Michelko: Smer pred Rubikonom

Michelko: Smer pred Rubikonom

Slovensko 23. novembra 2017 (HSP/Foto: TASR – Martin Baumann)

 

Trvalou charakteristikou väčšiny slovenských strán je, že trpia stratou sebareflexie. Dokonale sa to prejavilo napríklad pri hodnotení výsledkov župných volieb. Kým opozícia si víťazstvo veľkohubo privlastnila, pritom víťazmi boli nezávislí kandidáti, paradoxne aj Smer ústami svojho predsedu Fica napriek „krvavým“ stratám v počte županov a poslancov vyslovil s výsledkami volieb spokojnosť. Ukazuje sa teda, že Fico namiesto prijatia reality a pokusu niečo s tým urobiť vsadil na čistý marketingový prístup. To je však cesta do pekla. Poďme však k príčinám volebného zlyhania Smeru

Ilustračná snímka

Treba jasne zdôrazniť, že vo väčšine krajov príčinou zlých  volebných výsledkov neboli zlyhania županov (určite to platí v Žiline a v menšej miere aj v Trnave), ale dlhodobý tlak opozície, ktorej sa celkom úspešne podarilo vytvoriť obraz Smeru ako strany skrz-naskrz prežratej korupciou a klientelizmom.  Obzvlášť na to doplatil predovšetkým podpredseda strany Juraj Blanár ako podpredseda Smeru. Voliči mu vystavili vizitku nielen za to, čo urobil, ale aj a najmä za to, čo neurobil.

Reklama

Dnes je už jasné, že župné voľby boli predpremiérou pred eurovoľbami a prezidentskými voľbami v roku 2019 a trendy, ktoré sa ukázali dnes, budú formovať politický diskurz aj pred parlamentnými voľbami v roku 2020. Smer  má pritom veľmi zlú skúsenosť z volieb v roku 2010, keď opozícia ako top tému volieb  zvolila nezodpovedné hospodárenie, zadlžovanie, deficit, pričom spoločnosti vsugerúvala, že pod vládou Smeru sa uberáme takzvanou gréckou cestou.

Dnes je situácia iná len v tom, že leitmotívom opozície ako takmer jediná a hlavná téma je korupcia. A tu vzniká problém. Akékoľvek protikorupčné iniciatívy, protischránkový zákon, vytvorenie Odboru na prevenciu korupcie vedenej úspešným policajtom Kovaříkom  a množstvo ďalších podobných aktivít je negovaných zotrvávaním ministra Kaliňáka vo vláde. Dnes sa nad všetku pochybnosť ukazuje, že politické náklady na jeho prežitie vo vláde sú dlhodobo neúnosné. Je jasné, že z mocensko-politickej logiky veci nemohol odstúpiť v čase kulminácie protestov pred Bonaparte, ale možností, ako odísť nevynútene s tým, že si sám určí čas a spôsob, mal už viacero.

Reklama

Súčasná Ficova vláda sa tak dostáva do podobného postavenia, v akom bola v čase kulminácie takzvaného nástenkového  tendera. Iné je to len v tom, že vtedy bol „na rane“ nominant koaličnej SNS Marian Janušek. Ako to skončilo, všetci vieme. Proces odvolávania bol veľmi dlhý a komplikovaný, po celý ten čas bol však veľmi ľahkým a dobrým terčom pre opozíciu. Napokon svoj post neuhájil a navyše SNS vyšlo z celej kauzy veľmi oslabené.

Dnes akoby sme prežívali déjà vu.  Len miesto Janušeka tu máme Kaliňáka a miesto SNS je tu Smer.  Vidieť to musí každý, kto disponuje elementárnou mierou politickej súdnosti. Aj preto je logické, že vzbura podpredsedov Smeru na čele s ministrom kultúry Marekom Maďaričom  a Jurajom Blanárom (neskôr sa pridal aj Pellegrini a aj ostaní podpredsedovia, takže dať svoj post k dispozícii musel aj Kaliňák)  s cieľom presadiť personálne a programové zmeny prišla práve teraz.  Voľby totiž jasne ukázali, že problém, ktorý Smer má, len tak nevyhnije.

Otázne je, čo urobí Fico. Ak bude politickú realitu dlhodobo ignorovať, bude to znamenať začiatok konca Smeru.  Fico teda stojí pred Rubikonom. Paradoxne však až tak veľa neriskuje. Jeho pozícia je možno omnoho silnejšia, než sa na prvý pohľad zdá. O ekonomickom pozadí strany sa popísali ohromné stohy papiera, ale ak aj také niečo existuje, likvidáciou Fica by sa nič nezískalo, preto má Fico paradoxne relatívne veľkú mieru slobody, problém je, či ju mentálne unesie, a či dokáže  riskovať.

Keď Fico zosadil Pavla Pašku, bolo to pre nezúčastnených neočakávané, ale ustál to, ako vieme, veľmi dobre. Kaliňák je možno o niečo (málo) „vyššia politická váha“, ale možno rovnako predpokladať, že Fico by to ustál. Ak pre nič iné, tak len preto, že Kaliňák by kompromitáciou Fica nič nezískal.

Mementom pre Smer by mal byť osud sesterskej ČSSD. Tej sa v plnej miere nevyplatilo nekonečné lavírovanie a prehliadanie káuz koaličného ANO, respektíve jej predsedu Andreja Babiša. K principiálnemu riešeniu pristúpil premiér Sobotka až na samom konci volebného obdobia, a ako sa ukázalo, bolo to už neskoro.

Reklama

Najbližšie týždne a mesiace teda rozhodnú o tom, či Smer nájde v sebe dostatok pudu sebazáchovy a naštartuje očistný proces, alebo sa vydá po trvalo zostupnej trajektórii, ktorá nakoniec skončí v marginalizácii strany, ako sa to stalo u sesterskej ČSSD.

Roman Michelko

(text vyšiel aj v Slovenských národných novinách)

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

16:48

Parlamentný finančný výbor vo štvrtok prvýkrát zasadol na pôde Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) SR. Predseda úradu Ľubomír Andrassy poslancom Národnej rady (NR) SR okrem iného prezentoval stratégiu rozvoja úradu na roky 2023 až 2025. Zákonodarcovia počas zasadnutia výboru prerokovali aj dve správy z nedávnych kontrol účelových zariadení a pripravenosti projektov nemocníc Rázsochy v Bratislave a sv. Martina v Martine. Informovala o tom hovorkyňa NKÚ Daniela Bolech Dobáková.

16:47

Poukážky z programu Zelená domácnostiam začne Slovenská inovačná a energetická agentúra (SIEA) vydávať počas najbližších týždňov. Vo štvrtok o tom informovalo Ministerstvo hospodárstva (MH) SR.

16:45

Dve dievčatá vo veku šesť a 11 rokov vo štvrtok ľahko zranil muž, ktorý na ne zaútočil nožom v blízkosti ich školy v obci Souffelweyersheim ležiacej na severovýchode Francúzska v departemente Bas-Rhin. Útočníka zadržala polícia.

16:44

Spojené štáty a Británia oznámili vo štvrtok uvalenie rozsiahlych sankcií voči firmám a jednotlivcom, ktoré sa podieľajú na výrobe iránskych dronov a riadených striel. Ide o reakciu na bezprecedentný útok Teheránu na Izrael.

16:08

Českí meteorológovia vydali vo štvrtok výstrahu pred očakávaným snežením a nízkymi teplotami. Pod nulu by mali klesnúť v noci na piatok takmer na celom území. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) tiež upozornil, že mrazy môžu poškodiť tohtoročnú úrodu na ovocných stromoch či zeleninu, preto ich odporučil chrániť.

16:06

Francúzsky súd v stredu odsúdil 67-ročnú zdravotnú sestru, ktorá okradla francúzsku štátnu zdravotnú poisťovňu o viac než 1,5 milióna eur prostredníctvom žiadostí o fiktívne vyšetrenia.

16:00

Nemecká letecká spoločnosť Lufthansa vo štvrtok predĺžila pozastavenie letov do iránskej metropoly Teherán a libanonského hlavného mesta Bejrút do konca apríla.

15:59

Plánovaná výstavba visutého mosta, ktorý má spojiť Sicíliu s talianskou pevninou, vyvoláva čoraz častejšie protesty miestnych obyvateľov. Po zverejnení plánov na vyvlastnenia v súvislosti s výstavbou sú podľa správy denníka Corriere della Sera “pripravení bojovať” a hrozia, že sa pripútajú k svojim domom.

15:58

Slovensku sa vo štvrtok podarilo predať štátne dlhopisy v celkovej hodnote 635 miliónov eur. O tieto dlhopisy prejavili záujem švajčiarski investori a po 10 rokoch sa tak podarilo SR diverzifikovať portfólio aj do inej meny ako euro. Informovalo o tom vo štvrtok Ministerstvo financií (MF) SR.

15:52

Letisko M. R. Štefánika v Bratislave patrí medzi desať najlepších letísk vo východnej Európe. V ankete najlepších letísk sveta – Skytrax sa v kategórií letísk východnej Európy umiestnilo na 10. mieste. Vo štvrtok o tom informovala hovorkyňa Letiska M. R. Štefánika v Bratislave Veronika Tóthová.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali