Môže Amerika zastaviť útok Turecka na sever Sýrie?

Môže Amerika zastaviť útok Turecka na sever Sýrie?

Ankara 5. decembra 2022 (HSP/nationalinterest/Foto:TASR/AP-Turkish Presidency. Patrick Semansky)

 

Turecko 20. novembra spustilo operáciu “Claw-Sword”, rozsiahlu kampaň leteckých útokov na severovýchod Sýrie, píše Nadine Maenza pre The National Interst.  Turecko sa zameralo na viac ako 265 objektov vrátane civilnej infraštruktúry, pričom zničilo školu, nemocnice, obilné silá, elektrické a vodné zariadenia a ropné zariadenia

Erdogan,Biden
Na kombosnímke vľavo turecký prezident Recep Tayyip Erdogan a jeho americký náprotivok Joe Biden

Útok Ankary si vyžiadal dvadsaťosem obetí vrátane štrnástich civilistov. Najviac ohromujúci bol letecký útok na spoločnú základňu koalície vedenej USA na porážku Daeš a Sýrskych demokratických síl (SDF), ktorá sa nachádzala len 130 metrov od amerického personálu. Zatiaľ čo Spojené štáty vyzývali na deeskaláciu, Turecko pokračovalo v náletoch zameraných na bezpečnostné sily strážiace tábor Al-Hol, v ktorom sa nachádza viac ako 50 000 príbuzných bojovníkov ISIS.

Reklama

Prezident Recep Tayyip Erdogan oznámil plány na pozemnú inváziu do severnej Sýrie. Počas tureckých invázií v rokoch 2018 a 2019 viaceré organizácie zdokumentovali hrozné zverstvá, pričom turecké a Tureckom podporované sily útočili na náboženské a etnické menšiny vrátane jezídov, kresťanov a Kurdov, najmä na ženy. Organizácia Genocide Watch uviedla: “Turecko sa v severnej Sýrii dopustilo vojnových zločinov a zločinov proti ľudskosti. V oblastiach pod kontrolou Turecka boli civilisti vystavení hrozným zločinom proti ľudskosti, ktorých sa dopustili turecké sily a Tureckom podporované milície.” Amy Austin Holmesová, vtedajšia pracovníčka Wilsonovho centra, dosvedčila, že príslušníci náboženských menšín “boli zabíjaní, mizli, unášaní, znásilňovaní, zadržiavaní, podrobovaní násilnej náboženskej konverzii a zadržiavaní kvôli výkupnému, kým ich rodiny nezaplatili prehnané sumy peňazí za ich prepustenie. Ich bohoslužobné miesta boli zničené, poškodené a vyrabované. Dokonca aj ich cintoríny boli zničené a zničené.”

Tieto vojnové zločiny pokračovali aj po skončení invázie, keď sa zverstvá diali v oblastiach, ktoré spravovali Tureckom podporované islamistické milície. Vyšetrovatelia vojnových zločinov OSN varovali, že “Turecko musí potlačiť sýrskych povstalcov, ktorých podporuje v severnej Sýrii a ktorí mohli vykonávať únosy, mučenie a rabovanie civilného majetku”.

Reklama

Prečo by sa Spojené štáty mali starať o severovýchod Sýrie natoľko, aby zastavili prebiehajúce turecké útoky a ďalšiu inváziu? kladie otázku Nadine Maenza. Na začiatok, SDF boli hlavným partnerom Spojených štátov v boji proti ISIS. Kurdské jednotky na ochranu ľudu (YPG) a ženské ochranné jednotky (YPJ) po prvýkrát spolupracovali so Spojenými štátmi počas bitky o Kobani, ktorá sa skončila v januári 2015 a zvrátila priebeh ako prvé víťazstvo proti ISIS. S pokračujúcou americkou leteckou podporou a zbraňami odvážne dobyli Manbidž, Rakku a ďalšie oblasti od ISIS, čo vyvrcholilo záverečnou bitkou o Baghúz vo februári 2019. Do tohto momentu sa tieto sily pripojili k SDF, ktorá je väčšinovo arabská a zahŕňa aj jednotky sýrsko-asýrskych kresťanov.

Hoci Turecko trvá na tom, že je účinnejším partnerom v boji proti ISIS, je jasné, že Ankara sa podieľala na raste tejto skupiny. Brett McGurk, koordinátor Bieleho domu pre Blízky východ, totiž v roku 2019 uviedol, že 40 000 zahraničných bojovníkov, ktorí sa pridali k ISIS, “všetci prišli cez Turecko”. Okrem toho bol ISIS takmer zlikvidovaný pred tureckou inváziou v roku 2019 a pokračujúce útoky Ankary odvtedy posilnili ISIS, aby sa obnovil.

 

Budovanie systému AANES

Zatiaľ čo SDF oslobodzovali oblasti od kalifátu ISIS, zároveň posilňovali postavenie miestnych občanov pri budovaní systému samosprávy, ktorý sa teraz nazýva Autonómna správa severnej a východnej Sýrie (AANES). Organizovaním každej štvrte prostredníctvom komunít, ktoré mali zvyčajne okolo 100 rodín (nie viac ako 300), si obyvatelia zvolili spolupredsedov a podpredsedov z radov mužov a žien a vytvorili desať výborov otvorených pre všetkých obyvateľov, ktorí spravovali svoje záležitosti. Niekoľko obcí sa spojilo do podokresu a niekoľko podokresov spolu tvorí okres, po ktorom nasleduje kantón, región a nakoniec úroveň AANES. Regionálna vláda a úroveň AANES majú tri zložky vlády, ktoré riadia volení predstavitelia: Výkonná rada, Zákonodarná rada a Súdna rada.

Do vedenia AANES sú starostlivo začlenení príslušníci všetkých etník a náboženstiev, pričom spolupredsedovia a podpredsedovia zastupujú všetky rozmanitosti svojich komunít vrátane kurdských a arabských moslimov, sýrsko-asýrskych kresťanov, arménskych kresťanov, jezídov, alavitov, Čerkesov, Turkménov a ďalších, pričom polovicu všetkých vedúcich predstaviteľov tvoria ženy. V roku 2020 som v spolupráci s nadáciou Freedom Research Foundation strávil jeden mesiac na severovýchode Sýrie, pokračuje Nadine Maenza, kde som skúmal vládu v štyroch zo siedmich regiónov a navštívil som členov a spolupredsedov výborov na všetkých úrovniach vlády. Zistili sme, že AANES má v skutočnosti nadmerné zastúpenie náboženských a etnických menšín v oficiálnych funkciách, čo vytvára spoločnosť, v ktorej sú vítaní všetci bez ohľadu na etnický pôvod, náboženstvo alebo pohlavie. AANES má skutočne tri úradné jazyky: Kurdčina, arabčina a sýrčina.

Reklama

Podľa Nadine Maenza, AANES nie je nejaká narýchlo nahodená vláda, ale starostlivo naplánovaná demokracia, ktorá vypĺňa prázdne miesta v oblasti riadenia a bezpečnosti, ktoré zvyčajne vznikajú po odstránení zlých aktérov. Predstavte si, že by prázdne miesta v oblasti bezpečnosti a správy vecí verejných na Ninivských planinách a v Sindžáre vyplnili obyvatelia vrátane rozmanitých náboženských a etnických menšín, ktoré tam žijú, a nie iránske milície, ktoré zasiahli do tejto medzery. AANES nám ukázala, že správa vecí verejných je spôsob, ako dosiahnuť, aby sa zisky získané počas vojenských akcií stali trvalými. Takto sa dá zastaviť “večná vojna”.

 

Pozoruhodná náboženská sloboda

O tejto pozoruhodnej spoločnosti a neuveriteľných podmienkach náboženskej slobody som sa prvýkrát dozvedel od Komisie USA pre medzinárodnú náboženskú slobodu (USCIRF), v ktorej som pôsobil štyri roky, vrátane funkcie predsedu v poslednom roku svojho pôsobenia, pokračuje Nadine Maenza. V USCIRF sme upozornili na podmienky v AANES prostredníctvom dvoch vypočutí. V oboch vypočutiach a v mnohých správach USCIRF porovnávala pozitívne podmienky v AANES a úlohu regiónu ako útočiska pre náboženské menšiny s problematickými oblasťami pod Asadovým režimom, tureckou okupáciou a džihádistickou skupinou Hay-at Tahir al-Sham.

Počas cesty na severovýchod Sýrie v máji tohto roku som navštívil novopostavený kostol prevažne kresťanských konvertitov. Bol som ohromený, keď som videl kvety zaslané s blahoprajným listom od islamskej organizácie imámov. (Kde inde sa to stáva?) Neskôr v tom istom týždni som sa v Rakke stretol s členmi moslimskej komunity, ktorí prišli z otvorenia arménskeho kresťanského kostola v centre mesta. Je ťažké uveriť, že niektoré z týchto oblastí boli ešte pred piatimi rokmi súčasťou kalifátu ISIS.

 

Reklama
Ospravedlnenie invázie

Podľa Nadine Maenza, keďže turecká ekonomika sa rúca, Erdogan je teraz doma hlboko nepopulárny. Využíva falošnú hrozbu “terorizmu” vychádzajúcu z južnej hranice Turecka, aby pred budúcoročnými voľbami získal podporu, hoci zo Sýrie nedošlo k žiadnym nevyprovokovaným útokom na hraniciach. Hrozný útok v Istanbule z 13. novembra poskytol Erdoganovi dokonalú zámienku na obvinenia voči Strane kurdských pracujúcich (PKK), a tým aj voči obyvateľom severovýchodnej Sýrie (ktorí nie sú PKK). Podozrivý podľa všetkého nie je Kurd a existuje mnoho protichodných tvrdení, ktoré nesedia. Erdogan je známy tým, že falošne obviňuje kurdských oponentov z členstva v PKK, takže to nie je nič nové.

Podľa Nadine Maenza , Spojené štáty nesmú dovoliť, aby sa Erdoganova lož použila ako zámienka na inváziu do severovýchodnej Sýrie. Hoci mnohí obyvatelia severovýchodnej Sýrie boli v minulosti napojení na PKK, AANES a SDF nie sú súčasťou PKK. Obyvatelia severovýchodnej Sýrie vybudovali svoju vládu, aby zabezpečili budúcnosť pre svoje rodiny, a nie aby sa zamerali na Turecko. Pre Turecko predstavujú rovnakú hrozbu ako Taiwan pre Čínu. Práve Turecko je hrozbou pre slobodu, mier a bezpečnosť v Sýrii. Je na Spojených štátoch a medzinárodnom spoločenstve, aby následky invázie do Sýrie boli pre Turecko príliš vysoké, uzatvára Nadine Maenza pre The National Interst.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

10:32

Pochodujúci dav v americkom Los Angeles si v stredu pripomenul genocídu Arménov medzi rokmi 1915 a 1918, pri ktorej zomrelo 1,5 milióna ľudí.

Dav sa zhromaždil v dištrikte Little Armenia (Malé Arménsko), odkiaľ pochodoval smerom k ulici Hollywood Boulevard. Druhý pochod vyvrcholil protestom pred tureckým konzulátom.

10:20

Popredného vietnamského magnáta v oblasti nealkoholických nápojov Trana Quiho Thanha vo štvrtok odsúdili na osem rokov väzenia v prípade podvodu vo výške 40 miliónov dolárov (37,4 milióna eur). Ide o ďalšieho podnikateľa odsúdeného v rámci rozsiahleho boja proti korupcii v krajine.

09:48

So sporením na vysokú školu treba začať najideálnejšie už pri narodení dieťaťa, inak sa možnosti zužujú. Lepšou alternatívou oproti sporeniu na bežnom účte, ktorý je často mesačne spoplatnený, sú ETF podielové fondy. Informovala o tom spoločnosť Universal maklérsky dom.

09:10

Vrtuľa červeného veterného mlyna na streche rovnomenného kabaretu Moulin Rouge, ktorý je jednou z najznámejších parížskych atrakcii, sa v noci na štvrtok zrútila, nespôsobila však nijaké zranenia. Oznámili to ráno miestni hasiči.

08:51

Ceny ropy sa vo štvrtok ráno mierne posilnili. Trh reagoval najmä na údaje o klesajúcom dopyte po pohonných látkach v USA, ktoré sú najväčším svetovým spotrebiteľom ropy.

08:41

Právnici zosnulého ruského opozičného politika Alexeja Navaľného zostanú vo vyšetrovacej väzbe ďalšie dva mesiace. V stredu o tom rozhodol mestský súd v Moskve.

08:32

Rusko v stredu vetovalo návrh rezolúcie OSN predloženej Spojenými štátmi a Japonskom, ktorá vyzýva všetky štáty sveta, aby zabránili pretekom v jadrovom zbrojení vo vesmíre.

V 15-člennej Bezpečnostnej rade OSN návrh podporilo jej 13 členov. Rusko rezolúciu vetovalo a Čína sa hlasovania zdržala.

08:26

Veľká porota v americkom štáte Arizona v stredu obvinila 18 osôb podozrivých z pokusu o falšovanie výsledku prezidentských volieb z roku 2020 v tomto štáte americkej Únie.

Medzi obvinenými zo sprisahania, podvodu a falšovania sú siedmi právnici a spolupracovníci volebného štábu Donalda Trumpa, ako aj 11 republikánskych voliteľov. Všetkým sa im pripisuje snaha spochybniť víťazstvo demokrata Joea Bidena v prezidentských voľbách v roku 2020 v tomto štáte.

08:14

Orgány činné v trestnom konaní v Austrálii vo štvrtok vzniesli obvinenia voči piatich tínedžerom, ktorí boli zadržaní počas policajného záťahu proti sieti predstavujúcej pre verejnosť “neprijateľné riziko”.

08:04

Organizácia Spojených národov v stredu oznámila, že spúšťa nový fond, ktorého cieľom je posilniť ochranu utečencov a vysídlených komunít ohrozených zmenou klímy.

07:57

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken vo štvrtok vyzval, aby Spojené štáty a Čína riešili svoje nezhody zodpovedným spôsobom.

Blinken to vyhlásil v Šanghaji deň pred tým, ako sa v piatok v Pekingu stretne s poprednými predstaviteľmi Číny, s ktorými chce rokovať o chúlostivých záležitostiach vrátane Ruska, Taiwanu a obchodnej výmeny.

07:50

Stredajšie prvé kolo prezidentských volieb v Severnom Macedónsku vyhrala Gordana Siljanovská-Davkovová, ktorá kandidovala za nacionalistickú stranu Vnútorná macedónska revolučná organizácia – Demokratická strana macedónskej národnej jednoty (VMRO-DPMNE).

Z výsledkov sčítania 80 percent odovzdaných hlasovacích lístkov vyplýva, že táto 70-ročná profesorka práva získala 39,8 percenta hlasov.

voľby
Muž vhadzuje hlasovací lístok do volebnej schránky počas prvého kola prezidentských volieb v Severnom Macedónsku
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali