Marek Géci z Priamej demokracie o “poradenských kšeftoch”

Marek Géci z Priamej demokracie o “poradenských kšeftoch”

Bratislava 1. augusta 2020 (HSP/Foto:PD)

 

Géci: ,,Pán premiér Matovič, myslíte si, že Vaši voliči jedia seno? Skutočne Váš štátny tajomník chce tvrdiť, že štát pre potreby celej verejnej správy a na jej fungovanie potrebuje najímať súkromné poradenské a audítorské spoločnosti za stovky miliónov eur?“

Na snímke predseda strany Priama Demokracia a člen výboru pre právo a spravodlivosť Ľs Naše Slovensko – JUDr.Marek Géci i

Predseda vlády Igor Matovič dokázal skritizovať všetko a všetkých v predchádzajúcej vláde. Stačilo  aj  najmenšie podozrenie na nekalosti. Dnes sa „karta“ otočila a práve Igor Matovič a jeho vláda je pod paľbou rôznych káuz. Niekedy kritizoval koalíciu za advokátske služby Bžána a dnes už je 84 mil. eur pre jeho údajnú spolužiačku p. Kiselicovú, ktoré by mohla dosať ok?

Reklama

„Nie je to tak dávno, čo premiér Matovič kritizoval predchádzajúcu vládu za kompu, kde sa Smeráci mali údajne nabaliť 50 miliónmi.Všetci rovnako poznáme kauzu advokáta Bžána. Advokátska kancelária získala odmenu za víťazstvo v arbitráži medzi štátom a Enelom (Slovenské elektrárne). Štát zastúpený spoločnosťou MH Manažment vyhral spor o 705,6 milióna eur. Ďalších takmer 600 miliónov eur Slovensko podľa MH Manažmentu získa počas budúcich 21 rokov, keď bude môcť prevádzkovať elektráreň Gabčíkovo namiesto spoločnosti Enel. Tá vodnú elektráreň dostala do prenájmu počas privatizácie v roku 2006. Advokátska kancelária mala zinkasovať pôvodne okolo 77miliónov Eur. Nakoniec po dohode mu mala byť vyplatená údajne odmena  17,64 milióna eur. Rovnako aj pri tomto prípade nechýbal Igor Matovič  a jeho morálka, slušnosť, čistota a prezentovanie ako je niečo také vôbec možné a ako ide zjavne o podvod a premrštenú odmenu za právne služby.

Posledné dní sa však karta otočila a premiér Matovič je ten, ktorý zbiera kauzu za kauzou. Diplomové práce vládnych lídrov, jeho osobný plagiát diplomovej práce za ktorú sa nemusí hanbiť nejeden prepadlík, kauza vzdanie sa predkupného práva na nákup akcií východoslovenských elektrárni a v neposlednej rade kauza Kyselica a menovkyňa pani Kiselicová a jej poradenstvo na audit, kde sa cena môže dostať až na 84 miliónov eur.“: upozornil Géci.„Nemá absolútne význam sa venovať kauze advokáta Bžána, som sám právnik a zmluvy za poradenstvá v tejto oblasti sa podpisujú a je vždy iba na dohode oboch strán ako sa dohodnú. Či to bolo morálne a adekvátne je diskutabilné, ak posúdime, čo štát získal a o čo mohol prísť. To mali a musia posúdiť tí, ktorí také zmluvy uzatvárali. My v strane PD a moji kolegovia z výboru pre právo a spravodlivosť  zo strany ĽS Naše Slovensko máme jednoznačný názor, že forma rôznych poradenských služieb pre štát je cesta k tunelovaniu štátneho rozpočtu a verejných financií.“ : podotkol Géci, ktorý už v minulosti prezentoval model, kde v prvom rade štát prostredníctvom svojich zamestnancov musí dokázať vykonávať všetky potrebné úkony.,,Štát disponuje značným kapitálom, štátnymi univerzitami, akademickými kapacitami a hlavne vlastnými zamestnancami (štátnymi úradníkmi).

Reklama

V čom je to čaro? V tom, že ak by napr. rezort min. spravodlivosti zriadil sekciu právnych služieb, kde by túto pozíciu zastávali fundovaní odborníci z jednotlivých právnych odvetví, štát by jednoducho zastupovali títo ľudia a hlavne by to vykonávali v rámci svojho plateného pracovného času a pokojne by za dobre odvedenú prácu mohli dostávať slušné odmeny! Prečo nie? V čom je problém ? No problém je v tom, že by sa muselo prestať kradnúť. Museli by skončiť poradenské tendre každého druhu a museli by prestať rozdávania zákaziek za desiatky a stovky miliónov eur.“ Géci upresnil, že začiatky poradenských služieb pre štát spustila hlavne vláda Mikuláša Dzurindu a upresnil v čom spočívali.  ,,Nebolo tajomstvom, že najlukratívnejšie právne a ekonomické poradenské služby dostávali určité skupiny, ktoré boli blízke buď samotnému Dzurindovi, alebo Miklošovi. Každá vláda sa prizerala tomuto fenoménu a ticho to toleruje. V tom prišiel Matovič a doslovne poľoval na tieto politické kšefty, poukazoval na problém korupcie, klientelizmu a dokázal obviniť snáď každého, kto nejak spolupracoval personálne v okruhu rôznych finančných skupín, alebo politikov. Nič by na tomto nebolo zvláštne, pokiaľ by samotné kauzy nezačali dobiehať samotného súčasného premiéra Matoviča“: vysvetlil Géci.

„Premiér Matovič v minulosti kládol dôraz práve na takých politikov, ktorí mali čo to dočinenia s oligarchiou. Doslovne po nich striehol a poukazoval na ich prešľapy, čo bolo vzácne a odlišoval sa od iných poslancov NR SR.  Pri politikoch ako Fico, Glváč, Danko, Kaliňák, Počiatek si premiér Matovič dokázal nájsť aj najmenší dôvod na prepojenie s oligarchami, poukazoval na ich politické, rovnako aj na tie osobné až rodinné vzťahy, či pochybenia. Zrazu je premiér a dnes nie je pre neho problém, že kúpil pozemky v r. 2001 od privatizéra  Majského, dnes mu neprekáža, že mal Majský vytunelovať nebankovky, dnes mu neprekáža plagiát Kollára, neprekáža mu jeho osobný plagiát, neprekáža mu, že jeho štátny tajomník bol „tajný agent“ a pracoval s rôznymi dokumentami, ktoré mohol počas politiky zneužiť, dnes mu neprekáža, že jeho údajná spolužiačka, ktorá dostala zákazku na poradenské služby za desiatky miliónov eur a už ho dokonca ani nevyrušuje, že to mal podpísať jeho štátny tajomník, lebo predsa „musel.“

Tak Kičura bol pre Matoviča problém po pár dňoch od jeho nástupu do úradu a posudzoval zmluvu za zmluvou, ale rámcová zmluva na poradenstvo, kde sa suma môže vyšplhať aj do 84miliónov eur zrazu problém nie je?“ : pýta sa Géci všeobecne. „Slovensko sa stalo krajinou, kde sa strieda vláda za vládou a jeden politik nasľuboval to a druhý zase tamto. V tejto krajine zvanej Slovensko nepotrebujeme žiadne poradenské „podvody, kšeftya takzvané prepracované štátne „obstarávania“ … Štát potrebuje odborníkov, nie poradenské firmy, poradenské zmluvy a poradenské odmeny. Každý minister jednotlivého rezortu musí mať dostatok fundovaných odborníkov, úradníkov, ktorí budú vedieť riadiť štát, obhajovať štát, budovať štát. V tom nám nepomôže žiadna „nastrčená“ poradenská firma, ktorá nám akože ukáže, že ich 10 zamestnancov to vie a dokáže lepšie ako zamestnanci nejakého ministerstva a za odmenu v desiatkach miliónov eur to dokážu predsa lepšie…“

Géci v závere položil otázku: „Dokedy sme ešte schopní jesť to pomyselné „seno“ a nechať sa okrádať od politikov od vzniku Slovenskej republiky? Dokedy si necháme šliapať po ľudskej dôstojnosti, dokedy tu bude fungovať iba fenomém voľby menšieho zla…? Sme skutočne tie pomyselné ovce, ktoré potrebujú svojho baču? Ešte nie je neskoro, ešte stále si môžeme Slovensko vrátiť do slovenských rúk a hlavne do rúk národných a do rúk kresťanských. Do rúk, ktoré si vytrpeli útlak, do rúk, ktoré vedia pracovať a do rúk, ktoré sa neboja ukázať dlane a mozole, ktoré značia odolnosť a vytrvalosť!“: poznamenal  v samotnom závere Géci, predseda strany Priama Demokracia a člen výboru  pre právo a spravodlivosť,  strany ĽS Naše Slovensko.

Redakciu informoval JUDr. Marek Géci, predseda strany PD.

Reklama

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali