MS SR: Záväzné znenia zákonov budú zdarma na webe

MS SR: Záväzné znenia zákonov budú zdarma na webe

Bratislava 19. septembra (TASR) – Na internete budú bezplatne uverejnené záväzné konsolidované znenia právnych predpisov. Umožní to projekt s názvom "Elektronická zbierka zákonov (SLOV-LEX)". Zmluva o poskytnutí nenávratného finančného príspevku pre tento projekt bola podpísaná tento týždeň medzi Ministerstvom financií SR, ako sprostredkovateľským orgánom pre Operačný program Informatizácia spoločnosti (OPIS) a Ministerstvom spravodlivosti SR, ktoré bude prijímateľom pomoci. Projekt by podľa rezortu justície mal prispieť k zefektívneniu verejnej správy a zvýšeniu spokojnosti občanov s jej fungovaním na centrálnej úrovni.

Projekt SLOV-LEX bude založený na vzájomne prepojených informačných systémoch eZbierka (informačný systém na poskytovanie záväzných elektronických konsolidovaných znení právnych predpisov a iných noriem) a eLegislatíva (informačný systém pre riadenie procesov vo všetkých fázach legislatívneho procesu vybavený pokročilými editačnými nástrojmi pre tvorcov legislatívy).

Hlavným cieľom projektu je takzvaná autorizácia textov právnych predpisov v elektronickej forme a postupné povýšenie elektronickej formy na záväznú prostredníctvom e-legislatívy. V súčasnosti totiž právne informačné systémy prevádzkované Ministerstvom spravodlivosti SR, bezplatné internetové zdroje, ako aj komerčné systémy, vykazujú spoločný problém, že poskytovaný obsah informácií nie je štátom garantovaný a adresáti práva, ktorými sú občania, podnikatelia, zamestnanci, úradníci, tvorcovia právnych noriem, národné aj nadnárodné informačné systémy sa pri svojom konaní naň nemôžu odvolávať.

Zavedenie elektronických služieb v tejto oblasti prinesie podľa ministerstva spravodlivosti podstatné zvýšenie prehľadnosti a dostupnosti právneho poriadku občanom a zefektívni a zvýši transparentnosť tvorby práva. Bezplatný a nepretržitý prístup k platnému právu pomôže skvalitniť aj prácu orgánov verejnej moci. Elektronická legislatíva zníži administratívnu náročnosť samotnej legislatívnej práce a umožní predovšetkým koncepčným legislatívnym pracovníkom a poslancom Národnej rady SR viac sa koncentrovať na obsah a spoločenský zámer jednotlivých zákonných predlôh.

Reklama

Elektronizácia procesov tvorby práva a publikácie právnych predpisov sú nosnou aktivitou elektronizácie justície. Ich zvládnutie je predpokladom na jej ďalší rozvoj smerom k zvyšovaniu transparentnosti, prístupnosti, kvality a v neposlednom rade efektívnosti celého legislatívneho toku. Celkové oprávnené výdavky na realizáciu plánovaných aktivít projektu predstavujú sumu 9,5 milióna eur. Projekt je spolufinancovaný Európskou úniou z prostriedkov Európskeho fondu regionálneho rozvoja prostredníctvom Operačného programu Informatizácia spoločnosti pod heslom Tvoríme vedomostnú spoločnosť.

TASR informovala hovorkyňa Ministerstva spravodlivosti SR Jana Zlatohlávková.

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

12:04

Peking odmietol a odsúdil tvrdenia Spojených štátov, že Čína podporuje vojnu rozpútanú Ruskom na Ukrajine tým, že Moskve poskytuje veľké množstvo strojov, mikroelektroniky či technológií do dronov a riadených striel, vďaka čomu Rusko môže navyšovať svoju zbrojnú výrobu.

12:00

Ukrajinský Národný protikorupčný úrad podozrieva ministra poľnohospodárstva Mykolu Solského z nezákonného nadobudnutia štátnej pôdy v rokoch 2017 až 2021. 

11:58

Chorvátsky premiér Andrej Plenkovič po zasadnutí predsedníctva a národného výboru svojej strany Chorvátske demokratické spoločenstvo (HDZ) vyjadril spokojnosť s výsledkami parlamentných volieb zo 17. apríla. Uviedol, že jeho strana zostaví vládnu koalíciu.

11:57

Pri pokuse dostať sa z Francúzska do Británie zahynulo v Lamanšskom prielive najmenej päť ilegálnych migrantov. Medzi obeťami je aj štvorročné dieťa.

11:13

Francúzsky súd vydal rozsudok, ktorým podmienečne odsúdil 61-ročného muža pôvodom z Iránu na desať mesiacov vo väzení za to, že minulý týždeň vstúpil na iránskeho konzulát v Paríži s napodobeninami granátov.

11:11

Peruánska psychologička, ktorá trpela nevyliečiteľnou chorobou a bola niekoľko rokov pripútaná na lôžko, podstúpila eutanáziu a stala sa tak prvým človekom v Peru, ktorý získal a uplatnil právo zomrieť s lekárskou pomocou.

11:10

Rada Európy a Organizácia spojených národov vyzvali Britániu, aby prehodnotila plány na deportácie žiadateľov o azyl do Rwandy, ktoré sa po schválení britským parlamentom pretavia do zákona. Rwanda schválenie naopak privítala.

11:05

Čečenskému vodcovi Ramzanovi Kadyrovovi, ktorý je známy svojimi blízkymi vzťahmi s Kremľom, údajne diagnostikovali nevyliečiteľnú chorobu – nekrózu pankreasu. S odvolaním sa na ruský exilový denník Novaja gazeta Európa o tom  informovala agentúra DPA.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali