Mintálová desiata v K1, triumfovali Liliková a De Gennaro

Mintálová desiata v K1, triumfovali Liliková a De Gennaro

Augsburg 2. júna 2023 (TASR/HSP/Foto:TASR-Jakub Kotian)

Aktualizované 2. júna 2023 18:19

Slovenská reprezentantka vo vodnom slalome Eliška Mintálová obsadila v K1 na úvodnom podujatí Svetového pohára v Augsburgu desiate miesto. Piatkové finále jej nevyšlo, keď dostala dve 50-sekundové penalizácie za nesprávne prejazdy bránok. Vyhrala domáca Nemka Elena Liliková, ktorá predviedla čistú jazdu a slávila prvý triumf v prestížnom seriáli. Druhá skončila so stratou 4,29 sekundy talianska reprezentantka Stefanie Hornová, pódium doplnila tretia Rakúšanka Viktoria Wolffhartdová (+4,48). Medzi mužmi triumfoval Talian Giovanni De Gennaro pred Britom Josephom Clarkeom (+2,98) a domácim Hannesom Aignerom (+3,03)

Eliška Mintálová
Na snímke Eliška Mintálová

Mintálová sa predstavila vo finále ako jediná z kvinteta slovenských kajakárov. Postúpila doň ôsmym najlepším semifinálovým časom, keď vydarenou jazdou s jedinou chybou zaostala za najrýchlejšou Hornovou o 5,64 s. Jej snaha o zisk medaily sa skončila vo finále už na deviatej bránke, ktorú si odhodila z opačnej strany. Po inkasovaní 50-ky stratila koncentráciu. Nasledovali veľké problémy na šestnástke, ťukla aj 18-ku a po dojazde do cieľa jej rozhodcovia ešte dodatočne pripísali aj ďalší 50-sekundový trest na 21. bránke.

Reklama

“Začiatok bol celkom solídny, žiaľ, urobila som potom veľmi veľký výjazd a neprešla som nasledujúcu bránku. Vedela som, že mám 50-ku. Snažila som sa ísť potom na hranu, čo sa mi vypomstilo dolu na protichodnej bránke. Som spokojná, že som sa dostala do finále, žiaľ, boli tam chyby,” povedala Mintálová pre JOJ Šport.

Vo finále chýbala vlaňajšia celková víťazka SP v hodnotení K1 žien Jessica Foxová, Austrálčanka dostala v semifinále 50-sekundový trest a skončila až na 26. mieste. Do elitnej desiatky sa nezmestila ani druhá slovenská reprezentantka Zuzana Paňková, ktorá obsadila 17. priečku (+8,95). Mala výborný úvod, ale stred a záver jej nevyšli a po troch ťukoch skončila mimo postupových pozícií. Od finále ju delilo 2,92 sekundy. “Dva ťuky dolu boli malé, ale celkom zbytočné. Trénerovi aj mne sa páčilo nasadenie, no tie chyby mrzeli. Sme však radi, že loď nelietala a išlo sa mi dobre,” uviedla Paňková pre JOJ Šport.

Reklama

V semifinále K1 mužov boli traja slovenskí zástupcovia, no Jakub Grigar, Martin Halčin a ani Adam Gonšenica si postup nevybojovali. Najlepší z nich bol Grigar, ktorý s jednou chybou a časom 97,33 sekundy skončil na 13. pozícii. Na najrýchlejšieho Švajčiara Martina Dougouda stratil 4,99 s, na postup do finále mu chýbalo 1,43 s. “Tú jazdu nehodnotím úplne zle, ale výsledok ma neteší. Išiel som s tým, že jazdím normálne a čisto. Až o pár minút neskôr som sa v cieli dozvedel, že som dostal jeden ťuk, o ktorom som vôbec nevedel. Mrzí ma to. Je mi ľúto, že nebudem môcť ísť finálovú jazdu a opraviť to, čo som pokazil,” povedal Grigar.

Halčin sa takisto s jednou chybou umiestnil na 28. priečke (+11,25), Gonšenica minul štvrtú bránku a po päťdesiatsekundovej penalizácii obsadil 37. miesto. V sobotu je na programe semifinále a finále C1 mužov i žien.

SP v Augsburgu
K1 – finále:
ženy: 1. Elena Liliková (Nem.) 101,66 s (0), 2. Stefanie Hornová (Tal.) +4,29 (2), 3. Viktoria Wolffhartdová (Rak.) +4,48 (0), 4. Klaudia Zwolinská (Poľ.) +5,52 (4), 5. Ricarda Funková (Nem.) +5,72 (0), 6. Tereza Fišerová (ČR) +7,75 (2), …, 10. Eliška MINTÁLOVÁ +111,28 (104), semifinále: 17. Zuzana PAŇKOVÁ (obe SR) +8,95 (6)
muži: 1. Giovanni De Gennaro (Tal.) 90,71 (0), 2. Joseph Clarke (V.Brit.) +2,98 (2), 3. Hannes Aigner (Nem.) +3,03 (0), 4. Lucien Delfour +4,05 (2), 5. Jiří Prskavec +4,32 (4), 6. Jakub Krejčí (obaja ČR) +4,79 (2), … semifinále: 13. Jakub GRIGAR +4,99 (2), 28. Martin HALČIN +11,25 (2), 37. Adam GONŠENICA (všetci SR) +59,98 (52)

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

16:05

Slovenskej pošte (SP) sa vlani podarilo znížiť stratu na 5,48 milióna eur. Ide o najnižšiu stratu za posledné štyri roky. V minulom roku stúpli tržby pošty, a to približne o dve percentá. Vyplýva to z účtovnej uzávierky SP a údajov FinStat.

16:02

Rakúska ľudová strana (ÖVP) odmietla legislatívny návrh svojho koaličného partnera o povinnej diverzifikácii dodávok plynu. Zmeny v súčasnom zákone, ktoré navrhla ministerka životného prostredia Leonore Gewesslerová zo strany Zelených, predpokladajú, že podiel dovozu plynu z Ruska na domácom trhu do roku 2027 klesne z približne 90 % na nulu.

16:00

Tínedžerka, ktorú v súvislosti s útokom nožom v blízkosti jej školy postihla srdcová nevoľnosť, vo štvrtok zomrela. Dievča vo veku 14 rokov dostalo infarkt krátko po tom, ako vedenie jej školy nariadilo uzavrieť celý objekt. Stalo sa tak v snahe chrániť študentov pred útočníkom vyzbrojeným nožom, ktorý pred tým v blízkosti inej neďalekej školy ľahko zranil dve dievčatá vo veku sedem a 11 rokov. 

15:58

Európska únia (EÚ) po prvý raz uvalí sankcie na radikálnych izraelských osadníkov na západnom brehu Jordánu.

15:36

Francúzska polícia v piatok popoludní zadržala pred iránskym konzulátom v Paríži podozrivého muža, ktorý tam predtým podľa jedného svedka vstúpil s výbušninami. Podľa zdroja denníka Le Figaro k zadržaniu došlo po tom, čo muž z budovy vyšiel. Polícia teraz prehľadáva okolie konzulátu.

15:36

Česi si vo voľbách do Európskeho parlamentu budú môcť vybrať z 30 politických strán, hnutí či koalícií. V piatok to oznámilo české ministerstvo vnútra, ktoré zverejnilo rozhodnutie o registrácii kandidátnych listín. Podľa prieskumov je favoritom hnutie ANO.

15:34

Podpredsedníčka vlády a ministerka hospodárstva SR Denisa Saková (Hlas-SD) počas diskusie na 20. výročnom sneme Republikovej únie zamestnávateľov (RÚZ) upozornila na dôležitosť rozvoja energetického sektora pre budúcnosť Slovenska. Témami diskusie boli aj zlepšovanie podnikateľského prostredia, digitalizácia či podpora životného prostredia. Informoval o tom tlačový odbor Ministerstva hospodárstva (MH) SR.

15:33

Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš (Hlas-SD) odmietol tvrdenia opozičného KDH, podľa ktorých mal garantovať, že neotvorí a nezníži druhý pilier. Rovnako odmietol aj tvrdenie, podľa ktorého zachová inštitút daňového bonusu a nepodporí zdvíhanie daní a odvodov z dôvodu pokrytia 13. dôchodkov. V piatok o tom informoval tlačový odbor rezortu práce. Vedenie KDH vo štvrtok (18. 4.) uviedlo, že tieto záväzky im umožnili podporiť zavedenie 13. dôchodku.

15:26

Iránsky prezident Ebráhím Raísí v piatok privítal bezprecedentný odvetný útok Teheránu na Izrael spred takmer týždňa. Vo svojom prejave k stovkám ľudí v provincii Semnán však Raísí vôbec nespomenul explózie, ktoré v piatok hlásili z provincie Isfahán v strednej časti Iránu.

15:09

Francúzska polícia v piatok obkľúčila iránsky konzulát v Paríži a v prípade požiadavky iránskej misie je pripravená doň vstúpiť. V budove konzulátu sa údajne nachádza muž s výbušninou.

14:52

Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR vyhlásilo výberové konanie na obsadenie miesta riaditeľa Fakultnej nemocnice s poliklinikou J. A. Reimana v Prešove. Záujemcovia sa môžu hlásiť do 10. mája. Rezort o tom informoval na webe. Od decembra 2023 nemocnicu dočasne vedie Juraj Smatana.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali