Bratislava 21. júla 2014 (TASR/HSP)
Návrh vyhlášky sa predkladá na základe novely zákona o potravinách, ktorou sa transponuje Potravinový kódex SR na vyhlášku
Mäsový výrobok, okrem mäsového výrobku baleného do prírodných obalov, môže predajca krájať len bez obalu. Vyplýva to zo zverejneného návrhu vyhlášky Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR o mäsových výrobkoch. Dátum účinnosti vyhlášky sa určí dodatočne, v závislosti od dĺžky legislatívneho procesu.
“Cieľom predloženého návrhu vyhlášky je upraviť požiadavky na kvalitu mäsových výrobkov, na ich výrobu, manipuláciu s nimi a ich umiestňovanie na trh,” spresnil agrorezort.
“Nebalený, predajcom vopred nakrájaný mäsový výrobok alebo vybalený z pôvodného obalu sa musí predať najneskôr do 24 hodín od jeho nakrájania alebo vybalenia, ak ide o trvanlivý mäsový výrobok do 48 hodín. O čase a dátume nakrájania alebo vybalenia sa vedie v predajni evidencia,” zdôraznilo MPRV.
“Za porušenie kvality a zdravotnej neškodnosti nakrájaných mäsových výrobkov v dôsledku porušenia obalu zodpovedá ten, kto porušil obal pri jeho umiestňovaní na trh.”
Návrh vyhlášky sa predkladá na základe novely zákona o potravinách, ktorou sa transponuje Potravinový kódex SR na vyhlášku. “Touto vyhláškou sa transponuje piata hlava tretej časti Potravinového kódexu Slovenskej republiky,” dodalo ministerstvo.
jf