Ministerstvo vnútra navrhuje finančné stropy na predvolebné kampane

Ministerstvo vnútra navrhuje finančné stropy na predvolebné kampane

Bratislava 16. júla (TASR/HSP/Foto:TASR)

 

Návrhy na obmedzenia sa týkajú predvolebných kampaní na všetkých úrovniach

Na predvolebnú kampaň budú môcť od budúceho roka vynaložiť politické strany a hnutia maximálne tri milióny eur. Prezidentský kandidát bude môcť na svoju volebnú kampaň vynaložiť najviac 500.000 eur pre obidve kolá volieb. Podobné obmedzenia na výdavky v predvolebných kampaniach sa navrhujú aj pre nezávislých kandidátov na starostov a primátorov. Vyplýva to z návrhu zákona o volebnej kampani, ktorú do pripomienkového konania predložilo ministerstvo vnútra.

Reklama
Minister vnútra a podpredseda vlády Robert Kaliňák

Ďalšou navrhovanou novinkou je povinnosť pre politické strany a hnutia, aby z dôvodu transparentnosti financovania volebnej kampane viedli finančné prostriedky určené na kampaň na osobitnom účte, a to pre každú volebnú kampaň samostatne. Takéto účty musia zobrazovať prehľad platobných transakcií a musia byť nepretržite prístupné tretím osobám. Zásadným pravidlom má byť, že volebnú kampaň bude možné financovať len z takéhoto účtu. Politické strany a hnutia by navyše mali byť povinné uverejňovať na webových sídlach nielen sumu výdavkov, ktorú politická strana alebo kandidát plánuje vo voľbách použiť, ale aj uverejniť prehľad všetkých výdavkov, ktoré boli na vedenie kampane vynaložené. Novela navrhuje zaviesť povinnosť politickým stranám, aby každoročne do 31. januára zverejňovali na svojom webe alebo v dennej tlači zoznam osôb, ktoré prispeli na jej činnosť v predchádzajúcom kalendárnom roku sumou vyššou, ako je minimálna mzda alebo iným bezodplatným plnením, ktorého hodnota je vyššia ako minimálna mzda. Navrhuje sa tiež, aby strany a hnutia boli povinné zložiť kauciu, ktorá bude určená na odmenu za vykonanie auditu.

 

Reklama

Finančné prostriedky na predvolebnú kampaň budú musieť byť uložené na účte určenom na tento účel

Rovnako ako pri politických stranách a hnutiach sa kandidátom na funkciu prezidenta podľa návrhu novely ukladá viesť finančné prostriedky určené na volebnú kampaň na osobitnom účte. Ten má byť bezplatne, diaľkovo a nepretržite prístupný tretím osobám a má zobrazovať prehľad platobných transakcií. Na osobitný účet musia byť vložené finančné prostriedky výlučne prevodom z iného účtu a iba do termínu ustanoveného zákonom. Kandidát na post hlavy štátu by mal byť povinný viesť osobitnú evidenciu darov a iných bezodplatných plnení a evidovať, ktoré použil na volebnú kampaň. Zároveň sa navrhuje, aby kandidáti zverejňovali na svojej internetovej stránke informáciu o sume finančných prostriedkov, ktorú plánujú použiť na volebnú kampaň a informáciu o prostriedkoch, ktoré skutočne na kampaň vynaložili.

Ministerstvo vnútra v dôvodovej správe konštatuje, že podstatným nedostatkom súčasnej legislatívy je nedostatočná kontrola a vyvodzovanie sankcií za porušenie pravidiel vedenia volebnej kampane. Navrhuje preto zaviesť sankcie vo forme správnych deliktov, za ktoré budú postihované politické strany, kandidáti, vysielatelia politickej reklamy, vydavatelia periodickej a neperiodickej tlače, alebo ďalšie osoby. Kontrolu by mali vykonávať a sankcie ukladať štátne orgány podľa toho, o aké porušenie pravidiel pôjde.

Novela zákona ďalej okrem iného zakazuje zverejňovanie výsledkov volebných prieskumov 21 dní pred dňom konania volieb a v deň konania volieb až do skočenia hlasovania. Právo voliť a byť volený do orgánov politickej strany a politického hnutia by mali mať aj občania iných členských štátov Európskej únie, ktorí majú trvalý pobyt na Slovensku. Dôvodom je zosúladenie vnútroštátneho práva so Zmluvou o fungovaní Európskej únie.

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali