Koho trápi národný štadión za 50 miliónov v časoch krízy? Učiteľov určite nie

Koho trápi národný štadión za 50 miliónov v časoch krízy? Učiteľov určite nie

Bratislava 10. novembra (TASR/HSP/Foto:TASR)

 

Kmotrík, Galis, Weiss, Fico, Grafobal, Čaplovič 

Národný futbalový štadión by na Slovensku mali postaviť do roku 2016. Predpokladá to návrh koncepcie štátnej politiky v oblasti športu, ku ktorej rezort tento týždeň otvoril verejnú diskusiu. Okrem štadióna plánuje vláda stavať aj niekoľko menších hokejových štadiónov.

Reklama
Kto zaručí, že nový štadión nedopadne ako tehelné pole

“V koncepcii sa ako zámer uvádza budovanie športovej infraštruktúry osobitného významu s cieľom do roku 2016 postaviť Národný futbalový štadión a desať nenáročných hokejových štadiónov na území Slovenskej republiky,” uviedol hovorca rezortu školstva, vedy, výskumu a športu Michal Kaliňák.

Návrh koncepcie konštatuje, že materiálno-technické zabezpečenie športu je v zlom stave, a tak Slovensko nedokáže v tejto oblasti dostatočne konkurovať svetu ani okolitým štátom. “Väčšina športových zariadení je všeobecne nemoderná, nekvalitná, zmenšuje sa,” píše sa v materiáli. Slovensku sa podľa návrhu nepodarilo pre výstavbu športových objektov využiť prostriedky z eurofondov. Na financovanie nových športovísk v budúcich rokoch by mali ísť zdroje zo štátneho rozpočtu, ale aj zisky lotérií a súkromných zdrojov.

Reklama

Pri nástupe do funkcie premiér Robert Fico (Smer-SD) uviedol, že nový Národný futbalový štadión by mohla otvárať súčasná vláda už v tomto volebnom období. Štadión by mal mať podľa Fica maximálne 15.000 alebo 20.000 sedadiel a spĺňal by kritériá UEFA. Koncom septembra v diskusnej relácii Slovenského rozhlasu povedal, že by sa mohol stavať cez PPP projekty. Výstavba štadióna by podľa neho priniesla nové pracovné miesta a lepšiu reprezentáciu krajiny. Podľa šéfa rezortu školstva, vedy, výskumu a športu Dušana Čaploviča (Smer-SD) je Slovensko jediný štát v Európe, ktorý nemá kvalitný národný futbalový štadión. „My sa dnes hanbíme pred svetom. Už aj Albánci a Macedónci majú vybudovaný svoj štadión,“ zdôraznil po nástupe do funkcie pre TASR Čaplovič. „Slovensko musí mať jeden národný štadión,“ dodal s tým, že by malo ísť o viacúčelové zariadenie, aby si štadión zarobil na svoju réžiu.

 

Majiteľ Slovana Bratislava Ivan Kmotrík a vpravo prezident SR Ivan Gašparovič na futbalovom zápase

Podľa Hospodárskych novín zákazku dostane majiteľ Slovana 

Zákazka na výstavbu Národného futbalového štadióna (NFŠ) smeruje k podnikateľovi a majiteľovi futbalového klubu Slovan Ivanovi Kmotríkovi. Informuje o tom dnešné vydanie Hospodárskych novín (HN).

Futbalový stánok na Tehelnom poli v Bratislave by mal podľa HN stáť okolo 50 miliónov eur, štát zrejme bude investíciu súkromníkovi splácať niekoľko rokov. Ide o sumu, ktorú žiadajú učitelia na navýšenie svojich platov, ale minister financií im ju odmieta venovať, lebo štátny rozpočet na to v súčasnosti nemá.

Reklama

Rokovania o štadióne potvrdil pre denník poslanec Smeru-SD, bývalý tréner futbalovej reprezentácie, Dušan Galis. “Som presvedčený, že k dohode čoskoro dôjde,” povedal Galis. Podľa neho je hanba, že Slovensko ešte nemá reprezentačný štadión. “Som jednoznačne za to, aby bol na Tehelnom poli. Je historicky dané, že sa tam odohrávajú zápasy.”

Pozemky na Tehelnom poli prenajalo mesto Bratislava pred rokmi akciovej spoločnosti Národný futbalový štadión za symbolické euro. Spoločnosť vznikla v roku 2006, figurovali v nej viaceré osobnosti futbalu, aj vtedajší prezident zväzu František Laurinec. Podľa obchodného registra zverejneného na internete sú od júla tohto roka v orgánoch spoločnosti len Kmotrík, ľudia z jeho Grafobalu a Vladimír Weiss.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

13:38

Výjazd a vjazd na rýchlostnej ceste R1 v Banskej Bystrici v smere na Brezno v piatok od 19.00 h úplne uzavrú. Dôvodom je obnova asfaltového krytu vozovky. Na dopravné obmedzenie upozorňuje banskobystrická krajská polícia na sociálnej sieti.

13:37

Národná diaľničná spoločnosť (NDS) bude v máji a júni pokračovať v pravidelnej údržbe a servise tunelov po Slovensku. V nasledujúcich týždňoch čaká údržba tunely Šibenik, Svrčinovec, Poľana, Žilina, Ovčiarsko, Bôrik, Branisko, Považský Chlmec a podjazd Lučivná. V čase údržby budú tunely uzavreté a doprava bude presmerovaná na súbežné cestné komunikácie. NDS o tom informovala v piatok.

13:36

V roku 2023 ukončil Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) SR 35 kontrolných akcií v 135 subjektoch, ktorým adresoval 227 odporúčaní na zlepšenie stavu a riešenie nedostatkov. Výsledky kontrol sú alarmujúce a Slovensku chýba strategické smerovanie, uviedol v piatok NKÚ v zverejnenej správe o kontrolnej činnosti, ktorú predložil do Národnej rady SR.

13:35

Informácie o príjemcoch cezhraničných platieb zbiera finančná správa (FS) do konca apríla. Potrebné údaje musia zaslať poskytovatelia platobných služieb cez formulár FS. V piatok to pripomenula Drahomíra Adamčíková z Finančnej správy SR.

13:35

Sociálna posisťovňa (SP) oznámi schválenie poskytnutia úľavy z odvodov oprávneným potravinárskym firmám do konca apríla. Oznámil to hovorca SP Martin Kontúr. Po schválení štátnej pomoci tak zamestnávateľ – potravinár podľa neho zaplatí za apríl znížené poistné.

13:34

Vláda pripravuje nové, progresívnejšie sadzby zdanenia príjmov fyzických osôb. Vyššie zdanenie bude však znamenať trestanie úspešných ľudí. Uviedol to predseda opozičnej strany Sloboda a Solidarita (SaS) Branislav Gröhling za účasti poslanca Národnej rady SR Mariána Viskupiča s odvolaním sa na Program stability SR na roky 2024 až 2027, ktorý bol schválený vládou. Podľa Viskupiča by najvyššie zdanenie fyzických osôb malo v SR dosiahnuť úroveň až 32 %.

13:16

Čína označila v piatok tvrdenia, že v Nemecku pôsobia čínski špióni, za “číry výmysel”.

Nemecká veľvyslankyňa v Pekingu vo štvrtok uviedla, že si ju predvolali čínske úrady v spojitosti so zadržaním štyroch Nemcov podozrivých zo špionáže pre Čínu.

13:08

Peniaze z plánu obnovy môžu byť štartovacím momentom veľkých modernizačných programov na obdobie desiatich rokov. Uviedol to premiér Robert Fico (Smer-SD) v piatok po pracovnom stretnutí s podpredsedom vlády SR pre Plán obnovy a odolnosti a využívania eurofondov Petrom Kmecom (Hlas-SD).

Fico, Kmec
Na snímke sprava predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) gestikuluje počas vyhlásenia po spoločnom pracovnom stretnutí s podpredsedom vlády SR pre Plán obnovy a odolnosti a využívanie eurofondov Petrom Kmecom (Hlas-SD)
12:47

Ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB) v piatok oznámila, že zadržala dvoch ľudí obvinených zo sympatizovania s ukrajinskými nacionalistami a z plánovania útokov na policajné či vojenské objekty v Rusku.

K zatknutiam došlo vo Volgogradskej oblasti ležiacej na juhozápade Ruska neďaleko hraníc s Ukrajinou.

12:33

Nemecká polícia prichytila pri čine a následne zadržala dvoch mužov podozrivých z krádeže železničných elektrických káblov. Polícia informovala, že incident sa odohral v noci na piatok na hlavnej vlakovej stanici v západonemeckom meste Bochum.

12:27

Nálada francúzskych spotrebiteľov tento mesiac nečakane klesla, pod čo sa podpísali obavy z ďalšieho vývoja ekonomiky a s nimi aj finančnej situácie domácností.

12:08

Na Ukrajine zadržali dvoch mužov obvinených z toho, že sa vydávali za opravárov a pomáhali Rusku s prípravou útokov na vojenské pozície v Charkovskej oblasti na východe krajiny. Oznámila to v piatok ukrajinská tajná služba SBU.

12:01

Nezamestnanosť v Španielsku sa v 1. kvartáli zvýšila nad 12 % a dostala sa na najvyššiu úroveň za posledný rok. Prekonala aj odhady analytikov, ktorí predpokladali, že sa zvýši iba mierne, pričom zotrvá pod 12-percentnou hranicou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali