National Interest: Americké problémy s ponorkami

National Interest: Americké problémy s ponorkami

USA 4. marca 2017 (HSP/Foto:russianmilitaryanalysis)

 

Americký portál National Interest priniesol článok Sebastiena Roblina s názvom “Why Russia and China Fear Americaś Ohio-Class Submarines” v ktorom sa autor zaoberal situáciu v americkom ponorkovom ľoďstve. Článok okomentovala Olga Mozesova na portáli politexpert.

Ilustračné foto

Američania urýchlene musia nahradiť svoje raketové ponorky strategickej triedy Ohio. Program modernizácie vojenského potenciálu krajiny by mal byť prioritou pre USA v najbližšom období. Ponorky triedy Ohio predstavujú dôležitú platformu vo vojenskej doktríne USA. V službe sú už od roku 1980 a takmer 70 % jadrových hlavíc USA sa nachádza na amerických ponorkách.

Reklama

USA majú 15 ponoriek triedy OHIO, ktoré ostanú v službe do roku 2030. No už dnes väčšina amerických expertov zastáva názor, že tieto ponorky je potrebné nahradiť ponorkami triedy Columbia. Na vybudovanie flotily ponoriek triedy Columbia vyčlenili USA balík o veľkosti približne 100 miliard dolárov. Prvá ponorka by mala stáť približne 13 miliard dolárov, ostatné približne 7 miliárd dolárov za 1 ks. Ponorky predstavujú chrbticu amerických jadrových zbraní, pretožev porovnaní s pozemnými a leteckými silami je podstatne ťažšie nájsť ich a zničiť.

Pritom s prezbrojením americkej ponorkovej flotily na ponorky typu Columbia je spojených viacero vážnych rizík. Najstaršia ponorka triedy Ohio bude vyradená zo služby v roku 2027 a predpokladá sa, že prvá Kolumbia sa zapojí do služby až v roku 2030. Predlžovať ďalšiu službu ponoriek triedy Ohio odborníci po roku 2027 nedoporučujú.

Reklama

Pre USA sa ukazuje byť problémom nielen skutočnosť, že americké ponorky sú zastaralé a Rusko či Čína si budujú novú flotilu, pričom ruské moderné ponorky sú podstatne lacnejšie ako americké ponorky.Problémom je aj fakt, že krajiny ako Severná Kórea a Irán rozpracovali svoj jaderný program a čoraz odvážnejšie začínajú modernizovať a budovať svoju ponorkovú flotilu. V tejto súvislosti by bolo potrebné urýchliť reálne budovanie novej a modernej ponorkovej flotily USA.

Je otázne, či USA budú schopné udržať si aj naďalej technologickú prevahu nad svojími súpermi. Zatiaľ Čína, Irán či Severná Kórea nedokážu vyrobiť ponorky, ktoré by svojími vlastnosťami dokázali dosiahnuť americkú úroveň. Rusi však tento problém nemajú. Navyše Rusi vyrábajú relatívne jednoduché, tiché a lacnejšie dieselelektrické ponorky, ktoré je veľmi ťažké odhaliť.

Rusi svoje ponorky predávajú záujemcom z cudzích krajín, vrátane Iránu a Severnej Kórei. Aj keď nejde o najmodernejšie verzie ponoriek triedy Kilo, robia tieto ponorky vrásky na čele americkým stratégom. Američania musia svoju pozornosť sústrediť na viacero cieľov, čo ich oslabuje, moderné verzie ruských ponoriek LADA či KILO sú lepšie vyzbrojené a najmä sa Rusom podarilo ešte viac stíšiť ich šum, takže sú naozaj veľmi ťažko zistiteľné.

Pritom Rusko nebuduje len dieselelektrické ponorky, rozvíja aj atómové ponorky triedy AKULA a BOREJ, ktoré už patrolujú v moriach. Väčšina ruských atómových ponoriek sa nachádza v strategicky nesmierne výhodných moriach pri severnom pobreží Ruska, odkiaľ môžu ruské balistické rakety veľmi rýchlo cez Severný pól zasiahnuť územie USA. Rusko má momentálne k dispozícii tri jadrové ponorky triedy Borej, ďalších 7 strojov je v rôznom stave rozpracovania a konštruovania. Tieto ponorky sú modernejšie ako ponorky triedy OHIO, ktorým sa navyše končí životnosť.

Pozornosť nasmerovali americkí odborníci aj na ruské ponorky triedy Delfín a Kalmar. Pri porovnaní americkej a ruskej ponorkovej flotily je viditeľný hneď hlavný rozdiel – Američania už niekoľko desaťročí nebudujú dieselelektrické ponorky. Dnes majú USA v aktívnej službe 53 ponoriek, Rusi 47, Rusi však majú paradoxne modernejšie ponorky ako USA, ktorých ponorky vznikali ešte v období Studenej vojny.

Reklama

Podľa analytikov momentálne USA strácajú pozíciu lídra v ponorkovom loďstve. Krajín, ktoré si budujú ponorkové loďstvo pribúda, Rusi predávajú svoje dieselelektrické ponorky zahraničným záujemcom a získavajú tak prostriedky na budovanie vlastnej modernej  flotily.

Obavy amerických analytikov sú oprávnené. USA strácajú pôdu pod nohami a prestávajú byť top technologickou krajinou sveta. Možno svoju pozíciu stratili aj kvôli falošnému pocitu nadradenosti nad ostatnými národmi.

Olga Mozesová

 

 

Reklama

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

13:10

“Podporovať Izrael je to, čo nám hovorí Biblia,” povedal predseda Snemovne reprezentantov USA Mike Johnson.

12:56

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan sa v Istanbule stretne s vodcom palestínskeho hnutia Hamas Ismáílom Haníjom. Rokovať budú o prebiehajúcej vojne v Pásme Gazy.

 

12:41

Ukrajina spustila vlnu útokov dronmi na osem ruských oblastí a zasiahla tri elektrické stanice a sklad paliva.

12:11

Za nočnými výbuchmi na vojenskej základni v Iraku nebola vojenská akcia, informovala v sobotu tamojšia tlačová agentúra INA.

12:10

Poľsko je pripravené zúčastniť sa na programe NATO s názvom Zdieľanie jadrových zbraní, pretože silnejú hrozby z Ruska, vyhlásil poľský prezident Andrzej Duda.

12:09

Vojnový spravodajca ruských novín Izvestija Semion Jeremin zahynul pri ukrajinskom útoku v Záporožskej oblasti, ktorej časť Moskva okupuje, informoval denník na sieti Telegram.

11:53
Čínu čaká najväčšia reforma armády za posledné desaťročie. Na príkaz Si Ťin-pchinga krajina rozpustí Sily strategickej podpory a vytvorí novú jednotku – Sily informačnej podpory. Hlavnou úlohou tejto štruktúry je viesť kybernetickú vojnu.

Predchádzajúci veliteľ Síl strategickej podpory Ju Qiansheng sa v polovici minulého roka prestal objavovať na verejnosti. V roku 2023 čínske orgány uskutočnili rozsiahlu čistku najvyšších veliteľov po odhalení rozsiahlej korupcie v ozbrojených silách.

11:30

Zomrel muž, ktorý sa zapálil v parku oproti súdnej sieni v New Yorku počas prebiehajúceho súdneho procesu s bývalým prezidentom USA Donaldom Trumpom. 

11:28

Gruzínska mládež dominovala týždňu pouličných protestov proti plánom schváliť zákon o “zahraničnom vplyve” a čoraz hlasnejšie dáva najavo príklon k Európskej únii a západným hodnotám. Už piatu noc po sebe stovky mladých protestujúcich pochodovali v hlavnom meste Tbilisi, aby bolo ich hlas počuť.

11:08

V Španielsku, druhej najnavštevovanejšej krajine sveta, sa šíri “antituristické” hnutie. To núti úrady, aby sa pokúsili zosúladiť záujmy miestnych obyvateľov s lukratívnym odvetvím ekonomiky.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke matka Xena v ZOO v Košiciach

Autor: FOTO TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali