Bratislava 21. októbra (TASR) – Deťom v 150 školských jedálňach budú v týchto dňoch profesionálni kuchári variť a podávať jedlá medzinárodnej kuchyne. Spestriť stravovanie v školských jedálňach o jedlá českej a talianskej kuchyne a zvýšiť počet žiakov, ktorí sa stravujú v jedálňach, je úlohou projektu Propagácia materiálno-spotrebných noriem (MSN), receptúr medzinárodnej kuchyne v školskom stravovaní.
Projekt organizuje Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR (MŠVVŠ) v spolupráci s ďalšími partnermi ako napríklad so Slovenským zväzom kuchárov a cukrárov. Projekt tiež poskytuje odborné vzdelávanie nepedagogickým zamestnancom v oblasti prevencie výživou, ako aj zabezpečovanie aktivít podporujúcich výchovu k správnym stravovacím návykom.
Rezort školstva zároveň odporúča školám zúčastniť sa na projekte organizovanom Slovenskou poľnohospodárskou a potravinárskou komorou – Hovorme o jedle, nad ktorým prevzal záštitu aj minister Dušan Čaplovič (Smer-SD). "Aj keď počet detí stravujúcich sa v školských jedálňach medziročne rastie, naďalej musíme pokračovať v zámeroch, ktoré zvýšia záujem detí o školské stravovanie a pritom spestria jedálny lístok tak, aby sledoval aj aspekty zdravej výživy," povedal šéf rezortu.
Okrem toho sa v mesiaci november 2013 uskutoční v Banskej Bystrici konferencia Zdravie detí, prevencia a vzdelávanie v školách. Jej súčasťou bude aj odovzdávanie čestných uznaní ministra školstva najaktívnejším odborníkom v oblasti výživy detí Najlepší odborník vo výžive detí.