Ministerstvo vnútra zaregistrovalo stranu Sieť

Ministerstvo vnútra zaregistrovalo stranu Sieť

Bratislava 13. júna 2014 (TASR/HSP/Foto:TASR)

 

Ako členovia prípravného výboru sú uvedení Procházka, primátorka Prievidze Katarína Macháčková a prodekanka Fakulty medzinárodných vzťahov Ekonomickej univerzity v Bratislave Katarína Cséfalvayová

Ministerstvo vnútra (MV) SR už zaregistrovalo politickú stranu Sieť Radoslava Procházku. Stalo sa tak vo štvrtok (12. 6.). Sieť je už aj v oficiálnom registri politických strán, ktorý spravuje MV.

Reklama
Na snímke Radoslav Procházka (druhý zľava), členovia prípravného výboru Katarína Macháčková (vpravo) a Katarína Cséfalvayováa druhý sprava Miroslav Beblavý

Ako členovia prípravného výboru sú uvedení Procházka, primátorka Prievidze Katarína Macháčková a prodekanka Fakulty medzinárodných vzťahov Ekonomickej univerzity v Bratislave Katarína Cséfalvayová. Sídlo strany je v bratislavskej Petržalke.

Procházka odovzdal podpisy potrebné na registráciu politickej strany 26. mája. Vznik subjektu podporilo viac ako 20.000 občanov, na registráciu strany je potrebných aspoň 10.000 podpisov.

Reklama

Radoslava Procházku vtedy prekvapilo, že sa strane podarilo potrebné podpisy vyzbierať v priebehu troch týždňov. “Pre mňa osobne to bolo veľké prekvapenie, že sa nám v priebehu troch týždňov podarilo nazbierať dvojnásobný počet potrebných podpisov. Odozva zdola bola mimoriadne priaznivá,” povedal Procházka. Vníma to ako ďalší prejav dôvery od ľudí. “A ideme sa s tými vecami, ktoré treba zmeniť, popasovať,” poznamenal.

Líder Siete sa ani vtedy nevyhol otázkam o financovaní. Pri odovzdávaní podpisov odmietol, že by jeho stranu sponzoroval Jozef Brhel. “Toto počujem prvýkrát. Je to absurdnejšie ako čokoľvek, čo som doteraz v tejto súvislosti počul,” reagoval Procházka. Očakáva, že prídu aj “ďalšie nezmysly”. Procházka avizoval, že stranu mieni financovať pomocou bankového úveru. “Ťažiskovo budeme usilovať o najmenej spochybniteľný alebo absolútne nespochybniteľný spôsob financovania a to úver od banky,” doplnil.

 

Prochádzka a Hrnčiar avizovali odchod z NR SR

Dvaja poslanci NR SR a zakladatelia politickej strany Sieť Radoslav Procházka a Andrej Hrnčiar v týchto dňoch avizovali svoj odchod z parlamentu po inaugurácii nového prezidenta Andreja Kisku. Tá sa uskutoční v nedeľu 15. júna 2014. “Je pre nás veľmi dôležité byť na inaugurácii pána prezidenta a inak sa tam nedá dostať, len byť poslancom Národnej rady. Všetko ostatné budeme riešiť po 15. júni,” povedal pre TASR Andrej Hrnčiar. Týmito slovami obhajuje doterajšie zotrvanie v Národnej rade. Verejne však vyhlásili, že svojho mandátu sa vzdajú po ukončení májovej schôdze parlamentu.

Reklama

Radoslav Procházka bol do NR SR zvolený za poslanca KDH. Z hnutia však už vo februári 2013 odišiel. Svoje doterajšie zotrvanie na poste poslanca sa snažil zdôvodniť tým, že na jeho miesto by sa dostal náhradník, ktorý získal niekoľkonásobne menej hlasov než on, a to by vraj nebolo voči ľuďom poctivé. Teraz vraj chce ľuďom ukázať, že novozaložené strany sa majú uchádzať o dôveru občanov vo voľbách. Svoj doterajší poslanecký mandát ako nezaradený poslanec mohol zúžitkovať v kampani na prezidenta SR, pretože si prostredníctvom parlamentného prostredia zachoval kontakt s občanmi.

Národnú radu neopúšťa Miroslav Beblavý. Ten avizoval, že zostane poslancom až do roku 2016. Zaujímavé je, že kým Procházka a Hrnčiar svoj odchod argumentujú snahou opätovne získať dôveru pre seba a svoju novú stranu vo voľbách, v prípade Beblavého sa už takáto argumentácia nevyužíva. Procházka sa na margo jeho zotrvania vyjadril, že netrval na jeho odchode, pretože je mimoriadnym opozičným poslancom.

Politická strana Sieť však nevzniká takpovediac na zelenej lúke, ale jej základom je doterajšie pôsobenie troch poslancov, ktorí si získali dostatočný priestor na sebaprezentáciu. Disponujú poslaneckými mandátmi a aj to ich určite posilnilo v snahe založiť vlastnú stranu. V najbližších mesiacoch jasnejšie uvidíme, akú stratégiu si zvolia pri komunikácii s občanmi.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali