Miroslav Kollár označil pochod za mier za nástroj hybridnej vojny a kolaborantskú partiu Z. Občianske združenie vyzvalo poslanca, aby sa ospravedlnil

Miroslav Kollár označil pochod za mier za nástroj hybridnej vojny a kolaborantskú partiu Z. Občianske združenie vyzvalo poslanca, aby sa ospravedlnil

Bratislava 26. septembra 2022 (HSP/Foto: Facebook)

 

Akciou Z sa kedysi počas socializmu označovala so

93-ročná Anna Bergerová
E. Chmelár pomáha na pódium 93-ročnej Anne Bergerovej
botná brigáda, ktorá mala prispieť k zveľadeniu sídliska či obce. Význam označenia Z sa síce zmenil, spôsoby propagandy však nie. “Nebolo to o mieri – bolo to o obrane Ruska, bolo to o podkopávaní našej podpory brániacej sa Ukrajiny, bolo to o spochybňovaní kolektívnej bezpečnosti a našej bezpečnostnej spolupráce v rámci EÚ a NATO,”  na svojom profile  Miroslav Kollár (SPOLU – občianska demokracia) 

V stredu pred prezidentským palácom zorganizovalo Občianske združenie Zjednotení za mier podujatie, na ktorom viaceré osobnosti spoločenského, kultúrneho a vedeckého života vyzvali na diplomatické riešenie vojny na Ukrajine. Informovali sme o ňom tu.

Reklama

M. Kollár vo svojom statuse v reakcii na podujatie napísal: “Demonštrácia za mier v čase keď u našich susedov zúri vojna je na prvý pohľad legitímne a veľmi potrebné podujatie. Ale iba na prvý pohľad. Na pódiu, pred približne 400 účastníkmi akcie sa totiž striedali takmer výlučne ľudia, ktorí sú verejne známi svojimi nekritickými pro-kremeľskými a pro-ruskými postojmi. Mierový pochod nesmeroval pred veľvyslanectvo agresora, nekritizoval Rusko a Putina, ale na mušku si zobral našu prezidentku, vládu a parlament.” To sa nedá nazvať inak ako klamstvo.

Občianske združenie Zjednotení za mier sa dôrazne ohradilo proti zavádzajúcim a lživým tvrdeniam poslanca NR SR Miroslava Kollára, ktorý na sociálnej sieti uviedol, že mierové zhromaždenie konané pri príležitosti Svetového dňa mieru 21. septembra v Bratislave nekritizovalo Putina, že bolo zvolané na obranu Ruska, že na pódiu vystupovali „takmer výlučne ľudia verejne známi svojimi nekritickými prokremeľskými postojmi“, že hnutie Zjednotení za mier je „obyčajná zásterka Putinovej piatej kolóny a nástroj hybridnej vojny Ruskej federácie proti Slovensku, aj naším spojencom“ a že je „kolaborantskou partiou Z“.

Reklama

Takéto nehanebné klamstvá nielenže hrubo osočujú dobré meno mierového hnutia na Slovensku, ale predovšetkým hlboko urážajú našich vážených hostí, medzi ktorými bol bývalý predseda Valného zhromaždenia OSN Jan Kavan, líderka ukrajinskej opozície Nina Potarska a hrdinka protifašistického odboja 93-ročná Anna Bergerová, ktorá si len pred mesiacom prevzala na ústredných oslavách SNP vyznamenanie od najvyšších predstaviteľov nášho štátu. Zo strany poslanca Kollára, ktorý sa nevie inak zviditeľniť ako takýmto špinavým ohováraním, je to neslýchaná bezočivosť”, vyjadrilo sa združenie.

Ponúkame celý záznam mierového zhromaždenia, aby sa všetci mohli presvedčiť o tom, aká je pravda:

Zo záznamu jasne vyplýva, že na zhromaždení nezazneli žiadne prokremeľské postoje, naopak, zaznelo tam jasné odsúdenie ruskej agresie, mobilizácie a dokonca aj podpora ruských protivojnových demonštrantov z hnutia Vesna.

Občianske združenie Zjednotení za mier, vyzvalo M. Kollára, aby sa za šírenie nepravdivých informácií a zlomyseľných klamstiev verejne ospravedlnil združeniu, rečníkom i hosťom podujatia.

Reklama

Ak takéto zámerné lži šíri poslanec NR SR, je to na pováženie. Zvlášť dnes, keď o všetkom existuje digitálna stopa, a je veľmi ľahké si každé tvrdenie overiť. Nedá sa to nazvať inak, než propagandistická lož, Goebbels by možno bledol závisťou. M. Kollár by si skôr mal slová 93-ročnej Anne Bergerovej pozorne vypočuť.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

19:58

Podpredsedníčka Európskej komisie (EK) pre hodnoty a transparentnosť a dočasná eurokomisárka pre spravodlivosť Věra Jourová v utorok pre bruselského spravodajcu TASR potvrdila, že 25. a 26. apríla pracovne navštívi Slovensko.

19:57

Novú iniciatívu, ktorá bude zaznamenávať prípady antisemitizmu naprieč Európou, spustili v utorok v nemeckej metropole Berlín. Cieľom európskej siete na monitorovanie antisemitizmu (ENMA) je poskytovanie informácií o nenávisti voči židom na nadnárodnej úrovni.

19:57

Súd v Taliansku v utorok prijal žalobu premiérky Giorgie Meloniovej na historika a filológa Luciana Canforu, ktorý o nej povedal, že “je v srdci neonacistka”. Súdny proces sa začne 7. októbra v meste Bari a Meloniová chce od Canforu vysúdiť odškodné 20.000 eur.

19:46

Požiar historickej budovy burzy v dánskej metropole Kodaň, ktorý vypukol v utorok ráno, sa krátko po 16.00 h SELČ podarilo dostať pod kontrolu. Hasiace práce však stále pokračujú, uviedol na popoludňajšej na tlačovej konferencii šéf kodanských záchranárov Jakob Vedsted Andersen.

19:00

Nemecká a francúzska ekonomika, najväčšie v rámci Európskej únie, budú rásť tento aj budúci rok pomalším tempom, než sa pôvodne očakávalo. To sa odrazí aj na vývoji hospodárstva celej eurozóny. Uviedol to v utorok Medzinárodný menový fond (MMF), ktorý zverejnil najnovšie vyhliadky vývoja svetovej ekonomiky (World Economic Outlook).

18:44

Izraelská armáda v utorok potvrdila zabitie veliteľa proiránskeho šiitského hnutia Hizballáh, ku ktorému došlo pri útoku na južný Libanon.

18:22

Európska únia v utorok na konferencii “Náš oceán” v Grécku potvrdila svoju angažovanosť v oblasti medzinárodnej správy oceánov tým, že oznámila 40 záväzkov týkajúcich sa opatrení na rok 2024. Komisia uviedla, že tieto opatrenia budú financované sumou 3,5 miliardy eur z rôznych fondov EÚ.

18:20

Americký minister obrany Lloyd Austin v utorok prostredníctvom videokonferencie rokoval so svojím čínskym náprotivkom Tung Ťünom. Informovala o tom agentúra AFP s tým, že išlo o prvý osobný kontakt šéfov rezortov obrany USA a Číny za takmer 18 mesiacov.

18:11

Ukrajina v utorok oznámila, že identifikovala takmer 37.000 ľudí vrátane vojenského personálu, ktorí sú od začiatku vojny na Ukrajine vo februári 2022 vedení ako nezvestní. Kyjev zároveň varoval, že skutočné číslo môže byť “oveľa vyššie”.

18:02

Dopravné spoločnosti so sídlom v SR by mohli disponovať určitým počtom prenajatých nákladných vozidiel evidovaných v inom členskom štáte Európskej únie (EÚ) bez potreby ich evidencie v SR. Vyplýva to z vládneho návrhu novely zákona o cestnej doprave, ktorý poslanci Národnej rady (NR) SR v utorok posunuli do druhého čítania.

18:00

Európska centrálna banka (ECB) čoskoro zníži sadzby, ak nedôjde k žiadnym veľkým prekvapeniam, uviedla jej šéfka Christine Lagardová. Dodala, že ECB teraz pozorne sleduje vývoj cien ropy.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke motýľ na kvitnúcej rastline Lantana v texaskom San Antoniu

Autor: TASR/AP- Eric Gay

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali