Matějka o nežnej naostro: 30 rokov slobody? Sme zase tam, odkiaľ sme v roku 1989 vypadli

Matějka o nežnej naostro: 30 rokov slobody? Sme zase tam, odkiaľ sme v roku 1989 vypadli

Praha 28. októbra 2019 (HSP/Sputnik/Foto:Facebook)

 

Politik a predseda Strany nezávislosti Českej republiky František Matějka sa rozpísal a vyhodnotil 30 rokov slobody. Podľa neho ku skutočnej občianskej slobode vedie ešte dlhá cesta

Na snímke František Matějka

Politik Matějka sa vo svojom príspevku na Facebooku a blogu rozpísal o tom, ako pred tridsiatimi rokmi cinkali kľúčmi.

Reklama

V roku 1989 som sadol do autobusu, aby som sa mohol pridať k ostatným. Cinkali sme kľúčmi na Václaváku v Prahe a chceli slobodu. Mal som 19. Uplynulo 30 rokov a ja sa rozhliadam okolo a hľadám, kde sloboda je,začína Matějka svoj príspevok.

 

Reklama

Koniec udávania, sledovania

Na začiatok politík uvádza, čo vtedy očakával, že skončí. Očakával koniec systémovej buzerácie, koniec vyhadzovania zo zamestnania

Koniec udávania, sledovania, nasadzovania provokatérov. Koniec vlády jednej strany. Koniec jedinej správnej pravdy. Koniec špinenia jednej svetovej strany a nekritické adorácie druhej. Koniec závislosti politického vývoja u nás na rozhodovaní za našimi hranicami. Koniec našej účasti v spolku, v ktorom silové zložky mlátia ľudí v uliciach. Koniec trestania ľudí preventívne, pretože by mohli niečo vykonať,” uvádza predseda.

 

Začiatok slobody

Reklama

Následne dodal, že čakal, čo teraz príde. Uvádza, že čakal, ľudia budú môcť robiť a hovoriť, čo chcú. Podľa neho jediným kritériom bude, že slobodným prejavom a činmi nebudete smieť fyzicky či na majetku poškodiť iného.

“Začiatok doby, keď vás v práci budú posudzovať podľa toho čo viete, nie podľa kádrového profilu alebo uvedomelosti rodičov. Zrod politicky neregulovanej výroby, služieb a obchodu. Otvorenie trhu celému svetu. Začiatok doby bez indoktrinačných násteniek v školách a ich nástenkárov, oslavujúcich povinne výstrižky z novín budovateľskou atmosféru. Zrod doby, v ktorej si hrdá a samostatná republika bude o svojich veciach konečne rozhodovať sama. Tešil som sa na slobodu,pokračuje politik.

 

30 rokov slobody

Je rok 2019. Uplynulo 30 rokov od doby, keď som tam stál a hovoril si, že teraz to príde. Čo prišlo? Čo máme? Čo sme získali? Rozhliadam sa okolo seba a miesto slobody nachádzam náhodne: V školách visia ideologické nástenky a ich nástenkári oslavujú starostlivo natlačenými propagačnými materiálmi budovateľskú atmosféru.

Reklama

Rodičia sa rovnako ako predtým občas obávajú, či ich dieťa nepovie v škole niečo nevhodné.

Ľudia opäť hovoria niečo iné doma, niečo iné v práci a v spoločnosti.

Pre iný názor je na niektorých vyvíjaný mediálny dehonestujúci tlak, na základe ktorého sú následne dobrovoľne odídení zo zamestnania. Vzdali to.

V televízii vidím nerozhodujúcu adoráciu jednej svetovej strany a systematické špinenie tej druhej.

Ľudia sú trestaní za verbálne trestné činy. Prezumpcia neviny neplatí. Ľudia stojaci pred štátnymi úradmi a súdmi musia dokazovať svoju nevinu.

Trh tovarov, práce a kapitálu nie je voľný, ale jednotný. Obchodovať s celým svetom nejde, pretože niekto v politickej funkcii rozhodol o zavedení sankcií.

Ľudia sú buzerovaní od rána do večera tisíckami formulárov, pečiatkami a povoleniami. Česká republika viac ako 2 milióny zákonov, nariadení a predpisov. Pritom v roku 1990 ich bolo len cca 500 tisíc.

Máme najvyššie zdanenie práce široko ďaleko. Spoločne s ďalšími daňami zoberie štát ľuďom každý mesiac väčšinu toho, čo zarobia.

Podnikatelia a živnostníci nemôžu slobodne rozhodovať o tom, komu čo predajú, koho obslúžia a ako použijú svoj majetok, na ktorý si zarobili. Regulácie došli tak ďaleko, že už to chvíľami smrdí takým novým malým znárodnením.

Banán, ananás, mandarínku alebo vrecúško arašidov kúpime všade a celý rok. Bez radu a poradovníka. Akurát naše národné rýdzo domáce produkty, v ktorých sme mali sebestačnosť, aby ste hľadali lupou.

Reklama

Niektorí ľudia častejšie využívajú možnosť cestovať na občiansky preukaz cez hranice, ktoré nekontrolujú. Lenže sme to vymenili za permanentné zväzovanie všetkých. Kamery, softvér na rozpoznávanie tvárí, sledovanie registračných značiek našich áut, údaje z bánk o platbách, dáta od mobilných operátorov o našom pohybe a komunikácii. Sen každého autoritára.

Na sociálnych sieťach fungujú ľudia, ktorí udávajú iných ľudí za ich názory. Dosiahli podľa mňa rovnakú morálnu úroveň, akú mali svojho času gestapo alebo eštebáci. Zmenili sa len metódy, ale cieľ zostal. Inak zmýšľajúci ľudia jednoducho nesmú prejsť za žiadnu cenu.

Rôzne menšiny ľudí opäť riadi ostatných, pričom spoločným rysom je upraviť a ohnúť za použitia legislatívneho násilia životy väčšiny k obrazu svojmu.

O mojej krajine zase rozhodujú politici v cudzích krajinách za našimi hranicami.

V štátoch, s ktorými sme v novej politickej únii po tom, čo sme pred tridsiatimi rokmi z inej odišli, mlátia silové zložky ľudí v uliciach.

Reklama

Ľudia už nemusia utekať cez ostnaté drôty von z republiky. Na druhej strane neexistuje ochrana hraníc, ktorá by zarazila príchod iných ľudí, o ktorých tu zjavná väčšina vôbec nestojí.

Nemáme v podstate vlastnú armádu, ktorá by mohla v prípade potreby brániť našu krajinu. Taktne potom mlčíme, keď napríklad nejaký náš partner v NATO vyrazí bojovať do cudzieho suverénneho štátu,vymenováva Matějka.

 

Máme sa lepšie

Politik ďalej uvádza, že sa máme lepšie ako pred 30 rokmi. Ale hovorí, že sloboda vyzerá inak. Podľa neho sme v mnohých ohľadoch tam, odkiaľ sme pred tridsiatimi rokmi vypadli.

Reklama

Zmenili sa len svetové strany a miesto žltého kosáka a kladiva na červenom pozadí tu na tých nástenkách máme žlté hviezdy na pozadí modrom. A zatiaľ čo v televízii adorujú svoje euroúnijné soft verzie Kim Čonguna s ľudskejšími tvárami, ľudia túžiaci po slobode, nezávislosti Českej republiky a odchode z za nežiaduce novodobé imperialistické chrobáky,pokračuje predseda strany.

František Matějka ďalej uvádza, že miluje Českú republiku. Podľa neho sa tu narodili generácie jeho predkov z oboch strán. A práve preto, že túto jednu z najbezpečnejších krajín na svete milujem, nemôžem tento rok oslavovať 30 rokov slobody. Sloboda totiž podľa mňa vyzerá inak,píše politik a dodáva, že útechou pre nás môže byť to, že sme v porovnaní s drvivou väčšinou štátov v Európe stále najslobodnejšia krajina.

To, čo sa deje vo Francúzsku, Nemecku, Španielsku, Portugalsku, Belgicku, Holandsku, Taliansku, Grécku, Švédsku, ale napríklad aj vo Veľkej Británii, je úplne iný level. Aj preto chcem preč z . Na národnej úrovni totiž ešte stále existuje nádej na výmenu ľudí pri moci. Politici vo vyššie uvedených krajinách, ktorí o nás rozhodujú, majú väčšiu hlasovaciu silu ako my a, ktorých zvolili občania v iných štátoch s vlastnými problémami, nevymeníte z Českej republiky nikdy,” dodáva na záver Matějka.

 

 

František Matějka

František Matějka je český politik a bloger. V apríli 2017 sa postavil do čela Strany nezávislosti Českej republiky. Predtým bol podpredsedom Strany slobodných občanov.

Reklama

V máji 2019 kandidoval ako líder Strany nezávislosti Českej republiky vo voľbách do Európskeho parlamentu, ale nezvolili ho.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

Včera 19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

Včera 19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

Včera 19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

Včera 19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

Včera 18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

Včera 18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

Včera 18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

Včera 18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

Včera 18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

Včera 18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

Včera 18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali