„Pivovar sa stavia na zelenej lúke, v rámci prvej etapy pôjde zo začiatku o menší počet litrov, začneme s menšou kapacitou,“ konkretizoval pre agentúru SITA Ján Pizur, jeden z konateľov spoločnosť Agroštít Farma Spišské Vlachy, s.r.o., ktorá výstavbu pivovaru plánuje. Ako poznamenal, časť produkcie pôjde na export, počíta sa tiež s vytvorením do desať pracovných miest.
V rámci druhej etapy by mal investor v areáli vybudovať vzorkovú predajňu a reštauráciu. Vzniknúť by malo aj 26 parkovacích miest. Ako vyplýva z materiálov zverejnených na enviroportáli Ministerstva životného prostredia SR, výstavba by mala byť ukončená v druhom štvrťroku 2021. Technológia pivovaru bude zameraná na výskum, vývoj a výrobu remeselného piva a pivných špeciálov. Investor plánuje tvorbu nových receptúr a najmä skúmanie a zavádzanie inovatívnych procesov pri varení piva, ako aj kombinácie nových surovín vo varnom procese, ale aj v procese chmelenia alebo kvasenia. Pivá budú mať nové senzorické vlastnosti, pričom pivné špeciály budú podľa investora konkurencieschopné nielen v rámci Slovenska, ale aj Európy. Hoci významná časť produkcie by sa mala predávať na Slovensku, investor plánuje aj jej export. Zhruba 15 percent sa bude predávať priamo v areáli pivovaru v pivovarskej reštaurácii.
Primátor mesta Spišské Vlachy Ľubomír Fifik nenamieta proti výstavbe, ak budú splnené všetky záležitosti v súvislosti s ochranou životného prostredia. Podľa jeho slov je takáto investícia pre mesto posilnením, zviditeľní ho a prinesie aj zamestnanosť. „Tento podnikateľský zámer je v rámci mesta špecifický, keďže takýto druh podnikania či sortimentu, ktorý sa tam bude vyrábať, tu nie je. Som za to, aby sa mesto rozvíjalo v každej oblasti, aj v tejto,“ konštatoval pre agentúru SITA.