Migy-31 pre ochranu Sýrie znamenajú priame ohrozenie amerických pilotov B-1

Migy-31 pre ochranu Sýrie znamenajú priame ohrozenie amerických pilotov B-1

Damask 17. septembra 2018 (HSP/VPK/Foto:Screenshot:YouTube)

 

Andrej Rajevskij (The Saker), ktorý pracoval ako analytik pre švajčiarsku armádu, publikoval na portáli VPK zaujímavý článok o možnostiach ruských ozbrojených síl v Sýrii.

Mig-31

Biele helmy, známe aj ako “dobrí teroristi”, pripravujú v Sýrii nový chemický útok pod falošnou vlajkou, aby z neho mohli na americký príkaz obviniť sýrske vládne sily. Rusi podobne ako v minulosti informujú o pripravovanej provokácii, mainstream a proamerické figúrky však ako obyčajne ruské informácie neakceptujú a pokračujú v chŕlení klamstiev. Američania sú už pripravení vypustiť informácie o tom, ako “krvavý tyran Asad” opätovne zaútočil chemickými zbraňami napriek tomu, že už v roku 2013 americkí inšpektori, ktorí navštívili Sýriu potvrdili, že Sýria s ruskou pomocou zničila svoj arzenál chemických zbraní. Na rozdiel od Američanov či Izraela.

Reklama

Američanom sa v Sýrii nedarí. Preto sa nechali znova počuť ohľadne “bezpilotnej zóny nad Sýriou”, poslednýkrát o takejto zóne snívala Hillary Clintonová, ktorá prehrala svoj zápas v amerických prezidentských voľbách s Donaldom Trumpom. USA sa zo všetkých síl snažia zachrániť vlastných “zelených teroristov”. Americkí odborníci vedia, že pripravovaný vojenský útok sýrskych vládnych síl a ich spojencov bude znamenať koniec proamerických teroristov a výrazne obmedzí možnosti USA ovplyvňovať dianie na Blízkom východe.

Podľa Sakerových informácií Rusi môžu v Iráne umiestniť 6 modernizovaných Mig-31, ktoré dokážu umravniť americké strategické bombardéry B-1B v oblasti Perzského zálivu, schopných vystreľovať moderné americké rakety AGM-158 JASSM. Americkí neoconi sú však pripravení zorganizovať nový raketový útok na Sýriu. Ak Američania vypustia veľké množstvo rakiet (Tomahawky a AGM) , ktoré budú navyše ohrozovať ruské základne v Hmeimmim, Tartuse a rovnako aj ruských vojakov, ktorí sa nachádzajú na frontovej línii v tesnej blízkosti sýrskych jednotiek, bude Rusko reagovať protiútokom. Nebude útočiť len na rakety, ale aj na nosiče, ktoré ruských vojakov ohrozia. Takáto eskalácia môže priviesť k veľkej, možno aj jadrovej vojne, čo však evidentne neoconov neznepokojuje. Zdá sa mi, že neoconi sú veľmi tupí ľudia. Majú pocit dominancie a mesianistické predstavy sami o sebe, čo ma však udivuje, to je skutočnosť, že veľmi málo ľudí v USA a EÚ pociťujú z týchto krokov neoconov znepokojenie. Je možné, že sa pre nich jadrová vojna stala natoľko nemysliteľnou, že vôbec neberú do úvahy možnosť jej vypuknutia?

Reklama

 

Video Mig-31

 

Tuposť neoconov je zrejmá aj z iných dôvodov. Každý vojenský odborník vie, že situáciu v Sýrii nie je možné zmeniť prostredníctvom raketových úderov, alebo bombardovania. Posledné útoky USA na Sýriu ukázali, že americké Tomahawky sú dostupným cieľom pre sýsrske systémy PVO. Samozrejme okrej starých Tomahawkov môžu Američania použiť aj spomenuté moderné  KP AGM-158 JASSM, ktoré je náročnejšie zlikvidovať. Nie je však dôležité, aké rakety Američania použijú, rakety aj tak nebudú môcť výraznejšie znížiť sýrsky vojenský potenciál. Väčšina sýrskych vojenských objektov je totiž už  zlikvidovaná, existujúce sýrske letectvo používa letiská pod kontrolu Ruska,  USA, Izrael a teroristi počas celej občianskej vojny cieľavedome likvidovali sýrske vojenské stanoviská, takže dnes Sýria protežuje vysoko mobilné centrá riadenia bojových operácii.

Čo sa týka rakiet AGM-158 JASSM (Joint Air-to-Surface Standoff Missile) ide o americké moderné rakety vzduch – zem, ktoré vyvinula firma Lockheed Martin. Rakety sú určené na likvidácio stacionárnych a pohyblivých cieľov v ľubovolnom počasí a dobe. Ide o rakety s dlhým doletom, nosiče týchto rakiet – americké strategické bombardéry B-1, B-2, B-52H F-16 a F-18 dokážu tieto rakety vystreľovať mimo dostrelu systémov PVO súpera. americké F-35 a F-15 tieto rakety dosiaľ nedokážu tieto moderné rakety niesť a vystreľovať, Američania však pracujú aj na tom, aby mohli vyzbrojiť raketami AGM-158 JASSM aj tieto stroje.   Práve rýchlosť a palebná sila Mig-31, ktoré boli už v sovietskej dobe koncipované najmä na boj proti americkým raketám, znamená nepríjemné ohrozenie aj pre americké stroje.

Reklama

 

Video AGM-158 JASSM

 

Rusko má momentálne v Sýrii podstatne väčšiu bojovú skupinu, ako pri poslednom aprílovom útoku USA. Dnes sa pri brehoch Sýrie nachádza stále 15 ruských bojových lodí, v čele ruskej flotily stoja fregaty Admiral Grigorovič a Admiral Essen, súčasťou ruskej flotily sú aj dieselelektrické tiché ponorky. Všetky ruské lode, vrátane ponoriek sú prepchaté Kalibrami, námornými raketami a systémami PVO. Ide o mohutnú bojovú silu s vysokou palebnou silou.

Od apríla 2018 prišlo aj k integrácii sýrskych starších systémov PVO s ruskými systémami PVO. Teraz Sýrčania získali lepší prehľad vo svojom vzdušnom priestore, Rusko drží vo vzduchu každý deň 24 hodín vždy jedno lietadlo diaľkového rádiolokačného sledovania A-50U, ktoré zvyšuje možnosti ruskej a sýrskej PVO. Podotýkam, že základne v Tartuse a Hmeimmim sú veľmi dobre opevnené a disponujú patričnou palebnou silou.

Reklama

Američania môžu vystreliť podobne ako pri poslednom útoku v apríli 2018 niekoľko desiatok rakiet, ktoré podobne ako posledný krát skončia v púšti, vypustia však v mainstreamových médiách informácie o tom, ako zaslúžene potrestali “zviera Asada”. Celkovo však zmysel raketového útoku na Sýriu má menší význam pre dianie v Sýrii, oveľa väčší význam má pre vývoj vnútornej politike v USA. Priznám sa však, že ma znepokojujú vyhlásenia Pompea a Boltona, ktorí Lavrovovi uviedli, že “budú Moskvu činiť zodpovednú v prípade, ak Sýrčania uskutočnia chemický útok”. To môže znamenať, že obaja títo americkí vrcholní politici môžu byť pripravení aj k útoku na ruských vojakov v Sýrii.

Pokojne môžu pripraviť útok na sýrske jednotky a tvrdiť, že nevedeli o tom, že sa ruskí vojaci nachádzajú na frontovej línii spoločne so sýrskymi vojakmi. Americkí neoconi klamali aj v prípade Iraku či Líbye, klamali v Juhoslávii a klamú aj v Sýrii. Prečo by nemali opäť klamať aj v prípade útoku na ruských vojakov? Ak niekto považuje moje tvrdenia za zbytočne dramatické a skresľujúce, rád by som uviedol, že Američania už zatýkajú ruských občanov vo svete a nemusí im robiť problém začať likvidovať Rusov a v mainstreame obviňovať zo smrti Američanov Kremeľ.  Čakať však od ruských vojakov v Sýriil, že sa nechajú beztrestne ostreľovať Američanmi je nereálne. Každý vojak reaguje keď sa na neho útočí, takže sa americká provokácia môže pokojne skončiť smrťou stoviek Američanov.

Rusi majú takisto dosť vlastných variantov ako reagovať na eskaláciu napätia v Sýrii. Ak Rusko presunie do Iránu 6x modernizovaných Mig-31, eliminujú hrozbu amerických strategických bombardérov B-1B v Katare a na ostrove Diego Garcia. Mig-31 neboli nasadené v Sýrii, v prípade, ak Američania zaútočia, ruské Migy – 31 v Sýrii zasahovať budú a doplnia ruské Su-35 a Su-30, ktoré sa v Sýrii nachádzajú.

Dôležitú úlohu pri obrane Sýrie zohrajú systémy PVO. Oficiálne sa v Sýrii nachádzajú  systémy S-300, hoci v posledných týždňoch smerovalo do Sýrie niekoľko ruských obrích vojenských nákladných lodí, ktoré priniesli utajený náklad. V Sýrii sa nacháda už množstvo taktických ZRK Top-M2, Pancirov C2. Pokiaľ sa však Američania v Sýrii nezačnú správať v súlade s medzinárodným právom, tak hrozí eskalácia napätia, ktorá môže viesť až k jadrovému konfliktu. Dnes sme svedkami toho, že obe superveľmoci Rusko i USA sa snažia navzájom zdržiavať, pričom je v hre aj jadrový potenciál oboch veľmocí. Je to veľmi nebezpečné, zdá sa však, že ruská zdržanlivosť vyvoláva čoraz väčší tlak amerických neoconov. To môže vyvrcholiť tak ako sme spomenuli. Ruskí vojaci v prípade hrozby jednoducho útočiacich Američanov zlikvidujú a svet sa tak dostane do katastrofálnej krízy. Rusko, Sýria a Irán sú v Sýrii podstatne slabšie ako Američania, NATO a CENTOM, Rusko však prevyšuje USA v množstve okrídlených rakiet ďalekého doletu, schopných niesť jadrové hlavice.

Už takmer rok sa svet kvôli Američanom nachádza v Sýrii na hrane obrovskej vojny, koniec krízy ešte stále nevidieť. Žiaľ začínam byť presvedčený, že len silný vojenský úder a ekonomické problémy v USA dokážu vrátiť amerických neoconov do reality. Americkí neoconi sú presne tí hlupáci, o ktorých všetci vedia, že si pletú “Austriu a Austráliu” (Saker naráža na Georga Busha mladšieho, ktorý si pomýlil Rakúsko a Austráliu v roku 2015 na konferencii v Sydney) a je potrebné prinútiť ich vzdať sa násilia a prinútiť ich dodržiavať medzinárodné zákony.

Andrej Rajevskij The Saker

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:01

Zásoby ropy v USA minulý týždeň nečakane prudko klesli. A znížili sa aj zásoby benzínu. Ukázali to v stredu údaje amerického Úradu pre energetické informácie (EIA). Inforovala agentúra Reuters.

Zásoby ropy v USA tak v týždni do 19. apríla dosiahli 453,6 milióna barelov, čo je približne 3 % pod päťročným priemerom pre toto ročné obdobie, dodal EIA.

Včera 19:58

Na hokejových majstrovstvách Ázie a Oceánie hráčov do 18 rokov sa hneď v úvodnom zápase zrodil bizarný výsledok. Thajsko zdolalo Kuvajt 57:0 a na strely dokonca prekonali súpera pomerom 122:1.

Včera 19:34

Spojené arabské emiráty (SAE) v stredu oznámili, že na opravu domov, ktoré minulý týždeň poškodili prudké záplavy spôsobené rekordnými zrážkami, poskytnú 544 miliónov dolárov. Informovala o tom agentúra AFP.

Touto púštnou krajinou sa minulý týždeň prehnali silné búrky. Prudký lejak v priebehu niekoľkých hodín zaplavil úseky diaľnic, ulice a najrušnejšie letisko sveta v Dubaji.

Včera 19:31

Súd v Iráne odsúdil na smrť populárneho rappera uväzneného na vyše rok a pol za podporu celoštátnych protestov, vyvolaných smrťou Mahsy Amíníovej. Uviedli to v stredu miestne médiá. Informovala agentúra AFP.

V súvislosti s protestmi popravili deväť mužov, napríklad pre obvinenia zo zabitia a ďalšieho násilia proti bezpečnostným silám.

Včera 17:56

Štátna pomoc so zvýšenými splátkami hypoték sa od júna rozšíri aj na refinancované úvery, čo doteraz nebolo možné. Poslanci Národnej rady (NR) SR schválili túto zmenu v stredu v rámci zákona o správcoch úverov a nákupcoch úverov.

Včera 17:53

Nový zákon o ochrane spotrebiteľa, ktorý v stredu schválila Národná rada SR, prináša vyššiu ochranu spotrebiteľov aj v online prostredí. Spotrebiteľom tiež predlžuje lehotu na odstúpenie od zmluvy bez uvedenia dôvodu z doterajších 14 na 30 dní.

Legislatíva zároveň zvyšuje ochranu pred umelým navyšovaním cien pred rôznymi zľavami a výpredajmi a prináša taktiež lepšiu informovanosť pri uzatváraní zmlúv prostredníctvom online trhov.

Včera 17:52

Americký prezident Joe Biden v stredu podpísal zákon o pomoci vo výške 95 miliárd dolárov pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan. Zároveň oznámil, že Spojené štáty začnú Kyjevu posielať vojenskú pomoc v priebehu niekoľkých hodín. Správu priniesla agentúra AFP.

Včera 17:50

Izraelské sily uskutočňujú “ofenzívnu akciu” v celom južnom Libanone. V stredu to oznámil izraelský minister obrany Joav Galant bez toho, aby špecifikoval, či pozemné sily prekročili hranice. Informovala agentúra AFP.

Včera 17:49

Britské úrady zadržali troch ľudí podozrivých z porušeniach imigračných zákonov po tom, čo pri snahe preplaviť sa cez Lamanšský prieliv zahynulo v utorok päť ľudí vrátane dieťaťa. Informovali agentúry DPA a AFP.

Včera 17:46

Britský premiér Rishi Sunak a nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz sa v stredu zaviazali podporovať Ukrajinu tak dlho, ako to bude potrebné. Scholz však takisto potvrdil svoj odmietavý postoj k dodaniu nemeckých plochodrážnych striel Taurus dlhého doletu pre Kyjev. Informovali o tom agentúry AP, AFP a DPA.

Scholz povedal, že Európa musí naďalej zvyšovať svoju pomoc pre Ukrajinu aj po tom, ako USA v utorok schválili rozsiahly balík vojenskej pomoci. “Rozhodnutie USA nás tu v Európe neoslobodzuje od úlohy naďalej rozširovať našu pomoc pre Ukrajinu, aby sa táto krajina mohla brániť voči agresorovi,” povedal kancelár na spoločnej tlačovej konferencii so Sunakom.

Britský premiér Rishi Sunak na návšteve v Nemecku
Na snímke nemecký kancelár Olaf Scholz (vpravo) a britský premiér Rishi Sunak počas tlačovej konferencie v Berlíne
Včera 17:43

Traja ľudia utrpeli zranenia pri “vážnom incidente” v škole na juhu Walesu. Podozrivá osoba bola zadržaná, oznámila miestna polícia. Informovala agentúra AP.

Podľa britského denníka The Telegraph došlo v škole k útoku nožom. Medzi zranenými je údajne učiteľka.

Včera 17:39

Londýnsky súd rozhodol o vydaní stíhaného Daniela Bombica na Slovensko.

“Nie, ešte nikam nejdem, ešte si budete musieť počkať na kolaudačku na letisku, ale áno – ako som vravel minule – návrat na Slovensko sa začína,” vyjadril sa Bombic alias Danny Kollár.

Včera 16:56

Francúzsky najvyšší súd v stredu definitívne potvrdil odsúdenie bývalého premiéra Francoisa Fillona v kauze sprenevery, ktorej sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope. Zároveň nariadil nový súdny proces o uložení trestu. Informovala agentúra AFP.

Včera 15:26

Taliansky parlament schválil opatrenie krajne pravicovej vlády premiérky Giorgie Meloniovej, umožňujúce protiinterrupčným aktivistom vstúpiť na konzultačné kliniky, čo vyvolalo hnev opozičných strán. Informovala agentúra AFP.

Opatrenie prijaté senátom v utorok večer umožňuje regiónom, aby povolili skupinám “s kvalifikovanými skúsenosťami na podporu materstva” ísť za ženami pomýšľajúcimi na interrupciu na klinikách riadených štátnym zdravotníckym systémom.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali