Na Dudinskej 50-ke aj dvojica zlatých z OH, Úradník chce kvalitný čas

Na Dudinskej 50-ke aj dvojica zlatých z OH, Úradník chce kvalitný čas

Bratislava 21. marca 2023 (TASR/HSP/Foto:TASR-Jakub Kotian)

 

Už najbližšiu sobotu sa v Dudinciach uskutoční 42. ročník medzinárodných pretekov Dudinská päťdesiatka, na ktorú sa predbežne prihlásili chodci z 32 krajín. Podujatie so zlatým štatútom seriálu World Athletics Race Walking Tour slúži ako národné majstrovstvá Slovenska, Česka, Chorvátska, Litvy, Maďarska, Poľska a Rumunska v chôdzi na 35 km mužov a žien. Chodci sa zároveň budú snažiť získať body do kvalifikácie na augustové MS v Budapešti

chodecké preteky Dudinská päťdesiatka
Na snímke zľava prezident Slovenského atletického zväzu (SAZ) Peter Korčok, atlét a chodec Miroslav Úradník, riaditeľ pretekov Július Korčok a tréner slovenskej reprezentácie v chôdzi Roman Benčík počas tlačovej konferencie k 42. ročníku chodeckých pretekov Dudinská päťdesiatka

Do Dudiniec mieri, podobne ako vlani, dvojica olympijských víťazov. Pred rokom štartovali v kúpeľnom meste Číňanka Čchie-jang Š’-ťie a Talian Massimo Stano, víťazi hlavných kategórií na 35 km. Tentoraz sú prihlásení Číňanka Liou Chung, olympijská víťazka na 20 km z Ria de Janeiro 2016, a Poliak Dawid Tomala, olympijský šampión z Tokia 2020. Takisto ako vlani štartuje aj dvojnásobná majsterka sveta z Eugene 2022 Kimberly Garciová Leonová z Peru.

Reklama

Zo slovenských chodcov má opäť vysoké ambície Miroslav Úradník, šiesty na 35 km na ME 2022 v Mníchove. “Prípravu sme začali na Kanárskych ostrovoch, absolvoval som tam vysokohorské sústredenie zamerané na objemy. Vo februári sme cestovali do Juhoafrickej republiky, kde som sa pripravoval mesiac po boku Dawida Tomalu a celej poľskej reprezentácie. Až na drobné svalové problémy prebehla príprava v poriadku. Prvotný cieľ v Dudinciach je obhájiť titul majstra Slovenska a dosiahnuť kvalitný čas smerom k MS. Sú to však prvé preteky sezóny, preto idem do toho s pokorou,” povedal na utorňajšej tlačovej konferencii Úradník, po ukončení kariéry Mateja Tótha najlepší slovenský chodec.

“S radosťou môžeme povedať, že preteky sú pripravené. Postupne začínajú prichádzať športovci z celého sveta. Teší ma, že podujatie patrí do seriálu World Athletics Race Walking Tour. Počas 41 doterajších ročníkov pretekalo v Dudinciach približne 7000 športovcov. Sme hrdí na to, že takéto podujatie na Slovensku máme. Nie je veľa pretekov v slovenskej atletike i športe ako takom, na ktoré pravidelne chodia olympijskí víťazi a najlepší športovci z celého sveta,” uviedol prezident Slovenského atletického zväzu (SAZ) a predseda OV Dudinskej päťdesiatky Peter Korčok.

Reklama

Šéftréner chodeckej sekcie Slovenského atletického zväzu Roman Benčík tvrdí, že v Dudinciach majú chodci jedinečnú možnosť plniť kvalifikačné kritériá: “Súťaž v Dudinciach je v tomto smere pre našich chodcov najdôležitejšia, keďže ide o domáci šampionát. Prví traja budú mať bonusové body, ktoré okrem Dudiniec už nikde nedokážu nazbierať. Aktuálny stav je taký, že na postupových miestach sú traja muži – Miroslav Úradník. Michal Morvay a Dominik Černý, tí pôjdu s cieľom upevniť si svoje pozície. Zo žien sú zatiaľ na postupových miestach Hana Burzalová a Ema Hačundová,” objasnil šéftréner chodeckej sekcie SAZ Roman Benčík.

 

Program 42. ročníka Dudinskej päťdesiatky

sobota 25. marca:
8.10 otvárací ceremoniál
8.30 muži – 35 km
8.31 ženy – 35 km
12.00 dorastenci, dorastenky, veteráni a veteránky – 5 km, starší žiaci a žiačky – 3 km
12.30 mladší žiaci a žiačky, najmladší žiaci a žiačky – 1 km
13.10 muži a ženy – 20 km, juniori, juniorky a dorastenci – 10 km

 

Reklama
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

17:31

Zmeny v tretej verzii novely zákona o verejnom obstarávaní (VO) vytvárajú priestor na korupciu a klientelizmus. Ide napríklad o obmedzovanie právomoci Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) či odvolávanie jeho predsedu bez udania dôvodu. Uviedlo to vo štvrtok opozičné Progresívne Slovensko (PS).

16:57

Francúzske úrady odhalili webovú stránku s falošným náborom francúzskych dobrovoľníkov do vojny na Ukrajine. Oznámilo to vo štvrtok francúzske ministerstvo obrany.

16:42

Rusko vo štvrtok uviedlo, že páchatelia minulotýždňového útoku na koncertnú halu na moskovskom predmestí dostali finančnú podporu z Ukrajiny. Oznámilo tiež zadržanie osoby podozrivej z toho, že pomáhala financovať útočníkov.

16:32

Projekt zabezpečenia verejnej železničnej osobnej dopravy s Ukrajinou využitím širokorozchodnej trate na trase Kyjev – Košice, ktorý schválila vláda na svojom ostatnom rokovaní, považuje KDH za mrhanie peňazí. Uvedenie do prevádzky by si vyžadovalo náklady v miliónoch eur, na čo aktuálne nemá financie ani rezort dopravy, ani Železnice Slovenskej republiky (ŽSR). Vo štvrtok na to upozornilo opozičné KDH.

16:28

Americký Kongres schválil predaj pokročilých raketových systémov Poľsku, uviedol vo štvrtok poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

16:28

Rusko vo štvrtok vetovalo návrh rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN, ktorý žiadal predĺženie dohľadu expertov OSN nad sankciami svetovej organizácie voči Severnej Kórei. Rezolúciu navrhli Spojené štáty a o jeden rok by predĺžila mandát skupiny expertov, ktorí na dodržiavanie sankcií dohliadajú. Veto zo strany Ruska však ich činnosť pozastavuje.

16:24

Priemerné vozidlo stráca po troch rokoch 22,5 % svojej hodnoty, zatiaľ čo žlté vozidlá len 13,5 %. Naopak, najviac strácajú hodnotu zlaté vozidlá, a to až na úrovni 25,9 %. Vyplýva to z minuloročných dát platformy iSeeCars.com, na čo poukázala spoločnosť Aures Holdings.

16:13

Pápež František na Zelený štvrtok slávil v Bazilike svätého Petra omšu svätenia olejov. Kňazov vo svojej kázni vyzval, aby sa vyhýbali duchovnému pokrytectvu a pristupovali k svojim veriacim milosrdne.

16:07

Poľský premiér Donald Tusk privítal vo štvrtok pokrok dosiahnutý v rozhovoroch s Ukrajinou. Ich témou bol dovoz ukrajinských poľnohospodárskych výrobkov a blokády hraníc zo strany poľských poľnohospodárov, ktoré naštrbili vzťahy medzi oboma krajinami.

Donald Tusk Šmyhaľ
Na snímke ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ (vľavo) a poľský premiér Donald Tusk
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali