Mimoriadna schôdza k Expo Dubaj: Zaplatí Sulík? Kaliňák lídrovi SaS pripomenul jeho slová. Ozval sa aj Matovič

Mimoriadna schôdza k Expo Dubaj: Zaplatí Sulík? Kaliňák lídrovi SaS pripomenul jeho slová. Ozval sa aj Matovič

Bratislava 5. decembra 2023 (TASR/teraz/HSP/Foto:TASR-Jaroslav Novák)

Aktualizované 5. decembra 2023 19:16

Líder opozičnej strany SaS Richard Sulík vyhlásil, že namiesto 8,7 milióna eur stála Slovensko výstava Expo Dubaj v roku 2020 7,7 milióna eur. Uviedol to v utorok na mimoriadnej schôdzi Národnej rady (NR) SR s tým, že oproti rozpočtu ušetril jeden milión eur. Zároveň prebral politickú zodpovednosť za zmätok v evidencii

5. schôdza Národnej rady SR
Na snímke zľava poslanec NR SR Richard Sulík (SaS) a poslanec NR SR Erik Kaliňák (Smer-SD)

“Správa Národného kontrolného úradu (NKÚ) SR konštatuje 634.000 eur, ktoré mali byť nehospodárne vynaložené. Keby som mal možnosť vyjadriť sa k tejto správe vopred, tak by som NKÚ SR upozornil na to, že síce sme museli doplácať nájomné 329.000 eur a 25.000 eur za oneskorené preclenie, lebo boli exponáty na Slovensko dovezené o štyri mesiace neskôr, ale nakoniec sme za tú prepravu platili omnoho menej,” objasnil Sulík.

Reklama

Predbežná hodnota zákazky na dovezenie exponátov bola podľa neho za 704.000 eur. Uviedol, že nakoľko ceny preprav vyleteli do astronomických výšok, bolo výhodné, že spätný dovoz tovaru sa realizoval o štyri mesiace neskôr.

“Dovoz stál nakoniec 249.000 eur. Podarilo sa ušetriť 450.000 eur. Áno, 329.000 eur bolo skladné, ale stále to bolo pre štát výhodnejšie. Túto informáciu NKÚ nemal, lebo mi nedal možnosť vyjadriť sa k veci,” dodal líder opozičnej strany.

Reklama

Zároveň priznal a prebral politickú zodpovednosť za zmätok v evidencii. V súvislosti s prenájmom ôsmich apartmánov sa obhajoval tým, že dohliadal na primerané ceny, aby tam neboli žiadne predražené nájmy.

 “To neznamená, že peniaze boli nehospodárne minuté. Výsledkom môjho konania je, že som vždy dbal na to, aby sme veci kúpili čo najhospodárnejšie,” doplnil.

Na otázku prečo išlo 500.000 eur z tržieb reštaurácie prevádzkovateľovi z účtu rezortu hospodárstva odpovedal, že registračnú kasu mohlo mať iba Ministerstvo hospodárstva (MH) SR.

“Áno, on nejaké peniaze nevyplatil, ale ani MH SR mu nevyplatilo vyše 130.000 eur, musí tu dôjsť k urovnaniu sporu,” uviedol Sulík.

“Keď som sa stal ministrom hospodárstva, tak sme na rezorte nenašli nič, okrem architektonickej štúdie za 115.000 eur. V tom čase malo EXPO Dubaj začínať o šesť mesiacov neskôr. Spojili sme sa s ľuďmi z EXPO a dozvedeli sme sa, že rezort nekomunikoval v poslednej fáze, a že sme o pozemok slovenského pavilónu prišli. Táto štúdia bola úplne zbytočná,” priblížil Sulík.

Reklama

Na mimoriadnej schôdzi upozornil aj na kontroly NKÚ, ktoré sa na rezorte uskutočnili v posledných rokoch.

“Prekvapuje ma, že strana Smer-SD dala návrh na zvolanie mimoriadnej schôdze, lebo som dokopy našiel päť kontrol na rezorte hospodárstva a ani raz ste s ňou neprišli,” uzavrel.

 

Matovič: Venujme sa každej správe NKÚ, nielen tej o Expo Dubaj

Aj keď Richard Sulík (SaS) ako minister hospodárstva v súvislosti s výstavou pochybil, je to iba zlomok “zlodejín” strán súčasnej vládnej koalície, vyhlásil počas rozpravy Igor Matovič

5. schôdza Národnej rady SR
Na snímke poslanec NR SR Igor Matovič (Slovensko

Parlament by mal prikladať rovnakú dôležitosť každej správe Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ), nielen tej o pochybeniach okolo výstavy Expo Dubaj 2020, o ktorej rokuje Národná rada (NR) SR na aktuálnej mimoriadnej schôdzi. Aj keď Richard Sulík (SaS) ako minister hospodárstva v súvislosti s výstavou pochybil, je to iba zlomok “zlodejín” strán súčasnej vládnej koalície, vyhlásil počas rozpravy predseda opozičného hnutia Slovensko Igor Matovič.

Reklama

“Pripadá mi to nefér z vašej strany. Keď chcete byť féroví, nech sa páči, aj všetky správy NKÚ, kde hovoria o vašich zlodejinách, by sa tu mali rovnako prerokovať a rovnako by sa mala pýtať zodpovednosť od ľudí, ktorí to spáchali,” konštatoval vo svojom vystúpení.

Takisto je podľa neho správne povedať, čo touto schôdzou vládna koalícia sleduje práve v čase, keď plánuje zrušiť Úrad špeciálnej prokuratúry.

“Idete zobrať ten základný výdobytok, že sme si pred zákonom rovný. A idete si sami sebe de facto nadeliť amnestie. Touto schôdzou chcete len prekryť zločin voči spravodlivosti, ktorý idete spáchať,” vyhlásil Matovič.

Domnieva sa, že Sulík by mal v slovenskej politike skončiť, ale sú na to podľa neho oveľa závažnejšie dôvody, ako zistenia okolo svetovej výstavy. Vymenoval viaceré zlyhania, ktoré vnímal počas spoločného vládnutia v predchádzajúcom volebnom období.

“Sulík si myslí, že je Boh na zemi, zjedol všetku múdrosť sveta, pomaly riaditeľ zemegule. Ale skutočné výsledky pre tento štát je povalenie troch demokratických vlád a dvakrát červený koberec pre mafiu, ktorá nám vládne,” dodal Matovič.

 

Erik Kaliňák: Štát v rukách Richarda Sulíka je naozaj zlý hospodár

Rokovanie parlamentu zvolali koaliční poslanci. Chcú na ňom požiadať a exministra hospodárstva Richarda Sulíka, aby nahradil vzniknutú škodu, ktorú v súvislosti s výstavou konštatoval NKÚ.

5. schôdza Národnej rady SR
Na snímke poslanec parlamentu Erik Kaliňák (Smer-SD)

Zistenia Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) o pochybeniach okolo účasti SR na svetovej výstave Expo Dubaj 2020 sú exemplárnym príklad toho, prečo má Slovensko po troch rokoch predchádzajúcej vlády “totálne rozbité” verejné financie a je druhou najchudobnejšou krajinou v Európskej únii (EÚ). Uviedol to Erik Kaliňák (Smer-SD) pri predkladaní návrhu uznesenia na začiatku utorkovej mimoriadnej schôdze Národnej rady (NR) SR.

Rokovanie parlamentu zvolali koaliční poslanci. Chcú na ňom požiadať lídra opozičnej SaS a exministra hospodárstva Richarda Sulíka, aby nahradil vzniknutú škodu, ktorú v súvislosti s výstavou konštatoval NKÚ.

“Richard Sulík postavil celú svoju politickú kariéru na tvrdení, že štát je zlý hospodár a hoci s ním ako sociálny demokrat ideologicky nesúhlasím, v prípade tohto Expa v Dubaji a jeho ministrovania mu musím dať za pravdu. Štát v rukách Richarda Sulíka je naozaj zlý hospodár,” vyhlásil Kaliňák.

Reklama

Pri svojej kritike sa odvolal na správu NKÚ, podľa ktorej ministerstvo hospodárstva pod Sulíkovým vedením nezabezpečilo v súvislosti s výstavou dostatočne funkčný a účinný systém základného finančného riadenia, čím porušilo zákon o finančnej kontrole a audite.

“Preložené do slovenčiny, keď sa NKÚ rozhodol skontrolovať, či Richard Sulík minul takmer 8 miliónov eur z peňazí daňových poplatníkov hospodárne zistil, že nie je veľmi čo kontrolovať. Naša výstava nemala žiaden cieľ a merateľné ukazovatele. Zmluvy, ak vôbec boli podpísané, boli extrémne všeobecné, bez vecného popisu plnenia, termínu dodania či vymedzenia výsledkov,”opísal Kaliňák.

Neexistoval podľa neho ani systém výberu fyzických osôb, ktoré sa zúčastnili výstavy. Za účelom výberu podnikateľských subjektov zriadil minister odbornú komisiu, ktorú však ani raz nevyužil. Ministerstvo hospodárstva tiež neurčilo zamestnancov zodpovedných za vykonávanie základnej finančnej kontroly počas výstavy. Z tohto dôvodu sa finančná kontrola v mieste konania výstavy nevykonávala vôbec, prípadne bola vykonávaná zamestnancami, ktorí sa nenachádzali na mieste.

“Líder strany, ktorá tu viac ako 10 rokov dookola mudruje o transparentnom a efektívnom narábaní s verejnými financiami, si zobral z rozpočtu 8 miliónov eur a išiel taký voľný štýl, že dnes už ani boh nevie spätne zistiť, čo bolo, resp. nebolo hospodárne minuté,”zhodnotil Kaliňák.

 

Reklama

Poslanci vyzvali Sulíka uhradiť škody týkajúce sa Expo Dubaj

Poslanci Národnej rady (NR) vyzvali predsedu opozičnej SaS a bývalého ministra hospodárstva Richarda Sulíka, aby nahradil škodu, ktorú v súvislosti so slovenskou účasťou na svetovej výstave Expo Dubaj 2020 konštatoval Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ). Vyplýva to z uznesenia, ktoré v utorok na záver mimoriadnej schôdze parlamentu k tejto téme odhlasovali poslanci.

V schválenom uznesení NR SR vyzvala poslanca Richarda Sulíka zaplatiť Ministerstvu hospodárstva (MH) SR sumu 634.500 eur, ktorú NKÚ identifikovalo ako nehospodárne vynakladanie verejných zdrojov, z toho 164.200 eur ako umožnenie bezdôvodného obohatenia. Zároveň parlament požiadal ministerstvo hospodárstva, aby odmietlo návrh Sulíka na mimosúdne vyrovnanie medzi MH a fyzickými osobami, ktorým podľa zistení NKÚ umožnil bezdôvodné obohatenie.

Poslanci pri hlasovaní nepodporili uznesenie, ktoré predložil opozičný zákonodarca Gábor Grendel. Ním mala NR SR zobrať na vedomie správu o výsledku kontroly NKÚ a vyjadriť znepokojenie nad každým nehospodárnym nakladaním s verejnými prostriedkami. Zároveň mala požiadať vládu o vyjadrenie podpory návrhu poslaneckej novely zákona o hmotnej zodpovednosti politikov, o ktorom má parlament rokovať na nadchádzajúcej decembrovej schôdzi.

Sulík počas mimoriadnej schôdze v reakcii na kritiku vyhlásil, že namiesto 8,7 milióna eur stála Slovensko výstava Expo Dubaj iba 7,7 milióna eur. Oproti rozpočtu tak ušetril jeden milión eur. Zároveň prebral politickú zodpovednosť za zmätok v evidencii.

 

Reklama

Tibor Gašpar: “Sulík dnes potvrdil, že nerozumie výrazu politická zodpovednosť”

Tibor Gašpar dodal, že Sulík dnes potvrdil, že nerozumie výrazu politická zodpovednosť. Je to odraz jeho správania, nie je schopný prijať voči sebe žiadne opatrenie. No vyhol sa aj pojmu trestnoprávna zodpovednosť. „Pán Sulík, vy ste sa snažili trestnoprávnu zodpovednosť potlačiť niekde do úzadia, pretože je vám to nepríjemné a je to ďaleko horšie ako nejaká náhrada škody. Zo správy o zisteniach Najvyššieho kontrolného úradu vyplýva, že tá škoda môže byť v trestnom konaní ešte vyššia, pretože tam sa bude musieť analyzovať množstvo vzájomných vzťahov, ktoré pán Sulík opomenul dnes vysvetľovať,” uviedol.

Za posledné tri roky tu boli politické kauzy, kde invazívnym spôsobom NAKA zasahovala pod vedením špeciálnych prokurátorov a to za výrazne menšie „škody”, respektíve sumy v trestnom konaní, boli tu domové prehliadky, zaisťovania v prípade darovaných televízorov napríklad, no tu máme škodu, ktorá dosahuje cez 600 tisíc eur a nič sa nedeje.

Gašpar očakával, že pri informácií o hospodárení v Dubaji, že v podobnom duchu, ako R. Sulík ospevoval v čase káuz voči nominantom SMERu zločineckú skupinu NAKA, tak že sa zvolí rovnaký postup voči R. Sulíkovi alebo jeho podriadeným, ktorí sú zodpovední za škodu v Dubaji. Voči Sulíkovi bol zvolený iný postup, ktorý ho zaradil medzi ľudí, ktorí od čurillovcov požívajú zvláštny prístup a imunitu. „Dnes vieme, že vo veci koná Krajské riaditeľstvo Policajného zboru. Mňa bude zaujímať, v akom stave je dané konanie v súlade s Trestným poriadkom a budem žiadať informáciu o tomto konaní a budem sa opýtať, prečo to tak dlho trvá,” uzavrel Tibor Gašpar.

 

Prečítajte si tiež:

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:08

Duchovný vodca Iránu ajatolláh Alí Chameneí tvrdí, že pokračujúce snahy o normalizáciu vzťahov medzi Izraelom a arabskými krajinami nevyriešia krízu na Blízkom východe. Chameneí to uviedol v stredu v reakcii na vyhlásenie šéfa americkej diplomacie Antonyho Blinkena, ktorý v pondelok uviedol, že Washington má pripravený “bezpečnostný balík” pre Saudskú Arábiu, ktorý Rijádu ponúkne, ak znormalizuje svoje vzťahy s Izraelom.

19:03

USA presunuli časť vojenského personálu z Čadu do Nemecka, tvrdí vojenský predstaviteľ.

18:57

Netanjahu na stretnutí s Blinkenom povedal, že sa nevzdá operácie IDF v Rafahu, informoval denník The Times of Israel.

Izraelský premiér predtým povedal, že operácia v južnej časti pásma Gazy sa uskutoční bez ohľadu na to, či sa uzavrie dohoda o prepustení rukojemníkov.

IDF plánujú nasadiť jednotky v Rafahu na hranici enklávy s Egyptom s cieľom zničiť Hamas. Podľa OSN tam žije viac ako 1,45 milióna palestínskych utečencov.

Antony Blinken Benjamin Netanjahu
Na snímke Antony Blinken a Benjamin Netanjahu
18:36

Gruzínsky parlament podporil návrh zákona o zahraničných agentoch v druhom čítaní.

„Za“ bolo 83 poslancov, 23 bolo proti. Návrh bol prijatý v druhom čítaní,“ uviedol predseda gruzínskeho parlamentu.

Teraz sa uskutoční tretie čítanie zákona. Pripomeňme, že proti jeho prijatiu sa pravidelne schádzajú protesty.

18:16

Britská polícia v stredu zadržala 17-ročného chlapca podozrivého z útoku ostrým predmetom na tri osoby vrátane jedného dieťaťa. K útoku došlo v škole v Sheffielde v severnom Anglicku.

18:01

Ceny ropy klesli v stredu o viac než dva doláre, pričom cena ropnej zmesi Brent skĺzla k hranici 84 USD za barel (159 litrov). Tlak na ceny komodity vyvinuli najmä najnovšie správy z USA o tom, že ropné zásoby v Spojených štátoch vzrástli omnoho viac, než sa čakalo a než signalizoval odhad Amerického ropného inštitútu (API).

18:00

V ruskej metropole Moskva v stredu otvorili výstavu západnej vojenskej techniky ukoristenej ukrajinskej armáde počas bojov na Ukrajine.

18:00

Približne 30 ľudí utrpelo v stredu zranenia, keď sa v blízkosti mesta Kandern na juhozápade Nemecka prevrátila traktorom ťahaná vlečka. Stav desiatich ľudí je vážny.

17:59

Škótska vláda v stredu v parlamente uspela v hlasovaní o nedôvere. Škótska národná strana (SNP) tým získala príležitosť zvoliť si nového lídra, ktorý nahradí odstupujúceho premiéra Humzu Yousafa.

17:58

Ukrajina dúfa, že sa jej podarí počas nadchádzajúcej zimy uskladniť vo svojich podzemných zásobníkoch približne 4 miliardy kubických metrov (m3) zemného plynu v prospech európskych podnikov a obchodníkov. Ak by sa jej tieto plány podarilo naplniť, objem uskladneného plynu európskych firiem tak zvýši o 60 %. Uviedol to v stredu šéf ukrajinskej ropnej a plynárenskej spoločnosti Naftogaz Olexij Černyšov.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Anton Krištín z Ústavu ekológie lesa SAV ukazuje deťom vrchárku červenkastú na Borovej hore pri Zvolene

Autor: TASR - Ján Krošlák

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marek Brna

Matúš Pestrý

Marian Kotleba

Milan Šupa

Ivan Štubňa

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali