Vaľová: Nikomu neprekáža, že tak, ako za zrodom INEKO stál súčasný poslanec za SaS Eugen Jurzyca, tak za vznikom slovenskej pobočky Transparency stála manželka politika Miroslava Beblavého

Vaľová: Nikomu neprekáža, že tak, ako za zrodom INEKO stál súčasný poslanec za SaS Eugen Jurzyca, tak za vznikom slovenskej pobočky Transparency stála manželka politika Miroslava Beblavého

Humenné 1. augusta 2018 (HSP/Extra plus/Foto:Extra plus-archív)

 

Mimovládky a opozícia sa dlhodobo nevedia zmieriť s úspechmi mesta Humenné pod vedením primátorky Jany Vaľovej

Jana Vaľová

Mimovládna organizácia INEKO každý rok oceňuje hospodárske výsledky samospráv a taktiež zverejňuje rebríček finančného zdravia miest a obcí na Slovensku, kde hodnotí ich hospodárenie. Počas posledných rokov patrilo Humenné medzi tucet miest na Slovensku, ktoré v tomto rebríčku zaznamenali najväčší vzostup. Tentoraz malo mesto dostať titul ekonomického skokana roka – tak výrazne sa totiž zlepšili jeho hospodárske ukazovatele.

Reklama

Oceneniu Humenného by sa pritom nikto nemohol čudovať. Mesto pod vedením primátorky Jany Vaľovej dlhodobo napĺňa jednu zo základných priorít byť úspešným mestom, zdravo hospodáriť s verejnými financiami, investovať do majetku mesta a umožniť ľuďom podieľať sa na ekonomických úspechoch samosprávy. Presne touto cestou ide Humenné – vytrvalo zlepšuje svoje hospodárske výsledky a pritom každý rok zveľaďuje mesto investičnými akciami a prichádza s ďalšími benefitmi pre svojich obyvateľov. Príspevky na stravu pre seniorov zvýšilo postupne z 80-tisíc až na 200-tisíc eur ročne, zaviedlo bezplatnú mestskú hromadnú dopravu pre dôchodcov a deti až do deviateho ročníka základnej školy. V rámci pomoci mladým rodinám zaviedlo príspevok pri narodení dieťaťa vo výške 100 eur a pri vstupe do prvého ročníka 150 eur. Pri tom všetkom má jedny z najnižších daní v rámci porovnateľných miest na Slovensku. Nejedna samospráva by na takéto výsledky mohla byť oprávnene pyšná.

Na snímke vpravo Jana Vaľová

 

Reklama

„Nezávisle“ proti Smeru

Zázrak sa však nekonal. „Nezávislá“ organizácia INEKO potvrdila svoju povesť i vernosť myšlienkam svojho otca – zakladateľa Eugena Jurzycu (najprv patril medzi špičky SDKÚ, teraz SaS). Úspechy vlády či strany Smer-SD preto z princípu odmieta oceniť. A ak náhodou niekto uspeje v ich vlastných kritériách, ako tentoraz Humenné, ostáva jediná cesta: rýchlo kritériá zmeniť. Presne to urobilo aj INEKO. Inak by pred komunálnymi voľbami 2018 muselo mestu Humenné priznať titul „ekonomický skokan roka“.

A to by opozícii rozhodne neprospelo a určite sa to nenosí, ak mesto úspešne vedie primátorka, ktorej materskou stranou je Smer-SD. „Od takzvaných nezávislých organizácií som už za tie roky zvyknutá na všetko, ale priznám sa, toto ma prekvapilo. Zmeniť kritériá rok pred komunálnymi voľbami, keď volení zástupcovia skladajú ľuďom svoje odpočty, považujem za absolútne neférový krok. Rozumiem však, že moja opozícia by veľmi ťažko vysvetľovala svojim voličom, ako je možné, že pod vedením primátorky zo Smeru je mesto také úspešné,“ hovorí Jana Vaľová, ktorá neskrýva sklamanie. Politika humenskej samosprávy má pod jej vedením jasnú líniu: stále nové benefity občanom a trvalé zlepšovanie hospodárenia. Udržanie tohto vývoja si však vyžaduje nemalú mieru skúseností, poznatkov i manažérskych schopností. „Dlho som od svojich miestnych neprajníkov počúvala výhrady, že popri funkcii primátorky zastávam aj funkciu poslankyne NR SR. Vôbec si však neuvedomujú, že toto opatrenie šetrí mestu peniaze na môj plat, pretože namiesto primátorského platu poberám len minimálnu mzdu. Ako poslankyňa sa podieľam na tvorbe zákonov, ktoré majú zásadný vplyv na chod samosprávy, môžem ich výrazne ovplyvniť v prospech nášho mesta. A ak sa opozícia domnieva, že dlhoročné neustále cestovanie medzi Humenným a Bratislavou je nejakým pôžitkom či výdobytkom, odporúčam im vyskúšať si to aspoň jeden mesiac. Je však o mne známe, že som bežec na dlhé trate a energia mi rozhodne nechýba,“ poznamenáva humenská primátorka.

 

Kópia celoslovenskej politiky

Reklama

Situácia v Humennom až nepríjemne pripomína dianie na celoslovenskej politickej scéne. Od roku 2006 sa opozícia márne snaží poraziť Smer-SD v parlamentných voľbách. Tohtoročnú výmenu na poste predsedu vlády nepriniesli voľby a nimi vyjadrená vôľa ľudí, ale politické zneužitie tragickej februárovej udalosti a následný, doteraz nevídaný spoločný tlak médií, „nezávislého“ tretieho sektora a politickej opozície. V Humennom je to ako cez kopirák – na čele mesta stojí primátorka za Smer-SD a zároveň poslankyňa NR SR, ktorá dvakrát po sebe dostala úplne jednoznačný mandát od ľudí, čelí však neustálemu tlaku miestnej opozície, „nezávislých médií“ platených miestnym podnikateľom a „nezávislých“ organizácií ako INEKO či Transparency International. Nikomu pritom neprekáža, že tak, ako za zrodom INEKO stál súčasný poslanec za SaS Eugen Jurzyca, tak za vznikom slovenskej pobočky Transparency stála manželka politika Miroslava Beblavého, ktorý je po pobyte v strane SDKÚ a zaniknutej Sieti aktuálne predsedom opozičnej strany Spolu. „Vždy som bola a dodnes som presvedčená, že v komunálnej politike majú byť ľudia schopní spojiť sa pre dobrú vec. Čo už môže byť politické na oprave chodníka či skrášlení parku, ktorý patrí nám všetkým? Žiaľ, opoziční politici v Humennom sa síce nedokážu spojiť za niečo, ale radi sa spájajú proti niekomu. Nejde im totiž o nič iné len o moc a tomu sú schopní podriadiť všetko. Záujmy ľudí sú pre nich nepodstatné,“ hovorí Jana Vaľová.

Jana Vaľová

 

Trestné oznámenia ako nová zbraň

Od opozície už primátorka neočakáva nijaké ocenenie objektívnych úspechov mesta, keďže samotný Smer je pre ňu červeným súknom. „Nedávno mi dal jeden z hlavných opozičných lídrov Slovenska neuveriteľnú ponuku. Jeho strana ma vraj podporí vo voľbách, ak vystúpim zo Smeru. Nie som profesionálny politický prebehlík ako kolegovia z opozície, ktorí už vyskúšali pomaly všetky možné pravicové strany. Pôsobenie v Smere je pre mňa predovšetkým o sociálnodemokratických hodnotách a o pomoci ľuďom. Som z robotníckej rodiny, takže budem vždy stáť na strane ľudí, hovoriť ich jazykom, počúvať ich a im sa aj zodpovedať,“ podotýka primátorka. Podľa Jany Vaľovej existuje odôvodnená obava, že opozícia plánuje aj v Humennom rušiť sociálne opatrenia, zavedené za posledných osem rokov. „Ak sa človek pozrie na opozičné programy a ich postoje v celoslovenskej politike, vidí zásadný nesúhlas s každým jedným opatrením pre ľudí. Ja som v nich, naopak, pripravená v Humennom pokračovať aj v ďalšom návrhu mestského rozpočtu, ktorý práve pripravujeme,“ rozhodne hovorí Jana Vaľová.

Opozičné pôsobenie na celoslovenskej scéne i v Humennom sprevádza okrem trvalej alergie na sociálne opatrenia aj nový fenomén – zaťahovania polície či prokuratúry do politického boja. Novou „zbraňou“ sa totiž stalo podávanie trestných oznámení aj za úplné banality, ako sú bežné ľudské chyby úradníkov či účtovníkov, ktorým sa pri množstve práce niekedy nedá vyhnúť. „Trestné oznámenie na neznámeho páchateľa môže podať ktokoľvek, kto má pocit, že prišlo k porušeniu zákona bez zodpovednosti, či sa zakladá alebo nezakladá na pravde. Ďalej v tomto trestnom oznámení, aby sa vyhol zodpovednosti, môže vyšetrovateľa navádzať na konkrétnu osobu, ktorú je polícia povinná vypočúvať, čo spôsobuje psychický tlak, stratu času. Ak je takýchto podaní do roka 20-30, plnia úplne iný účel ako domôcť sa spravodlivosti. Jeho samotné podanie však nič neznamená – rozhodujúce je až to, ako sa k nemu postaví polícia či prokuratúra. Pre médiá je však podávanie trestných oznámení vítanou príležitosťou zapnúť kamery a mikrofóny aj bez skončenia vyšetrovania. Daná osoba je medializovaná ako podozrivá. Nikto sa pritom nezamýšľa aj nad tým, že podávaním zbytočných a nezmyselných podnetov pridáva prácu polícii a prokuratúre, ktoré sa potom nemôžu sústrediť na riešenie skutočnej trestnej činnosti,“ pripomína humenská primátorka.

Reklama
Jana Vaľová

 

Najdrahšie teplo v Humennom

Angažovaniu sa niektorých podnikateľov v miestnej politike sa vzhľadom na ich finančné záujmy zrejme nemožno čudovať. V Humennom sa hovorí, že podnikateľská rodina Molnárovcov dlhodobo podporuje všetky snahy o výmenu na poste primátora. Stojí totiž za miestnou teplárňou, s ktorou má Humenné nevýhodnú a nevypovedateľnú zmluvu ešte z minulosti a vďaka nej najdrahšiu dodávku tepla na Slovensku. Zmluva na dodávku tepla pre mesto vyprší v roku 2020. Ak bude na čele mesta doterajšia primátorka, Humenné môže ušetriť až 700-tisíc eur ročne. „Za túto sumu sa dajú rekonštruovať chodníky či cesty, skrášľovať parky a mnoho iných vecí. Toto však pán Molnár veľmi dobre vie, a preto si myslím, že bude robiť všetko pre to, aby v tom čase viedol mesto človek, ktorý nie je dosť razantný a môže ho ovplyvňovať a ktorý pri svojich rozhodnutiach nebude postupovať nezávisle, pretože už možno v kampani prijme pomocnú ruku od tohto podnikateľa. Občania sami môžu vidieť, ktoré tváre sa pravidelne objavujú v novinách, ktoré vydáva táto veľkopodnikateľská skupina,“ upozorňuje Jana Vaľová.

Ako naplno ukázali pohnuté februárové a marcové politické udalosti, vplyv na médiá je jedným z kľúčových predpokladov prevratu a zmeny moci. Niet sa prečo čudovať, že Humenčania opäť dostávajú do schránok zadarmo „nezávislé“ noviny Humenský expres, ktoré nenechajú na vedení mesta nitku suchú a prekrútia aj najväčší úspech na katastrofu. Nestojí za nimi nikto iný ako spomenutý podnikateľ Molnár, ktorý sa v mediálnej oblasti angažoval aj v minulosti. „Nikto sa pritom nepozastavuje nad tým, že vydavateľ týchto médií je dlhodobo vo finančnej strate a že ich teda niekto nefinancuje pre ekonomický zisk, ale zrejme pre politický účel,“ pripomína primátorka.

Blížiace sa voľby, odpočet súčasného vedenia mesta a rastúca snaha opozície o prevzatie moci preto môžu znamenať, že Humenčania sa čoraz viac budú stretávať s dezinformáciami a špinavo cielenou kampaňou. „Som si však istá, že tak ako v minulosti, aj teraz ľudia ukážu, že sa nenechajú oklamať, spoľahnú sa na svoj vlastný úsudok a sami rozhodnú, kto je pre nich prínosom a kto nebezpečenstvom,“ uzatvára Jana Vaľová.

Erika Lehotszká

 

Článok pôvodne vyšiel na portáli extraplus.sk

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:15

Slovenský reprezentant v boxe Dávid Michálek postúpil na ME v Belehrade do osemfinále kategórie do 63,5 kg. V 1. kole zdolal Poliaka Olafa Pera jednoznačne 5:0 na body. Jeho ďalším súperom bude druhý nasadený Armén Narek Manasyan, informovala o tom Slovenská boxerská asociácia prostredníctvom facebooku.

Včera 20:10

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová neuspela v 2. kole dvojhry na antukovom turnaji WTA v Rouene. Druhej nasadenej domácej Francúzke Caroline Garciovej podľahla hladko 1:6, 0:6.

Včera 19:58

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj implementácii európskej legislatívy. Vyplynulo to z rokovania predsedu ÚRSO Jozefa Holjenčíka s námestníkom ministra energetiky Ukrajiny Mykolom Kolisnykom 11. apríla v Michalovciach. Prebrali na ňom viaceré kľúčové oblasti vzájomnej spolupráce v oblasti energetiky a regulácie.

Včera 19:53

Úrady španielskeho autonómneho regiónu Katalánsko sužovaného suchom vo štvrtok informovali, že plánujú uviesť do prevádzky dočasné plávajúce zariadenie na odsoľovanie morskej vody, ktoré zabezpečí pre metropolu Barcelona zásoby pitnej vody.

Včera 19:45

Na území Poľska bol v stredu zadržaný jeho občan podozrivý z poskytovania citlivých informácií ruskej tajnej službe. Tie by jej potenciálne mohli uľahčiť vykonať atentát na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

Včera 19:29

Časť fasády kodanskej historickej budovy, v ktorej svojho času sídlila burza, sa vo štvrtok zrútila v dôsledku požiaru, s ktorým hasiči bojujú už tretí deň. Oznámil to miestny hasičský a záchranný zbor.

Včera 19:23

Ak sa Bulharsku nepodarí splniť inflačné ciele stanovené Európskou centrálnou bankou, jeho vstup do eurozóny plánovaný na začiatok roka 2025 sa môže oneskoriť o niekoľko mesiacov. Povedal to vo štvrtok guvernér bulharskej centrálnej banky Dimitar Radev.

Včera 19:19

Ak Izrael zaútočí na iránske jadrové zariadenia, Teherán v odvete zaútočí na tie izraelské, pohrozil vo štvrtok generál iránskych Revolučných gárd Ahmad Haghtalab.

Včera 19:10

Rusko vo štvrtok uviedlo, že Nemecko neposkytlo žiadne dôkazy proti údajným zatknutým dvom ruským špiónom.

Včera 19:10

Všetky členské štáty EÚ si uvedomujú, že v Európe je preukázateľný vplyv Ruska a je potrebné mu aktívne čeliť. Vedie sa debata o tom, či posilniť právomoci európskej prokuratúry alebo inštitúcií, ktoré by mohli účinne brániť pokusom o ovplyvňovanie európskej politiky. Po skončení mimoriadneho summitu EÚ to povedal český premiér Petr Fiala.

Včera 19:09

Vojenský vrtuľník na palube s čelnými predstaviteľmi kenskej armády vrátane jej hlavného veliteľa generála Francisa Omondiho Ogollu sa zrútil vo štvrtok na západe Kene, uviedla tamojšia polícia.

Včera 19:04

Vďaka spolupráci úradov činných v trestnom konaní v 19 európskych krajinách sa podarilo ukončiť činnosť jednej z najväčších phishingových platforiem na svete LabHost. Prostredníctvom nej bolo odcudzených viac ako milión hesiel a údajov o kreditných kartách. Informovala o tom vo štvrtok agentúra DPA s odvolaním sa na oznámenie Európskeho policajného úradu (Europol).

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali