Násilné odobratie chlapca bude riešiť mimoriadny výbor: “Spôsob, akým ho odobrali, bol gestapácky!”

Násilné odobratie chlapca bude riešiť mimoriadny výbor: “Spôsob, akým ho odobrali, bol gestapácky!”

Bratislava 18. mája 2016 (TASR/HSP/Foto:TASR-Michal Svítok,Pavel Neubauer)

 

Výbor má podľa poslankýň preskúmať, či bolo dieťa odobrané zákonným spôsobom

Prípadom chlapca Marca (7), ktorého zo základnej školy v obci Brehy odniesol vyšší súdny úradník, sa má zaoberať mimoriadny Výbor NR SR pre ľudské práva a národnostné menšiny. Jeho zvolanie dnes avizovali šéfka výboru Erika Jurinová (OĽaNO-NOVA) a jeho členky Natália Blahová (SaS) a Martina Šimkovičová (Sme rodina). Úradník konal na základe rozhodnutia súdu, ktorý chlapca prisúdil matke. Dovtedy sa o neho starala babka.

Reklama
Poslankyne vľavo Natália Blahová (SaS),  uprostred Erika Jurinová (OĽaNO-NOVA) a vpravo  Lucia Nicholsonová (SaS) počas tlačovej konferencie na tému Bolo bezbranné dieťa odobrané nezákonným spôsobom? Zvoláme mimoriadny výbor
Poslankyne vľavo Natália Blahová (SaS), uprostred Erika Jurinová (OĽaNO-NOVA) a vpravo Lucia Nicholsonová (SaS) počas tlačovej konferencie na tému Bolo bezbranné dieťa odobrané nezákonným spôsobom? Zvoláme mimoriadny výbor

Výbor má podľa poslankýň preskúmať, či bolo dieťa odobrané zákonným spôsobom. Opozícia naň pozýva ministerku spravodlivosti Luciu Žitňanskú (Most-Híd) a ministra práce Jána Richtera (Smer-SD). “Mali by vysvetliť konanie úradníkov a povedať, ako to budú riešiť. Je evidentné, že takéto prípady nie sú jednorazové, ale opakujú sa často,” povedala Jurinová na tlačovej konferencii s presvedčením, že záujem dieťaťa, ktoré žilo v prospešnom prostredí, musí byť prvoradý.

Podľa Blahovej bol postup úradníkov v škole gestapácky. “Kde bolo právo dieťaťa byť vypočuté? Úrady sa majú pýtať dieťaťa na jeho názory, lebo dieťa môže rozhodovať o svojom živote,” odkázala s tým, že došlo nielen k porušeniu zákona, ale aj práv dieťaťa. Blahová tiež prosí o vyšetrenie prípadu aj verejnú ochrankyňu práv Janu Dubovcovú. Zároveň podáva podnet na ministerstvá práce a spravodlivosti, ktoré by mali prešetriť postup kolíznej opatrovníčky a vyššieho súdneho úradníka.

Reklama

Podpredsedníčka NR SR Lucia Nicholsonová (SaS) je presvedčená, že v prípade mala okamžite konať aj ombudsmanka pre deti Viera Tomanová. “Do piatich minút mala mať tlačovku a mala povedať, čo ide urobiť,” odkázala Nicholsonová.

Blogerka Monika Kozelová, ktorá na prípad upozornila, uviedla, že podľa jej mienky nešlo o štandardný úradný výkon rozhodnutia. “Bolo to nezmyslené a neprijateľné. Je najvyšší čas, aby sa prestali diať takéto prípady,” deklarovala s tým, že na prípade pracuje celý tím advokátov, ktorí robia, čo sa dá. Kde chlapec aktuálne je, nie je jasné. Spomína sa Švajčiarsko a Česká republika.

Denník N informoval, že prípadom sa už zaoberá Generálna prokuratúra SR. “Prvý námestník generálneho prokurátora René Vanek, vydal pokyn krajskému prokurátorovi v Banskej Bystrici, a to okamžite preskúmať túto vec na trestnom aj na netrestnom úseku a prijať prípadné opatrenia,” uviedla dnes hovorkyňa prokuratúry Andrea Predajňová.

Podľa denníka najskôr stará mama požiadala súd o zverenie malého chlapca a okresný súd jej ho dočasne aj zveril. Krajský súd však predbežné opatrenie zrušil s odôvodnením, že matka má na syna väčšie právo ako stará matka. Matka následne požiadala súd o výkon rozhodnutia, teda odňatie Marca starej mame.

 

Reklama

Lucia Žitňanská: V prípade odňatého chlapca očakávam vyvodenie zodpovednosti

Odňatie dieťaťa súdnym úradníkom pred očami spolužiakov a učiteľky, ktoré sa udialo minulý týždeň v obci Brehy, je neakceptovateľné. Na sociálnej sieti to uviedla ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd).

Na snímke podpredsedníčka vlády a ministerka spravodlivosti SR Lucia Žitňanská
Na snímke podpredsedníčka vlády a ministerka spravodlivosti SR Lucia Žitňanská

“Jedna vec je súdne rozhodnutie, druhá vec je jeho výkon a ten v žiadnom prípade nesmie byť realizovaný bez empatie k dieťaťu. Očakávam, že predseda súdu vyvodí zodpovednosť,” napísala ministerka. Tento prípad vníma tiež ako signál, že je nevyhnutné dovzdelať súdny personál pre takéto extrémne citlivé výkony. “Ministerstvo spravodlivosti je pre to pripravené urobiť maximum,” dodala.

 

Odňatie chlapca v škole prebehlo podľa Richtera “na hulváta”

Reklama

Odňatie dieťaťa prebehlo podľa ministra práce Jána Richtera (Smer-SD) neprofesionálne. “Ľudsky mi je to veľmi veľmi ľúto, treba povedať, že to bolo urobené absolútne neprofesionálne, dovolím si povedať, že po slovensky na hulváta a nesmie sa to viacej takto opakovať,” zdôraznil po dnešnom rokovaní vlády.

Myslí si, že kolízna opatrovateľka mala zasiahnuť. “Mala vstúpiť do tohto procesu a trvať na tom, aby akt bol uskutočnený tak, aby nedošlo k nejakej traume, i keď do istej miery to vždy je trauma, ale aby to bolo kultúrne urobené, aby to nebolo v triede pred deťmi, aby bola návšteva vopred ohlásená u riaditeľa školy, aby ten proces bol riadený, aby mal svoju profesionálnu úroveň. Toto bolo veľmi neprofesionálne, doslova laické. Opakujem, na hulváta,” uviedol Richter.

O probléme už hovoril s ministerkou spravodlivosti Luciou Žitňanskou (Most-Híd). “Musia sa urobiť nejaké kroky, ktoré budú konkretizovať metodický postup, lebo, bohužiaľ, život bude aj v budúcnosti prinášať takéto okolnosti,” skonštatoval. Postup súdneho úradníka komentovať nechcel. Avizoval však, že bude trvať na tom, aby v takýchto prípadoch sociálni pracovníci zabránili výkonu rozhodnutia. “Vždy nám išlo a musí ísť o najlepší záujem dieťaťa, nehovoriac, že istú traumu podstúpili aj deti, ktoré boli v triede,” doplnil.

Prípad treba preto podľa jeho slov dôsledne prešetriť a prijať z neho závery. “A možno komplexne prijať metodický pokyn, ktorý sa týka aj výkonu súdneho rozhodnutia, to znamená z pozície pracovníkov rezortu spravodlivosti a naši sociálni pracovníci, ktorí budú asistovať tomu výkonu, i keď podliehajú vyššiemu súdnemu úradníkovi, aby mali právo prípadne vstúpiť a zamedziť takému spôsobu,” priblížil Richter. Chce, aby sociálni pracovníci museli v takýchto prípadoch zasiahnuť a mali aj istotu, že môžu. V minulosti totiž niektorí za takéto konanie čelili trestnému stíhaniu za prekročenie kompetencií.

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

07:06

Grécko nemôže poslať Ukrajine systémy protivzdušnej obrany Patriot alebo S-300. Uviedol to vo štvrtok grécky premiér Kyriakos Mitsotakis.

Mitsotakis v rozhovore pre televíziu Skai povedal, že Atény už poskytli Kyjevu rôzne zbrane, no nemôžu mu dodať systémy, ktoré majú zásadný význam pre obranu krajiny.

06:55

Balíky kokaínu objavili vo štvrtok v prepravkách s banánmi v siedmich supermarketoch v Berlíne a v štyroch obchodoch v spolkovej krajine Brandenbursko.

06:44

Izrael údajne zvažuje dohodu s palestínskym hnutím Hamas, na základe ktorej by bolo prepustených najmenej 20 rukojemníkov zadržiavaných v Pásme Gazy.

Navrhovaná dohoda zahŕňa prepustenie žien, starších a vážne chorých rukojemníkov výmenou za to, že Izrael povolí vysídleným osobám v Pásme Gazy vrátiť sa na sever palestínskej enklávy.

06:35

Havária v atómovej elektrárni v Černobyle patrí medzi najväčšie tragédie v oblasti jadrovej energetiky. V piatok 26. apríla uplynie od výbuchu v Černobyľskej atómovej elektrárni 38 rokov.

06:30

Ukrajinský minister poľnohospodárstva Mykola Solskyj podozrivý z účasti na korupčnom škandále vo štvrtok uviedol, že je pripravený odstúpiť.

Vyšetrovatelia tento týždeň Solského obvinili z nezákonného zmocnenia sa pôdy v hodnote viac než sedem miliónov dolárov.

Včera 20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

Včera 20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

Včera 20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

Včera 19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

Včera 19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

Včera 19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

Včera 19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali