Naozaj by Slováci z cudziny volili progresívcov a spol.? A nie je to náhodou ďalšia finta?

Naozaj by Slováci z cudziny volili progresívcov a spol.? A nie je to náhodou ďalšia finta?

Bratislava 22. augusta 2023 (HSP/Foto:TASR-Martin Baumann)

 

Médiá hlavného prúdu vytvorili vo verejnej mienke stereotyp: že Slováci žijúci v zahraničí budú voliť takmer výhradne Progresívne Slovensko a podobné strany. Ale čo ak je to inak?

Michal Šimečka
Na snímke predseda hnutia Progresívne Slovensko (PS) Michal Šimečka

Akosi automaticky sme prijali myšlienku, že drvivá väčšina Slovákov žijúcich v zahraničí je prozápadne, proamericky, probruselsky orientovaná. Ale odkiaľ sa vlastne vzala taká informácia? Prišli s ňou médiá hlavného prúdu. V uplynulých mesiacoch niektoré mainstreamové kanály priniesli dokonca prieskumy, podľa ktorých vraj drvivá väčšina Slovákov zo zahraničia by volila Progresívne Slovensko alebo podobnú stranu. Otázka však je, čo to boli za prieskumy, kto ich robil, pre koho a hlavne, s akým cieľom.

Reklama

Ten stereotyp je postavený na predstave, že Slováci v zahraničí, to sú väčšinou mladí, ambiciózni ľudia, voliči pravice, ktorí odišli zo Slovenska znechutení z tunajších ekonomických, spoločenských a politických pomerov, a ktorí by boli najradšej, keby sa Slovensko rovno pripojilo k Nemecku a okamžite by sme tu mali aj nemecké platy, nemeckú životnú úroveň a nemeckých migrantov. Skrátka, že typickým prototypom Slováka žijúceho v zahraničí je niečo ako mladý Šimečka.

Lenže tak to nie je. Isteže aj takí jedinci tam sú a tiež ich je dosť veľa, ale zďaleka nie sú takou drvivou väčšinou, ako sa nám to snaží nahovoriť mainstream. Zo zahraničia sa ozýva mnoho ľudí, ktorí protestujú proti takémuto jednostrannému obrazu Slováka v cudzine.

Reklama

V cudzine nežijú len mladí, ktorí tam išli zarábať a nájsť svoje El Dorado. Mnohí Slováci žijúci dlhodobo v zahraničí sú ľudia v strednom veku, alebo dokonca z ešte dávnejších emigračných vĺn, ktorí majú ešte slovenské občianstvo. Oni už v cudzine vidia nielen to pozlátko, ale aj to, čo by nechceli, aby prišlo na Slovensko. Mnohí z nich chcú Slovensko slovenské, tradičné, konzervatívne.

U mnohých sa to spája s emigrantskou nostalgiou a želajú si, aby sa na Slovensko vrátili minulé časy. Mnohí pocítili, že ako námezdní emigranti sú v cudzine braní ako čosi menejcenné, ten pocit nenávidia a až v cudzine pochopili, že jedna z mála trvalých hodnôt je príslušnosť k svojmu kmeňu, národu, vlasti.

Iní sa o politiku nezaujímajú a volia na želanie tých príbuzných, ktorí ostali doma. Môžu to byť napríklad dievčatá a ženy, ktoré sa tam vydali a nie sú politicky jednoznačne vyhranené.

Silný fenomén je napríklad tradičná východniarska emigrácia: vycestovať, zarobiť, vrátiť sa domov, postaviť dom a žiť tak ako sa v rodnej dedine patrí – teda viac či menej konzervatívne. Títo ľudia zväčša nechcú o nejakých progresívnych úchylnostiach a ďalšom odovzdávaní Slovenska pod cudziu správu ani počuť.

Prečo o tom píšeme? Nuž, iba tak… pre istotu. Pre ten – dúfajme, veľmi nepravdepodobný – prípad, že by nás náhodou niekto po voľbách, na základe oficiálnych výsledkov volieb chcel napríklad presviedčať, že 90 percent voličov z cudziny volilo Progresívne Slovensko či niektorú z iných proamerických, protinárodných strán.

Reklama

To by totiž bol signál, že sa možno naplnili najčernejšie obavy časti verejnosti o možnom pokuse „vylepšovať“ výsledok volieb zo strany junty, ktorá v súčasnosti je na Slovensku pri moci, a ktorá by sa jej tak strašne nerada vzdala, keď ju už raz získala a tak pekne si ju vo všetkých oblastiach štátnej správy personálne „pozichrovala“.

Netvrdíme a nemyslíme si, že sa to tak naozaj stane. Ba naopak, silne dúfame, že je to iba planá obava. Ale vzhľadom na pomery, aké dnes na Slovensku panujú, čím si tu človek ešte môže byť istý?

 

Prečítaje si tiež:

 

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

11:59

Ozbrojenci vtrhli v štvrtok skoro ráno do domu, ktorý sa nachádza v blízkosti prístavu v pakistanskom meste Gwádar, a zastrelili sedem spiacich robotníkov, uviedla tamojšia polícia.

11:41

Japonská automobilka Nissan vo štvrtok oznámila, že v uplynulom finančnom roku 2023/2024 takmer zdvojnásobila svoj čistý zisk, ale jej prevádzkový zisk za 4. štvrťrok zaostal za odhadmi analytikov. V súčasnom roku predpovedá pokles čistého zisku vzhľadom na tvrdú konkurenciu a pokračujúce problémy s vysokou infláciou.

11:23

Ukrajinský parlament vo štvrtok odvolal z funkcie ministra poľnohospodárstva Mykolu Solského podozrivého z nezákonného nadobudnutia štátnej pôdy v rokoch 2017 až 2021. Na sociálnej sieti Telegram to oznámil poslanec Jaroslav Železňak.

11:14

Maloobchodné tržby v Českej republike v marci 2024 vzrástli, už štvrtý mesiac po sebe a viac ako v predchádzajúcom mesiaci, aj ako očakávali ekonómovia.

10:54

Polícia v gruzínskej metropole Tbilisi zadržala šesť ľudí, ktorí sa 8. a 9. mája zúčastnili na protestných zhromaždeniach proti zákonu o zahraničných agentoch v blízkosti sídla parlamentu. Gruzínske úrady uviedli, že osoby boli zadržané za “napadnutie polície a ničenie cudzieho majetku”.

10:44

Rusko urobí všetko pre to, aby sa vyhlo globálnej konfrontácii, ale zároveň nedovolí, aby ho niekto ohrozoval, uviedol vo štvrtok ruský prezident Vladimir Putin. Vyjadril sa tak na vojenskej prehliadke v Deň víťazstva, respektíve porážky nacistického Nemecka v druhej svetovej vojne, ktorý Moskva oslavuje 9. mája.

10:34

Austrália a tichomorský ostrovný štát Tuvalu vo štvrtok oznámili uzavretie prelomového paktu o klíme a bezpečnosti. Najprv však museli doriešiť pripomienky Tuvalu, ktoré sa obávalo o stratu suverenity.

Základný text 11-stranovej zmluvy vypracovali ešte v novembri 2023. Všetkým obyvateľom Tuvalu umožňuje presťahovať sa do Austrálie v prípade, že ich nízko položenú domovinu zaplaví stúpajúca hladina oceánov. Austrália sa zároveň zaväzuje pomáhať Tuvalu v prípade prírodných katastrof, zdravotníckych kríz a vojenskej agresie – ale iba ak Tuvalu o pomoc požiada.

10:28

Ukrajinský parlament vo štvrtok odvolal Olexandra Kubrakova z funkcie podpredsedu vlády pre obnovu Ukrajiny. Na sociálnej platforme Telegram to oznámil poslanec Jaroslav Železňak.

10:14

Snemovňa reprezentantov Kongresu USA ovládaná republikánmi v stredu večer s pomocou demokratov drvivou väčšinou hlasov zamietla hlasovanie o vyslovení nedôvery svojmu republikánskemu predsedovi Mikeovi Johnsonovi. Informovala o tom agentúra DPA.

10:00

Irán bude musieť zmeniť svoju jadrovú doktrínu, ak jeho existenciu ohrozí Izrael. Povedal to vo štvrtok Kamál Charrází, poradca iránskeho duchovného vodcu ajatolláha Alího Chameneího, čím vyvolal obavy zo zostrojenia jadrovej zbrane.

09:27

Saldo zahraničného obchodu bolo v marci 2024 aktívne v objeme 577,4 milióna eur, čo bol v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka slabší výsledok o 119,4 milióna eur. Informoval o tom vo štvrtok Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

09:15

Moskovský súd v stredu zamietol žiadosť právnikov námestníka ruského ministra obrany Timura Ivanova o premiestnenie z väznice do domáceho väzenia. Ivanov čelí obvineniam z úplatkárstva.

Timur Ivanov
Na videosnímke moskovského súdu námestník ruského ministra obrany Timur Ivanov sedí za mrežami na mestskom súde v Moskve
09:08

Obchodný prebytok Číny v apríli klesol, aj keď menej, ako ekonómovia očakávali. K jeho poklesu prispel slabší nárast vývozu ako dovozu. Ukázali to vo štvrtok údaje čínskeho colného úradu.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke motýľ zebra dlhokrídlová (Heliconius charithonia) sa kŕmi na kvete v parku Lithia Springs Conservation v Lithii na predmestí Tampy na Floride

Autor: TASR/AP-Chris O\'Meara

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali