Milanovič: 9000 migrantov denne je priveľa, od Srbska márne žiadame stop

Milanovič: 9000 migrantov denne je priveľa, od Srbska márne žiadame stop

Záhreb 24. septembra 2015 (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Goran Stanzl)

 

Srbská strana zaviedla voči Chorvátsku opatrenia, ktoré nekonzultovala s Európskou úniou a ktoré diskriminujú chorvátskych vodičov i chorvátske produkty

Chorvátsko podľa slov svojho premiéra Zorana Milanoviča už niekoľko dní márne žiada od Srbska, aby ho nezaplavovalo migrantmi. Deväťtisíc ilegálnych prisťahovalcov denne je priveľa, to sa musí zmeniť – nech ich buď pošlú do Maďarska, alebo si ich ponechajú v Srbsku, vyhlásil dnes predseda chorvátskej vlády na mimoriadnej tlačovej konferencii v Záhrebe.

Reklama
Na snímke chorvátsky premiér Zoran Milanovič
Na snímke chorvátsky premiér Zoran Milanovič

Podľa Milanoviča sa preto na uzavretí chorvátsko-srbskej hranice až do zmien v súčasnej praxi nič nezmení. Srbská strana podľa jeho slov zaviedla voči Chorvátsku opatrenia, ktoré nekonzultovala s Európskou úniou a ktoré diskriminujú chorvátskych vodičov i chorvátske produkty.

“V stredu som v Bruseli ešte hovoril o tom, že vo štvrtok otvoríme hranicu a uvidíme pripravenosť Srbska spolupracovať v budúcnosti, na čo oni o polnoci zaviedli protiopatrenia,” uviedol Milanovič a dodal, že rozhodnutia Belehradu pracujú proti samotnému Srbsku.

Reklama

Neustúpime, kým je na naše hranice takýto tlak a kým k nám Srbsko nekontrolovane smeruje migrantov, zdôraznil chorvátsky premiér. Súčasne pripomenul, že Chorvátsko nemusí prijať migrantov a mohlo by ich aj posielať späť do Srbska, čo však nerobí. Z jeho opakovaných slov vyplynulo, že sa Budapešť i Belehrad spriahli proti Záhrebu.

Milanovič spochybnil aj výroky maďarského premiéra Viktora Orbána, ktorý mu v stredu v Bruseli mal povedať, že plot na maďarsko-chorvátskej štátnej hranici vyrastá preto, že ak by tak neučinilo Maďarsko, urobilo by to Rakúsko. Milanovič to dnes označil za výplod fantázie, nepravdu a dodal, že sa na to možno opýtať Rakúšanov.

Chorvátska opozícia však na parlamentnej pôde obvinila premiéra, že sa usiluje získať politické body pred blížiacimi sa parlamentnými voľbami v krajine, a to na úkor chorvátskych prepravcov, podnikateľov a poľnohospodárov. Navyše mu vytkla, že sa voči Maďarsku a Srbsku správa ako Šialený Max (hrdina obľúbených akčných filmov).

Obe bývalé juhoslovanské republiky siahli k vzájomnému obmedzeniu nákladnej cestnej dopravy, avšak zdôrazňujú, že ich opatrenia sa netýkajú občanov druhej krajiny. Chorvátska vláda dnes prostredníctvom jednej zo sociálnych sietí oznámila, že srbskí občania, ale aj v Srbsku registrované motorové vozidlá môžu na územie krajiny vstupovať z Bosny a Hercegoviny i Maďarska.

 

Reklama

Chorvátsko si podľa názoru srbského ministra zahraničných vecí Ivicu Dačiča pozastavením nákladnej dopravy zo Srbska vstrelilo vlastný gól a navyše aj vlastný gól pre celý región

Bývalý srbský premiér súčasne odkázal kolegom z Chorvátska, aby neboli naivní pripomínajúc im, že škody spôsobené uzavretím hraničných priechodov budú musieť uhradiť Srbi a Chorváti, pretože Európska únia tak neučiní. “Majte rozum, vyriešme tieto problémy,” apeloval.

Srbsko je, ako zdôraznil vo vysielaní verejnoprávnej RTS, pripravené otvoriť hranice, rokovať o riešení migračnej krízy, avšak na to je potrebné, aby chorvátska vláda zrušila rozhodnutie o uzavretí chorvátsko-srbskej štátnej hranice.

Predseda srbskej vlády Aleksandar Vučič vo večernom vysielaní RTS vyjadril nádej, že sa situáciu na srbsko-chorvátskej štátnej hranici podarí v čo možno najkratšom čase vyriešiť.
Už predtým srbský premiér označil vyjadrenie svojho chorvátskeho kolegu Zorana Milanoviča o sprisahaní Belehradu a Budapešti proti Záhrebu za smiešne. Podľa Vučiča mohol predseda chorvátskej vlády “dodať ešte, že sa proti nemu spojili Vatikán, CIA, slobodomurári a chorvátska opozícia”.

Predseda srbskej vlády však zdôraznil, že jeho krajina nepreruší ani hospodárske, ani diplomatické vzťahy s Chorvátskom a on osobne je kedykoľvek pripravený s chorvátskym premiérom rokovať.

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

19:58

Podpredsedníčka Európskej komisie (EK) pre hodnoty a transparentnosť a dočasná eurokomisárka pre spravodlivosť Věra Jourová v utorok pre bruselského spravodajcu TASR potvrdila, že 25. a 26. apríla pracovne navštívi Slovensko.

19:57

Novú iniciatívu, ktorá bude zaznamenávať prípady antisemitizmu naprieč Európou, spustili v utorok v nemeckej metropole Berlín. Cieľom európskej siete na monitorovanie antisemitizmu (ENMA) je poskytovanie informácií o nenávisti voči židom na nadnárodnej úrovni.

19:57

Súd v Taliansku v utorok prijal žalobu premiérky Giorgie Meloniovej na historika a filológa Luciana Canforu, ktorý o nej povedal, že “je v srdci neonacistka”. Súdny proces sa začne 7. októbra v meste Bari a Meloniová chce od Canforu vysúdiť odškodné 20.000 eur.

19:46

Požiar historickej budovy burzy v dánskej metropole Kodaň, ktorý vypukol v utorok ráno, sa krátko po 16.00 h SELČ podarilo dostať pod kontrolu. Hasiace práce však stále pokračujú, uviedol na popoludňajšej na tlačovej konferencii šéf kodanských záchranárov Jakob Vedsted Andersen.

19:00

Nemecká a francúzska ekonomika, najväčšie v rámci Európskej únie, budú rásť tento aj budúci rok pomalším tempom, než sa pôvodne očakávalo. To sa odrazí aj na vývoji hospodárstva celej eurozóny. Uviedol to v utorok Medzinárodný menový fond (MMF), ktorý zverejnil najnovšie vyhliadky vývoja svetovej ekonomiky (World Economic Outlook).

18:44

Izraelská armáda v utorok potvrdila zabitie veliteľa proiránskeho šiitského hnutia Hizballáh, ku ktorému došlo pri útoku na južný Libanon.

18:22

Európska únia v utorok na konferencii “Náš oceán” v Grécku potvrdila svoju angažovanosť v oblasti medzinárodnej správy oceánov tým, že oznámila 40 záväzkov týkajúcich sa opatrení na rok 2024. Komisia uviedla, že tieto opatrenia budú financované sumou 3,5 miliardy eur z rôznych fondov EÚ.

18:20

Americký minister obrany Lloyd Austin v utorok prostredníctvom videokonferencie rokoval so svojím čínskym náprotivkom Tung Ťünom. Informovala o tom agentúra AFP s tým, že išlo o prvý osobný kontakt šéfov rezortov obrany USA a Číny za takmer 18 mesiacov.

18:11

Ukrajina v utorok oznámila, že identifikovala takmer 37.000 ľudí vrátane vojenského personálu, ktorí sú od začiatku vojny na Ukrajine vo februári 2022 vedení ako nezvestní. Kyjev zároveň varoval, že skutočné číslo môže byť “oveľa vyššie”.

18:02

Dopravné spoločnosti so sídlom v SR by mohli disponovať určitým počtom prenajatých nákladných vozidiel evidovaných v inom členskom štáte Európskej únie (EÚ) bez potreby ich evidencie v SR. Vyplýva to z vládneho návrhu novely zákona o cestnej doprave, ktorý poslanci Národnej rady (NR) SR v utorok posunuli do druhého čítania.

18:00

Európska centrálna banka (ECB) čoskoro zníži sadzby, ak nedôjde k žiadnym veľkým prekvapeniam, uviedla jej šéfka Christine Lagardová. Dodala, že ECB teraz pozorne sleduje vývoj cien ropy.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke motýľ na kvitnúcej rastline Lantana v texaskom San Antoniu

Autor: TASR/AP- Eric Gay

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali