NATO zničilo všetky formáty spolupráce s Ruskom, uviedlo ruské ministerstvo zahraničných vecí

NATO zničilo všetky formáty spolupráce s Ruskom, uviedlo ruské ministerstvo zahraničných vecí

Moskva 23. augusta 2021 (HSP/Sputnik/Foto:TASR/AP-Olivier Hoslet/Pool Photo via AP)

 

NATO zničilo všetky formy spolupráce s Ruskom, vrátane spolupráce s Afganistanom. Cenu za túto geopolitickú hru zaplatili Afganci, povedal námestník ruského ministra zahraničia Alexander Gruska

Jens Stoltenberg
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg

“Áno, aliancia zničila všetky formáty spolupráce vrátane spolupráce v Afganistane. Cenu za túto geopolitickú hru, ktorá nemá nič spoločné s bezpečnostnými záujmami, nakoniec zaplatili Afganci,” povedal Gruska v rozhovore pre denník Kommersant.

Reklama

Koniec histórie NATO v Afganistane, ktorý urobil hrubú čiaru za érou veľkých aliančných operácií, môže v dlhodobom horizonte viesť k tomu, že “ruská hrozba” bude v rámci NATO ešte viac rozdúchavaná, myslí si Gruska.

Podľa Gruska sú dejiny NATO dejinami hľadania dôkazov vlastnej dôležitosti. Dodal, že potom, čo ZSSR vystúpil zo studenej vojny a Varšavská zmluva prestala existovať, sa aliancia “ocitla ako ryba na suchu” a aby sa neocitla na okraji dejín a vytvorila práve takú relevanciu, aká by sa mohla prezentovať verejnej mienke, bola vymyslená “politika otvorených dverí”, čím boli porušené sľuby, ktoré západní predstavitelia dali Michailovi Gorbačovovi.

Reklama

“Na pozadí katastrofálnych dôsledkov týchto operácií však vzniklo ďalšie sémantické vákuum, ktoré sa rozhodli zaplniť návratom k pôvodu. Koncept ,hrozby z východu’ bol otrasený od prachu. Štátny prevrat na Ukrajine a následné udalosti, ktoré nemali a nemohli mať vplyv na základné záujmy aliancie, boli využité ako ideologické ospravedlnenie návratu k pôvodnému účelu z roku 1949,” uviedol.

Spomeňme, že vysoko postavený predstaviteľ teroristického hnutia Taliban navštívil v sobotu ruské veľvyslanectvo a požiadal, aby prostredníctvom ruských diplomatov bolo vodcom domobrany v Pandžšírskej rokline oznámené, že Talibanci chcú s nimi uzavrieť politickú dohodu, povedal ruský veľvyslanec v Kábule Dmitrij Žirnov.

Žirnov pripomenul, že do Pandžšíru prišiel z Kábulu prvý viceprezident Amrullah Sálih, ktorý sa vyhlásil za prezidenta po tom, čo prezident Ašraf Ghana utiekol z krajiny, a je tam tiež syn bývalého poľného veliteľa mudžahedínov Ahmad Masud, pričom sa tam snaží “dať dohromady národnú obranu”.

Situácia v Afganistane sa zvlášť vyhrotila v posledných týždňoch, keď bojovníci hnutia Taliban podnikli rýchly útok po celej krajine a obsadili všetky hraničné priechody. 15. augusta vstúpili do Kábulu a získali kontrolu nad prezidentským palácom. Afganský prezident Ašraf Ghany opustil krajinu, aby podľa jeho slov “odvrátil masaker.” V noci na 16. augusta vyhlásil hovorca politickej kancelárie Talibanu Muhammed Naim, že vojna v Afganistane skončila a že forma vlády bude objasnená v najbližšej dobe.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

16:52

Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán zablahoželal novému prezidentovi Čadu Mahamatovi Débymu Itnovi k minulotýždňovému volebnému víťazstvu.

16:44

Kniha memoárov bývalej nemeckej kancelárky Angely Merkelovej vyjde koncom novembra, teda takmer tri roky po skončení jej 16-ročného pôsobenia na čele jednej z najväčších európskych mocností, uviedlo v pondelok vydavateľstvo Kiepenheuer & Witsch.

16:38

Banky v Európskej únii (EÚ) od začiatku vojny na Ukrajine znížili svoju expozíciu voči Rusku o viac ako polovicu. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters, ktorá sa odvolala na v pondelok zverejnené vyjadrenie Európskej centrálnej banky (ECB).

16:26

Izraelské veľvyslanectvo pri Svätej Stolici vyjadrilo v pondelok protest v súvislosti s vyhlásením nositeľky Nobelovej ceny za mier, ktorá vo svojom príhovore na podujatí vo Vatikáne obvinila Izrael z genocídy páchanej na Palestínčanoch v Pásme Gazy.

16:23

Eurokomisárka pre súdržnosť a reformy Elisa Ferreirová v pondelok potvrdila, že sa zúčastní na utorkovom stretnutí o budúcnosti kohéznej politiky EÚ, ktoré pripravilo české predsedníctvo Vyšehradskej štvorky (V4).

16:09

Pre bombovú hrozbu evakuovali v pondelok v Maďarsku celkovo sedem škôl, a to v Budapešti, ale aj mestách Segedín, Szombathely, Nyíregyháza a v obci Kulcs. Podľa servera hang.hu prišli vyhrážky prostredníctvom e-mailu a v prípade Nyíregyházy telefonicky.

16:08

Bývalý kazašský minister hospodárstva Kuandyk Bišimbajev bol v pondelok súdom v Astane odsúdený na 24 rokov väzenia za vraždu svojej manželky Saltanat Nukenovovej.

16:07

Doterajšia intenzívna ekonomická spolupráca medzi Slovenskom a Južnou Kóreou vytvára priestor na hľadanie ďalších oblastí, v ktorých by sa vedeli slovenské firmy presadiť v tejto ázijskej krajine. Rovnako je to príležitosť na lákanie nových kórejských firiem na Slovensko. Uviedol to v pondelok v Soule štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Rastislav Chovanec, ktorý je súčasťou delegácie na pracovnej ceste ministra zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Juraja Blanára.

16:07

V Česku zomreli ďalší dvaja pacienti nakazení čiernym kašľom. Išlo o 83-ročného muža a 79-ročnú ženu, obaja mali ďalšie chronické ochorenia. Celkom sa v ČR od začiatku roka nakazilo čiernym kašľom takmer 13.500 ľudí. V pondelok to uviedla hovorkyňa českého Štátneho zdravotného ústavu (SZÚ) Štěpánka Čechová.

16:06

Útok dronov, ktoré vypustila ukrajinská bezpečnostná služba (SBU), spôsobil vznik požiaru v sklade ropy a elektrickej rozvodni v ruskej Belgorodskej a Lipeckej oblasti. Pre agentúru Reuters to v pondelok povedal nemenovaný ukrajinský zdroj

16:05

Finančná správa (FS) spracovala 455.440 žiadostí o vrátenie preplatkov na daniach a poukázanie daňového bonusu. Daňovníkom poukázali do piatka 10. mája finančné prostriedky v celkovej sume 635 miliónov eur. V pondelok o tom informovala FS.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke polárna žiara nad Žilinou - pohľad od Višňového

Autor: Miroslav Broz

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Gustáv Murín

Marian Kotleba

Viktor Pondělík

Pavel Jacz

Miro Majerník

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali