Minister Mičovský chce v Bratislave vybudovať veľký lesopark

Minister Mičovský chce v Bratislave vybudovať veľký lesopark

Bratislava 27. apríla 2020 (HSP/Foto:MPRV SR)

 

Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Ján Mičovský v piatok navštívil Mestské lesy v Bratislave a spolu s primátorom hlavného mesta Bratislava Matúšom Vallom, hľadali  riešenia pre podporu rekreačných funkcií lesov, v okolí hlavného mesta Slovenskej republiky. S cieľom vytvorenia krásneho rekreačného miesta pre Bratislavčanov sa dohodli na vytvorení veľkého bratislavského lesoparku

Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Ján Mičovský (na sníme štvrtý sprava) v piatok navštívil Mestské lesy v Bratislave

„Je mojím osobným presvedčením, lesy neprispôsobovať obchodníkom, ani lesníkom, ani ochranárom a aktivistom, ale lesy prispôsobovať spoločnosti. Lesy na Slovensku nesmú byť bankou pre štát, ale poisťovňou pre zdravú krajinu,“ uviedol Ján Mičovský, minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR.

Reklama

Minister Ján Mičovský sa s riaditeľom Mestských lesov Bratislava Matejom Dobšovičom, primátorom hlavného mesta Matúšom Vallom a ďalšími zástupcami bratislavských lesov, stretol za prítomnosti generálneho riaditeľa štátneho podniku Lesy SR Mateja Vigodu a generálneho riaditeľa sekcie lesného hospodárstva a spracovania dreva Michala Tomčíka. Cieľom spoločného stretnutia bolo riešenie podpory rekreačnej funkcie lesov v okolí Bratislavy.

Na snímke vpravo minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Ján Mičovský a primátor Bratislavy Matúš Vallo

Zdravé lesy poskytnú obyvateľom nie len krásne prostredie, protierózne opatrenia v kopcoch nad hlavným mestom ale aj rekreačné zóny a prostredie psychohygieny, ktoré môžu byť vzácnosťou a pýchou hlavného mesta.

Reklama

V lesoch v okolí hlavného mesta vyhľadáva miesto oddychu približne pol milióna ľudí. „Chceme dosiahnuť zmenu pohľadu na lesníkov a funkciu lesov, aby si spoločnosť začala vážiť a oceňovať ich prácu. Uprednostníme kvalitu životného prostredia pred kubíkmi vyťaženého dreva,“ uviedol Mičovský, šéf agrorezortu.

Agrorezort tak chce nadviazať s Mestskými lesmi Bratislava intenzívnu spoluprácu a byť príkladom pre ostatné oblasti na Slovensku. Spoločne sa tak zrodila myšlienka vybudovania veľkého lesoparku v Bratislave. V zmysle vypracovanej štúdie Technickej univerzity vo Zvolene sa upravia zásahy do lesného prostredia. „Ťažbu prispôsobíme v prospech rekreačných funkcií lesa. Citlivým a individuálnym prístupom zabezpečíme stabilitu, vyhovujúci zdravotný stav a funkčnosť bratislavských lesov,“ informoval Matej Vigoda, generálny riaditeľ Lesy SR, š.p.

Snímka z rokovania

Výsledkom piatkového rokovania medzi agrorezortom a hlavným mestom bude memorandum o vybudovaní „Veľkého lesoparku“, ktoré by malo uzrieť svetlo sveta približne o mesiac.  MPRV SR a štátny podnik LESY SR tak zainvestujú do životného prostredia a zdravia Bratislavčanov.

Redakciu informoval Daniel Hrežík z Odboru komunikácie a marketingu MPRV SR.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

19:51

Vstupný poplatok, ktorý Benátky zaviedli skúšobne pre jednodňových turistov, priniesol mestu za 11 dní približne 975.000 eur. Vstupný poplatok v hodnote 5 eur zaviedli Benátky skúšobne od 25. apríla do 5. mája.

19:35

Americký prezident Joe Biden zopakoval v pondelok izraelskému premiérovi Benjaminovi Netanjahuovi “svoj jasný postoj” v súvislosti s avizovaným útokom Izraela na mesto Rafah na juhu Pásma Gazy. Oznámil to Biely dom po ich telefonickom rozhovore.

19:21

Spojené kráľovstvo v pondelok poprelo vyhlásenie ruského ministerstva zahraničných vecí o údajnom predvolaní britského veľvyslanca Nigela Caseyho v súvislosti s vyjadreniami šéfa britského rezortu diplomacie Davida Camerona.

19:20

Poľská prokuratúra zastavila vyšetrovanie ľudských ostatkov nájdených na mieste jedného z bývalých hlavných stanov nacistického vodcu Adolfa Hitlera počas druhej svetovej vojny. Dôvodom je pokročilý stav ich rozkladu, čo znemožňuje určenie príčiny smrti, vyhlásil v pondelok hovorca prokuratúry v meste Kętrzyn Daniel Brodowski.

19:20

Hamas informoval katarských a egyptských sprostredkovateľov o svojom súhlase s ich návrhom na prímerie v Gaze.

Informovala o tom Al-Džazíra s odvolaním sa na vysokopostavený zdroj v hnutí.

Hamas neskôr svoj súhlas oficiálne potvrdil a uviedol, že “loptička je teraz na strane Izraela”.

Izraelské médiá však s odvolaním sa na zdroje vo vláde uvádzajú, že dohoda, na ktorú je Hamas pripravený, je pre Izrael neprijateľná.

19:19

Skupina členských štátov Európskej únie vedená Českom vyzve Európsku komisiu (EK), aby presunula migračné konanie mimo Úniu. EÚ by tak podľa nej mala uzavrieť dohody s tretími krajiny, do ktorých by členské štáty mohli posielať migrantov zadržaných na mori.

19:18

Newyorský sudca udelil bývalému americkému prezidentovi Donaldovi Trumpovi v pondelok pokutu za porušenie zákazu buričsky sa vyjadrovať o členoch poroty, svedkoch a iných účastníkoch súdneho konania v kauze podplácania pornoherečky Stormy Daniels. V prípade ďalšieho porušenie tohto zákazu mu pohrozil väzením.

19:16

Ruské vojenské cvičenie, ktoré bude zahŕňať nácvik použitia taktických jadrových zbraní, je “ďalším dôkazom, že Kremeľ má záujem len na ďalšej eskalácii situácie, ktorú spôsobila jeho nezákonná agresia voči Ukrajine”. Uviedol to v pondelok hovorca Európskej služby pre vonkajšiu činnosť Peter Stano.

18:49

Obhajcovia bosnianskosrbského generála Ratka Mladiča, ktorý si v Haagu odpykáva doživotný trest za svoju úlohu v krvavej vojne v Bosne z rokov 1992-1995, žiadajú jeho urýchlené prepustenie do Srbska zo zdravotných dôvodov.

18:43

Európska komisia schválila prevzatie americkej oceliarskej spoločnosti U. S. Steel japonským koncernom Nippon Steel v hodnote takmer 15 miliárd USD. Ako uviedla, kontrakt by podľa nej nemal predstavovať riziko pre hospodársku súťaž.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Husi odpočívajú v plytkej vode v Tallinskom zálive Baltského mora v estónskom Tallinne

Autor: AP/Sergei Grits

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Milan Šupa

Gustáv Murín

Dušan Hirjak

Juraj Tušš

Andrej Sablič

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali