Minister Robert Kaliňák sa zodpovedá poslancom, opozícia ho chce odvolať. Kaliňák má plnú premiérovu podporu

Minister Robert Kaliňák sa zodpovedá poslancom, opozícia ho chce odvolať. Kaliňák má plnú premiérovu podporu

Bratislava 7. júna 2016 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:TASR-Pavel Neubauer)

 

Opoziční poslanci navrhujú vysloviť nedôveru ministrovi vnútra Robertovi Kaliňákovi pre daňovú kauzu Bašternák. Andrej Danko označil mimoriadnu schôdzu za politické teátro

Predseda Národnej rady SR Andrej Danko (SNS) dnes otvoril rokovanie mimoriadnej schôdze parlamentu. Zvolal ju na základe 34 podpisov od opozičných poslancov. Tí navrhujú vysloviť nedôveru ministrovi vnútra Robertovi Kaliňákovi (Smer-SD) pre daňovú kauzu Bašternák, do vyšetrovania ktorej podľa opozície minister zasahuje.

Reklama
Na snímke vpravo minister vnútra SR Robert Kaliňák a vľavo minister kultúry SR Marek Maďarič
Na snímke vpravo minister vnútra SR Robert Kaliňák a vľavo minister kultúry SR Marek Maďarič

Pod návrh na odvolanie sa podpísali poslanci zo SaS, OĽaNO-NOVA a Zsolt Simon, Miroslav Beblavý a Simona Petrík (všetci traja nezaradení). Opozícia však na odvolanie ministra nemá dosť hlasov. Koaliční partneri Smeru-SD, strany SNS, Most-Híd a #Sieť, už avizovali, že Kaliňáka vo funkcii podržia.

Podľa Daniela Lipšica (OĽaNO-NOVA) je kauza Bašternák čítankový príklad daňového podvodu. Ako uviedol, peniaze z podvodu mohli ísť do zdravotníctva či školstva, ale išli Ladislavovi Bašternákovi, v ktorého byte býva premiér Robert Fico (Smer-SD) a ktorý je blízky Kaliňákovi aj exministrovi dopravy Jánovi Počiatkovi (Smer-SD). Opozícia chce v pléne predložiť dôkazy o tom, ako je Bašternák prepojený aj na policajných funkcionárov.

Reklama

V kauze Bašternák ide o bratislavský bytový komplex Five Star Residence, ktorý stavala firma Mariana Kočnera. Spoločnosť Ladislava Bašternáka v ňom údajne kúpila sedem bytov za 12 miliónov eur a následne si mala uplatniť nadmerný odpočet DPH vo výške dva milióny eur. Tým mali okradnúť podľa opozície ľudí.

Podľa Lipšica Kaliňák vyjadreniami, že kauza je vymyslená, dáva vyšetrovateľom signál, aby bola zametená pod koberec. Opozícia zároveň vyzvala SNS, Most-Híd a #Sieť, aby v pléne nechránili ministra vnútra svojimi hlasmi. Od Kaliňákovho odchodu si opozícia sľubuje nezávislejšie vyšetrovanie kauzy. Opozícia tiež opätovne vyzýva premiéra Fica, aby sa vysťahoval od Bašternáka.

Minister Kaliňák tvrdí, že nezasahoval a ani nezasahuje do vyšetrovania žiadneho prípadu. Odmieta akékoľvek obvinenia opozície o prepojení daňových káuz na svoju osobu či stranu Smer-SD. Pripomenul, že v roku 2011, keď bol Lipšic ministrom vnútra, Policajný zbor SR odmietol 1200 trestných oznámení Finančnej správy SR a tá nepodala v roku 2011 ani jednu jedinú sťažnosť voči týmto rozhodnutiam. Za vlády Ivety Radičovej v rokoch 2010 a 2011 pripravil podľa Kaliňáka takýto postup Lipšica či Igora Matoviča (OĽaNO-NOVA) Slovensko o minimálne 711 miliónov eur v podobe neoprávnene vyplatených nadmerných odpočtov DPH.

Danko označil mimoriadnu schôdzu za politické teátro. “Opozícia sa správa teatrálne. Máme tu orgány činné v trestnom konaní a stále prebieha vyšetrovanie. Platí prezumpcia neviny,” zdôraznil. Celú považuje za mediálny šum. “Či by to bol pán Kaliňák, alebo pán Lipšic, ja sa ako osoba toho zúčastňovať nebudem. Vláda je funkčná, má dôveru a každý človek zodpovedá za svoj život a konanie. Určite, čo sa týka koalície, nejaká nedôvera alebo nechuť v tom pokračovať, by nemala byť,” odhadol.

 

Reklama

Premiér: Nenávisť je zlý politický program, Robert Kaliňák má plnú podporu

Nenávisť je veľmi zlý politický program a má aj škaredú tvár. V pléne Národnej rady SR to dnes vyhlásil premiér Robert Fico (Smer-SD) počas mimoriadnej schôdze pléna, na ktorej chce opozícia odvolať ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD). Kabinet Kaliňákovo odvolanie odmieta.

“Je mi ľúto, že tak krátko po vzniku vlády sa prejavuje toľko nenávisti a odporu ku kabinetu, ktorý je výsledkom demokratických volieb. Ani sme nečakali, že budeme mať sto dní, čo je tradícia, ale tiež som nečakal, že v čase príprav na Predsedníctvo v Rade EÚ budeme takto nezmyselne atakovaní. Je to nevídané, aby v stodňovej lehote bol podaný návrh na odvolanie člena vlády, a to na základe vymyslených faktov a skutočností, ktoré nemajú s realitou nič spoločné,” povedal Fico.

Predseda vlády zdôraznil, že Robert Kaliňák je najdlhšie slúžiacim ministrom vnútra v novodobých dejinách Slovenska. “Bol pri obrovskom množstve aktivít a činností. Je to minister na svojom mieste, má plnú podporu tejto vlády. Je to jedna z najťažších pozícií vo vláde,” povedal šéf kabinetu. Podľa jeho slov Kaliňák zvládol procesy, kde sme už boli na hrane totálneho zlyhania, ako napr. vstup do Schengenu.

Fico spomenul aj zavedenie Elektronického trhoviska, “čo je najväčšie protikorupčné opatrenie ktorejkoľvek vlády. Za 15 mesiacov sa zazmluvnilo 40.000 obchodov, úspora predstavuje 77 miliónov eur”. Pochválil aj reformu verejnej správy ESO, kde úspora podľa jeho slov dosiahla viac ako 700 miliónov eur. Ako pozitívum Kaliňákovej činnosti vníma aj modernizáciu techniky Hasičského a záchranného zboru, ako aj “najlepšie výsledky v objasňovaní kriminality a najnižšie počty úmrtí na cestách”.

Reklama

Konanie opozície považuje Fico za zneužívanie prípadu na politický súboj. “Prípad je riadne prešetrovaný, minister vnútra nie je nadriadený vyšetrovateľom a nemôže zasahovať do vyšetrovania. Prestaňte s týmito nezmyselnými divadlami. Poďme hovoriť o tom, čo budeme robiť, ak Veľká Británia ohlási vystúpenie z EÚ,” apeloval na opozíciu.

Podľa Fica každý hodnotí situáciu na Slovensku z vlastného pohľadu, ale ak sa pozrieme okolo seba, možno povedať, že SR je oáza pokoja a kľudu. “Štát funguje, má slušné výsledky v ekonomickej, sociálnej a finančnej oblasti a hlavne sa chceme presadiť kvalitným Predsedníctvom v Rade EÚ,” deklaroval premiér.

Fico uznal, že možno nie každému vyhovuje takýto obraz Slovenska. “Bol by som ale rád, keby schôdza parlamentu neklesla na úplne dno, ale obávam sa, že klesne, že to bude za hranicami politickej kultúry. Je mi to osobne veľmi ľúto,” podotkol.

Daniel Lipšic (OĽaNO-NOVA) Fica upozornil, že vláda má sto dní na program, nie na krytie daňových podvodov jej blízkych ľudí. “Na to sto dní nemáte,” odkázal vo faktickej poznámke s tým, že najväčším dnom je, ak si rečník nevypočuje reakcie na svoje vystúpenie.

Líder OĽaNO-NOVA Igor Matovič sa premiéra pýtal, čo iné ako nenávisť šíril on v predvolebnej kampani. “Kto šíril nenávisť a strach? Kto nenávistne útočí aj po voľbách na novinárov či neziskové organizácie? Ak máte úprimný záujem urobiť Slovensku dobré meno, buďte osobným príkladom a okamžite opustite byt postavený z učebnicového daňového podvodu,” odporučil Matovič.

Do rozpravy k návrhu na Kaliňákovo odvolanie je písomne prihlásených päť poslancov. Po ich vystúpeniach bude ešte možnosť prihlásiť sa ústne.

 

Most-Híd nepodporí odvolanie Roberta Kaliňáka

Koaličná strana Most-Híd nepodporí odvolanie ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD). Vyplýva to zo stanoviska strany. Koalícia má podľa nej iné možnosti, ako odvolať svojho ministra, keď preukázateľne zlyhá a nie hlasovať o odvolaní s opozíciou.

Most-Híd je za vyšetrenie daňovej kauzy Ladislava Bašternáka. Ak sa preukážu pochybenia jednotlivca, mala by byť podľa nej vyvodená zodpovednosť. Most-Híd chce zároveň nezávislú kontrolu polície.

Reklama

“Prípad podnikateľa Bašternáka vyvoláva viacero otázok, na ktoré dnes nemáme odpovede. Je správne, že sa znovu otvorilo vyšetrovanie v tejto veci a preverujú sa nové skutočnosti. Ak sa preukáže, že došlo k pochybeniam, tak voči konkrétnym jednotlivcom by mala byť vyvodená zodpovednosť,” uvádza sa v stanovisku Mosta-Híd.

Strana potvrdzuje záujem o systémové zmeny, ktoré zabezpečia nezávislú kontrolu polície. Pripomína, že o nezávislej kontrole hovorí aj programové vyhlásenie vlády.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

07:54

Bojovníci džihádistickej organizácie Islamský štát (IS) vo štvrtok zabili 20 sýrskych vojakov a príslušníkov provládnych síl pri dvoch útokoch v Damaskom ovládaných oblastiach tejto vojnou zmietanej krajiny.

07:28

Argentína predložila vyhlásenie o úmysle vstúpiť do Severoatlantickej aliancie (NATO) ako globálny partner, oznámil vo štvrtok argentínsky minister obrany Luis Petri na sociálnej sieti X.

NATO
Na archívnej snímke vlajky členských krajín NATO vejú pred sídlom Aliancie v Bruseli
07:18

Európa by mala dať Ukrajine viac peňazí, vyhlásil vo štvrtok bývalý prezident USA Donald Trump; niekoľko dní pred tým, ako budú americkí zákonodarcovia hlasovať o dlho odkladanom balíku pomoci vo výške 61 miliárd dolárov.

07:06

Situácia na ukrajinskom fronte je kritická a nasledujúce týždne môžu rozhodnúť o osude vojny, vyhlásil vo štvrtok po skončení summitu EÚ v Bruseli poľský premiér Donald Tusk.

Závery summitu podľa poľského premiéra obsahujú zmienku o záväzku Európskej únie dodať Ukrajine čo najskôr prostriedky protivzdušnej obrany.

07:00

Poľskí poľnohospodári bránia ukrajinským kamiónom v odchode z Poľska blokádou viacerých hraničných priechodov. Naďalej tak protestujú proti prílevu lacného obilia z Ukrajiny.

06:44

Politické strany v Chorvátsku sa vo štvrtok snažili zostaviť vládnu koalíciu po tom, čo najviac parlamentných kresiel v stredajších voľbách získala vládnuca konzervatívna strana Chorvátske demokratické spoločenstvo (HDZ) premiéra Andreja Plenkoviča. Strana HDZ však nezískala parlamentnú väčšinu.

06:35

Tisícky bosnianskych Srbov protestovali vo štvrtok v meste Banja Luka proti potenciálnej rezolúcii OSN, ktorou by sa 11. júl vyhlásil za medzinárodný deň pamiatky obetí genocídy v Srebrenici.

06:30

Izrael v noci na piatok zaútočil na Irán, ide o odvetu za jeho víkendový útok, informovali americké médiá.

Včera 20:15

Slovenský reprezentant v boxe Dávid Michálek postúpil na ME v Belehrade do osemfinále kategórie do 63,5 kg. V 1. kole zdolal Poliaka Olafa Pera jednoznačne 5:0 na body. Jeho ďalším súperom bude druhý nasadený Armén Narek Manasyan, informovala o tom Slovenská boxerská asociácia prostredníctvom facebooku.

Včera 20:10

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová neuspela v 2. kole dvojhry na antukovom turnaji WTA v Rouene. Druhej nasadenej domácej Francúzke Caroline Garciovej podľahla hladko 1:6, 0:6.

Včera 19:58

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj implementácii európskej legislatívy. Vyplynulo to z rokovania predsedu ÚRSO Jozefa Holjenčíka s námestníkom ministra energetiky Ukrajiny Mykolom Kolisnykom 11. apríla v Michalovciach. Prebrali na ňom viaceré kľúčové oblasti vzájomnej spolupráce v oblasti energetiky a regulácie.

Včera 19:53

Úrady španielskeho autonómneho regiónu Katalánsko sužovaného suchom vo štvrtok informovali, že plánujú uviesť do prevádzky dočasné plávajúce zariadenie na odsoľovanie morskej vody, ktoré zabezpečí pre metropolu Barcelona zásoby pitnej vody.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali