Matovič: Opozícia dnes schopná vládnuť nie je

Matovič: Opozícia dnes schopná vládnuť nie je

Bratislava 3. januára 2015 (TASR/HSP/Foto:TASR)

 

Matovič tvrdí, že sa necíti byť štandardným politikom a politiku robí v prospech ľudu

Hnutie OĽaNO nie je zoskupením ľudí s rôznymi názormi a bez programu, naopak, v zásadných veciach ťahá za jeden povraz. O tejto skutočnosti chce presvedčiť voličov v predvolebnom roku. Ako tvrdí šéf OĽaNO Igor Matovič, stále sa necíti byť štandardným politikom, lebo svoju prácu nerobí zo zištných dôvodov, ale v prospech ľudí. V bilančnom rozhovore pre TASR tiež priznáva, že na referendum o rodine pôjde a bude trikrát hlasovať áno.

Reklama
Na snímke líder hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) Igor Matovič

Súčasťou parlamentu ste už štyri roky. Cítite sa už byť politikom?

Štandardným určite nie. Nemá zmysel popierať, že papierovo som politik, ale snažím sa politiku robiť tak, aby nebola sprofanovaná, teda nie zo zištných dôvodov, ale na prospech ľudí.

Reklama

Vašu skupinu, v ktorej je okrem vás Alojz Hlina, Richard Sulík a Daniel Lipšic, označuje Hlina ako mladé pušky. Okrem neho samotného ste však všetci v politike už dlhšie. Nie je to označenie klamlivé?

Neviem, čo je mladá puška, možno nová puška. Skôr by som povedal, že sme politici s novším zmýšľaním. Štandardné politické zmýšľanie na Slovensku je dostať sa do politiky za účelom vlastného prospechu. Myslím si, že nikto z nás štyroch nešiel do politiky, aby získal pre seba osobný prospech.

Daniel Lipšic je na rozdiel od vás v politike roky. Jeho to obišlo?

Nemám zatiaľ informáciu o žiadnej kauze, kde by konal v záujme osobného prospechu, že by sa podieľal na korupcii či tunelovaní. 

Keď OĽaNO, SaS, NOVA a Alojz Hlina začali intenzívne spolupracovať po kauze piešťanského CT, začalo sa špekulovať, čo z tejto spolupráce bude.

Reklama

Ak si niekto myslí, že hneď z toho bude koalícia, predpokladám, že nie. Osobne si myslím, že najväčšia nevýhoda, ktorú Robert Fico pripisuje opozícii, že je rozdelená do viacerých strán, môže byť najväčšia výhoda pre pravicového voliča. Je náročnejší a ak bude mať päť či šesť možností na výber, bude spokojnejší, akoby mal jedinú voľbu. Pravicový volič totiž neodpúšťa. 

V parlamente vás štyroch často vídať, ako sa spolu radíte v tamojšej knižnici. Čo preberáte?

Je to neutrálna pôda, Alojz Hlina mal problém stretnúť sa na pôde niektorej politickej strany. Boli to stretnutia, kde sme dohadovali priebeh protestov.

Protesty začal organizovať Alojz Hlina, vy ste sa k nemu pridali. Pozorovatelia ale tvrdia, že na tých pódiách vy dvaja stále nevyzeráte ako priatelia. Ako to medzi vami je?

Protesty boli spoločnou akciou nás štyroch, nikto sa k nikomu nepridával. S Alojzom už minimálne prehodíme pár slov. Na toto boli dobré aj samotné protesty, obrúsili sa hrany.

Reklama

Je možné ich obrúsiť do takej miery, že by ste pripúšťali užšiu spoluprácu?

Urobím všetko pre to, aby voľby v roku 2016 boli skutočným referendom o Robertovi Ficovi a o strane Smer-SD. Prvý výprask dostal v prezidentských voľbách a myslím si, že si ho zaslúži aj v roku 2016. Chceme urobiť všetko pre to, aby vznikla alternatíva. Chceme tiež, aby strany ako KDH, Most-Híd a Sieť, ktoré sa často správajú ako budúce nevesty Smeru, aby si to rozmysleli a pred voľbami jasne povedali, či s Ficom, alebo bez Fica.

Alojz Hlina je jedným z najaktívnejších poslancov vôbec. Má potenciál byť lídrom opozície?

Lídrom určite nie, ale užitočným prvkom v opozícii určite áno. On vie vystihnúť tému, jasne sa vyjadriť, ale v kritických a zlomových situáciách sa správa až príliš nezodpovedne. Je stvorený na výborného opozičného politika, neviem či niekedy vládneho.

Do politiky ste Alojza Hlinu dostali vy. Ak by sa mu nepodarilo včas odštartovať vlastnú stranu Občania tak, aby s ňou išiel do volieb, viete si predstaviť, že by ste ho opäť vzali na kandidátku OĽaNO?

Viem si určite predstaviť, že vytvoríme priestor pre každého neskorumpovaného politika, ktorý možno plánoval putovať politikou s vlastnou stranou, ale mu to nevyšlo. Či to bude Alojz, alebo niekto iný, nie je až také podstatné. 

Ak ide o potenciál vládnuť, viacerí tvrdia, že by sa to nedalo ani s OĽaNO. Vašich poslancov vraj nespája jednotná línia. Má OĽaNO potenciál vládnuť v podobe, v akej je dnes?

Hneď po voľbách v roku 2012 sme sa dohodli, že všetky rozhodnutia prijíma väčšinovo náš poslanecký klub. Naším snemom boli voľby, ľudia rozhodli, vybrali si poslancov a tí rozhodujú demokraticky. Áno, možno si mnohí myslia, že OĽaNO nie je schopné byť súčasťou vlády a vytvoril sa dojem, že sme iba zoskupením ľudí s rôznymi názormi a bez programu. V skutočnosti máme svoj politický program a v zásadných veciach ťahá náš klub za jeden povraz. To, že je u nás väčšina konzervatívcov, ale sú tu aj liberáli, je normálne. Také je aj Slovensko. 

Takže nebudete nič meniť ani do volieb v roku 2016?

Čo musíme zmeniť, je komunikácia s ľuďmi tak, aby sme im vysvetlili, že nie sme zoskupenie ľudí, kde má každý iný názor. V základných veciach máme rovnaký názor – politici by mali prestať konečne kradnúť.

Reklama

Tento rok ste prišli o ďalšieho poslanca, z klubu OĽaNO odišiel Mikuláš Huba. Je to škoda?

Odchodu Mikuláša Hubu mi je ľúto. Odišiel, lebo v eurovoľbách u nás uspel konzervatívny kandidát. Presvedčil veľa ľudí, aby volili naše hnutie v eurovoľbách. Tí volili liberálov, napokon vyhral Branislav Škripek. Huba vyvodil de facto politickú zodpovednosť voči týmto ľuďom. Na druhej strane je aj po odchode z klubu u nás pečený-varený, spoločne predkladáme aj zákony. 

Bude opäť kandidovať za OĽaNO?

Bol by som rád, keby kandidoval. 

Koncom minulého roka bola situácia taká, že OĽaNO malo dvoch odídencov – Alojza Hlinu a Máriu Ritomskú. Vtedy ste povedali, že ak by odišli ďalší, už by ste sa nad tým zamýšľali…

Reklama

Politológovia aj opozičné strany predpokladali, že takéto zoskupenie slobodných ľudí, ktorým je dovolené hlasovať podľa svojho svedomia, nemá šancu vydržať a rýchlo sa rozpadne. Po dva a trištvrte roku nám zo 16 ľudí odišli traja, jeden je akoby stále s nami. Keď sa pozrieme na štandardné opozičné strany, tak v SDKÚ-DS majú z 11 poslancov deväť preč, z KDH odišlo toľko ľudí ako nám. Aj z Mosta-Híd odišli dvaja, zo SaS odišla polovica klubu. Z toho pohľadu sme dopadli ako druhí najlepší v rámci opozície. 

Vlani ste tiež hovorili, že vaši poslanci dostávajú každý týždeň ponuky od iných klubov na prestup. To stále platí, lebo nikto z trojice, ktorá vás opustila, do iného klubu nevstúpil?

Títo traja, pokiaľ viem, ani ponuky nedostávali. Dostáva ich najmä konzervatívne krídlo OĽaNO, a to zo strany KDH. Snažia sa najmä o našich autentických kresťanov, ako sú Richard Vašečka, Branislav Škripek, Erika Jurinová, Martin Fecko. Títo ponuky dostávajú dosť systematicky, mne je ale sympatické, ako odolávajú. 

Ďalší rok vo funkcii má za sebou splnomocnenec vlády Peter Pollák, ktorý je vaším poslancom. Príliš o ňom počuť nebolo…

Jedna vec je rozprávať, druhá vec je konať. Peter robil v októbri odpočet svojej činnosti po dvoch rokoch. Najskôr som najviac registroval, že postavili kontajnerové školy, neskôr, keď som si čítal zoznam aktivít, sám som bol milo prekvapený. Urobili toho veľmi veľa. Myslím si teda, že Peťo maká v rámci možností, ktoré má. Je de facto poradca vlády, nemôže konať ako minister, nemôže presadiť zmeny zákonov. Teraz, keď cítil, že záujem zo strany vlády ochabol, napísal všetkým ministrom cielené výzvy, čo očakáva a vraj má dobrú odozvu. Uvidíme, ako to dopadne. V každom prípade, ja som s jeho prácou veľmi spokojný, ale očakával by som výrazne viac ústretovosti zo strany Smeru. 

Reklama

Predstavitelia KDH sa vyjadrili, že Peter Pollák Rómov nespája, ale ich rozdeľuje a že napätie medzi majoritou a Rómami sa zvýšilo. Návrhy Petra Polláka označujú za marketingové, nie systémové. Váš názor?

Mrzelo ma to, videl som tú tlačovku. Bol tam bývalý splnomocnenec Miroslav Pollák, nominant KDH. To je typ človeka – kde ma položíte, tam som. Štyri roky odslúžil a absolútne nič neurobil. Pripadalo mi smiešne, že on ide kritizovať človeka, ktorý koná. 

Máte pocit, že Peter Pollák Rómov zjednocuje?

Neviem, či zjednocuje, v každom prípade je to prvý rómsky poslanec, ktorý je ochotný povedať, že koláče nebudú bez práce, a to je správne. Presadzuje dobré veci bez ohľadu na to, či ho budú mať ľudia v osadách radi, alebo nie. Stál za tým, aby si sociálne odkázaní v osadách museli svoje dávky odpracovať a tým sa voliči nekupujú. To si na ňom veľmi vážim. 

Po jeho odvolaní volala aj Rómska iniciatíva Slovenska, podľa ktorej Pollák zneužíva funkciu na politické ciele OĽaNO. Jeho odchod chcela aj Strana rómskej únie na Slovensku, lebo vraj problematiku nijako nerieši.

Rómskych strán sú desiatky. Niektoré fungujú za účelom, aby v čase volieb správne motivovali ľudí v rómskych osadách a potom to takto vyzerá. Nechce sa mi ani komentovať bludy takýchto ľudí. 

Peter Pollák sa pridal k Ľudovítovi Kaníkovi (SDKÚ-DS), ktorý prišiel s tzv. malou rómskou reformou. Smer-SD to však v pléne nepodporil a z tejto snahy teda nebolo nič. Podľa SDKÚ-DS tým vládna strana vyslovila Pollákovi nedôveru…

Reklama

 Nebudem skrývať, že som s pridaním sa Petra ku Kaníkovi v tejto veci nesúhlasil. Dozvedel som sa to neskoro a myslím si, že Ľudo Kaník zneužil Peťa Polláka. Boli to čisto návrhy Ľudovíta Kaníka a spájanie sa bolo zbytočné. Tie návrhy zachádzali do extrémizmu a populizmu. Peter možno videl neochotu v Smere, tak urobil takýto truc krok a pridal sa k týmto návrhom. Takto ale veci riešiť nemal. 

Je OĽaNO v rámci kampane pred voľbami v roku 2016 pripravené hovoriť s voličmi aj o rómskej problematike alebo tému zatlačíte do úzadia?

My sa k tomu budeme hrdo hlásiť. Urobili sme gesto voči Rómovi a dali sme ho na zvoliteľné miesto. Nebojíme sa toho, z bojiska neutekáme a hrdo by sme sa mali k nášmu prístupu hlásiť. Bolo to správne a zodpovedné rozhodnutie a Peťo urobil veľmi veľa užitočnej roboty. 

V ľuďoch však prevláda presvedčenie, že v rómskej otázke sa za 25 rokov nerobilo nič. Je tak otázne, či ich presvedčíte o opaku…

Ľuďom to treba vysvetľovať, lebo mnohí majú veľmi zjednodušený pohľad na svet. Je potrebné im vysvetliť, že rómske deti musíme dostať do škôlky, lebo len tak majú šancu byť úspešní v základnej škole aj uplatniť sa v práci. Tí, ktorí chcú počúvať argumenty, tých budeme oslovovať. 

Máme za sebou rok, v ktorom boli troje voľby – prezidentské, eurovoľby a komunálne voľby. Ako ste spokojní s výsledkami OĽaNO?

 Pri prezidentských voľbách som veľmi spokojný, môj kandidát bol Andrej Kiska, ktorého som volil a podporoval v oboch kolách. Pri eurovoľbách sa asi dal očakávať výsledok, aký sme získali. V komunálnych voľbách sme išli asi pri 20 alebo 30 mestách v koalíciách s pravicovými stranami, v ostatných 2900 obciach a mestách sme robili kampaň za nezávislosť. Tam môžeme byť nadmieru spokojní. Nezávislí výrazne voľby vyhrali. 

Reklama

Ako si vysvetľujete úspech nezávislých kandidátov?

 Ľudia postupne otvárajú oči a nechcú ďalej voliť skorumpované politické strany. Sú sklamaní, ale nechcú voliť úplný chaos, preto volia organizovaných nezávislých kandidátov. De facto to, čo my predstavujeme v parlamente. 

Utrpela pravica v komunálnych voľbách debakel, ako to hovorí premiér?

Áno, štandardné strany dostali celkom slušnú nakladačku. 

Pri prezidentských voľbách ste síce podporili Kisku, kandidovala však aj vaša poslankyňa Helena Mezenská. Ako tento jej počin hodnotíte?

 Bolo to jej individuálne rozhodnutie. My sme sa na klube dohodli, že z našich radov kandidát nevzíde. Mnohí politici trpia pocitom nenahraditeľnosti, myslia si, že by mali kandidovať na všetky funkcie. My sme nechceli podľahnúť takémuto pokušeniu. Helenka mu zrejme trošku podľahla. Bola to jej legitímna, ale súkromná iniciatíva. 

S Pavlom Paškom ste nemali ideálne vzťahy. Vy ste na neho podali trestné oznámenie za ohováranie, keď povedal, že nespokojných občanov, ktorí vyvolali na parlamentnom balkóne incident, priviedli poslanci OĽaNO. Pavol Paška zase nedávno podal trestné oznámenie na opozičných politikov vrátane vás za ohováranie v súvislosti s kauzou CT. Ste spokojní, že už nie je predsedom NR SR?

Reklama

 Pavol Paška sa historicky zapísal do análov NR SR, takého arogantného človeka som ešte nestretol. Osobne som veľmi rád, že nás už nereprezentuje, beriem to so zadosťučinením. 

Podnet generálnemu prokurátorovi týkajúci sa OĽaNO podala aj SNS. Tej sa nepáči, že dostávate peniaze od štátu ako iné politické strany, ale ste len štyria členovia a nechcete nikoho iného prijať. Išlo o podnet pre podozrenie z porušovania zákona pri využívaní štátnej subvencie.

U nás o všetkých peniazoch rozhoduje celý poslanecký klub väčšinovo. V niektorých veciach môžem rozhodnúť aj ja, ale správame sa ako správni držgroši. Peniaze šetríme, aby sme boli schopní zviesť dôstojný súboj so štandardnými stranami vo voľbách. K januáru budeme mať odložených nejakých 3,7 milióna eur na kampaň. Štruktúry nemáme, preto šetríme. Peniaze neprejeme na snemoch v drahých hoteloch, lebo ich nerobíme. Je príznačné pre politika SNS, že je mu nesympatické, ak niekto šetrí štátne peniaze. V roku 2012 sme mali najlacnejšiu kampaň zo všetkých strán, stála 550.000 eur. 

To znamená, že teraz chystáte sedemnásobne drahšiu kampaň.

Tieto voľby budú kľúčové. Bude to súboj na život a na smrť. Buď skorumpovanú bandu vyženieme od moci, alebo Slovensko zahynie na korupciu. 

Počas roka ste zaujali aj nahrávkou Radoslava Procházku, na ktorej vás údajne prehovára, aby si vo vašom periodiku mohol kúpiť inzerciu bez bločka. Ste spokojný s tým, ako sa kauza vyvíja?

Je to ako sínusoida. Raz to idú zamiesť pod koberec, potom nie, potom zase áno a potom nie. Čo za tým je, neviem, verím však, že konajú v súlade so zákonom. Vypýtali si nahrávku, tú som odovzdal. Ak bude dobrý úmysel a budú chcieť dokázať pravdu, tak ju dokážu. 

Reklama

Procházku ste po prepuknutí kauzy vyzývali na odchod z politiky, čo neurobil. Naopak, preferenčne sa mu zatiaľ celkom darí. Ako si to vysvetľujete?

Vtedy, keď sa to zverejnilo, mal 17-18 percent, teraz má 11-12, takže tretinu jeho voličov ošiaľ z Procházku prešiel a začali počúvať, čo hovorím. Ľudia si postupne robia obraz. Je to človek ovládaný finančnými skupinami a má ego, ktoré sa nezmestí do žiadnej miestnosti. 

Premiér aj tento rok opozícii odkazoval, že nepredstavuje žiadnu alternatívu. Mýli sa?

Samozrejme, že sa mýli, hoci, keby dnes podal demisiu a opozícia by mala zostaviť vládu, som skeptický. Treba čestne priznať, že opozícia dnes schopná vládnuť nie je. Kým si nenalejeme čistého vína, že kto chce s kým spolupracovať, či KDH, Most-Híd a Sieť nemajú tichú dohodu so Smerom, dovtedy sa netvárme, že opozícia je schopná nejakého kroku. Opozícia potrebuje ešte trochu času.

Vo februári bude referendum. Ako sa k nemu postavíte?

Na referendum určite pôjdem a budem trikrát hlasovať áno. Bol by som rád, ak by šiel hlasovať každý. Je oveľa čestnejšie prehrať v boji, ako sa schovať. Je veľmi nezodpovedné odhovárať ľudí od účasti, politici by takto nemali zneužívať 50-percentné kvórum. A hlavne tí, ktorí také konanie inokedy odsudzujú. 

Zmení, podľa vás, toto referendum niečo?

Reklama

Politikom ukáže zdvihnutý prst a populisti si nedovolia ísť proti úspešnému referendu.

Aké sú priority OĽaNO na rok 2015?

 Presvedčiť ľudí, že to v politike myslíme vážne a že dokážeme byť pevnou a zodpovednou súčasťou budúcej vládnej koalície.

 mž

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

09:45

Nemecká polícia zatkla v Drážďanoch muža podozrivého zo špionáže pre Čínu. Ide o asistenta Maximiliana Kraha, lídra kandidátky krajne pravicovej Alternatívy pre Nemecko (AfD) vo voľbách do Európskeho parlamentu.

09:44

Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí nariadilo všetkým konzulárnym úradom pozastaviť poskytovanie konzulárnych služieb pre mužov vo veku od 18 do 60 rokov, ktorí sa zdržiavajú v zahraničí.

09:03

Ázia bola v roku 2023 regiónom s najväčším počtom katastrof spôsobených klimatickými a poveternostnými javmi na svete, uviedla Svetová meteorologická organizácia (WMO) s tým, že hlavnou príčinou úmrtí a majetkových škôd boli záplavy a búrky.

08:49

Slovenská tenistka Rebecca Šramková postúpila do finále kvalifikácie dvojhry na turnaji WTA v Madride. V pondelkovom zápase prešla cez desiatu nasadenú Claru Tausonovú z Dánska, ktorá po prehre v prvom sete 6:7 (6) duel skrečovala.

08:45

Európsky parlament sa za posledných päť rokov má čím pochváliť, uviedla na úvod posledného zasadnutia zákonodarného zboru EÚ pred nadchádzajúcimi eurovoľbami predsedníčka EP Roberta Metsolová.

Mimoriadny summit EÚ
Predsedníčka Európskeho parlamentu (EP) Roberta Metsolová
08:33

Čína vydala pre niektoré časti južnej provincie Kuang-tung výstrahu najvyššieho stupňa pred silným dažďom, uvádza miestna meteorologická agentúra.

08:15

V Izraeli a v židovských diaspórach i komunitách po celom svete sa začal sláviť sviatok nekvasených chlebov – pesach.

07:44

Dva malajzijské vojenské vrtuľníky sa pri výcviku zrazili. Zahynulo všetkých desať členov posádok, oznámili tamojší záchranári.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali