Najväčší vedecký omyl Alberta Einsteina – mrzel ho po celý život

Najväčší vedecký omyl Alberta Einsteina – mrzel ho po celý život

Svet 6. apríla 2018 (HSP/Roman Bednár/Foto:TASR/AP)

 

Celé stáročia až do šesťdesiatych rokov 20. storočia prevládala medzi astronómmi mienka, že kozmos je statický. Je to veľmi paradoxné, lebo evolúciu na našej planéte chápali vedci už od čias Darwina ako dynamický proces, a tak malo byť samozrejmosťou, že aj princípom kozmu a jeho evolúcie musí byť dynamika.

Na archívnej snímke z marca 1949 je prof. Albert Einstein

Tento názor mal korene v dávnom mysticko-religióznom ponímaní oblohy (neba), a tým aj celého kozmu. V tomto zmysle sa evolúcia musela vzťahovať len na našu planétu, ktorá sa mohla meniť (dynamika), lebo bola v čase konečná. Naproti tomu nebo, ktoré reprezentovalo kozmos, muselo ostať nemenné, teda statické, lebo bolo v čase večné. Oba modely existovali takto vedľa seba, akoby si vôbec neprotirečili, hoci ich extrémny vnútorný paradox doslova priamo udieral do očí.

Reklama

Dokonca ani len geniálny fyzik Albert Einstein si neuvedomoval tento zjavný paradox, hoci mu jeho vlastné kozmologické rovnice, ktoré vyplynuli z jeho takzvanej všeobecnej teórie relativity (okrem nej Einstein postuloval aj špecificky inú teóriu relativity, takzvanú špeciálnu teóriu relativity), hovorili jasnou rečou, že nemajú nijaké statické riešenie, ale len dynamické.

Einstein tu urobil obrovskú chybu – neveril svojim vlastným rovniciam!

Reklama

Aj on podľahol vtedajšiemu mysleniu, ktoré si nevedelo predstaviť iný kozmos ako statický, v ktorom sa nič nepohybovalo. Preto zaviedol celkom svojvoľne do svojich rovníc kozmologickú konštantu, ktorú pomenoval lambda. Lambda ich ovplyvnila a či prispôsobila tak, že napokon predsa mali statické riešenie.

Možno povedať, že toto je názorným príkladom toho, ako vedci neraz zavádzajú sami seba, ale predovšetkým všetkých ostatných. A ako vidno nevyhnú sa takým metódam ani tí najgeniálnejší učenci.

O niečo neskôr, keď americký astronóm Edwin Hubble vyvolal vo svete astronómov veľký rozruch, lebo objavil, že kozmos nezadržateľne a neustále expanduje, to znamená, že všetko v ňom sa od seba vzďaľuje obrovskými rýchlosťami, sa Einstein na seba veľmi nahneval. Mrzelo ho až do konca života, že podľahol zaužívanej mienke o kozme a že svoje správne rovnice nezmyselne korigoval, len aby jej vyhovovali. Sám to označil za najväčšiu chybu svojho života.

Treba ale zdôrazniť aj to, že statická predstava o kozme mala veľmi starú tradíciu a súvisela s mechanickým chápaním kozmu a jeho fenoménov. Od 18. storočia sa naviac mohla opierať aj o Newtonovú mechanistickú fyziku, ktorá sa stala najvyšším krédom všetkých vedcov. Podľa nej bol celý kozmos od vekov len mechanicky fungujúci obrovský stroj. Pracoval podľa večných a nemenných mechanických zákonov.

Idea kozmu ako gigantickej mechanickej mašiny sa zrodila v 17. storočí. Jej konštruktérom mal byť sám boh a tiež to bol on, kto ju uviedol do prevádzky a staral sa o to, aby bežala bez porúch. Spočiatku bol názor vedcov taký, že tomuto stroju je potrebné občas dodať impulz, aby nezastal. Keďže ale nevedeli, v čom by taký impulz mohol mať svoj zdroj, tak si povedali, že sa aj o to musí starať boh, podobne ako hodinár, ktorý musí natiahnuť hodinový stroj, a tak sa pravidelne starať o jeho chod.

Reklama

V prvej polovici 19. storočia však už bola teória kozmu tak prepracovaná, že podľa novej teórie mohol kozmický stroj bežať ako perpetum mobile – nepotreboval nikoho, aby mu dodával energiu.

Tak sa pre veľkého francúzskeho prírodovedca Laplaca mohol stať boh nepotrebnou hypotézou kozmických modelov.

Roman Bednár

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

12:35

Slovenský hrubý domáci produkt (HDP) na obyvateľa je vďaka členstvu v EÚ a eurozóne vyšší až o 16 %. Na údaj z modelu Erste Group Research odkazuje v analýze k 20. výročiu vstupu Slovenska do EÚ analytik Slovenskej sporiteľne Matej Horňák. Od vstupu do EÚ nominálne mzdy na Slovensku vzrástli 2,7-násobne, zatiaľ čo ceny sú vyššie približne o 80 %.

12:22

Desaťtisíce ľudí demonštrovali v utorok v Argentíne ľudí proti úsporným opatreniam vlády pravicovo-populistického prezidenta Javiera Mileiho a za “obranu bezplatných verejných univerzít”. Informovali o tom agentúry AP a AFP.

protest, Argentína
Študenti protestujú proti úsporným opatreniam vlády pod vedením prezidenta Javiera Mileiho a požadujú tiež viac financií pre verejné univerzity v Buenos Aires
11:54

Čína vydala v stredu vyhlásenie, v ktorom uviedla, že americká vojenská pomoc pre Taiwan “zvýšila nebezpečenstvo konfliktu” v Taiwanskom prielive. Vyjadrenie prišlo po tom, ako americký Kongres vyčlenil na vojenskú podporu pre Taiwan približne 7,7 miliárd eur.

11:35

Austrálsky súd predĺžil do 10. mája platnosť príkazu, ktorým sociálnej sieti X prinútil odstrániť videá z minulotýždňového útoku nožom na biskupa, ku ktorému došlo v kostole v Sydney.

Súdny príkaz požadovala po útoku austrálska komisia pre elektronickú bezpečnosť, podľa ktorej spoločnosť X ignorovala predchádzajúce oznámenia o stiahnutí takýchto videí.

11:20

Šesť ľudí utrpelo zranenia pri ruskom raketovom útoku v Charkove na východe Ukrajiny. Oznámil to v stredu gubernátor Charkovskej oblasti Oleh Synehubov s tým, že rakety tam poškodili tri obytné budovy, dva úrady, tri ďalšie budovy a tiež plynovod v centre mesta.

10:46

Nemecký europoslanec Maximilian Krah ešte v stredu prepustí svojho asistenta, ktorého zatkli pre obvinenia zo špionáže pre Čínu, zostáva však lídrom kandidátky pravicovej strany Alternatíva pre Nemecko (AfD) vo voľbách do Európskeho parlamentu. Oznámil to po stretnutí so spolupredsedami AfD Tinom Chrupallom a Alice Weidelovou.

Maximilian Krah
Nemecký europoslanec za Alternatívu pre Nemecko (AfD) Maximilian Krah odchádza po vyhlásení
10:34

Austrálska polícia v stredu pri protiteroristických raziách zadržala sedem ľudí, ktorí podľa nej predstavovali neprijateľné riziko pre verejnosť a boli spojení s mladíkom obvineným z nedávneho útoku v kostole. Informovala agentúra AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali