Soul 22. septembra 2015 (HSP/ihned/Foto:TASR-Lukáš Grinaj)
V hlavnom meste Soule vás môže prekvapiť nečakaná vôňa typickej slovenskej cukrovinky- tradičného skalického trdelníka. Kórejčanom totiž začína trdelník chutiť a stáva sa u nich obľúbeným napriek tomu, že sladkosti nie sú v krajine až tak populárne
Miestni sú skôr zvyknutí na ryby či pikantné jedlá, no trdelník ako možný dezert by sa k takému jedlu zaiste hodil.
O to sa chcú pokúsiť 30-ročný Slovák Michal Dutko a jeho o rok mladší kolega z Česka Jiří Podhirna. Pred časom sa stretli v Južnej Kórei pri štúdiách. “Ázia ma vždy lákala. Študoval som najprv v Thajsku, potom prišla príležitosť štipendia v Kórei. V rámci rôznych študentských aktivít sme boli často nabádaní prezentovať svoju krajinu. Československo má v krajine veľmi dobrý zvuk. Podobných akcií pribúdalo a to, že sme cítili dopyt, nám dodávalo sebavedomie púšťať sa stále do väčších a väčších akcií,” hovorí Podhirna pre český ekonomický web ihned.cz.
V januári založili v Hongkongu spoločnosť “Czechoslovakia made” a s pomocou kórejského partnera získali podnikateľskú licenciu. Spomedzi viacerých svojich nápadov sa rozhodli pre trdelník. V máji otvorili bistro a pomenovali ho pre Kórejčanov veľmi ťažko vysloviteľným názvom “Trdlo”, no veria, že sa to rýchlo naučia.
“Aj keď Kórejčania nepoznajú trdelník, poznajú Prahu,” dodáva Dutko pre ihned.cz. Česi sa začali tešiť veľkej náklonnosti od Kórejčanov pred desiatimi rokmi, keď sa v Soule nakrúcal populárny kórejský seriál s názvom 프라하 의 연인 (Milenci v Prahe). Spoluprácu oboch krajín však badať aj v inom: automobilka Hyundai pred rokmi otvorila cestu ďalším kórejským firmám do Českej republiky, na Slovensku sa etablovala Kia.
Predajné čísla obaja mladí pekári českému webu prezradiť nechcú. “Od začiatku pečenia sme predali cez tri tisícky kúskov trdelníka. Robíme aj linecké koláče, kokosky, muffiny. Aktuálne riešime veľkú zákazku 5000 trdelníkov pre jeden veľký festival,” počíta Podhirna. Práve festivaly a rôzne ďalšie akcie okrem bistra živia ich biznis.
Samotný štart podnikania nie je v Kórei jednoduchý. Podhirna upozorňuje: “Na licenciu pre podnikanie potrebuje cudzinec zložiť kauciu v prepočte 2,5 milióna českých korún. V našom segmente sa požaduje výučný list alebo aspoň nejaké skúsenosti. Navyše potrebujete mať podpis miestneho partnera.” A ten sa musí hľadať naozaj dlho, Kórejčan potrebuje na zblíženie sa s cudzincom dlhší čas. Povestná je tiež kórejská byrokracia.
Dutko a Podhirna sa musia tiež priblížiť kórejskému životu a mentalite, ktorá sa zásadne líši od tej európskej. Na pamäti treba mať konfuciánsku tradíciu, úctu k starším či prísne dodržiavanie hierarchie.