Na Banskobystrickom maratóne prelomia v nedeľu asi tisícku

Na Banskobystrickom maratóne prelomia v nedeľu asi tisícku

Banská Bystrica 3. septembra 2014 (TASR/HSP)

 

Primátor mesta Peter Gogola podporuje podujatie rôznym spôsobom, tiež osobnou účasťou

Na 3. ročníku Banskobystrického maratónu s najväčšou pravdepodobnosťou prelomia tisícku účastníkov. V nedeľu sa štartuje na Námestí SNP o 9.00 a počet bežcov v hlavnej kategórii a v polmaratóne už teraz, štyri dni pred uzávierkou, prekonal podľa prihlášok s 1084 menami magickú hranicu.

Reklama

“Je to skôr psychologická bariéra porovnateľná so štyrmi hodinami pre maratónca,” tvrdí jeden z organizátorov Peter Fabok. “Sme inde ako v Bratislave, alebo v Košiciach, nemáme v batohu sto rokov skúseností, učíme sa každý rok. Už vlani sme sa pokúšali tisícku prekonať, tesne nám to nevyšlo, teraz veríme, že ju pokoríme. No a deň predtým sa tešíme na ďalšiu tisícku rodičov a detí.”

Tvár maratónu zostala stabilná, so zaužívanou traťou. Peter Fabok: “Nič nie je definitívne, na maratóne pracujeme hneď po skončení predchádzajúceho. A týka sa to aj rozpočtu. Podporuje nás mesto, lokálni podnikatelia, v rámci možností sme vždy niečo priniesli a komfort pretekárov zlepšili. Usilujeme sa využiť hlavne nesporný potenciál tejto lokality. Snažíme sa, aby každý jeden bojoval až do cieľa, Víťaz dostane určitý obnos a druhý o to menší, koľko minút stratí na víťaza. Ak sa prví traja zmestia do jednej minúty, je to už slušná motivácia.”

Reklama

Odlišnosť Banskobystrického maratónu sa podľa slov Petra Faboka oproti ostatným ponúka. “Trať máme atraktívnu, vyzývavú, je členitá, nie príliš rýchla. My máme vlastnú filozofiu, neplatíme elite cestovné, rôzne náklady, preto sme radi, že sa k nám radi kvalitní bežci vracajú.”

Aj neoficiálne majstrovstvá sveta bosonohých, ‘barefoot half marathon’, opäť spestria podujatie a dohľad nad nimi má najmä Peter Fabok. “Tie účastnícke čísla nie sú extrémne, vždy sa ich nazbiera do 20, no je to niečo unikátne a divákov dokážu strhnúť. Predpokladám, že príde aj obhajca z Poľska Marek Dziegelewski a opäť sa vytrápi, pretože aj o prahu bolesti je tento beh.”

Primátor mesta Peter Gogola podporuje podujatie rôznym spôsobom, tiež osobnou účasťou. “Tento maratón má pre mesto veľkú cenu, pretože ašpiruje na hlavné športové podujatie roka. Bohužiaľ Banskobystrická latka stratila ambíciu najlepšieho, no získava ju náš maratón. Rýchlo si vybudoval renomé, máme účastníkov s tretím najvyšším počtom na Slovensku. Nám nejde o špičkové výkony, skôr o motiváciu užiť si maratón a odniesť si z Banskej Bystrice nezabudnuteľný zážitok.” Štafeta primátorov vyvolával zdanie, že sa vymyslela recesia mužov na radnici. “Tak to teda nie,” oponuje Peter Gogola. “Teraz ju zostavíme z prímátorov Sliača, Hriňovej, Budče a mňa. Úprimne poviem, tento rok som mal drobné zdravotné problémy, menej som na rozdiel od kolegov trénoval, no schudol som pár kilogramov a trúfam sa zlepšiť.”

Keď sa pravidelne behá, pre Banskú Bystricu je to vždy dobrá správa, tvrdia organizátori. Banskobystrickym maratónom vyvrcholí aj celoročný 11-dielny seriál Marathon BB Tour. Miroslav Štrba, riaditeľ BB maratónu: “Naším maratónom seriál uzavrieme, vieme, že sa nedočkáme nejakých skvelých časov, pre mnohých je najdôležitejší päťhodinový časový limit. Bežci z Ukrajiny, Ruska, Kene, Etiópie, aj predchádzajúca dvojnásobná víťazka Chorvátka Vrajičová okorenia vývin pretekov. Pre nás bude víťazom každý, kto dobehne do cieľa a každý môže aj získať prémiu v podobe osobného automobilu. Trať v dosahu 10 km od samotného centra máme certifikovanú, použili sme satelitnú technológiu a ak by teoreticky padol aj svetový rekord, sme naň pripravení.”

Okrem počtu účastníkov sa budú prekonávať ďalšie méty, z 1. ročníka traťové rekrody Keňana Elishu Kiproticha Saweho 2:15:52, Chorvátky Marije Vrajičovej 2:53:51, v polmaratóne Maďara Tamása Nagyho 1:08:17, z vlaňajška Zuzany Korotvičkovej (Obalservis Košice) 1:24:42, medzi bosonohými Poliaka Mareka Dziegelewského 1:19:43.

Reklama

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali