Na Slovensko príde predseda Pápežskej rady na podporu jednoty kresťanov

Na Slovensko príde predseda Pápežskej rady na podporu jednoty kresťanov

Bratislava 28. septembra 2017 (HSP/TK KBS/Foto:TASR/AP/Keystone, Peter Schneider)

 

Vzácna návšteva navštívi viaceré mestá

V dňoch 1. – 3. októbra 2017 navštívi Slovenskú republiku kardinál Kurt Koch, predseda Pápežskej rady pre napomáhanie jednoty kresťanov. Na pracovnú návštevu prichádza na pozvanie Inštitútu NAPS, ktorého členovia ho k nám pozvali počas osobnej audiencie v októbri 2016 v Ríme. Kardinála Kocha bude počas jeho cesty sprevádzať Hyacint Laurent Destivelle, tajomník Pápežskej rady pre napomáhanie jednoty kresťanov a zakladateľ Inštitútu NAPS Peter Solej.

Reklama
Na snímke predseda Pápežskej rady kardinál Kurt Koch

Vzácna návšteva navštívi viaceré mestá. Hlavným bodom jeho programu je osobná účasť a vystúpenie na XIII. NAPS Medzinárodnom ekumenickom koncerte 2017, ktorý sa uskutoční v nedeľu 1. októbra 2017 v Bratislave. Venovaný bude pamiatke prvého prezidenta SR a čestného člena Inštitútu NAPS Michala Kováča. “Zmyslom tohto charitatívneho podujatia, ktoré si za viac ako desať rokov svojej existencie získalo ohlas doma aj v zahraničí, je umením spájať ľudí a prehlbovať dialóg medzi národmi a stúpencami rozličných náboženských tradícií. Bližšie informácie o podujatí i organizátorovi je možné nájsť na stránkach www.ekumenickykoncert.sk a www.naps.sk,” hovorí zakladateľ NAPS Peter Solej.

“Všetky potvrdené prijatia na úrovni štátnych a cirkevných predstaviteľov majú zdvorilostný charakter a očakáva sa, že ich témou budú vzájomné vzťahy Svätej Stolice a SR, postavenie a spolupráca jednotlivých cirkví a náboženských spoločností v SR s dôrazom na kresťansko-židovský dialóg a rozvoj ekumenizmu,” dodáva pre TK KBS Solej.

Reklama

Program historickej prvej pracovnej návštevy kardinála v našej krajine pripravil Inštitút NAPS v spolupráci s jeho úradom. Prvé dva dni strávi v hlavnom meste Slovenska. V rámci potvrdeného programu sa stretne s prezidentom SR Andrejom Kiskom, s predsedom Národnej rady SR Andrejom Dankom, štátnym tajomníkom Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Lukášom Parízkom, primátorom Hlavného mesta SR Bratislavy Ivom Nesrovnalom, apoštolským nunciom v SR Giacomom G. Ottonellom a predstaviteľmi viacerých cirkví – predsedom KBS a bratislavským arcibiskupom metropolitom Mons. Stanislavom Zvolenským a ďalšími biskupmi Katolíckej cirkvi oboch obradov, generálnym biskupom Evanjelickej cirkvi a. v. v SR a predsedom Ekumenickej rady cirkví v SR Milošom Klátikom, ako aj s predsedom Ústredného zväzu Židovských náboženských obcí v SR Igorom Rintelom.

Kardinál Koch navštívi aj akademickú pôdu Univerzity Komenského (UK) v Bratislave, kde z rúk jej rektora prof. Karola Mičietu prevezme Zlatú medailu UK v Bratislave. Na slávnostnej ceremónii vystúpi kardinál Koch. Očakáva sa účasť viacerých pozvaných hostí. Kardinál Koch vystúpi s príhovorom aj v rámci nedeľného NAPS Ekumenického koncertu. Účasť na ňom už potvrdili viaceré autority civilného, cirkevného i spoločenského života vrátane vedúcich diplomatických misií akreditovaných v SR. V závere koncertu, ktorého sa zúčastní aj metropolita Arsenios, arcibiskup Rakúska, exarcha Maďarska a Strednej Európy v rámci jurisdikcie Ekumenického patriarchátu a osobný legát Jeho Svätosti Ekumenického patriarchu Bartolomeja I.

V pondelok 2. októbra čaká kardinála Kocha verejná svätá omša v jezuitskom kostole v Bratislave so začiatkom o 15:15 h a večerný odlet do Košíc s následným transportom do Ľutiny, najväčšieho pútnického miesta Gréckokatolíckej cirkvi na Slovensku. V rámci dvojdňového pobytu na východnom Slovensku navštívi kardinál Koch aj Prešov, kde sa stretne s metropolitom Gréckokatolíckej cirkvi v SR arcibiskupom Jánom Babjakom, ako aj metropolitom Pravoslávnej cirkvi českých krajín a Slovenska Jeho Blaženosťou vladykom Rastislavom. Záver návštevy pána kardinála patrí obedu podávanému na počesť kardinála arcibiskupom Babjakom za účasti miestnych cirkevných a civilných autorít v sídle metropolitného úradu Gréckokatolíckej cirkvi na Slovensku. Kardinál Koch ukončí návštevu v utorok 3. októbra podvečer, keď odletí do Ríma.

—————————————————————–

Možnosti krátkych brífingov pre médiá:

Reklama

Nedeľa 1. októbra 2017, Nová budova SND, Pribinova ul., Bratislava
XIII. NAPS Medzinárodný ekumenický koncert 2017
– 19:15 – 19:30 h V čase divadelnej prestávky v priestoroch Prezidentského salónika činohry, 4.NP
Prosíme o akceptáciu pokynov hostesiek v hlavnom foyeri divadla.
Kontaktná osoba: Peter Solej, peter.solej@naps.sk, +421 907 228 454
Kontaktná osoba v deň konania podujatia (nedeľa 1.10.2017): sl. Ľubica Bohušová, 0915 659 343

Pondelok 2. októbra 2017, Rektorská sieň Univerzity Komenského, Šafárikovo námestie 6, Bratislava
Ceremoniál udelenia zlatej medaily UK kardinálovi
– 11:30 – 12:25 h Po slávnostnej ceremónii, ktorá trvá asi 25 minút, je priestor pre médiá
Kontaktná osoba: Michaela Dallemule, dallemule@rec.uniba.sk, 02 5924 4515

—————————————————————–

ŽIVOTOPIS

Kardinál Kurt Koch, predseda Pápežskej rady na podporu jednoty kresťanov sa narodil 15. marca 1950 v Emmenbrücke, v Bazilejskej diecéze (Švajčiarsko). Teológiu študoval na Univerzite v Luzerne a v Mníchove. Štúdium zavŕšil v r. 1975. Za kňaza bol vysvätený 20. júna 1982. Do roku 1986 pôsobil ako vikár vo farnosti Svätej Márie v Berne a prednášal fundamentálnu teológiu na Katolíckej teologickej fakulte vo Freiburgu.

Reklama

V r. 1987 získal doktorát z teológie a v r. 1989 sa stal profesorom dogmatickej teológie a liturgie na Katolíckej teologickej fakulte v Luzerne a profesorom ekumenickej teológie na Katechetickom inštitúte tejto fakulty.
6. decembra 1995 bol menovaný za bazilejského biskupa a 6. januára 1996 bol v Ríme vysvätený.

V rokoch 1998 – 2006 bol podpredsedom Švajčiarskej biskupskej konferencie a v rokoch 2007 – 2009 jej predsedom. Prvého júla 2010 bol menovaný za predsedu Pápežskej rady na podporu jednoty kresťanov, ktorej členom bol od r. 2002, a bol mu udelený titul arcibiskup.

Koncom augusta 2010 ho pápež Benedikt XVI. poveril úlohou hlavného relátora takzvaného „Ratzingerovho krúžku“ (Ratzinger Schülkreis), skupiny bývalých pápežových študentov, ktorí sa pravidelne raz ročne stretávajú v Castel Gandolfe a zorganizovali dve konferencie: o správnej interpretácii Druhého vatikánskeho koncilu a o liturgickej reforme. A 16. októbra ho menoval za člena Kongregácie pre náuku viery.

Je autorom mnohých publikácií. Medziiným Dass alle eins seine. Ökumenische Perspektiven (Sankt Ulrich, Augsburg 2006); Dem Herrn gehört die Zeit. Meditationen zum Kirchenjahr (Bonifatius, Paderborn 2008) a Das Geheimnis des Senfkorns. Grundzüge des theologischen Denkens von Papst Benedikt XVI. (Pustet, Regensburg 2010).

Zúčastnil sa na konkláve v marci 2013, ktoré zvolilo pápeža Františka. Za kardinála ho kreoval a menoval Benedikt XVI. na konzistóriu 20. novembra 2010, Diakonie Našej Panej Svätého Srdca.

Je členom: Kongregácií: pre náuku viery; pre východné cirkvi; pre kauzy svätých; pre biskupov; pre katolícku výchovu a Pápežskej rady pre medzináboženský dialóg.

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

10:07

 Hlavná opozičná strana v Indii obviňuje premiéra Naréndru Módího z nenávistného prejavu voči moslimom po tom, čo ich nazval “špiónmi” a použil tak doposiaľ najostrejší slovník v súvislosti s touto náboženskou menšinou v krajine.

09:45

Nemecká polícia zatkla v Drážďanoch muža podozrivého zo špionáže pre Čínu. Ide o asistenta Maximiliana Kraha, lídra kandidátky krajne pravicovej Alternatívy pre Nemecko (AfD) vo voľbách do Európskeho parlamentu.

09:44

Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí nariadilo všetkým konzulárnym úradom pozastaviť poskytovanie konzulárnych služieb pre mužov vo veku od 18 do 60 rokov, ktorí sa zdržiavajú v zahraničí.

09:03

Ázia bola v roku 2023 regiónom s najväčším počtom katastrof spôsobených klimatickými a poveternostnými javmi na svete, uviedla Svetová meteorologická organizácia (WMO) s tým, že hlavnou príčinou úmrtí a majetkových škôd boli záplavy a búrky.

08:49

Slovenská tenistka Rebecca Šramková postúpila do finále kvalifikácie dvojhry na turnaji WTA v Madride. V pondelkovom zápase prešla cez desiatu nasadenú Claru Tausonovú z Dánska, ktorá po prehre v prvom sete 6:7 (6) duel skrečovala.

08:45

Európsky parlament sa za posledných päť rokov má čím pochváliť, uviedla na úvod posledného zasadnutia zákonodarného zboru EÚ pred nadchádzajúcimi eurovoľbami predsedníčka EP Roberta Metsolová.

Mimoriadny summit EÚ
Predsedníčka Európskeho parlamentu (EP) Roberta Metsolová
08:33

Čína vydala pre niektoré časti južnej provincie Kuang-tung výstrahu najvyššieho stupňa pred silným dažďom, uvádza miestna meteorologická agentúra.

08:15

V Izraeli a v židovských diaspórach i komunitách po celom svete sa začal sláviť sviatok nekvasených chlebov – pesach.

07:44

Dva malajzijské vojenské vrtuľníky sa pri výcviku zrazili. Zahynulo všetkých desať členov posádok, oznámili tamojší záchranári.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali