sa stiahnuť z ďalších európskych trhov, predovšetkým z Maďarska a Slovinska. Portál informuje, že Baumax hodlá svoje maďarské a slovinské obchody predať. Rakúska centrála však oficiálne možný odchod z uvedených trhov poprela.

Vedenie Baumaxu považuje aktivity v Česku a na Slovensku za kľúčové a nechcelo by sa sťahovať aj z týchto krajín. Slovenské predajne Baumaxu síce vlani skončili v červených číslach, ale výsledky v aktuálnom roku sú celkom dobré. V minulom roku slovenská dcéra skončila v mínuse viac ako 600 tisíc eur, pričom utŕžila takmer 117 miliónov eur. Do straty údajne dostali firmu obchody na západnom Slovensku. V ostatných regiónoch sa im darilo.

Od začiatku tohto januára však v rámci reštrukturalizačného plánu prišlo k ozdraveniu a za prvý kvartál skončil rakúsky reťazec hobbymarketov u nás v čiernych číslach.

Baumax sa dostal do finančných ťažkostí pred dvoma rokmi. Situácia bola natoľko kritická, že samotný zakladateľ firmy Karlheinz Essl sa rozhodol predať svoju zbierku umeleckých diel, aby jej poskytol potrebnú finančnú injekciu. Výnos z aukcie nakoniec dosiahol necelých 60 miliónov eur, pričom pôvodné odhady rátali s príjmom 86 miliónov eur. V priebehu tohto roka sa Baumax už zbavil svojich hobbymarketov v Bulharsku, Rumunsku a Turecku.

eu

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali